TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Acı Biber

AGRONEWS - Acı Biber haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Acı Biber haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’da isotun yolculuğu başladı Haber

Şanlıurfa’da isotun yolculuğu başladı

Şanlıurfa'nın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan isotun üretimi başladı. Kadınların ellerinde birçok aşamadan geçen isot, mutfaklarda birçok yemeğe lezzet katıyor. Şanlıurfa'da eylül aynın gelmesiyle birlikte biber hasadı ve isot üretimi de başladı. Urfa yemeklerine tat, koku ve lezzet veren isot, zorlu bir üretim serüveninin ardından sofralara ulaşıyor. İsot, günün her öğününde farklı şekillerde tüketiliyor. İsot, kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiğköfte başta olmak lahmacun ve tepsi yemekleri gibi birçok yemeğin olmazsa olamazları arasında yer alıyor. Büyük emek kadınların Şanlıurfa, Türkiye'nin pul biber ihtiyacının önemli bir kısmını karşılarken kadın işçiler de üretimde büyük rol oynuyor. İsot üretimi için sabahın ilk ışıklarıyla üretim tesislerine giden kadın işçiler, biberlerin ayıklanma aşamasından son aşamasına kadar birçok görevi yerine getiriyor. Kadınların ellerinde işlem gören biberler, salça ve isot haline getiriliyor. Kadın işçiler isotun acısı ve hava sıcaklığının verdiği zorluklar altında çalışarak ailelerinin geçimine katkı sağlıyor. Kadın işçiler, çuvalı 20 liradan temizlenen biber ile günlük ortalama bin lira kazanıyor. Üreticiler ise biberin sofralara ulaşan son hali olan isotun (pul biber) kilosunu 350 ile 400 lira arasında satışa sunuyor. "Bu yıl sezona verimli başladık" Sezona verimli bir şekilde başladıklarını aktaran üretici Mehmet Polat, "Şanlıurfa'da 8'inci ayda biber sezonu başlar, 11'inci ayda biter. Toplam 3 aylık bir biber sezonumuz var. Üretim sürecinde kadınlar biberin yeşilini, çöpünü, sapını temizlerler. Kırmızı olan kısmını da makinalara atarız. Burada biberler parçalanarak tohumları bir tarafa, biberi ise bir tarafa ayıklanarak 3 çeşit biber çıkarılır. Kırmızı olan çeşidinde ter işlemi olmaz. Mor ve siyah olanda ise talebe göre 3 ve 4 gün olacak şekilde ter işlemi yapılır. Ter işleminden sonra da makinalardan geçip hazır halde sofralara gelir. Burada günlük çalışan kadınlar var. Bu 3 aylık sezonda kadınlar çalışmaya devam eder. Burada 20 ila 30 arasında çalışan kadın var. Onlar da evlerine bir katkı, kendilerine fayda olsun diye devamlı yanımızda çalışan ablalarımızdır. Geçen sene bu tarihlerde kilosunu 16 ila 17 liraya aldığımız biberleri bu sene 13 ila 14 liraya alıyoruz. Birinci sınıf kalitede biberler geliyor fakat işçiliğimizde yüzde 40 artış oldu. Şu anda 1 kilogram pul biber toptan 350 ila 450 lira arasında satılıyor" dedi. Sıcak havanın etkisi ve biberin acı olmasının işlerinin en zor yanı olduğuna değinen Zübeyyir Polat, "Bu sene de hayırlısıyla biber sezonunu açtık. Urfa sıcağı altında ve biberin de acı olması işimizi daha da zorlaştırıyor. Sıcak hava biber için çok faydalı, sıcak olmazsa biberimiz kurumaz. Gün oluyor hava sıcaklığı 45 ila 50 dereceye kadar ulaşıyor. Emeğimizin karşılığında tam istediğimiz maddi karşılığı da alamıyoruz. Biraz daha zor ve zahmetli bir iş. Ev yapımı biber satışımızı 400 liradan satışa sunduk. İlk hasadımızın fiyatı bu şekilde. İlerleyen süreçte rekolteye göre bu fiyatlar değişebilir" şeklinde konuştu. İsot temizliğinde çalışan işçilerden Zehranur Baynal ise "Sabah erken saatlerde geliyoruz. Birinci zorluğumuz bu. Emeğimizle çalışıyoruz. Bazen akşam saatlerine kadar çalışıyoruz. Bazen de daha erken saatlerde işimizi bitirip eve gidiyoruz. Ellerimizin biberin acısından dolayı yandığı çok oluyor. Bu şekilde ailemize destek olmaya çalışıyoruz. Emeğimizin karşılığını alıyor muyuz, 1 çuval biberin yapımı karşılığında 20 lira veriyorlar. Günde tek başıma olsam 50 çuval çıkarabilirim" diye konuştu.

Urfa isotuna rakip çıktı: Aslanlar biberi Haber

Urfa isotuna rakip çıktı: Aslanlar biberi

Geçen yıl coğrafi işaret belgesi alan Aslanlar biberinin Urfa’nın isotundan daha acı olduğunu söyleyen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Aslanlar biberinin acı olma özelliğiyle Urfa’nın isotuyla yarışıyor. Bu konuda da Urfalı kardeşlerimize, hemşehrilerimize meydan okuyoruz. Buyurun gelin. Aslanlar biberi mi acı, Urfa’nın biberi mi acı?” dedi. İklimi ve toprağı nedeniyle pek çok ürünün yetiştiği İzmir’in Torbalı ilçesinde, temmuz ayı itibariyle de Aslanlar biberinin hasadı başladı. İlçenin Aslanlar köyünde yetişen biberler, acılığı ve mideyi yakmamasıyla biliniyor. Geçen yıl coğrafi işaret belgesini alan biberlerin işlenerek özellikle İtalya’ya ihraç edilmesi de gündemde. Aslanlar biberinin Urfa isotundan daha acı olduğunu belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Aslanlar biberi, acı olma özelliğiyle Urfa’nın isotuyla yarışıyor. Bu konuda da Urfalı kardeşlerimize, hemşehrilerimize meydan okuyoruz. Buyurun gelin. Aslanlar biberi mi acı, Urfa’nın biberi mi acı? Kıyaslamasını hep beraber yapalım. Bizim biberimizin acılığı Urfa isotundan daha yüksek fakat mideye hiçbir zararı yok, mideyi yakmıyor” diye konuştu. Aslanlar köyünde 100 yıldır yetiştiriliyor Aslanlar biberinde temmuz ayının ilk haftasıyla birlikte hasadın başladığını, fidelerin Haziran ayında toprağa verildiğini kaydeden Başkan Olgun, “Geçen yıl İzmir’in 35. ürünü olarak Aslanlar biberinin coğrafi tescilini aldık. Coğrafi tescili alındıktan sonra ilk hasada başladık. Bundan dolayı çok mutluyuz. Aslanlar biberi bizim bölgemizde yetişiyor. Akdeniz iklimini seven, toprak yapısı itibariyle Aslanlar köyümüzde büyük rağbet gören bir bitkimiz. Burada yaşayan kardeşlerimiz 135 yıl önce Rumeli’den buraya göç etmişler. Tohumlar da oradan buraya getirilmiş. Orada da benzer iklim özellikleri olduğu için burada da yetiştirilmiş. Bu köyümüzde aşağı yukarı 100 yıldır bu ürün yetiştiriliyor” bilgisini verdi. İtalyanlardan ilgi var Aslanlar biberinin iç piyasaya satıldığını, bir firmanın ihracat konusunda girişimlerde bulunduğunu kaydeden Başkan Olgun, “Aslanlar biberine İtalyanlardan ilgi var. Bizim de fabrikalar tarafından biberin işlenmesi için çalışmalarımız var. Aslanlar biberinin kurutulması, turşusunun yapılması ve pul biber olarak işlenerek ihraç edilmesi konusu gündemimizde. Ayrıca Aslanlar biberini özellikle pideciler ve lokantacılar toptan alıyor. İç piyasada çok talep gören bir ürünümüz. Bu yıl verim de oldukça yüksek. Güzel bir hasat sezonu bekliyoruz” ifadelerini kullandı. “Pazardaki fiyatı 25 lira” Aslanlar Mahallesi Muhtarı Sedat Sunar, “Hasat dönemimiz güzel geçiyor. Biberlerimizde rekolte de fiyat da iyi. Aslanlar biberimiz çok meşhur, geçen yıl coğrafi işaretini de aldık. Aslanlar biberi acıdır ama mideyi ağrıtmaz. Pideciler, lokantacılar bu biberi çok kullanıyor. Bir dönümde 5 bin kök var. Bir dönümde 2,5 ton ürün verir. Eylülün ortalarına kadar da hasat devam eder. Biberlerin pazardaki fiyatı kilosu 25 lira civarında. Biz ise 15 liradan satıyoruz” sözlerine yer verdi. “Acıdır ama mideyi ağrıtmaz” Fuat Sunar, “46 senedir bu biberi yetiştiriyorum. Selanik göçmeni olduğumuz için tohumunu oradan getirdik. Eylül ayına kadar hasadımız devam edecek. Geçen seneye göre biberlerimiz daha bol ve sağlıklı. Toptan olarak kilosunu 15 liradan veriyoruz. Aslanlar biberi lezzetlidir, acıdır ve mideyi yakmaz. Bu biberde bir tarafı tatlı, bir tarafı da acıdır” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.