Bu inek cinsleri, yüksek verimli süt üretimi ve diğer özellikleri nedeniyle dünya genelinde süt endüstrisi için önemlidir. Ancak, süt üretimindeki diğer faktörler arasında beslenme, bakım ve süt hayvanlarının genetik özellikleri de yer almaktadır
Holstein: Dünyada en yaygın süt inekleri arasında olan Holstein inekleri, yüksek verimli süt üretimi ve düşük maliyetleri nedeniyle tercih edilmektedir. Bu inekler genellikle siyah-beyaz renklidir.
Jersey: Jersey, British Channel Adaları'ndaki Jersey'den bir İngiliz küçük süt sığırı cinsidir. Üç Channel Island sığır ırkından biridir, diğerleri - şimdi soyu tükenmiş - Alderney ve Guernsey'dir. Sütün yağ oranı yüksektir ve karakteristik sarımsı bir tonu vardır. Jersey inekleri, sütlerinin yüksek protein ve yağ içeriği ile ünlüdür. Ayrıca, düşük ortalama ağırlığı ve yüksek verimli süt üretimi nedeniyle tercih edilirler.
Guernsey: Guernsey, Manş Adaları'ndaki Guernsey adasından bir süt sığırı cinsidir. Açık kahverengi veya kırmızı ve beyaz renklidir ve dayanıklı ve uysaldır. Sütü lezzet bakımından zengindir, yağ ve protein oranı yüksektir ve yüksek β-karoten içeriği nedeniyle altın sarısı bir renge sahiptir. Guernsey inekleri, yüksek yağ ve protein içeriği nedeniyle değerli bir süt kaynağı olarak kabul edilir.
Ayrshire: Ayrshire inekleri, yüksek verimli süt üretimi ve düşük maliyetleri nedeniyle tercih edilir. Bu inekler genellikle siyah, beyaz ve kırmızı renklidir. İskoç bir süt sığırı cinsidir. Güneybatı İskoçya'daki Ayrshire ilçesinden kaynaklanır ve adını alır. Ayrshires tipik olarak kırmızı ve beyaz işaretlere sahiptir; kırmızı, turuncudan koyu kahverengiye kadar değişebilir.
Brown Swiss: İsviçre'nin alp dağlarına ait sığır ırkıdır. Dünyanın 2. büyük süt ırklarından biridir. 1906 - 1907 de bir araştırmacının sonuçlarına göre; Bu ırk 1860 yıllarında Pinzgauer ırkı ile melezleştirilmiştir. Bunun belirtileri Esmer ırkın rengi kahverengi olsa da, ışık yansımalarında sönük siyah renkte görünür. Brown Swiss inekleri, düşük sıcaklık ve yüksek rakım koşullarında yetiştirilebilirler. Yüksek verimli süt üretimi ve düşük hastalık riski nedeniyle tercih edilirler.
.