TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ahududu

AGRONEWS - Ahududu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ahududu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bir dönümden 1,5 ton ahududu çıkıyor, kilosu 250 liradan satılıyor Haber

Bir dönümden 1,5 ton ahududu çıkıyor, kilosu 250 liradan satılıyor

Bursa'nın dağ ilçelerinden olan Orhaneli'de yaklaşık 15 yıl önce bazı çiftçilerin küçük çaplı başladığı ahududu (frambuaz) yetiştiriciliği bugün yıllık bin tona ulaşan kazançlı bir üretime dönüştü. Düşük kalorisine rağmen yüksek antioksidan içeriğe sahip orman meyvesi frambuaz, mineral ve vitaminleriyle birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Bağışıklığı güçlendiren, potasyum içeriğiyle kan basıncını düşürüp kalp sağlığını destekleyen ve sağlıklı sindirime katkı sağlayan ahududu, göz sağlığına iyi geliyor, cildi besliyor ve kan şekerini kontrol ediyor. Yıllık 7 bin ton ahududunun tamamı Bursa'da üretiliyor TÜİK rakamlarına göre yılda ortalama 7 bin ton ahududu üretiliyor ve bunun tamamına yakını Bursa'nın Kestel ve Orhaneli ilçelerinde yetiştiriliyor. Kestel bu konuda başı çekse de Bursa'nın dağ ilçelerinden Orhaneli'nin mahalleleri, ahududu üretiminde oldukça iddialı ilerliyor. Yaklaşık 15 yıl önce bazı çiftçilerin küçük çaplı başladığı ahududu yetiştiriciliği bugün birçok köyde yılda bin tona ulaşan kazançlı bir üretime dönüştü. Bunun da yaklaşık 700 tonunu Göynükbelen Mahallesi gerçekleştiriyor. Göynükbelen Mahallesi Muhtarı Mehmet Turp, "dağ köyleri" olarak bilinen Orhaneli'nin kırsal yerleşim yerlerinde son yıllarda ahududu üretiminin yaygınlaştığını söyledi. Her yıl yeni ahududu bahçeleri kuruluyor Bu orman meyvesinde en ciddi atağı Göynükbelen'in yaptığına dikkati çeken Turp, "Yaklaşık 15 yıldır ahududu üretiyoruz. 15 yıl önce başladık ama bugün hatırı sayılır bir tonaja ulaştık" dedi. Her yıl yeni ahududu bahçeleri kurulduğunu vurgulayan Turp, şöyle konuştu: "Verimi de güzel parası da güzel. Aşağı yukarı bizim mahallemizde 450 çiftçi ahududu üretiyor. Üretimi kolay değil ama kazancından çiftçi memnun. Bahçe temizliği, ilaçlaması, bakımı, çapası derken epey zahmetli. Dönüme 1 ila 1,5 ton verim alınıyor bizim bölgede. Tek veren çeşidi yaz aylarında bitti. Ağustosta yedi veren çeşidine başladık ve aralık ayına kadar sürer. Yedi veren çeşidinden hepsi aynı anda olgunlaşmıyor. Belli periyotlarla hasat hep sürüyor." Kilosu 250 TL'ye satılıyor Tek veren çeşidinde hasat başladığında kilosunun 95-100 liradan alındığını aktaran Turp, şimdilerde ise peşin kilosunun 210 liradan gittiğini, haftada 2 ödemeli olması durumunda 250 liraya ulaşabildiğini söyledi. Mahallelerine İzmir ve Bursa'dan alıcılar geldiğini dile getiren Turp, "Onlar burada alıp paketleyip soğuk hava depolarına götürüyor. Bizim burada da birkaç buzhane kuruldu ve hasat edilir edilmez oraya konuluyor. Genellikle dondurma ve pasta sanayisinde kullanılıyor. Çiftçiler memnun. Kilosu 210-250 liradan satıyorlar. Bu yıl verim de güzel oldu. Dağ köyleri böyle giderse ahududu merkezi olabilir" diye konuştu.

Bursa'da ahududu bereketi Haber

Bursa'da ahududu bereketi

Türkiye'nin ahududu üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Bursa'da, hasat bu yıl 20 gün erken başladı. Hava şartları sebebiyle erken olgunlaşan ahududu meyvesini toplamaya yetişemediklerini belirten çiftçiler ürünün bu sene kilosu 60 liradan alıcı bulduğunu söylediler. Bursa'nın dağ ilçelerinden Keles'te ahududu hasadı bu yıl 20 gün erken başladı. Olumsuz hava şartlarından dolayı ahududuların birden olgunlaştığını gören çiftçiler erken hasada başlamak durumunda kaldı. Çoğunluğu aile işletmelerinden olan Keles'te mevsimlik işçilerin de bulunamamasıyla birlikte mahsullerin dalında kalabilme ihtimali olduğunu ifade eden çiftçiler, hasadı yetiştirememe durumunda ürünlerin bir kısmının ziyan olabileceklerini söyledi. Yaz ve sonbahar aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan ahududunun kilogramının 60 liradan satıldığı kaydedildi. Hava şartlarından dolayı ahududuların bu sene erken olduğu belirten Ali Dündar ürünün ziyan olduğunu söyledi. Kendi bahçesinde ahududu yetiştiren Dündar, "Organik toprağımızda ahududu var. 2 çeşit ahududu var. Biri yediveren diğeri normal. Normali bir kere olan mahsul olduğu için en çok tercih edilendir. Normal ahudududan en çok reçel yapılır. Bu ahududuyu her yerde bulamazsınız. Gelen müşterilerimize memnuniyetle veriyoruz. Her yıl daha fazlasını tercih ediyorlar ama elimizden gelen imkanımız bunlardır. Bu kadar tedarik yapabiliyoruz. Bu sene kilogramı 60 liradan sattık. Hava şartlarından dolayı meyveler birden oldu. Ahududunun olmasına daha 20 gün vardı. Yetiştiremiyoruz, mahsuller dökülüyor. Eleman bulma sıkıntısı çekiyoruz. Köyler bitiyordu; insanlar dinleniyordu, ondan sonra ahududu topluyorduk. Bizim mahsulümüz ziyan olmuyordu. Şimdi ziyan oluyor. Dökülüyor ama yapacak bir şeyimiz yok. Esinti olduğu için ahududu erken oldu. Elimizden geldiğince topluyoruz" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.