TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ata Tohumu

AGRONEWS - Ata Tohumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ata Tohumu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yarım yüzyıllık ata tohumu domatesler köyleri şaşkına çevirdi Haber

Yarım yüzyıllık ata tohumu domatesler köyleri şaşkına çevirdi

Batman'ın Sason ilçesinde 2978 rakımlı Mereto Dağı eteklerinde bulunan Soğanlı köyü sakinleri, yarım yüzyıldır saklayarak günümüze ulaştırdıkları ata tohumları ile domates yetiştiriciliği yaparak geçimlerini sağlıyor. Köylüler sabah erken saatlerde topladıkları domatesleri ilçe merkezine götürerek kilosu 30-35 TL arasında değişen fiyatlarla satıyor. Vatandaşlardan Sabahattin Atalay, her yıl Soğanlı köyünden domates almaya gittiklerini söyledi. Atalay, "Bu köyün domatesleri meşhurdur. Ata tohumu ile yetiştirilen domateslere büyük bir talep var. Bu kadar büyük olmalarının sebebi yerli tohum olmalarından dolayı ve soğuk su ile sulanmalarından dolayıdır. Domateslerin ağırlığı bir kilodan fazla" dedi. Köylülerden Sabri Algan, atalarından kalan tohumlarla yetiştiricilik yaptıklarını söyledi. Domateslerin aromasının bile farklı olduğunu belirten Algan, "Bunlar atalarımızdan kala tohumlar. Tamamen doğal yetiştiriyoruz, hormonsuz ilaçsız soğuk su ile yetiştiriyoruz. Yüksek yer olduğu için serin yerde yetişiyorlar o yüzden aroması da farklıdır. Bizler emek veriyoruz Allah da bize veriyor. Bu tohumlar bizim eskiden beri sakladığımız tohumlar. Sürekli çoğaltıyoruz. Bu tohumlardan millete de veriyoruz. 5 metreden kokusunu alırsınız, doğal domateslerdir. Babalarımızdan kalan tohumları bizler de yaşatmaya devam edeceğiz. Her biri bir kilo bir kilo 250 gram gelen domatesler" diye konuştu.

Ata Tohumu Kavılcanın hasadı başladı Haber

Ata Tohumu Kavılcanın hasadı başladı

Yörede yüzyıllardır ekilen ancak unutulmaya yüz tutan kavılca buğdayında hasat dönemi başladı. Ardahan Üniversitesi, bölgenin en önemli tarımsal değerlerinden biri olan Kavılca buğdayının, yerleşkede ekilen 80 dönümlük arazideki hasadını tamamladı. Üniversite tarafından, uzun yıllardır yürütülen bilimsel araştırmalar ve uygulama çalışmalarıyla ata tohumunun korunması, yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli projelere imza atıyor. 10 bin yıllık geçmişe sahip olan ve Ardahan’ın tarımsal mirasının en değerli unsurlarından biri olarak bilinen Kavılca buğdayı, gluten oranı düşük ve besin değeri yüksek olması bakımından önemli bir niteliğe sahiptir. Ardahan Üniversitesinin tarımsal üretim alanında sürdürdüğü çalışmalar, hem bölgesel kalkınmaya katkı sağlıyor hem de geleneksel tarım ürünlerinin bilimsel yöntemlerle korunmasına örnek teşkil ediyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da Kavılca buğdayı üzerine yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekerek, "Ardahan Üniversitesi’nin bölgesel kalkınmaya katkı sunan bu örnek çalışmaları, hem ülkemizin tarımsal mirasının korunmasına hem de sürdürülebilir tarıma ışık tutmaktadır" ifadelerini kullanmıştı. YÖK, Kavılca buğdayı ile ilgili çalışmaların yükseköğretim adına örnek bir model olduğunu vurgulamış ve Üniversitemizin bu alandaki çabalarını takdirle karşılamıştı. Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu da, bundan sonraki süreçte de Kavılca buğdayı üzerine yürütülen projelerin geliştirilerek hem akademik çalışmalara hem de çiftçilerin üretim potansiyeline katkı sunmaya devam edeceğini belirtti.

Manisa’da Ata Tohumlu Altınbaş Kavunu İçin Coğrafi İşaret Hamlesi Haber

Manisa’da Ata Tohumlu Altınbaş Kavunu İçin Coğrafi İşaret Hamlesi

Manisa’da Karaoğlanlı bölgesinde Ata tohumundan yetişen, kendine has aroması ve tadı olan Altınbaş Kavunu hasadı başladı. Bölgeye has Altınbaş Kavununa coğrafi işaret almak için girişimde bulunuldu. Manisa'nın Şehzadeler ilçesi Karaoğlanlı Mahallesi menşeli, "Altınbaş Kavunu" olarak bilinen kavun kendine has özellikleriyle öne çıkıyor. Karaoğlanlı Mahallesi’nde yaklaşık 200 dönümlük alanda üretimi yapılan kavun dışı sarı ve ince kabuklu, aromatik ve oldukça tatlı olması ve sarı parlak rengi dolayısıyla "Altınbaş" olarak adlandırılıyor. Karaoğlanlı’nın atalarından gelen bu kavun, bölgeye özgü, yerel bir kültürel miras olarak tarımına devam ediliyor. Yerel tohumla yani kavun çekirdeğinden geleneksel yöntemlerleler üretiliyor. Üreticiler tarafından sabah erkenden toplanan kavunlar meydanda satışa sunuluyor. Hatta İzmir ve çevre illere gönderiliyor. Yakın mahallelerde de ekilmeye başlandı. Kabuğu ince olduğu için raf ömrü az. Bundan dolayı olgunlaştığında 2-3 gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Karaoğlanlı Mahalle Muhtarı Hakan Kara, "Karaoğlanlı sadece bir mahalle değil. Geçmişe dönük bakarsan Rumlardan kalma iki tane okulumuz, kilisemiz. Roma döneminden kalma kral mezarlarımız. Bu anlattıklarımı şu anlama geliyor buranın tarihi çok eskiye dayanıyor. Osmanlı öncesine dayanan bir yerleşim yeri. Her gelen insanlar buraya bir şeyler katmış. Kimisi sebze getirmiş, kimisi kavun karpuz getirmiş çeşitliliği sağlamış. Altınbaş Kavunu da bunlardan bir tanesi. Ne zaman gelmiş, ekim ne zaman olmuş bu konuyla ilgili bir bilgi yok. Ama geleneksel yöntemlerle yapılıyor. İçinden alınan çekirdekle üretiliyor. Hibrit tohum kullanılmıyor. Yani bir laf vardır nerede o eski domatesler, nerede o eski salatalıklar diye. O eski tohum hala duruyor. Aynı aroma, aynı lezzet, aynı koku hiç değişmiyor. Bunun orijinalliği korunarak devam ediliyor. Bizim burada hala kullanılan bir sistem var. Annelerimiz, babalarımız evlerde çekirdek saklarlar kavanozlarda. Bunun içinde eski karpuzlarımız vardır kara karpuz deriz. Çekirdekli aroması yüksek. Biz bunları hala üretmeye devam ediyoruz. Bunun bir pazarı yok. Ticari olarak bundan para kazanmak şansımız yok. Hibrit tohum olmadığı için ticari olarak kullanamıyoruz. Biz ne yapıyoruz kendimiz ekip kendimiz yiyoruz. Veya burada pazara çıkarıyoruz. Bunu bilen kişiler gelip alıyor buradan" dedi. Coğrafi işaret almak için girişimde bulunduklarını açıklayan Kara, "Coğrafi işaret almaya çalışıyoruz. Sayın Valimizle, İl ve İlçe Tarım Müdürlerimizle bu konuyu görüştük. Karaoğlanlı’dan olan AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanımız Ahmet Nalband’a konuyu anlattık. Bu konuda yardımcı olacaklar. Çalışmalarımız devam ediyor. Nasıl Göbeklitepe tarihin sıfır noktasıysa Karaoğlanlı’da bu bölgenin sıfır noktasıdır. Mahallenin her tarafı tünellerle örülüdür. Bunlar çok eski zamandan gelmiş tohumlardır. Meydanda bir Pazar kuruluyor. Çiftçilerimiz her sabah 7 ila 8 arasında topladıkları kavunları getirirler. Karaoğlanlı’da tahminen 200 dönüm Altınbaş Kavunu ekili alan bulunuyor. Buradan bir kısmı toptan olarak Manisa dışındaki illere İzmir’e, başka illere gider, bir kısmı da burada satılır. Civar mahalleler bunu yeni yeni keşfetmeye başladı, ekmeye başladılar. Bunu bilmeyenler ilk başta kabak zannediyorlar. Yiyen arkasını arıyor. Tek sıkıntımız kabuğu ince olduğu için raf ömrü azdır. Bu kavun olgunlaştığında 2-3 gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Tüketilmezse bozulmaya başlıyor. Coğrafi işaret aldıktan sonra festival düzenlemek, tanıtımını yapmak, bölgenin diğer illerine duyurmak ondan sonraki adım. Öncelikle coğrafi işareti almak lazım" diye konuştu. Üreticilerden Hakan Abadanç, "Emekli polisim. Yaklaşık 10 yıldır bu işin içindeyim. Emekli olduktan sonra kendime ait 10 dönümlük yere Altınbaş kavununu ektim. Altınbaş Kavunu sadece bizim Karaoğlanlı’ya has bir kavundur. Yakın köylerde üretimi başladı. Çekirdeğinden tekrar üretilen bir kavundur. Ata tohumu yani eski domatesler, patlıcanlar, biberler olduğu gibi tadı ve aroması çok mükemmel. Fakat diğer bölgelerdeki insanlarımız bunu kabağa benzetiyor, kavuna benzemediğini söylüyor. Ama tattıktan sonra hepsi çok memnun kalıyor. İnşallah bunun tanıtımını yaparız. Bunu Şehzadeler İlçesi Karaoğlanlı Mahallesi olarak bunu tescilleriz. Bizim halkımız için iyi bir yatırım olur diye düşünüyoruz. Bu kavunun ekilip hasat edilmesi süreci 90 gündür. 90. Gününde toplanmaya başlar" diye konuştu. Üreticilerden İsmail Yoğurtçu, "Aroması olan bir kavun. Kokulu ve tatlı bir kavun. Erken çıkıyor. Doğada organik bir ürün, ilaç falan yok. 10 günden beri kavun kırıyoruz. 1 ay daha sürer. Toptan verdiğimiz gibi perakende de satış yapıyoruz. İnsanlar bu kavunu beğendi. Ata tohumu çekirdeklerinden üretimi yapılabiliyor" dedi.

Kars'ta Ata tohumu arpa bereketi: Çiftçinin yüzü güldü Haber

Kars'ta Ata tohumu arpa bereketi: Çiftçinin yüzü güldü

Kars'ın Akyaka ilçesine bağlı Büyükdurduran köyünde uzun yıllardır tarımla uğraşan çiftçi Neşat Sancak, artan maliyetler ve azalan verim karşısında farklı arayışlara girmişti. Sancak, 22 dönümlük arazisine ‘yapma, etme' denilmesine aldırış etmeden yerli ve milli amiral arpa tohumu ekti. Büyük bir titizlikle hazırlanan tarlaya serpilen bu kadim tohumlar, Kars'ın iklimine ve toprak yapısına uyum sağlayarak kısa sürede filizlendi. Çiftçi Neşat Sancar, kiraladığı biçerdöverlerle bismillah diyerek 22 dönümlük arazisinde arpa hasadını yaptırdı. Tarlasının hasadını yaptıran Neşat Sancar, "Allah'ın verdiğine çok şükürler olsun. 2025 yılının amiral tohumun hasadını yaptırdım. Çok verimli, çok güzel, inanmayan bazı arkadaşlar vardı. Gelsin görsünler, çok şükür Allah'a biçtirdim, Allah utandırmasın, arkadaşlara da tavsiye ederim" dedi. Sancar, "22 dönümlük tarladan yaklaşık 10-11 ton arpa tohumu elde ettim. Dönüme ortalama 500-600 kilo arpa elde ettik. Allah bereket versin her şey ortada, çok şükür" diye konuştu. Kars'ta 22 dönümlük tarlaya ekilen milli ve yerli amiral ata tohumundan yaklaşık 10-11 ton, dönüme ise 500 kilo arpa elde edildi. Gözle görülür bir fark ortaya çıktı. Ata tohumu arpa ekilen tarladan alınan verim, modern hibrit tohumlara kıyasla çok daha yüksek oldu. Üstelik elde edilen ürünün kalitesi ve besin değeri de oldukça tatmin edici oldu. Yapılan hasadın ardından traktör römorklarına biçerdöverler aracılığıyla arpalar dolduruldu. Arpa yüklü traktörler daha sonra köyün yolunu tuttu.

Mersin Büyükşehir Belediyesinden Gülnar'da yerel tohuma destek Haber

Mersin Büyükşehir Belediyesinden Gülnar'da yerel tohuma destek

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Atalık Tohumların Yerinde Korunması ve Pazarlanması' projesi kapsamında, Gülnar ilçesi Şeyh Ömer Mahallesi'nde yalnızca bölgeye özgü olan ve yok olma riski taşıyan Leklek fasulyesinin üretimi destekleniyor. Kültürel mirası koruma hedefiyle hayata geçirilen proje çerçevesinde, mahallede üretim yapan 15 çiftçiye toplamda 150 kilogram yerel tohum desteği sağlandı. Her bir üreticiye, 1 dekar alan için 10 kilogram tohum verilirken, destek alan üreticilerden Resul Kurar'ın tarlasında gerçekleştirilen ekimle sezona ilk adım atıldı. Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle yerel çeşitlerin korunmasını, üretim miktarının artırılmasını ve bu özel tohumların gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor. "Leklek fasulyesinin, gelecek nesillere aktarılması için projemizi hayata geçirdik" Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görev yapan ziraat yüksek mühendisi Aylin Kutlu, projenin bölgeye sunacağı katkıya değinerek, "Büyükşehir olarak, ‘Atalık Tohumların Yerinde Korunması ve Pazarlanması' projesi ile Gülnar ilçesi Şeyh Ömer Mahallesi'nde hali hazırda üretimi yapılan ve bölgeye özgü Leklek fasulyelerinin hem yerinde üretiminin artırılması, hem de gelecek nesillere aktarılması için bu projemizi hayata geçirdik" dedi. 1 dekar alana kişi başı 10 kilogram olmak üzere, toplamda 150 kilogram dağıtım gerçekleştirildiğini söyleyen Kutlu, "Proje ile biyoçeşitliliğin korunmasının yanı sıra, sürdürülebilir olmasını sağlamaktayız. 2020 yılından bu yana atalık tohumların yerinde korunması, artırılması ve gelecek nesillere aktarılması için projelerimiz sürüyor. İlk olarak buğday ile başlayıp, 2023 yılında nohut, 2025 yılında ise Leklek fasulyesi projesi ile yolumuza devam ediyoruz" sözlerine yer verdi. "Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle daha fazla üretim yapmaya başladık" Şeyh Ömer Mahallesi Muhtarı Resul Kurar, Leklek fasulyesinin atalarından kalma bir ürün olduğunu ve korunmasının önem taşıdığını vurgulayarak, "Leklek fasulyesi, bizim dedelerimizden kalma bir ürün. Ekonomik şartlarımız el vermiyordu, alamıyorduk. Büyükşehir Belediyesinin desteği sayesinde topraklarımızda daha fazla üretim yapmaya başladık. Bu fasulye sadece bizim mahallemizde üretiliyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.