TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ahmet Çetin

AGRONEWS - Ahmet Çetin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ahmet Çetin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuzey Ege'de zeytinyağı lisanslı depoculuk için önemli adım Haber

Kuzey Ege'de zeytinyağı lisanslı depoculuk için önemli adım

Güre'deki Adrina Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Balıkesir Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Candan Şahin sunum yaptı. Toplantıda, lisanslı depoculuk projesine ilişkin fizibilite raporu katılımcılara aktarıldı. Ayrıca şirket kuruluş süreciyle ilgili bilgilendirme yapılırken, imar, izin ve ruhsat işlemleri gibi konuların Kalkınma Ajansı danışmanlığında yürütülmesine karar verildi. "Zeytinyağında lisanslı depoculukla katma değer oluşturulacak" Toplantıya katılan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, projenin yaklaşık bir buçuk yıl önce başlatıldığını belirterek şunları söyledi: "Bugün Kuzey Ege Zeytinyağı Lisanslı Depoculuğunun kuruluş sürecine dair önemli bir adım attık. Ayvalık'tan Çanakkale'ye kadar olan bölgede üretilen zeytinyağının uygun şartlarda depolanması, böylece hem üreticiye hem de ihracatçıya değer kazandırılması hedefleniyor." "Türkiye'de bir ilk olacak" Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin ise yaptığı açıklamada, projenin Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek bir uygulama olduğunu vurguladı. Çetin, zeytinyağının analiz edilerek depolarda saklanacağını belirtti ve şu ifadeleri kullandı: "Bu sistemi bir zeytinyağı bankası gibi düşünebiliriz. Üreticilere teslim ettikleri yağlar karşılığında elektronik ürün senedi verilecek. Bu senetler üzerinden alım-satım işlemleri gerçekleştirilebilecek. Hem kaliteli zeytinyağı korunmuş olacak, hem de piyasadaki fiyat dengesi sağlanacak" Toplantıya, Balıkesir, Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Bergama ve Çanakkale gibi bölgenin önemli üretici noktalarından ticaret odası ve borsa temsilcileri katılırken, projenin kurucu ortakları arasında bu kurumların yer alacağı belirtildi. Kurulması planlanan şirketin adının "Kuzey Ege Zeytinyağı Lisanslı Deposu" olacağı öğrenildi

Hüyük’te çilek başlangıç fiyatları üreticileri memnun etmedi Haber

Hüyük’te çilek başlangıç fiyatları üreticileri memnun etmedi

Türkiye’nin çilek üretiminde önde gelen merkezlerinden Konya’nın Hüyük ilçesinde yaz dönemi yaklaşırken yetiştirilen organik çileğin başlangıç fiyatları üreticiyi memnun etmedi. İlçede bu yıl mevsim şartları dolayısıyla çilek üretimi önceki yıllara göre daha erken başladı. Üretimdeki bolluk üreticiyi sevindirirken, alım fiyatları ise henüz beklentileri karşılamadı. İlçeden yurt içinin yanı sıra dış pazarlara da ihraç edilen coğrafi işaret tescil belgeli Hüyük çileği yüksek aroması nedeniyle tercih ediliyor. Ürün sofralık olarak marketlerde yerini almaya başlarken, fabrikalara da gönderiliyor. Fabrikalara gönderilen küçük çilekler kilosu 20 liradan alıcı bulurken, sofralık olan daha irileri ise 35-40 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. "Fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz" Hüyük’te çilek üretimi yapan Sabit Altınyazar, üç farklı cinste üretim yaptığını anlatarak ilçede yetiştirilen organik çileğin hem iç pazar hem de dış ülkelere gönderildiğini aktardı. Kendisinin de 20 dekarlık bir alanda çilek yetiştiriciliği yaptığını vurgulayan Altınyazar, üretimin başlaması ile birlikte başlangıç fiyatlarının makul olduğunu ancak beklentilerinin altında kaldığını dile getirdi. Beklentilerinin artan maliyetler nedeniyle daha yüksek olduğunun altını çizen Altınyazar, Türkiye’deki diğer bölgelerde önümüzdeki haftalarda çilek üretiminin azalmasıyla Hüyük çileğinin gerçek değerini bulacağına inandığını belirterek, “Fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz. Şu anda benim bahçemdeki ürünümden bu yıl için 40-45 ton civarında bir rekolte beklentim var” dedi. Çilek üreticisi Neslihan Çetin ise çilek yetiştiriciliğinin zor olmasına rağmen karşılığını yeterince alamadıklarını savundu. Çetin, “Aracılar arada para yiyor. Şu an ki fiyatlar beklediğimiz fiyatlar değil. Böyle giderse bırakacağız. Çünkü emeğimizin karşılığını alamamaya başladık. 12 yıldır bu işi yapıyorum ama iki yıldır çöp ettiler çileği. Oysa son iki yıla kadar güzeldi, iyi gelirler elde ediyorduk” ifadelerini kullandı. Çilek üreticisi Ahmet Çetin ise, son dönemde maliyetlerin arttığını kaydetti. Çetin “Her şey pahalandı ama çilek fiyatları yerinde sayıyor. Bu kadar çalışmaya, bu kadar emeğe bu fiyatlar kurtarmıyor. Çilek üretimi öylesine kolay olmuyor. Sadece gündüz değil, gece de çalışıyor, sulamasını yapıyoruz. Bu kadar emeğe, bu fiyatlar bizlere de yazık” diye konuştu.

Edremit zeytinyağı coğrafi işaret tescilini aldı Haber

Edremit zeytinyağı coğrafi işaret tescilini aldı

Balıkesir’in Edremit ilçesinde üretilen zeytinyağı, Avrupa Birliği (AB) Tarım Konseyi’ndeki onay sürecini tamamlayarak resmi olarak tescil edildi. Türkiye’de, Milas zeytinyağının ardından AB coğrafi işaret tescili alan ikinci zeytinyağı Edremit oldu. AB nezdinde Türkiye’den 13. ürün olarak tescillenen Edremit zeytinyağı, 2017 yılından beri ülkemizde coğrafi işarete sahipti. Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin şunları söyledi: “Dün itibarıyla Edremit zeytinyağı coğrafi işaretimiz Avrupa Birliği Komisyonu tarafından tescillendi ve ülkemizin 13’üncü, AB tarafından kabul edilen coğrafi işareti; zeytinyağı anlamında da 2. Avrupa Birliği onaylı zeytinyağı oldu. Bu bakımdan çok mutlu, onurlu ve gururluyuz. Edremit Ticaret Odası olarak zaten üreticimizin ve Türk çiftçisinin, Türk zeytinyağcısının yanında yıllardır çalışıyoruz. 106 yaşında bir ticaret odası ve bütün süreç boyunca Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağlarının yetiştiği bölgede zeytinyağı üreticisinin emekleri için çalışmış ve ekonomik değere ulaşması için emek vermiş bir Edremit Ticaret Odası. Bunun sonunda da bu başarıldı. Bu bakımdan çok mutluyuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Geçmiş dönem başkanı başta Coşkun Salon olmak üzere ve Meclis Başkanı Mehmet Hakkı Semerci olmak üzere tüm çalışanlarımıza yönetim kurulu üyelerime, meclis üyelerime, hepsine teker teker teşekkür ediyorum.” Çetin, Edremit zeytinyağına değinerek, “Bir kere ilk önce Edremit zeytin tipinin karakteristik özelliklerinden kaynaklı nefasetinin uzun süre bozulmadan tüketilebilmesi ve Türkiye’de ve dünyada kabul edilebilir anlamında zaten çok önemli bir çeşit. Bunun yanı sıra yetiştiği coğrafyadan aldığı özellikler. Kazdağları’nın oksijeninden, Kazdağları’nda yaşayan, endemik bitkilerden; Madra Dağları’ndan esen rüzgarlardan, Ege Denizi’nin İmbat rüzgarından aldığı özellikler, çevre faktörleriyle beraber Edremit zeytin ve zeytinyağını eşsiz bir ürün haline getiriyor. Zaten bu coğrafi işaret bunun bir sembolü. Bunu da Avrupa Birliği onaylayarak Edremit zeytinyağının dünyada eşsiz olduğunu kanıtlamış oldu” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.