TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Arıcılık

AGRONEWS - Arıcılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Arıcılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

200 kovanlı tırıyla 2 bin rakıma kadar çıkıp çiçek çiçek dolaşıyor Haber

200 kovanlı tırıyla 2 bin rakıma kadar çıkıp çiçek çiçek dolaşıyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan bal üreticisi Hüseyin Tepe, geliştirdiği "mobil arıcılık sistemi" ile mesleği arıcılık olan personelleri tarafından Toros Dağlarının yüksek rakımlarında gezerek doğal bal elde ediyor. Güneş panelleri ile kendi elektriğini üretme özelliğine de sahip olan tırda, güvenlik kameraları, uydu sistemi, internet, araç takip sistemi, raylı çelik kovan sistemi, bal sağma ünitesi, bal dinlendirme ünitesi, su tankı, ilaçlama tankı, arı peteklerini muhafaza deposu, jeneratör ve yangın söndürme tüpleri bulunuyor. Park edildiği sırada arazi şartlarına göre aracın dengede durmasını sağlayan mekanik sistem de bulunan tırda, hareket halinde kötü hava şartlarından arıların zarar görmemesini sağlayan raylı kayar branda sistemi de devreye giriyor. Sistem, güneş panellerinden elektrik üretilemediği durumda ise jeneratörün devreye girmesine imkan sağlıyor. Kışın arıları muhafaza etmek için ısıtma sisteminin de yer aldığı tırda, ayrıca iki insanın rahatlıkla yaşayabileceği yatak ve yaşam malzemelerinin bulunduğu bir oda bulunuyor. Sezonda elde edilen ve analiz için laboratuvara gönderilen bal, gerekli incelemenin ardından paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor. Mobil arıcılık sistemi bulunan tırda görev yapan arıcı Mahmut Baş, "Gezici mobil arı tırı sistemiyle sürekli olarak rakım ve konum değiştirdiklerini söyledi. Baş, "Tırımız Nisan ayından Manavgat'ta ilk sıfır rakımdan 500 rakıma çıkıyoruz, ardından bin rakıma, bu şekilde 2 bin 500 rakımlı Toros Dağlarına kadar çıkıyoruz. Her çıktığımız rakımda çiçeği yakalayabiliyoruz. Doğal bir iş yapmış oluyoruz ve şeker vermeden organik bal üretmiş oluyoruz. Mobil arıcılık sistemli tırımız ile Antalya'nın Manavgat ilçesinden Mayıs ayında Konya'nın Bozkır ilçesi Harman Pınarı mevkiine arıları güçlendirmek için getiriyoruz. Haziran ayında ise Konya'nın Bozkır ilçesi Han Miyarı mevkiine getiriyoruz. Burada arılarımız kekik, geven, kızılcık, sakar yonca, taş kekiği, yer kekiği olmak üzere bin bir çeşit çiçekten bal yapıyor. Sırlamayan kovanları süzme bal yapıyoruz ve iki yere analize gönderiyoruz. Analiz yaptırmadan satışa sunmuyoruz. Kışın ise yine Antalya'nın Manavgat ilçesine götürüyoruz. Eğer çam olursa tırımızı alıp Muğla tarafına gidiyoruz. Tırın en güzel özelliği gece görüş kamerası, güvenlik kamerası gibi her türlü sistem bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. "Çiçek neredeyse biz oradayız" Baş, "Gittiğimiz yerlerde verim yoksa, tırımızı çalıştırıp çiçek nerede ise biz orada oluyoruz. Baktık burada verim yok geziyoruz, bakıyoruz. Nerede verim varsa oraya gidiyoruz. Çiçek olduğu müddetçe Türkiyenin her yerine dolaşıyoruz. Mesela gelecek sene Sivas'a gitmeyi düşünüyoruz" dedi. "Tırda 200 kovan bulunuyor" Özel yapılan tırda 200 kovan bulunduğunu söyleyen Baş, "Tırımız toplam 200 kovan bulunuyor. Her birinin içlerisi 20'şer tane çıta alır. Arılarımızı kışın haziran ayının ortalarına kadar beslemeye alıyoruz. Haziran ayının 15'de arıları beslemeyi kesiyoruz. Doğada ne varsa biz onu alıyoruz. Bu doğaya bakar bu 3 tonda olabilir 500 kilo da olabilir. Kesinlikle şeker vermeyiz. Ballarımız analize girer. Müşterilerimize bu şekilde sunuyoruz. "Bu yıl bizim yüzümüz bal hasadından güldü Yüzlerinin bu yıl bal haşatından güldüğünü ve mutlu olduklarını belirten Baş, "Bu yıl Allah'a şükür çok güzel verim oldu. Geçen yıla göre çok güzel verim oldu. Geçen yıl kurak geçmişti. Bu yıl mevsim normallerinde gitti. Gevenin üzerine yağmur yağmadı. Geçen yıl yağmurlu geçti. Bu yıl yüzde 25 oranında bir artış var. Bu arılara şeker versek 20 tondan fazla bal alırız. Ama biz beslemeyi Haziran ayının 15'de kesiyoruz. Arı bala döndüğünde beslemeyi kesinlikle kesiyoruz ve doğal bal alıyoruz. Yarım saatte tırın kapaklarını kapatıp buradan gidiyoruz. Yükleme derdimiz yok. Mesela buranın rakımı 2 bin metre. Çiçek nerede varsa biz oradayız. Kovan yükleme derdimiz yok. Her şey modern" dedi. "Yerdeki kovanlar için ayılara karşı önlem alıyoruz" Yüksek rakımlı yaylalarda arıların çok olduğunu ve bu yıl 16 arı kovanının zarar gördüğünü dikkat çeken Baş, "Ayılardan korumak için elektrik çit çektirdik. Tepelere alarm ve sensor kurdurduk. Sensor akşam en ufak bir harekette hemen devreye girer ve hem sesli alarm verir hem de lambalar yanar. Akşam elektrikli çit devre girer. Bölgede ayı çok. Çözümü bunda bulduk. Bu yaz 16 kovanımıza zarar verdi. Şu anda bir sıkıntımız yok ama bir ay sonra ayılar aç kaldığı zaman mutlaka aşağılara inecek. Hayvanı imha etmek yasak" ifadelerini kullandı.

Coğrafi işaretli balın hasadı başladı, kilosu 1500 TL Haber

Coğrafi işaretli balın hasadı başladı, kilosu 1500 TL

İçeriğinde doğal şekerler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bulunan coğrafi işaretli Ardahan balının hasadı başladı. Kafkas arılarının eşsiz floralara sahip yüksek rakımlı dağlarda yetişen çiçeklerden alınan polenlerle elde edilen Ardahan balı, süzüldükten sonra eşsiz bir şifa ortaya çıkarıyor. Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın, "Kafkas Arısı Gen merkezi Müdürlüğü olarak Ardahan ilindeki arıcıları ziyaret edip, bal hasat döneminde özellikle hasat kontrolünü yapıp, hasatla ilgili detaylı bilgileri arıcılarımıza veriyoruz" dedi. Aydın, bugün bu işi hem teknik olarak hem de kapasite noktasında başıyla yapan Ardahan'ın en büyük arıcılarından bir olan arıcı Cüneyt Mostura'yı arılığında ziyaret ettiklerini söyledi. Aydın, Ardahan balının değeri hem kirlilikten uzak olması hem de Kafkas arısı gibi özel bir ırktan elde edildiği için çok önemli olduğunu söyleyerek, "Ardahan ili, Kafkas arısının gen merkezi olduğu için dünyadaki 4 tane ırktan bir tanesi. Dolayısıyla gerek dil uzunluğu, gerek sakinliği, gerekse propolis verimi ve bal verimi noktasında Türkiye'deki damızlık noktasında büyük ihtiyaç duyulan önemli bir bal arısı ırkından bir tanesi. 2025 yılı verim noktasında tahminlerin üzerinde gerçekleşti. 2025 yılında hem arı sağlığı noktasında gerekse bal verimi noktasında Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir bal sağımı gerçekleşti. Dolayısıyla 2025 yılı Ardahan arıcılığı için gayet verimli bir sezon oldu. Çünkü ilimiz yaklaşık 1800 bitki türünün var olduğu ve kimyasal ve biyolojik kirliliğin neredeyse yok denecek kadar kimyasal gübrenin kullanılmadığı, dolayısıyla böyle Türkiye'deki nadir coğrafyalardan bir tanesi. Ardahan balının da değeri hem kirlilikten uzak olması hem de Kafkas arısı gibi özel bir ırktan elde edilmesi çok önemli'' diye konuştu. Ardahan Merkeze bağlı Kazlıköy'de arıcılık yapan Arıcı Cüneyt Mostura ise, ata dede mesleği olan bu işi 2010 yılında Ardahan Üniversitesi arıcılık bölümünden mezun olduktan sonra başladığını söyleyerek, ''Yaklaşık 1000 koloni ile çalışmaktayım. Burada bal üretimi ve ilkbahar aylarında arı satışı yapıyorum. 2025 sezonu Ardahan için çok iyi bir sezon olarak geçti'' şeklinde konuştu.

Hakiki bal donup kristalize olur' Haber

Hakiki bal donup kristalize olur'

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, yağışların ardından güneşin yüzünü göstermesiyle çerçevelerde bal akışının başladığını söyledi. Şu anda sezonun içerisinde olduklarını söyleyen Evliyaoğlu, sezonun Ardahan'da kısa olduğunu, bu nedenle bölgede tek sağım yapılması gerektiğini söyledi. Evliyaoğlu, ''Bal süzümü çerçevenin dörtte üçü sırlandıktan sonra sağım yapılmalı. O zaman baldaki su oranı bitmiş ve gözenekler sırla kapandığı zaman bal hazır ve yenecek hale gelmiş olur. Üreticilerimizi uyarıyoruz; sakın gözü açık olan gözeneklerdeki balı süzmeyin. Bunlar su oranı oluşmamış ballardır ve erken sürede bozulmuş olur'' diye konuştu. Tüketicilere 'ana arı' uyarısı Ana arı ihtiyacını karşılamak isteyen üreticileri sertifika konusunda da uyaran Evliyaoğlu, "Ana arı üreticileri anayı sattıkları zaman fatura kesilmek zorunda. Çünkü bunlar bakanlık sertifikalı ana arı üreticileridir. Ve ana arı aldıkları zaman ana arı kafesinin üzerinde kaşesi olmak zorunda. Kaşesiz ana arıları almayın, çünkü bunlar sahte arılardır. Dışarıdan gelen sahte arılar ilimizde bulunan Kafkas arı ırkımızı bozmakta. Ana arı almak isteyenler Ardahan Gen Merkezi Müdürlüğüne ve Arıcılar Birliğine haber vermeleri durumunda biz ihtiyaç olan talebi karşılayabiliriz. Çok dikkatli olun ve ucuz ana arıları almayın. Ve kafes üzerinde kaşesi olmayan ana arıları almayın. Biz buradan arıcılarımızı uyarıyoruz'' dedi. Evliyaoğlu, bal sağımına Ağustos'un 10'u itibarıyla başlanacağını söyleyerek, bal almak isteyen tüketicilere bizzat arıcılara ulaşmaları uyarısında bulundu. Evliyaoğlu, "Ardahan balı sağımdan bir ay sonra kristalize olup donar ve krem halini alır. Sakın buna şeker demeyin. Rakımın yüksek oluşu nedeniyle çiçek balı donmalı. Biz donmuş balın tüketilmesini tavsiye ediyoruz'' dedi.

Zonguldak'ta arıcılık son 15 yılın en verimli dönemini yaşıyor Haber

Zonguldak'ta arıcılık son 15 yılın en verimli dönemini yaşıyor

Zonguldak'ta arıcılık 2025 yılında son yılların en verimli sezonunu yaşıyor. İlkbahar döneminde çiçeklenmenin uzun sürmesi ve kestane ağaçlarının yüksek nektar üretimiyle birlikte hem bahar ve çiçek balı hem de kestane balı açısından rekolte beklentisi arttı. ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı, uzun süredir arı kovanlarından yeterli verim alamayan üreticilerin, bu yıl neredeyse her kovandan bal sağabildiklerini ifade etti. Başkan Canlı, "2025 yılı belki de son 15 yılın en verimli yılıydı. Geçtiğimiz yıllarda bazı bölgelerde verim alındı ancak tüm üreticilerin bal sağabildiği bir dönem olmamıştı. Bu yıl ise neredeyse herkes arısından bal alabildi. Üstelik yalnızca kestane balı değil, mevsim başındaki akasya, orman gülü, meyve ve diğer yer çiçeklerinden de ciddi miktarda bal üretildi. Kestane kadar çiçek balı da var" dedi. Yaklaşık bin tonluk üretim beklentisi Henüz kestane balı hasadının tamamlanmadığını vurgulayan Canlı, "Şu anda yaklaşık toplamda bin tona yakın bal beklentimiz var. Bu rakam biraz yukarı ya da aşağı olabilir" ifadelerini kullandı. Zonguldak'ta 2024 yılı için 40 bin arılı koloni için destek başvurusunda bulunulduğunu, ancak toplam aktif koloni sayısının 60 bine yakın olduğunu belirten Canlı, "Bize üye olmayan ya da destek başvurusu yapmayan üreticilerle birlikte yaklaşık 60 bin koloni faal durumda. Bu da bin tona yakın bir rekolte demek" dedi. Kestane balının kilogram fiyatı 2 bin 500 TL Canlı, bu yılki bal fiyatının Zonguldak, Bartın, Düzce ve Kastamonu arı yetiştiricileri birliklerinin ortak kararıyla belirlendiğini söyledi. Canlı, "Kestane balının kilogram fiyatı 2 bin 500 TL olarak belirlendi. Böylece bin tonluk üretim, yaklaşık 2,5 milyar liralık bir gelir anlamına geliyor. Bu gelir, yaşanabilir doğa, içilebilir su ve sağlıklı toprak gibi unsurların korunmasıyla mümkün oluyor. Bu nedenle çevreye zarar veren yatırımların daha dikkatli planlanması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. "Kestane balı gıda değil, şifa kaynağı" Kestane balının yalnızca bir gıda değil, aynı zamanda koruyucu sağlık unsuru olduğunu belirten Canlı, "Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve doktor tavsiyeleri, özellikle kanser gibi ağır hastalıkların erken evrelerinde kestane balının önerildiğini gösteriyor. Elbette burada uygun şartlarda üretilmiş kestane balı kastediliyor" ifadelerini kullandı. Canlı, kamu yöneticilerine de çağrıda bulunarak, "Biz elimizden geleni yapıyoruz ancak her şey bizim elimizde değil. Özellikle kamu yöneticilerinin bu üretimi destekleyici adımlar atması ve arıcıları daha ön planda tutması gerekiyor" şeklinde konuştu. "Etiketsiz ve barkodsuz baldan uzak durulmalı" Tüketicilere de uyarılarda bulunan Canlı, şu ifadeleri kullandı: "Tüketiciler tanımadıkları üreticilerden bal almasın. Komşusu üretiyorsa, kimden geldiği biliniyorsa alabilir. Ancak üreticisini tanımadıkları balı alacaklarsa mutlaka etiketine, barkoduna baksınlar. Devletin belirlediği kriterlere göre kestane balı olarak paketlenebilmesi için en az yüzde 70 kestane poleni ya da 800 üzeri polen değeri olması gerekiyor. Bu kriterleri karşılamayan ürünler kestane balı sayılmaz. Etiketsiz, barkodsuz ballar bu açıdan risklidir." "Üretici analizli, etiketli ürünle kendini korur" Canlı, üreticilere de çağrıda bulunarak, "Taklit ve tağşişe karşı durmak istiyorlarsa ballarını mutlaka analiz ettirip, barkodlu ve etiketli şekilde satışa sunmalılar. Kestane balı satıyorlarsa bunu kanıtlayabilmeliler" dedi.

Zonguldak'ta ormangülü balında önemli üretim Video Galeri

Zonguldak'ta ormangülü balında önemli üretim

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde 1000 rakımlı Topan Yaylası'nda, yerleşim yerlerinden uzak ve çevre kirliliğinden uzak şartlarda üretilen ormangülü balı bu sezon verimli geçti. Sait Ekeroğlu, 8 yıl önce hobi olarak başladığı arıcılığı sürdürüyor. Ekeroğlu, Yığılca ekotipi arılarla doğal ormangülü balı üretimi yapıyor. Ekeroğlu'nun "ölçülü kullanıldığında şifa, fazlasında ise zarar barındıran bir doğal şifa kaynağı" olarak tanımladığı Ormangülü Balı, İngiltere merkezli Royal Society of Chemistry'nin yaptığı araştırmayla da dikkat çekti. Amerikan Sağlık Enstitüsü tarafından da yayınlanan çalışmaya göre söz konusu balın, hipertansiyon, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra grip ve soğuk algınlığına karşı da etkili olduğu ifade edildi. Aynı zamanda afrodizyak etkisiyle öne çıkan bal, Türkiye'de ise astım ve KOAH hastaları tarafından destekleyici olarak tercih ediliyor. "Doğa bize ne veriyorsa onu alıyoruz" Ormangülü Balı'nın üretildiği alanın temizliğine dikkat çeken Sait Ekeroğlu, "1000 metre rakımdayız ve en yakın yerleşim yerine uzak mesafedeyiz. Bu da hem arılarımız hem de ürünümüz için büyük avantaj. Doğa bize ne veriyorsa onu alıyoruz, herhangi bir müdahalede bulunmuyoruz" dedi. Ekeroğlu, fazla tüketimin tehlikelerine de dikkat çekerek, "Bu bal ölçülü kullanılmalı. Her ne kadar şifa kaynağı olsa da bilinçsiz tüketim durumunda zehirlenmelere yol açabilir" dedi. Arıcılığa sekiz yıl önce hobi olarak başlayan Ekeroğlu, zamanla edindiği bilgi ve deneyimle doğal üretimi sürdürüyor. Ekeroğlu, tüketicilerin doğallığa olan ilgisinin her geçen gün arttığını ve bu bilinçle üretim yapmanın önemini vurguladı.

Muğla Büyükşehir'den arıcılara maske desteği Haber

Muğla Büyükşehir'den arıcılara maske desteği

Kırsal kalkınmayı teşvik etmek ve tarımsal üretimi güçlendirmek amacıyla birçok projeye imza atan Muğla Büyükşehir Belediyesi, arıcılara yönelik yeni bir destek programını daha hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi ve Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, il genelinde 3 bin adet arıcı maskesi üreticilere ulaştırılıyor. Projenin ilk uygulama noktaları arasında Menteşe’nin Dağpınar Mahallesi ve Kavaklıdere ilçesi yer aldı. Bu bölgelerde Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı arıcılara arı maskeleri teslim edildi. Aynı zamanda, Menteşe ve Kavaklıdere Belediyeleri de projeye destek vererek üreticilere arıcılıkta önemli bir ekipman olan körük dağıtımını gerçekleştirdi. Böylece yerel yönetimler arıcılara hem koruyucu hem üretim kolaylığı sağlayan donanımlarla katkı sunmuş oldu. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem, "Bugün körük ve arıcı maskesi desteğimiz var. Bundan bir iki ay sonrasına kadar temel atma töreni yapacağız. Fondan tesisi, yani arı keki üretim testi kurulumunu yine Arıcılar Birliği'mizde gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda alternatif ürün üretimler için ana arı ve arı sütü eğitim projelerimiz var. Eğitim desteklemelerinin her türlüsü var. Yani bu sadece maske ya da bu makine olarak düşünmeyin. Aynı zamanda bağ sağım ünitelerinden, çadırlarından, başından sonuna kadar yani biz onların her türlü zamanlarında yanında olduk" ifadelerini kullandı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, tarım ve hayvancılığı desteklemeye devam edeceklerini, üreticinin yanında olmak için projeler üretmeyi sürdürdüklerini, Muğla’nın 13 ilçesinde arıcılara yönelik ekipman, eğitim ve tesis desteği ile üreticilerin yanında olduklarını açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.