Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siirt’te harire ve sucuklu ceviz yapımına başlandı

Siirt’in yöresel tatlılarından olan harire ve cevizli sucuk yapımı başladı

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 11:25
Kaynak: İHA
Siirt’te harire ve sucuklu ceviz yapımına başlandı

Yapılan pestiller kentte evlerin damlarında serilerek hazırlanıyor.

Eylül ayında hasadı başlayan üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, kurulan büyük kazanda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Bulamaç halini alan üzüm suyuna ipe serilmiş ceviz, fıstık ve bademler batırılıp güneşte kurutulmasıyla sucuk yapılıyor. Üzüm hasadının başlamasıyla pestil yapımına başladıklarını belirten Halil Gülpınar; "Eylülün 1’inden Ekimin 1’ine kadar üzüm hasadımızı yapıyoruz ve pestilimizi yapmaya çalışıyoruz. Üzümü topladıktan sonra makinelere koyup süzüyoruz. Suyunu çıkartıyoruz, sıkıyoruz. Ondan sonra kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra 4-5 saat bekletiyoruz ve tekrar süzüyoruz. Süzdükten sonra tekrar kaynatılıp içine un koyuyoruz. Pestilimiz sadece üzüm suyundan ve undan yapılıyor. Katkısız ve doğaldır. Herhangi bir katkı maddesi yoktur. Sucuklu olarak üç çeşit bulunmaktadır. Cevizli, fıstıklı ve bademli. Tercihe göre yapıyoruz, siparişe göre yapıyoruz. Oldukça meşakkatli bir iştir. Bademleri, fıstıkları tek tek ipten geçiriyoruz, iğneden geçiriyoruz ve pestilimiz olduğu zaman içine 3 - 4 sefer bandırıp çıkartıyoruz’’ dedi.

Üzüm suyu ve un ile yapılan pestile mikroplarından arınması için toprak kattıklarını belirten Seda Gülpınar; ‘’Burada pestil yapıyoruz. Üzümleri sıktıktan pisliğini arındırsın diye toprak koyuyoruz içine temizlenmesi için. Üzüm suyu kaynadıktan sonra, demir taslarla alıyoruz. Kovalara dolduruyoruz, zaten toprak altta kalıyor ve temizleniyor’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)

BENZER İÇERİKLER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.