TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Alıç Üretimi

AGRONEWS - Alıç Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Alıç Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Alıç hasadı başladı, kilosu 200 TL Haber

Alıç hasadı başladı, kilosu 200 TL

Hatay’da üreticilerin "şifa deposu" olarak nitelendirdiği alıçta hasat başladı. Yaklaşık bin dönüm arazide yapılan hasatta alıç, kilogram fiyatı 200 TL’den bahçeden alıcı buluyor. Belen ilçesinde çiftçilerin geçim kaynağı olan "şifa deposu" alıçta hasat başladı. Yaşanan kuraklık ve yüksek sıcaklıklarla birlikte verim kaybı yaşanan alıcın kilogram fiyatı 200 TL'den alıcı buluyor. Eylül ayının 20'sine kadar devam etmesi beklenen hasatta çiftçi İsa Kılınç, 120 ağaç bulunan bahçesinden yaklaşık 5 ton ürün hasat etmeyi planlıyor. "Geçen sene kilogramı 150-160 liraydı, bu sene 180-200 lira arasında" Belen ilçesinde ailesiyle birlikte üretim yapan 40 yıllık çiftçi İsa Kılınç, "Kırk yıldır bu işle uğraşıyorum. Yaklaşık on gündür alıç hasadımız devam ediyor. Benim yaklaşık 120 ağacım var. Dönüm olarak karışık olduğu için tam net söyleyemiyorum ama arazinin tamamı 30 dönüm civarında. Çok bir değişiklik yok, geçen sene kilogramı 150-160 liraydı, bu sene 180 ile 200 lira arasında. Ancak bu yıl kuraklıktan dolayı kalitede sıkıntı var, sular yeterli değil. İnşallah seneye rahmet olursa verimimiz daha iyi olur. İlk günlerde hava çok sıcaktı ama şu anda daha uygun, güzel günler. Hasadı ailecek yapıyoruz çünkü işçi bulmakta zorlanıyoruz. Ayrıca ürün ağaçlarda kısım kısım olduğu için kendi ailemiz yeterli geliyor. Hasat yaklaşık 15 Eylül’e kadar sürer. Bazı ağaçlar suyunu almadığı için geç olgunlaşıyor. Geçen sene 8 tonun üzerinde ürün vermiştim, bu sene 4-5 ton anca çıktı. Yüzde 40-50 civarında bir düşüş var" dedi.

Depremzede üreticinin hasadından memnun olduğu alıç ihraç ediliyor Haber

Depremzede üreticinin hasadından memnun olduğu alıç ihraç ediliyor

Hatay’ın Belen ilçesinde depremzede üreticilerin hasadından memnun olduğu şifa deposu alıç, kilogram fiyatı 200 TL’den tarlada alıcı buluyor ve tüccarlar tarafından ihraç ediliyor. Asrın felaketi sonrası depremin izlerini üreterek silen afetzede üreticiler, Hatay Valiliği’nin yakın ilgi ve destekleriyle üreterek kazanmaya devam ediyorlar. Türkiye’de alıç üretiminde önemli bir yere sahip olan ve yaklaşık bin dönüm arazide üretim yapılan Belen ilçesinde alıç hasadına başlandı. Günlük 750 TL yevmiyeyle çalışan işçiler tarafından özenle toplanan şifa deposu alıç, kilogram fiyatı 200 TL’den tarlada alıcı buluyor. Kalp ve damar sağlığına olan faydalarıyla bilinen alıç, tüccarlar tarafından yurt dışına da satılıyor. “Köyümüzde toplamda 1000 dönüme yakın bir arazinin alıç ekili olduğu tahmin ediliyor” Benlidere Mahallesi’nde çiftçilik yapan Abdulkerim Kahlar, 7 dönümlük bahçesinde alıç hasat ettiğini belirterek, “Bizim kendi bahçemiz yaklaşık 7 dönüm. Köyümüzde toplamda 1000 dönüme yakın bir arazinin alıç ekili olduğu tahmin ediliyor. Bahçemizde aşağı yukarı 150 yaşında alıç ağaçlarımız var, tabii 150 yıllık olan ağaçlar çok eski babamızdan ve dedemizden kalma ağaçlar. 40 ve 35 yaşında çeşitli şekilde yaşlı ağaçlarımız var. Bizim bölgemizde alıç hasadına Eylül ayının başında başlanır. Bu sene iklimden kaynaklı olarak 15 gün erkene geldi hasat dönemimiz. Ağustos’un 15’inde başladık halen devam ediyor. Hasadımız aşağı yukarı eylül ayının 20’sini bulacak. Ailemizden çalışanlarımız da var çocuğumuz, hanımımız ve kendimiz de topluyoruz. Fakat yeterli gelmediği için dışarıdan işçi olarak gelip yanımızda çalışan vatandaşlarımız var. Günlük yevmiyeleri 750 TL tabii yerine göre de değişiyor. Karma şeklinde başından toplandığı gibi 150-200 TL arasında değişiyor fiyat” dedi. “İhracatçılar alıcımızı; İngiltere, Dubai, Kanada, Hollanda ve Avrupa ülkelerine ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyorlar” Alıcın insan sağlığındaki önemine değinen Kahlar, bölgede yetiştirilen alıcın yurt dışına tüccarlar tarafından ihraç edildiğini belirterek, “Alıçlarımızı biz 23 yıldır aynı tüccarımıza satıyoruz. Tüccarımız Mersin’den geliyor ve Mersin’e buradan toplanan alıç meyvemizi götürür. Orada ihracat firmalarına devreder, ihracatçılar alıcımızı; İngiltere, Dubai, Kanada, Hollanda ve Avrupa ülkelerine ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyorlar. Bu sene rekoltemiz çok güzel, hem kalitemiz hem de meyve kalibremiz de çok güzel. Kalite gerçekten bu sene çok güzel oldu, hava iklim şartlarımız da güzeldi bu sene. İlkbaharda yağışımız biraz fazlaydı genellikle yaz aylarımız da serin gitti, şu anda havalarımız serin meyvemizin tam istediği bir ortam iklim olarak çok aşırı sıcak olmaması bir meyvenin kalitesinde en önemli unsurlardan bir tanesidir. Meyve yavaş yavaş olgunlaştığı için aromasını da güzel almış oluyor, kalibresini de yükseltiyor irileştiriyor bu da tabii fiyatımızı güzelleştirdi. Rekoltemiz çok güzel bu sene bizim 10-15 ton civarında bir ürünümüzü aldık. Bu dönüme göre herkesinki değişiyor. Özellikle kalp hastalığı yaşayan hastalarımızın kalp damarları tıkalı olan hastalarımızın alıç tüketmesi onların sağlığı noktasında çok önemli. Bunu doktorlarımız tavsiye ediyor. Çok faydalı bir meyve zaten. Alıç meyvesinin ana vatanı Belen diyebiliriz. Şu an Türkiye genelinde Belen sarı alıcı olarak tanınıyor. Belen’imizin alıcı Türkiye genelinde bu isimle anılıyor” ifadelerini kullandı.

Şifa deposu alıç meyvesine rağbet arttı Haber

Şifa deposu alıç meyvesine rağbet arttı

Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen alıç meyvesinin astım, bronşit, kalp-damar, şeker ve tansiyon hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Sonbahar meyvesi olarak tanımlanan ve doğada kendiliğinden yetişen koyu sarı veya kırmızı meyveleri olan alıç, yöre halkı tarafından ilgi görüyor. Kentin yüksek kesimlerinde ve ormanlık alanlarda yetişen alıç meyvesi, vatandaşlar tarafından toplanarak marmelat ve sirke şeklinde tüketiliyor. Özellikle alıç sirkesi, bağışıklık sistemini destekleyici özelliğiyle son yıllarda sıklıkla tercih ediliyor. Kalp sağlığının yanı sıra kolesterol, şeker, tansiyon gibi rahatsızlıklar üzerindeki olumlu etkileri, yöre halkının bu meyveye olan talebini artırıyor. Ticaretini yapanlar da dağlardan topladığı alıçları, kent meydanında meraklıları ile buluşturuyor. Doğadan toplanan alıcın kilogramı da pazarda 30 ila 50 lira arasında satışa sunuluyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı beldesinde yaşayan Lokman Atıl, sonbahar mevsimi ile alıçların olgunlaştığını ve yöre halkı tarafından toplanmaya başlandığını söyleyerek, “Alıç meyvesi çalılık arazilerde ve dik yamaçlarda kendiliğinden yetişir, kalp rahatsızlıklarına oldukça faydalıdır. Birçok vitamini içinde barındırır. Biz buralarda topladığımız alıçları sirkesi ve marmelatını yaparız. Soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için birebirdir” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.