TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ali Kurt

AGRONEWS - Ali Kurt haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ali Kurt haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

70 günde yetişen marulu topraksız tarımla 30 günde üretiyor Video Galeri

70 günde yetişen marulu topraksız tarımla 30 günde üretiyor

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde yaklaşık bir dönüm alanda topraksız tarımla yüksek verim elde eden çiftçi Halil Kaya, topraklı tarımla 70 günde yetişen marulu topraksız sulu tarımla 30 günde üretiyor.Yavuzeli ilçesinde küçük yaşlardan bu yana ailesiyle birlikte çiftçilik yapan Halil Kaya, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün üretim ve istihdam için seracılığın yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla geliştirdiği proje kapsamında kurduğu serada topraksız tarımla üretim yapmaya karar verdi. Salatalık üretimi yaptığı bahçesinin yanına Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nün destekleriyle hayalini kurduğu sera alanını oluşturan Kaya, daha sonra sera kurulumunun ardından iç tesisatını yaptı. Yaklaşık bir dönüm kapalı alanda salatalık ve marul yetiştirmeye başlayan Kaya, daha fazla verim ve kısa sürede ürün elde etmek için topraksız sulu tarım modelini araştırmaya başladı. Yaptığı araştırma ve aldığı eğitimlerin ardından serasının bir bölümünde topraksız sulu tarım modeliyle kıvırcık marul üretimi yapan Kaya, ilk üretiminde başarılı oldu. İlçede uzun yıllar çiftçilikle uğraşan Kaya, son yıllarda topraksız tarım konusunda edindiği tecrübeleri marul yetiştiriciliğinde kullanmaya başladı ve üretimde başarılı oldu. Kaya, topraklı tarımla 70 günde ürettiği marulu topraksız sulu tarımla 30 günde üretiyor. Topraksız sulu tarımla marul yetiştirme süresini kısaltan Kaya, önümüzdeki günlerde de ilk ürününü toplamaya hazırlanıyor. Topraksız sulu tarımla farklı ürünler yetiştirmek ve bu alanda daha çok bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapan Kaya, bu girişimciliğiyle ilçedeki diğer çiftçilere de örnek oldu. Üretim alanını artırmayı hedeflediğini ifade eden Kaya, ürünün yetişme süresinin toprakta 60-70 gün, topraksız tarımda 30 gün olduğunu vurgulayarak, "İnsanlar dara düştüğü zaman çareler arar ve bizde çiftçiler olarak tarımda pek kazanamadığımız, ürünlerimiz çok para etmediği, girdi ve çıktılarımızı karşılayamadığımız için alternatif uygulamalar arayışına girdik. Aklıma topraksız tarım geldi. Sosyal medya üzerinden araştırma yaptım. Ailecek adeta staj gördük. Şanlıurfa'da bire bir uygulamalı eğitim aldım. Daha sonra seramı kurdum. Tarif ve danışmalarla topraksız tarım serasını kurdum. İlk hasadımız olacak. İlk hasatta genelde başarılı olunmaz ama çok şükür biz başarılı olduk. Bu da önceden aldığımız başarılardan dolayı oldu. Babamızın mesleği çiftçilik olduğu için başarabildik" dedi. Yavuzeli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kurt ise, "İlçemizde seracılığı geliştirmek için yaklaşık 17 tane sera kurduk. Çiftçimiz Halil Kaya, serasının bir bölümünde topraksız tarım yaptı, kıvırcık marul yetiştirdi. Yaklaşık bir hafta sonra hasat edilecek. Değişik ürünler deniyoruz. Çiftçilerimiz bu konuda çok istekliler" diye konuştu.

Gökkuşağı renkleriyle bal üretimi Haber

Gökkuşağı renkleriyle bal üretimi

Proje sahibi Sepici, amacının burada arıları çoğaltmak olduğunu belirterek, ilk yılında 200 arı kovanıyla yaklaşık 500 kilo bal üretimi gerçekleştirdiğini söyledi. Kırsal Kalkınma Destekleri çerçevesinde, 2022 yılında Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi başlatıldı. Biga ilçesine bağlı Eskibalıklı köyünde Veteriner Hekim Hasan Sepici, Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünler Üretimi Projesinden hibe olarak satın aldığı kovanları gökkuşağı renklerini temsilen rengarenk boyayarak, ‘Renkli Kovan Balları’ adı altında projesini hayata geçirdi. Sepici, çocukların arı korkusunu yenmek, arı yetiştiriciliğini sevdirmek için hazırladığı projede, Renkli kovanları ile Eskibalıklı köyünde yoğun ilgiyle karşılanıyor. Proje sahibi Hasan Sepici’ye kovanların boyanmasından arıcılık faaliyetlerine kadar eşi Burcu Sepici ve oğulları Vedat Sepici ve Fırat Sepici yardım ediyor. 50 kovan ile bal üretimine bağlayan Hasan Sepici, bu sayıyı 200’e çıkardı. Bölgede organik kaliteli bal üretimi hedefleyen Sepici, bu yıl 500 kilo bal üretimi gerçekleştirdi. Veteriner Hekim Hasan Sepici, Tarım Bakanlığının tarım ve hayvancılık konularında diploması olan eğitim ve öğretim görenlerin özellikle kendi işini yapmak için kırsalda istihdam edilmesine yönelik bir Uzman Eller projesini başlattığını belirterek, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bu konuda bizlere bilgilendirmede bulundu. Projenin detaylarını anlattı. Bizde arıcılık projesini detaylı bir şekilde projelendirdik. Hayalimizdeki düşünceleri maddeler halinde yazarak çalışmalara başladık. Gerekli evrak ve dosyalarımızı sunduk. Haziran ayı itibariyle projemiz kabul edildiğinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birlikte sözleşmemizi imzaladık. Biga Bal Üreticilileri Birliği Başkanımız bize destek verdi. Kovanlarımızı aldık. Bölgeye adapte kaliteli arı kovalarımız, bal sağımı hasadı döneminde de kullanılacak alet ekipmanlarımızın siparişleri ile projemizin gerekliliklerini yerine getirdik. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün Kırsal Kalkınma Şube Müdürlüğü yetkililerimiz ile gerekli kontrolleri yaptıktan sonra faaliyetlerimize başlamış olduk. İnşallah kırsalda okumuş ve bu konuda eğitim almış personeller olarak hem kaliteli üretim, hem de etrafımıza örnek olmak amacı ile yan üretim kolları ile birlikte bu işten nasıl para kazanılacağını, ne kadar düzeyde para kazanılacağını, göstermiş olup sosyal sorumluluk konusunda üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışacağız. Projemizin kapasitesi 50 kovan üzerine hazırlanmıştır. Makine ve ekipmanımız da onlara göre dizayn edilmiştir. İlk etapta kontrollü arıcılık yaparak iyi arıcılık uygulamaları ile birlikte başlayıp bir sonraki senede arılarımızla bölgemizde organik bal üretimi üzerine çiftçilerimize ve arıcılarımıza örnek olmayı düşünüyoruz. Yıllardır Gökçeada ve Bozcaada gibi adalarımızda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından desteklenen projelerin yöneticiliğini yaptık. Bilgi ve birikimimiz var. İnşallah bu bilgi birikimimizi de etrafımızdaki arıcılar ile paylaşıp Biga’da da organik bal üretiminin gerçekleştirilmesine katkı sunacağız" dedi. Biga Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kurt ise, 165 kişiye ulaşan birlik üyelerine bir kişinin daha katılımından duyduğunu mutluluğunu ifade ederek, “Birliğimizin yıllık doğal bal üretim kapasitesi 100 tonunun üzerinde. Bahar balı, karaçalı balı, ıhlamur balı, kestane balı, püren balı, meşe balı, ay çiçek balı gibi her yörenin ayrı florası var. Hasan Sepici ve oğulları inşallah kaliteli üretim yaparak ekonomiye katkıda bulunurlar" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.