TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Alanya

AGRONEWS - Alanya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Alanya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

KURAKÇIL PEYZAJ VE SU VERİMLİLİĞİ SEMPOZYUMU ALANYA’DA DÜZENLENDİ Haber

KURAKÇIL PEYZAJ VE SU VERİMLİLİĞİ SEMPOZYUMU ALANYA’DA DÜZENLENDİ

Alanya Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Daire Başkanı Melike Kiremitçibaşı, Tarım İl Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Başak Bezmiş, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Gülsüm Kıldan, Alanya Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürü Sevda Çapa, Alanya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Nazmi Uyar ile akademisyen ve personel kaldı. SU TASARRUFU VE EKOLOJİK DENGE VURGUSU Sempozyumda, iklim krizi ve su kaynaklarının azalması, kurakçıl peyzaj, sulama sistemleri ve su verimliliği gibi konular masaya yatırıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Daire Başkanı Melike Kiremitçibaşı, iklim krizi ve su kaynaklarının azalması konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Gülsüm Kıldan, kurakçıl peyzajın ve su tasarrufu odaklı tasarım yaklaşımlarının kentlerin hem estetik hem de ekolojik dengesi açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, “Ülkemiz artık su fakiri bir ülke konumuna doğru gidiyor. Peyzaj düzenlemelerinde yerel ve doğal bitkilerin kullanılması bu nedenle çok önemli. Kurakçıl peyzaj, sürdürülebilir bir gelecek için vazgeçilmezdir.” dedi. YASAL DÜZENLEMELER VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ ANLATILDI Tarım İl Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Başak Bezmiş, su kullanımı ile ilgili yasal süreçler hakkında bilgi vererek Tarım İl Müdürlüğü’nün uygulama örneklerini paylaştı. Sempozyumun sonunda, örnek uygulamalar gösterilerek katılımcıların soruları yanıtlandı ve karşılıklı bilgi alışverişi yapıldı. Öte yandan Alanya Belediyesi’nin çevre dostu uygulamaları teşvik eden bu tür etkinliklerle, iklim değişikliğiyle mücadele ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediği kaydedildi.

Alanya Keçiboynuzu, coğrafi tescil belgesi aldı Haber

Alanya Keçiboynuzu, coğrafi tescil belgesi aldı

Alanya Keçiboynuzu Hasat Şenliği ve Coğrafi İşaret Belge Töreni, Alanya Belediyesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ve Keçiboynuzu Üreticiler Birliği iş birliğiyle gerçekleştirildi. Antalya'nın Alanya ilçesinde, yöre halkı tarafından ‘harnup' olarak da bilinen keçiboynuzu hasadı tüm hızıyla sürüyor. Ağustos ayında başlayan hasat, Eylül ayında da devam ederken, Oba Alacami Mahallesi başta olmak üzere kırsal bölgelerde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen keçiboynuzu coğrafi işaret aldı. Antalya'nın Alanya ilçesinde Ağustos ayında başlayan keçiboynuzu hasadı, Eylül ayında da hız kesmeden sürüyor. Oba Alacami Mahallesi'nde bahçelerden toplanan keçiboynuzları, çuvallarla taşınarak eziliyor ve ardından pekmez üretimi gerçekleştiriliyor. Hasadın ardından elde edilen keçiboynuzu pekmezi, farklı gıda ürünlerinin yapımında da kullanılıyor. Keçiboynuzu patenti Alanya'ya verildi Alanya'da üretilen keçiboynuzu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı. Coğrafi iyşaret belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak tarafından Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem'e teslim edildi. Protokol hasada katıldı Alanya Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak, ALTSO Başkanı Eray Erdem, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Zavlak ve beraberindeki heyet, Alacami Mahallesi'nde keçiboynuzu hasadına katıldı. Protokol üyeleri daha sonra keçiboynuzu pekmezi üretimini yerinde inceledi. Festivalde tanıtım standları kuruldu Keçiboynuzu hasadının ardından mahallede düzenlenen festivalde, keçiboynuzundan elde edilen ürünler vatandaşların beğenisine sunuldu. Kurulan stantlarda keçiboynuzu pekmezi başta olmak üzere çeşitli yiyecek ve içecekler tanıtıldı. Keçiboynuzu coğrafi tescil ürününü Avrupa Birliğine taşımak olduğunu vurgulayan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak, "Bugün keçiboynuzunun hasadı ve keçiboynuzunun coğrafi kescil belgesini takdim etmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Alanya ilçemiz şuanda 6 tane coğrafi tescil belgesi ile önemli bir gastronomi ilçesi olduğunu göstermiş durumda. Keçiboynuzundan bu kadar çeşitli ürün yapılmasını çok büyük bir başarı olarak görüyorum. Hedefimizde önümüzdeki süreçte buradaki coğrafi tescil ürünleri Avrupa Birliği tescil sürecine taşımak" dedi. Hedeflerinin keçiboynuzunu uluslararası alanlarda tanıtmak olduğunu söyleyen Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, "Keçiboynuzundan ne tür nihai ürünler elde edildiğini gördük. Bunun yanında kozmetikte, sanayide, sağlıkta ve savunma sanayisinde çok etkili bir ürün. Alanya'dan bu ürünü yola çıkaracağız. Önce Türkiye ardından Uluslararası arenada keçiboynuzunu tanıtmaya devam edeceğiz. Bize düşen görevde buradaki emekçi kardeşlerimizin emeğini en üst seviyeye taşımak" şeklinde konuştu. Alanya Belediye Başkan Danışmanı Nazmi Zavlak ise, "Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz Keçiboynuzu Çalıştayı ile ürünümüzün tarımdan ticarete, gıdadan kozmetiğe kadar pek çok alanda taşıdığı potansiyeli hep birlikte değerlendirmiştik. Bugün ise bu değerli ürünümüzün coğrafi işaret tesciliyle taçlanışına hep beraber şahit oluyoruz. Bu kapsamda çalışmalara öncülük eden Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ediyorum" dedi.

Alanya, Serik, Aksu ve Kemer ilçeleri Çiftçi Kart'la tanıştı Haber

Alanya, Serik, Aksu ve Kemer ilçeleri Çiftçi Kart'la tanıştı

Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2022 yılında başlattığı Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesi, Antalya'nın ilçelerine de yayılmaya başladı. Pilot ilçe olarak Kumluca, Finike ve Demre'de başlayan projeye Alanya, Serik, Aksu ve Kemer ilçeleri dahil oldu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in Alanya, Serik, Aksu ve Kemer Belediye Başkanlarıyla imzaladığı protokolle Çevre Dostu Çiftçi Kart projesi 4 ilçe belediyesinde de hayata geçirildi. Akıllı otomat sayısı 28'e çıkarıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarım alanlarında kullanılan zirai ilaç ambalajlarının doğaya zarar vermesini önlemek amacıyla hayata geçirdiği projeyi, teknolojik çözümlerle destekleyerek ilçelere yaygınlaştırıyor. "Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesi" kapsamında kurulan akıllı otomatlar, zirai ilaç ambalajlarını yerinde ve kontrollü bir şekilde toplayarak hem çevre kirliliğini önlüyor hem de çiftçilere büyük kolaylık sağlıyor. Projenin kapsamı genişletilerek, ilçelere kurulan yeni cihazlarla birlikte otomat sayısı 28'e çıkarıldı. Akıllı otomatlar aracılığıyla toplanan atıklar, sistem yazılımına kaydediliyor ve her çiftçiye teslim ettikleri atık miktarına göre puan tanımlanıyor. Bu puanlar sayesinde çiftçiler, çevre dostu tarım malzemeleriyle ödüllendiriliyor. "Hem çevre korunuyor hem de çiftçilere destek sağlanıyor" Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık ve Çevre Eğitim Şube Müdürlüğü'nde Çevre Mühendisi olarak görev yapan Hakan Avcıkurt, "Çiftçi Kart" Projesi'nin toplumun tüm paydaşlarını kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldığını ve tarımda daha temiz bir çevre anlayışı oluşturmak amacıyla hayata geçirildiğini söyledi. Projeyi tüm ilçelere yaymayı hedeflediklerini ifade eden Avcıkurt, "Çiftçilerin zirai atık ambalajlarını doğaya atmadan akıllı otomatlara bırakıyor ve mobil uygulama üzerinden puan topluyor. Bu sayede hem çevreyi hem de ekosistemi korurken çiftçilerimize de destek olmaya davet ediyoruz" dedi. "Zirai atıklar artık doğaya gitmiyor" Çiftçi Ali Özcan, geçmişte zirai ilaç bidonlarını derelere ve çöplere attığını belirterek, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı zirai atık toplama uygulamasının doğaya katkı sağladığını söyledi. Özcan, "Bu zirai ilaç şişelerini artık doğaya atmıyoruz. Topladığımız şişelerle puan kazanıyor ve bu puanlarla bahçemizde kullanabileceğimiz çeşitli ödüller alıyoruz. Buradan kazandığım puanlarla el arabası almayı hedefliyorum" diye konuştu. "Artık atıkları doğru şekilde topluyoruz" Çiftçilerden Ali Uysal da daha önce zirai ilaç şişelerini seraların kenarlarında biriktirip yaktıklarını belirterek, "Yeni sistemle hem çevreyi kirletmeden atıkları toplayabildiklerini hem de ödül kazanıyoruz. Kazandığım puanlarla buradaki bütün ödülleri almak isterim. Artık ilaç şişeleri çevreye zarar vermeden burada biriktirilebiliyor" dedi. "Hayvanlara ve doğaya zarar vermeyecek" Zirai atıkların doğaya ve hayvanlara büyük zarar verdiğini ifade eden çiftçilerden Adem Turaç, "Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'e hem tarım aletleri hem de atık yönetimi konusunda çiftçilere verdiği destekler için teşekkür ederim. Bu sistem sayesinde sadece Alanya değil, Kaş, Elmalı ve Kumluca gibi ilçelerde de çiftçilere büyük destek verildiğini bizzat gördüm. Bu uygulama sayesinde ilaç şişeleri toplanacak, çevre kirliliği azalacak. Sağ olsun, var olsun" diye konuştu.

Alanya'da papaya hasadı başladı, kilosu 100 lirayı buluyor Video Galeri

Alanya'da papaya hasadı başladı, kilosu 100 lirayı buluyor

Türkiye'nin tropikal meyve üretiminde önemli bir merkez haline gelen Antalya'nın Alanya ilçesinde papaya hasadı başladı. İlçede sınırlı alanda üretimi yapılan papaya, üreticisine yüksek gelir sağlıyor. Alanya'da son yıllarda yaygınlaşan tropikal meyve üretimi, muz ve avokadonun ardından papaya ile çeşitlenmeye devam ediyor. Yöredeki seralarda kontrollü şartlarda yetiştirilen papayalar, olgunlaşma dönemine girmesiyle birlikte toplanmaya başlandı. Üreticiler, dönüm başına yüksek verim alınmasından ve pazar talebinden memnun. Papaya meyvesini bazı manavcılar olgunlaşmış isterken bazıları ise çağla şeklinde tezgâhlarında satışa sunuyorlar. Papaya hasadı Haziran ayından Ekim ayına kadar aralıklarla süreceğini belirten üreticiler, papayanın özellikle iç piyasadaki marketler ve zincir mağazalar tarafından tercih edildiğini aktardı. Alanya'nın Mahmutlar Mahallesinde avokado, muz, mango ve papaya gibi tropikal meyveler üretimi yapan ve papayanın fiyatından memnun olduklarını aktaran Saadettin Koç, ‘'Papaya hasadını Mahmutlar Mahallesinde 1 dönüm arazide yapıyorum. Meyvenin hasadına 1 hafta önce başladık. Meyvelerimiz sararmaya başladı. Verimi ve pazarlaması da çok güzel. Yeşil ve olgunlaşmış olarak satıyoruz. Yeşil olanları Çin lokantalarına veriyoruz. Olgunlaştığı zamanda piyasaya satıyoruz. Verimli ve iyi kazanç sağlıyor. Kilosu 50 ile 100 lira arasında gidiyor'' dedi.

Alanya’da Muşmula Hasadı Başladı: Üretim Az, Fiyatlar Yükseliyor Haber

Alanya’da Muşmula Hasadı Başladı: Üretim Az, Fiyatlar Yükseliyor

Ağaçlardan Sofraya Uzanan Emek Alanya’da halk arasında “muşmula” olarak adlandırılan malta eriği hasadı başladı. Zorlu doğa koşullarında ağaçlardan toplanan meyveler, üreticiler tarafından özenle paketlenip Alanya hal pazarına gönderiliyor. Buradan da iç piyasa ve ihracatla yurt dışına ulaştırılıyor. Fiyatlar 100-150 TL Arasında Alanya’da 5 dönüm arazide muşmula üreten Muzaffer Yıldız, hasada bir ay önce başladıklarını belirterek, “Kilogram fiyatını 100-150 TL’den hale gönderiyoruz” dedi. Yıldız’ın ailesinden Mehmet Yıldız ise 7 yaşından bu yana hasada katıldığını belirtti ve “Bazı toplayıcıların çatlak ürün katması piyasayı zedeliyor ama şimdilik para kazanıyoruz” ifadelerini kullandı. Üretim Azalıyor, Nedeni İşçilik Maliyeti Alanya Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, malta eriğinin üretiminin her geçen yıl azaldığını vurguladı. “Alanya’ya özgü sarı renkli muşmula üretimi işçilik maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle azalıyor. Ancak bu ürün hem sağlığa faydalı hem de ekonomik değeri yüksek,” dedi. Çağrı: Üretimden Vazgeçmeyin Sevilgen, mevcut üreticilere seslenerek, “Malta eriği çeşit açısından zengin bir ürün. Üreticilerimiz bu ürünü bırakmasın, üretime devam etsin,” çağrısında bulundu. Alanya’da hem ekonomik katkı hem de geleneksel üretim açısından önemli olan muşmula için üreticiler kararlı olsa da, destek olmazsa üretimin geleceği tehlikede.

Alanya’da Yerli Muz Üretimi Üreticinin Yüzünü Güldürüyor Haber

Alanya’da Yerli Muz Üretimi Üreticinin Yüzünü Güldürüyor

Muz Üretimi Sabahın İlk Işıklarıyla Başlıyor Alanya’da sabah erken saatlerde seralardan kesilen muzlar, kamyonetlerle toptancı hallerine taşınıyor. Burada temizlenen muzlar, sarartma işleminden sonra satışa sunuluyor. Üreticiler, muz fiyatlarının artmasıyla birlikte ekonomik açıdan rahatladıklarını ifade ediyor. "Fiyatlar Gayet Güzel" Demirtaş’taki toptancı halinde muz satan üreticilerden Mehmet Yanıkoğlu, 5 dönümlük arazisinde muz yetiştirdiğini belirterek, “Sabah erkenden toplayıp halimize getirdik. Fiyatlar gayet güzel, bundan iyisi can sağlığı,” dedi. İç Pazara Odaklı Üretim Komisyoncu Hüseyin Mecek, Alanya’da muz üretiminin büyük ölçüde iç pazara yönelik olduğunu belirtti. “Muzları temizlik ve paketleme işlemlerinden sonra sarartma odalarında hazırlıyoruz. İstanbul gibi iç piyasalara gönderiyoruz,” dedi. Üretim Artıyor, İthalata Tepki Var Mazlum Ağrılı, 18 yıldır yaptığı muz yetiştiriciliğinden memnun olduğunu, ancak ithal muzun fiyatları olumsuz etkilediğini söyledi: “Yerli üretime daha fazla destek verilsin ki biz de daha hevesle üretelim.” 15 Bin Dönümde Muz Üretimi İshaklı Mahallesi Muhtarı Rasim Okyanus, Demirtaş bölgesinde yaklaşık 15 bin dönüm arazide muz üretildiğini belirterek, “Şu an fiyatlar iyi ama 30 liranın altına düşerse üretici zarar eder,” dedi. Muz üretiminin maliyetli olduğunu vurgulayan Okyanus, ithal muzun piyasadan çekilmesi gerektiğini ifade etti. Yerli Muz Üretimine Destek Önemli Alanya’da artan üretim kapasitesine rağmen ithal muzun etkisi, yerli üreticiyi zorluyor. Yerli muzun teşvik edilmesiyle bölge ekonomisine katkı artırılabilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.