TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ankara

AGRONEWS - Ankara haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ankara haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hasatta hem kuraklık hem yangın riski: Çiftçiye çifte uyarı Haber

Hasatta hem kuraklık hem yangın riski: Çiftçiye çifte uyarı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Ankara’da buğday hasadı devam ediyor. Bu yıl verimin beklenenden az olması öngörülüyor. Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Ankara’da buğday hasadı hummalı şekilde devam ediyor. Başkent genelinde birçok ilçede çiftçiler sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara inerek biçerdöverlerle bu yılın ürününü toplamaya çalışıyor. Ancak hasat çalışmaları bu yıl çiftçilerin yüzünü yeterince güldürmedi. Tarım alanlarında yapılan gözlemler ve uzman değerlendirmelerine göre, bu yıl buğday verimi iklimsel şartlar nedeniyle beklenenin altında kaldı. Kuraklık, düzensiz yağışlar ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyen iklim değişiklikleri, verim kaybının başlıca sebepleri arasında yer aldı. Çiftçiler, hem üretim maliyetlerinin artmasından hem de rekoltedeki düşüşten dolayı zor bir sezon geçiriyor. Ziraat Mühendisi Kerem Güler ve çiftçiler İhlas Haber Ajansı muhabirine hasat sezonu üzerine genel değerlendirmede bulundu. "Don ve samyelinin çok zararı oldu" Meslekte 15 yılı devirdiğini belirten Mühendis Güler, yağışların geç gelmesi ve kar yağışının yetersiz olması nedeniyle toprağın suya doymadığını belirterek, "İki sefer don, bir sefer de samyeli denir, sıcak esen rüzgarın çok zararı oldu. Tarlaya baktığımızda 700-750 kilogramları beklediğimiz yerlerde biz 450-500’lere düşüyoruz. Az su isteyen bitkilerin tercih edilmeli. Damlama sistemine geçilerek su tasarrufu sağlanması şu an en başta aldığımız tedbirler" diye konuştu. "Bir kıvılcım bir araziyi yakmaya yetiyor" Yangınlara karşı çiftçilere uyarıda bulunan Güler, "Bir kıvılcım bir araziyi yakmaya yetiyor. Özellikle sigara izmaritlerine karşı dikkatli olunmalı" ifadelerini kullandı. "400 kilogram verirken, şimdi 200-250 kilogramı geçmiyor verim" Yeni hasat sezonu ile ilgili konuşan çiftçi Tayfun Temizsoy, "2025 hasat sezonumuz başladı. Bu sene biraz verimim düşük tabii. Dondan dolayı ve yağışların geç olmasından dolayı düşük. Burası geçen yıl nadasa bırakılan yıldı, boştu. Önce ki sezonda burası 400 kilogram verirken, şimdi 200-250 kilogramı geçmiyor verimi. Allah bereket versin yine de. Bir umut devam ediyoruz. Fiyatlar ortalama, geçen yıl ki fiyatlarla hemen hemen aynı diyelim" şeklinde konuştu. Ankara genelinde devam eden hasat çalışmalarının önümüzdeki haftalarda tamamlanması bekleniyor. Verim düşüklüğü ve kuraklık, çiftçilerin gelecek sezon için yeni önlemler ve alternatif ürün planlamalarını da gündeme getirdi.

Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Tehdit Ediyor Haber

Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Tehdit Ediyor

Yağışlarda Büyük Düşüş Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hazırladığı Şubat 2025 Fenolojik Değerlendirme Raporu, Türkiye genelinde 1 Ekim - 28 Şubat arasındaki yağışların yüzde 29 oranında azaldığını ortaya koydu. Geçen yılın aynı dönemine göre ise düşüş yüzde 34 seviyesinde gerçekleşti. Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkâri ve Van’da yağışlar yüzde 60’ın üzerinde azalma gösterdi. Kuraklık Tarımsal Üretimi Zorluyor Ankara ve Kayseri’de erken ekilen alanlarda hububatın kardeşlenme dönemine girdiği belirtilirken, Konya ve Eskişehir’de don nedeniyle bitkilerde sararmalar görüldü. Kırıkkale’de yağış eksikliği nedeniyle bitki gelişiminin durağan ilerlediği, kök yapısının yeterince gelişmediği tespit edildi. Niğde ve Aksaray’da yağışların yetersiz olduğu ancak henüz tarımsal kuraklık yaşanmadığı bildirildi. Fare ve Köstebek Zararlıları Artıyor Hububat üretiminde bir diğer sorun da fare ve köstebek zararlılarındaki artış oldu. Sivas’ta köstebek zararı tespit edilirken, Konya, Eskişehir, Kırşehir ve Ankara'da fare zararı gözlemlendi. Konya’da çiftçiler farelerle mücadeleye devam ediyor. Yetkililer, mart ve nisan yağışlarının kritik öneme sahip olduğunu belirterek, hububat üretiminde su rezervlerinin düşük seviyede kalmasının ilerleyen dönemde ciddi bir kuraklık riski oluşturabileceğini vurguladı.

Ankara Kedileri Özel Merkezde Koruma Altında Haber

Ankara Kedileri Özel Merkezde Koruma Altında

Ankara Kedisi Yaşatma ve Koruma Merkezi, safkan Ankara kedilerinin neslini koruma amacıyla yıllık 100 yavruyu sözleşme karşılığında sahiplendiriyor. 8 kuşaktır soyağacı tutulan kediler, özel bakım altında yetiştiriliyor. Özel Bakım ve Takip Sistemi Pursaklar Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren merkezde, Dünya Kedi Federasyonu onaylı safkan Ankara kedileri özenle korunuyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından koruma altına alınan bu merkez, Ankara kedilerinin tanıtımı, soy takibi ve çoğaltılmasını sağlıyor. Merkezde yaklaşık 50 Ankara kedisi bulunuyor. Ankara kedilerinin bakım süreci hakkında bilgi veren Ankara Kedisi Koruma, Yaşatma ve Tanışma Merkezi Sorumlusu ve Veteriner Teknikeri Ayşegül Korkmaz, kedilerin yıl boyunca ayrı kafeslerde tutulduğunu ve tek eşli üreme prensibine göre çiftleştirildiğini belirtti. Tesisin 6 farklı bölümden oluştuğunu vurgulayan Korkmaz, "Dişi yetişkinler, dişi gençler, erkekler, yavrulu anneler, doğumhane gibi bölümlerimiz var. Her gün rutin temizlik, dezenfeksiyon, mama ve su değişimi gibi işlemler yapılıyor. Ayrıca kedilerin sosyalleşmesi için günlük oyun saatlerimiz var. Bu aynı zamanda bir sağlık kontrolü görevi görüyor" dedi. Sahiplendirme Süreci ve Yasal Takip Her yıl 100 yavruyu sahiplendirdiklerini belirten Korkmaz, sürecin detaylarını anlattı: "Her yıl Ocak ayında sahiplenmek isteyenler için liste açıyoruz. Yavrular anne sütü aldıktan sonra 2,5-3 aylık olduklarında sırayla başvuranlara ulaşıyoruz. Sahiplendirme sırasında merkezde kullanılan mamadan 20 kg getirilmesini istiyoruz. Sahiplendirme sözleşmesi imzalanıyor ve kedi sahipleri, kedinin bakımından sorumlu oluyor. Ankara kedisinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti korumasında olduğu belirtilerek, yurt dışına çıkarılması yasaklanıyor." 2017’den beri kedilere çip takıldığını belirten Korkmaz, çiplerin hem soy takibi hem de sahiplendirme sürecinde önemli olduğunu vurguladı. 2022’den itibaren Tarım Bakanlığı’nın online sistemine dahil edilen bu çipler sayesinde kedilerin kimlikleri takip ediliyor. Kayıp ya da terk edilme durumunda kedinin sahibine ulaşılıyor ve sokağa bırakılan çipli kediler için para cezası uygulanıyor. Ziyaretçilere Açık Merkez Pursaklar Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Meryem Mete Benamer, Ankara ve Türkiye’de tek olan merkeze tüm vatandaşları davet ederek, "Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak isteyen aileler merkezimizi ziyaret edebilir, veteriner hekim eşliğinde kedilerle vakit geçirebilir ve sahiplenebilirler" dedi. Ankara kedilerinin neslinin devamı için büyük bir titizlikle çalışan merkez, kediseverler için güvenli bir sahiplenme ve bakım süreci sunmaya devam ediyor.

Ankara'nın Denizi Yok Ama Balıkçılığıyla Öne Çıkıyor Haber

Ankara'nın Denizi Yok Ama Balıkçılığıyla Öne Çıkıyor

Çayırhan Göleti'nden Orta Doğu’ya Balık İhracatı Ankara'nın Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan Göleti'nde avlanan İsrail sazanı, yayın balıkları ve diğer türler, Suriye ve Irak başta olmak üzere birçok Orta Doğu ülkesine gönderiliyor. Bölgedeki balıkçılar, ihracat sayesinde önemli bir gelir elde ederken, yaz aylarında günlük 7-10 ton, kışın ise 2-3 ton balık avlanıyor. Davutoğlan ve Çayırhan Mahalleleri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kudu, bölgedeki balıkçılık faaliyetleri hakkında şunları söyledi: "Ankara'nın denizi yok diyorlar ama burayı gelip görmek lazım. Burada 85 kayığımız var ve üreticiden aldığımız balıkları dış pazara satıyoruz. Buranın turizm açısından canlanması gerekiyor çünkü keşfedilmemiş bir alan." Balıkçılık, Nallıhan’da Geçim Kaynağı Oldu Çayırhan Göleti'nde yaklaşık 85 kişi balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Avlanan balıklar, hem iç pazarda satılıyor hem de dondurularak ihraç ediliyor. Bölgede 10 yıldır balıkçılıkla uğraşan Mahmut Enver Tekin, mesleğin zorluklarına rağmen iyi kazanç sağladıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Babamızdan kalan mesleği sürdürüyoruz. Ancak son yıllarda İsrail sazanı popülasyonu arttı ve diğer balıkların sayısını azalttı. Yine de kooperatifimiz sayesinde balıkçılıkla geçimimizi sağlıyoruz." Ankara’nın göletlerinde yapılan balıkçılık, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de uluslararası pazarda kendine yer buluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.