TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ağrı

AGRONEWS - Ağrı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ağrı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ağrı'da yetişmez denilen fasulye yüksek verimiyle şaşırttı Haber

Ağrı'da yetişmez denilen fasulye yüksek verimiyle şaşırttı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) projeleri kapsamında Ağrı'da çiftçilere yüzde 75 hibe desteğiyle kuru fasulye tohumu dağıtıldı. 2025 yılı "Baklagil Alanlarının Yaygınlaştırılması" projesi çerçevesinde ilçede bin dekar alanda yüzde 75 hibe ile 9 bin 200 kilogram tohum verilirken, üreticilerin kendi imkânlarıyla yaptığı ekimlerle birlikte toplam 2 bin dekar alanda 18 bin 400 kilogram kuru fasulye ekildi. Çalışmalara 37 üretici katıldı. Son üç yılda üretimde artış yaşanan Patnos ilçesinde, bu yıl dekar başına 290 kilogram verim bekleniyor. "Yüzde 75 destekle aldık ve ilk kez kuru fasulye ektik" Patnos ilçesi Ürküt köyünde yaşayan ve projeden yararlanan üreticilerden Mehmet Akif Varol, desteklerin bölgedeki çiftçiler için büyük önem taşıdığını belirterek şunları söyledi: "İlçe Tarım'ın bize duyurduğu bir projeydi. Diğer mühendis arkadaşlarımızın desteğiyle, onların verdiği bilgiler sayesinde bu projeden haberdar olduk ve faydalandık. TAKE Projesi kapsamında tohumumuzu yüzde 75 destekle aldık ve ilk kez kuru fasulye ektik. Şu an yaklaşık 100 ton ürünümüz var. Önümüzdeki yıl da inşallah Tarım'ın desteğiyle daha geniş bir alanda ekim yapacağız. Çünkü verime bakıyoruz; henüz hasat başlamadı ama güzel bir sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Seneye bu proje devam ederse daha fazla faydalanıp daha geniş alanlara ekim yapmayı planlıyoruz." Varol, ekilen "Alberto" cinsi kuru fasulyenin Kanada'dan getirildiğini ve iklime uyum sağladığını belirterek, "Bu fasulye yemeklik kuru baklagil. Hem pişmesi çok hızlı oluyor hem de tadı çok güzel. Haziranın başında ekiyoruz, eylülün başında hasadını yapıyoruz. Daha sonra kurutma ve ayırma işlemlerinin ardından satışa başlıyoruz. Dönüm başına 300-400 kilo alsak çok güzel bir verim elde etmiş oluruz. Bu hedefe ulaşmak için gereken bütün çabayı gösteriyoruz" dedi. Ailece çalıştıkları arazilerinden yüksek verim beklediklerini anlatan Varol, "Burası 8 kardeşin ortak kullandığı bir arazi. Hep birlikte çalışıyoruz. Hasat döneminde ailemiz, çocuklarımız ve dışarıdan gelen işçilerin desteğiyle bu işi el birliğiyle tamamlayacağız. İnşallah hasadı da daha bereketli bir şekilde yapacağız" ifadelerini kullandı.

Ağrı'da hibeli sebze üretiminde hedef 14 bin ton verim Haber

Ağrı'da hibeli sebze üretiminde hedef 14 bin ton verim

Ağrı'da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Sebze Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında sağlanan yüzde 75 hibeli fide desteği, üretime doğrudan katkı sundu. 2025 yılı itibarıyla il genelinde 150 çiftçiye toplam 147 bin adet fide dağıtıldı. Desteklerle birlikte ilk hasatlar alınmaya başladı, bu yıl yaklaşık 14 bin ton sebze verimi bekleniyor. Proje kapsamında düzenlenen sebze hasadı programına katılan Ağrı Valisi Mustafa Koç, sağlanan desteklerin tarımsal üretimde önemli bir ivme oluşturduğunu belirtti. Vali Koç, "İklim ve coğrafi yapı açısından önemli bir potansiyele sahip olan Ağrı'da, son yıllarda Bakanlık destekli projelerle tarım güç kazanmıştır. Verilen hibeler sadece verimliliği artırmakla kalmıyor, kırsal yaşamı da destekliyor" dedi. Ağrı'da 28 binden fazla kayıtlı çiftçi bulunduğunu belirten Vali Koç, üretimin cinsiyet farkı gözetmeden herkesin emeğiyle gerçekleştiğini vurguladı. Bu yıl dağıtılan fideler arasında 45 bin domates, 45 bin salatalık, 45 bin biber ve 12 bin patlıcan fidesi yer aldı. Destekten faydalanan merkez ilçeye bağlı çiftçilerden Hüseyin Demir ise aldığı 980 fidenin verimini kısa sürede aldığını söyledi. "Yaklaşık üç dönüm kadar bostan ekiyoruz. Ektiğimiz alanın yüzde 70'ini verilen hibeyle oluşturduk. Salatada 2-3 ton, domateste dekara 6 ton civarında verim alıyoruz" diyen Demir, patlıcan gibi bölgede geç yetişen ürünlerde bile ilk hasadı yapabildiklerini aktardı. İklim şartlarının üretimi zorlaştırdığını belirten Demir, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklarına karşı ekim tarihini öne çektiklerini belirtti. "Eskiden 15 Mayıs'tan sonra ekim yapıyorduk, şimdi Haziran başında ekiyoruz. Bu sayede ürün gelişimini koruyabiliyoruz" dedi.

Ağrı’da Çilek Üretimiyle Tarımda Yeni Dönem Başladı Video Galeri

Ağrı’da Çilek Üretimiyle Tarımda Yeni Dönem Başladı

Ağrı'da 100 dekarlık alanda kurulan çilek bahçeleri, hem çiftçinin gelirini artırıyor hem de bölge tarımında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Ağrı'da son yıllarda tarımsal üretimde çeşitliliği artırmak ve çiftçilerin gelir kaynaklarını güçlendirmek amacıyla alternatif ürünlere yönelim hız kazandı. Bu kapsamda çilek üretimi, bölge çiftçisi için hem ekonomik değeri yüksek hem de iklim şartlarına uygun bir ürün olarak öne çıktı. 2021-2023 yıllarında Ağrı Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün girişimleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle il genelinde yaklaşık 100 dekar alanda çilek bahçeleri kuruldu. Üretim, hem verimli arazilerin değerlendirilmesine hem de yerel ekonomiye canlılık kazandırılmasına katkı sağlıyor. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, yürütülen çalışmalar ve üreticilere sağlanan destekler hakkında bilgi verdi. Hüseyinoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "İlimizde çilek üretimi 2021-2023 yılları arasında valiliğimiz ve il müdürlüğümüzün girişimleriyle, bakanlığımızın destekleriyle uygulanan projeler sonucu yaklaşık 100 dekar alanda kurulan bahçelerle yaygınlaştırıldı. Burada temel amacımız, alternatif ürünlerin üretimini teşvik etmek ve vatandaşlarımızın tarımsal gelirlerini artırmaktı. Çilek bu anlamda hem iklime uygunluğu hem de ekonomik getirisi nedeniyle güzel bir ürün oldu. Üreticilerimiz de bu ürüne olumlu yaklaştı." Çilek üretiminin sadece kurulum projeleriyle değil, farklı destek ve eğitim çalışmalarıyla da teşvik edildiğini belirten Hüseyinoğlu, "Bakanlığımız özellikle çileğin işlenmesi ve paketlenmesiyle ilgili yatırımlarda Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteği sağlıyor. Biz de dönem dönem proje çağrılarına çıkıyor ve vatandaşlarımızın bu desteklerden faydalanmasını sağlıyoruz. Üreticilerimiz il müdürlüğümüzün hesaplarını takip ederek bu desteklerden haberdar olabilirler" dedi. 2025 yılı üretim beklentilerine de değinen Hüseyinoğlu, "Bu yıl aşırı sıcaklar ve yağışların azalması nedeniyle bir miktar verim düşüşü var. Dekara 1,5-2 ton civarında bir verim bekliyoruz ve toplamda 150-200 ton çilek üretimi olacağını öngörüyoruz. Ağrı çileğinin lezzetinin bu kadar güzel olmasının sebebi, gece ve gündüz sıcaklık farkının yüksek olması. Bu durum meyvedeki şeker oranını artırıyor ve kalitesini yükseltiyor" diye konuştu. Ağrı'da meyveciliğin gelişebilecek önemli bir tarım alanı olduğunun altını çizen Hüseyinoğlu, vişne, elma, armut ve kiraz gibi meyveler için de hibeli destekler sağlandığını belirterek, "İlimizin iklim şartları nedeniyle meyvelerimiz pazarda ürünün azaldığı dönemde olgunlaşıyor, bu da üreticilerimize ticari anlamda önemli bir avantaj sağlıyor. Ancak üreticimizin bu işe inanması ve görerek güven duyması gerekiyor. Biz de projelerle ve desteklerle bunu sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Ağrı'da Deve Kuşu Çiftliği Bölge Ekonomisine Can Veriyor Haber

Ağrı'da Deve Kuşu Çiftliği Bölge Ekonomisine Can Veriyor

Deve Kuşu Yetiştiriciliğinde Öncü Çiftlik 2021 yılında Yılanlı köyünde kurulan ve 2023’te resmî onay alan çiftlik, 159 deve kuşuyla üretim yapıyor. Çiftlik sahibi İbrahim Akkurt, deve kuşunun tüyünden derisine, etinden yumurtasına kadar her parçasının gelir sağladığını ve hedefinin hayvan sayısını bine çıkarmak olduğunu belirtti. Sağlıklı Et Üretimi İçin Büyük Talep Deve kuşu eti, düşük yağ oranı ve zengin besin değeriyle özellikle şeker ve kalp hastaları için sağlıklı bir alternatif sunuyor. Akkurt, “Üretime yetişemiyoruz, çok ciddi talepler var. Bakanlığın desteğiyle kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz,” dedi. Yüksek Dayanıklılık ve Kaliteli Ürün İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, deve kuşu derisinin dana derisinden 5-6 kat daha sağlam olduğunu ve tüylerinin giyim sektöründe kullanıldığını vurgulayarak çiftliğin bölgedeki hayvancılık modeline yenilik getirdiğini ifade etti. Gece Gündüz Çalışmayla Başarı Akkurt, deve kuşlarının zorlu iklim şartlarına dayanıklı olduğunu belirterek, “Bu kuşlar -35°C ile 65°C arasında yaşayabiliyor. Hedefimiz bin anaca ulaşmak ve yerel halkı bu üretime teşvik etmek,” dedi. Çiftlik ayrıca yüksek protein değerine sahip yumurtalarla da dikkat çekiyor; bir deve kuşu yumurtası 30 tavuk yumurtasına eşdeğer. Bölge Ekonomisine Katkı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki ilk ve tek resmî deve kuşu çiftliği olarak hizmet veren işletme, 5 kişilik istihdam sağlarken, sürdürülebilir hayvancılıkla bölge halkına örnek oluyor.

Ağrı’ya 11 Milyar TL’lik Su ve Tarım Yatırımı Haber

Ağrı’ya 11 Milyar TL’lik Su ve Tarım Yatırımı

Ağrı’da Tarımsal Kalkınma İçin Büyük Hamle Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Ağrı’da tarım arazilerinin sulanması, taşkın risklerinin azaltılması ve enerji üretimi için yatırımlarını hızlandırdı. Genel Müdür Balta, 22 yılda yapılan 61 tesisle bölgeye 11,9 milyar TL’lik yatırım yapıldığını duyurdu. Sulama ve Depolama Tesisleriyle Verimlilik Artıyor Ağrı’da su kaynaklarının etkin kullanımı için 223 bin 580 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, iki baraj ile 205,48 milyon metreküp su depolama kapasitesine ulaşıldı. İnşaatı devam eden bir barajla 3 bin 340 dekar tarım arazisinin daha suya kavuşması hedefleniyor. Taşkın Kontrol Projeleri ve Arazi Toplulaştırma Taşkın riskini azaltmak için son 22 yılda 54 taşkın koruma tesisi tamamlandı, 50 yerleşim birimi ve 37 bin 310 dekar arazi taşkınlardan korundu. Arazi toplulaştırma projeleriyle 475 bin 670 dekar alanın tescili yapıldı ve sahada 472,6 kilometre yol inşa edildi. Hidroelektrik Enerji ile Güç Üretimi Ağrı’da bir hidroelektrik santraliyle yıllık 14,3 milyon kWh enerji üretimi sağlandı. Planlama aşamasındaki yeni HES projeleriyle enerji üretiminin artırılması hedefleniyor. Suyun Stratejik Önemi DSİ’nin modern sulama tekniklerini ve yapay zeka destekli otomasyon sistemlerini devreye aldığını belirten Balta, “Suyumuzdan aldığımız güçle enerjiye, toprağımıza berekete dönüştürüyoruz. Her damlanın stratejik bir öneme sahip olduğu bu süreçte çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Ağrı’nın su ve tarım potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen yatırımlar, bölge çiftçilerinin memnuniyetini artırırken, Türkiye’nin tarım sektöründeki güçlü konumunu da pekiştiriyor.

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı Haber

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı

AĞRI (İHA) - İzmir’de 25 yıl yaşayan ve 2017’de memleketi Ağrı’ya dönen Suzan Aydın, hayvancılık alanında örnek bir başarıya imza attı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında 6 düve sahibi olan 44 yaşındaki Aydın, Ağrı’nın Çakıroba köyünde başladığı hayvancılık faaliyetlerini genişleterek bugün 50 büyükbaş hayvanın bakımını yapıyor. Artan hayvan sayısıyla birlikte 2020 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) desteğine başvuran Aydın, yüzde 50 hibe desteğiyle modern bir ahır inşa etti. Şu an tüm hayvanlarının gebe olduğunu belirten Aydın, hedefinin 200 büyükbaş hayvana ulaşmak olduğunu söyledi. Sabah 6.30’da hayvanların yem ve temizlik işleriyle ilgilenen Aydın, "Kadınlara tavsiyem, evde oturmasınlar, üretimle uğraşsınlar" dedi. İşe başladığında durumlarının çok iyi olmadığını ama azimle bugünlere geldiklerini ifade etti. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, Suzan Aydın’ın işletmesini ziyaret ederek genç çiftçi projelerinin önemine vurgu yaptı. Hüseyinoğlu, "Suzan abla, 2017 yılında İzmir'den köyüne dönerek hayvancılığa başladı. Genç Çiftçi Projesi'yle başladığı bu yolda, hayvan sayısını artırarak DAP'tan yüzde 50 hibeyle modern bir ahır kurdu. Bu süreçte elde ettiği gelirle tarla ve traktör alarak yem bitkisi üretimine de geçti. Kendisi, hayvancılıkta doğru destek ve azimle nasıl başarı elde edileceğinin örneğidir" dedi. Ağrı’nın hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hüseyinoğlu, ilde 313 bin büyükbaş ve 1 milyon 591 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve genç çiftçilere yönelik desteklerin süreceğini ifade etti. Ayrıca hayvan hastalıklarına karşı aşılamalar ve küpeleme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Dondurucu Soğuğa Rağmen Ağrılı Besicilerin Zorlu Mücadelesi Video Galeri

Dondurucu Soğuğa Rağmen Ağrılı Besicilerin Zorlu Mücadelesi

Kışın en sert geçtiği illerin başında gelen Ağrı'da, besiciler dondurucu soğuklara rağmen hayvanlarını beslemeye devam ediyor. Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı İki Yamaç köyünde yaşayan besiciler, yaz aylarında yaylalarda otlattıkları hayvanlarını, kış mevsiminde kar ve soğuk havanın etkisiyle ahırlarda beslemeye devam ediyor. 2 bin 44 rakımlı İki Yamaç köyünde kış aylarının zorlu şartlarına rağmen hayvancılık yaparak geçimini sağlayan besiciler, hayvanlarının yem ve bakımını titizlikle sürdürüyor. “Sabah 5-6'da kalkıp mallara bakıyoruz” Zorlu kış şartlarında besicilik yapmanın zahmetli olduğunu belirten Güven Karakaya, “Çocukluğumuzdan beri babamıza yardım ediyoruz. Hayvanlarla uğraşıyoruz. Zaten yazın bazen biz kendimiz gidiyoruz bazen çoban tutuyoruz. Kışın da 4 ay, 4 buçuk ay içeride bakıyoruz hayvanlarımıza sabah erkenden kalkıp otlarını hazırlıyoruz. 3- saat hayvanın başında bekliyoruz. Eksi 30-35 derecelerde sakalımız, saçımız hepsi buz tutuyor bu soğuklarda, kar yağdığı zaman gerçekten büyük bir esaret yaşıyoruz buralarda köy şartları çok zorlu, çok çetin geçiyor” dedi. “Kat kat giyiniyoruz ama yine de üşüyoruz” Geçmiş yıllara kıyasla bu yıl kar yağışının az olmasının işlerini biraz kolaylaştırdığını ifade eden besicilerden Alican Yıldız “Çocukluğumuzdan beri yani 15-20 yaşından beri bu işin içindeyiz, devamlı bu işi yapıyoruz. Sonbaharda hayvanlar içeri girdi mi, soğuk başlıyor, kar yağıyor. Karda kışta kalkıp sabah erkenden saat 05.00-05.30'ta kalkıyoruz eksi 20-30 derece o soğukta otu, samanı götürmeye çalışıyoruz. Bu sene kar yok ama çok soğuk” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.