TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ayçiçeği Verimi

AGRONEWS - Ayçiçeği Verimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ayçiçeği Verimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ayçiçeğinde verim kaybı: Çiftçi ayçiçeğinden uzaklaşacak Haber

Ayçiçeğinde verim kaybı: Çiftçi ayçiçeğinden uzaklaşacak

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde ayçiçeği üreticileri kuraklık ve artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, bu yıl yağışların yetersizliği sebebiyle ayçiçeğinde yüzde 50’ye varan verim kaybı yaşandığını belirtti. Saygı, erken hasat edilen tarlalarda dönüm başına 60 ila 100 kilogram ürün alınabildiğini ifade etti. Önümüzdeki sezonda ayçiçeği ekiminin azalacağını, çiftçilerin arpa ve buğday gibi alternatif ürünlere yönelmek zorunda kalacağını vurgulayan Saygı, Türkiye’nin yağ ihtiyacında Trakya’nın kritik öneme sahip olduğunu hatırlatarak çiftçilere destek çağrısında bulundu. Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı yaptığı açıklamada, "Bildiğiniz gibi maalesef 2025 yılı özellikle ayçiçeğini ekimden bu yana yağışlar özellikle geçici olarak bazı bölgelerde Orman Bölgesi dediğimiz özellikle Tekirdağ'ın sol tarafı biraz yağış aldı ama ama genel anlamda yağış konusunda kurak bir sezon geçirdik. Ayçiçeğinin görüntüsü hiç iç açıcı değil. Erken biçilen ayçiçeklerinde 60 kilo ile 100 kilo arasında verim olayı var. Yüzde 50 verim kaybı var. fiyat konusunda da Trakya Birliği'nin açıkladığı rakam var. Gerçekten çiftçimiz para kazanmıyor. Bu sene ayçiçeği ekimi çok azalacak. Çünkü çiftçi ekmeyecek kuraklığın bilimsel olarak devam edeceği öngörülüyor. Çiftçiler arpa buğday gibi diğer ürünlere yönelecek. Türkiye'nin yağ konusunda dışarıya bağımlılığı var Trakya'da bu konuda olmazsa olmazı. Onun için buradan Sayın büyüklerimize çiftçim adına seslenmek istiyorum bizlere sahip çıkılması lazım" dedi. Saygı, ayçiçeğinde yaşanan verim kayıpları ve maliyet artışları nedeniyle önümüzdeki sezonda ekimlerin ciddi oranda azalacağını, çiftçilerin zorunlu olarak alternatif ürünlere yöneleceğini vurguladı.

Tekirdağ'da yerli hibrit ayçiçeğinde hasat sürüyor Haber

Tekirdağ'da yerli hibrit ayçiçeğinde hasat sürüyor

Toruk, AA muhabirine, Trakya'da 5 bin 500 çiftçinin 60 bin dekarda yerli yağlık ayçiçeği ekimi yaptığını ve hasadın bir haftaya kadar tamamlanacağını söyledi. Aşırı hava sıcaklığı nedeniyle ayçiçeği üreticilerinin bu yıl sorun yaşadığını ifade eden Toruk, "Trakya'da kuraklıktan dolayı bazı bölgelerde yüzde 70 verim kaybı oldu. Erken ekim yapılan yerlerde verim kaybının yüzde 100 olduğunu gördük. 240-270 kilo verim alınan yerlerden 80 kilo verim alanlar oldu." dedi. Trakya'da üretilen yerli hibrit ayçiçeklerinden alınan verimin ise sevindirici olduğuna işaret eden Toruk, "Kuraklık ve sıcaklıktan etkilenen bölgelerde verimler 80 kilolardayken, yerli çeşidin ekildiği yerlerde 130-140 kilolarda verim alınıyor." diye konuştu. Toruk, böylece yerli ıslahın tohumculuktaki öneminin bu yıl daha çok anlaşıldığını dile getirdi. Türkiye'nin birçok üründe kendi çeşidini geliştirmeye başladığını anlatan Toruk, şunları kaydetti: "Yaşanan kuraklıkların gelecekte de etkili olmaya devam edeceğini görüyoruz. Trakya Kalkınma Ajansının desteğiyle Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Trakya'daki tohumcuların geliştirdiği yerli çeşitlerden kuraklığa rağmen güzel verim alınması, doğru yolda olduğumuzu, daha çok çalışma yapacağımızı bize gösterdi. Yerli ayçiçeği çeşitleri, yaşanan bu kuraklıkta kendini ispatladı. Ortalamanın üzerinde verim verdi. Trakya, Türkiye'deki ayçiçeği üretiminin yüzde 40'ını karşılıyor. Şu anda Trakya'da 60 bin dekar alanda yerli ayçiçek ekimi yapılıyor. Daha işin başındayız." Müsellim Mahallesi Muhtarı ve çiftçi İbrahim Yıldız da yerli ayçiçeğinin kuraklıktan daha az etkilendiğini belirterek, "Bu sene tarım ürünleri kuraklıktan çok etkiledi. En iyi verimi yerli ayçiçeğinden aldık. Yaşanan kuraklığa rağmen yerli ayçiçeği verimleri sevindirici." ifadelerini kullandı.

Ayçiçeğini sıcak vurdu Haber

Ayçiçeğini sıcak vurdu

İlk ürün olma sebebiyle sembolik satış ve ilk ürün satışı elektronik ortamda gerçekleştirildi. Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan ayçiçeği hasadı öncesi değerlendirmelerde bulundu. Can Ata Tan, "Bu sene yaşanan aşırı sıcaklar nedeni ile ayçiçeğinde verim kaybı yaşanıyor. Bölgesel olarak değişime bağlı olarak yüzde 25 ile yüzde 40 arasında rekolte kayıpları olabilir. Bu tüm ülkemiz verimini düşündüğümüzde büyük bir arz açığına sebep olabilir. Normalde ayçiçeğinin istediği sıcaklıklar 25-28 derece. Yetişme mevsiminde de 300-400 milimetre yağış düştüğünde dekarda 350-400 kilogram verim elde etmek mümkün. Bu sene sıcaklıklar 40 dereceye çıktı ve ayçiçeğinin yağış istediği dönemde yağış olmadı. Dolayısıyla; ülkemizin hali hazırdaki yağlı tohumlara olan ihtiyacı bu yılda ithalat ürüne olan talebi artıracak. Son dönemde Karadeniz tahıl koridorundaki gelişmeler ve küresel piyasalardaki durumlar göz önüne alındığında iç piyasadaki üretime olan ihtiyacın önemi kendini hissettirmektedir. Ayçiçek fiyatlarının tatmin edici olarak belirlenmesi çok önemli. Üreticimizin üretim maliyetlerinin artması ve verimde yaşanan düşüş oranları göz önüne alındığında kayıpların engellenmesi ve önümüzdeki dönemlerde üretim istikrarının sağlanması için belirlenecek fiyat önemli olacaktır. Genç üretici sayısındaki azalmalar ve üreticimizin tarım ekonomisinin sağlıklı döngüsü için maliyetlerini karşılaması ve üretime devam etmesi çok önemlidir. Bandırma Ticaret Borsası olarak kaliteye bağlı bir ortamda rekabet şartlarının oluşmasını ve üreticimizin bu manada elektronik ortamda hazır pazar organizasyonu platformu sayesinde ürününü değerlendirmektedir. Piyasa fiyatlarının oluşması, hem üyemizi hem de üreticimizi memnun etmesi, Kurum olarak bizleri de mutlu etmektedir" dedi.

Trakya'da ayçiçeğinde hasat devam ediyor Haber

Trakya'da ayçiçeğinde hasat devam ediyor

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, AA muhabirine bu yıl kuraklık nedeniyle ciddi bir verim kaybı yaşandığını söyledi. Kısa bir süre önce hasat çalışmalarının başladığını belirten Saygı, geçen yıl dekar başına 250 kilogram biçim yapılan tarlalardan bu yıl 30 ila 100 kilogram verim elde edildiğini kaydetti. Çiftçilerin zor durumda olduğunu dile getiren Saygı, "Belki 50 yıldan bu yana böyle kurak bir yıl görmedik." dedi. Kırklareli'nin İnece köyünde çiftçilik yapan Yüksel Toker ise bu yıl kuraklıktan dolayı kötü bir sezon geçirdiklerini söyledi. Trakya'da kuraklık nedeniyle ayçiçeklerinin gelişimlerini sağlayamadığını anlatan Toker, dönüm başına 80 kilogram verim elde ettiğini aktardı. Geçen yıl aynı tarladan dönüm başına 150 kilogram verim elde ettiğini dile getiren Toker, kuraklık nedeniyle verimin de kalitenin de düştüğünü sözlerine ekledi. Biçerdövercilerin yoğun mesaisi başladı Biçerdöver operatörü Batuhan Toker, arpa ve buğday hasadından sonra ayçiçeği mesailerinin başladığını bildirdi. Sıcak havada biçim yapmanın zor olduğunu dile getiren Toker, randevulu bir şekilde biçimlerin sürdüğünü anlattı. Toker, hasat çalışmalarının 1,5 ay süreceğini kaydetti. "Sıcak hava geç ekim yapılan ayçiçeklerini olumsuz etkiledi" Edirne'de yaklaşık 1 milyon 200 bin dekarlık alanda üretimi yapılan ayçiçeğinde hasat devam ediyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, erken ekilen ayçiçeklerinde verimin geç ekilenlere göre bir nebze daha iyi olduğunu belirtti. Aşırı sıcaklardan ayçiçeğinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Arabacı, "Sıcak hava geç ekim yapılan ayçiçeklerini olumsuz etkiledi. Şu anda tüm bölgede hasat sürüyor. Önceki yıllara göre verim düşük." dedi.

Trakya'da yerli hibrit ayçiçekleri sıcaklıktan daha az etkilendi Haber

Trakya'da yerli hibrit ayçiçekleri sıcaklıktan daha az etkilendi

Toruk, Balabanlı Mahallesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Trakya'da 5 bin 500 çiftçinin 60 bin dekar alanda yerli ve milli hibrit yağlık ayçiçeği ekimi yaptığını belirtti. Trakya'nın son yılların en sıcak yazını yaşadığını dile getiren Toruk, "Çok kurak bir yıl geçirdiğimiz için ayçiçeğinde bu sene sorunlar yaşıyoruz. Rekoltelerde düşüşler var. Trakya'da ayçiçeği bu durumdan zarar gördü. Dernek olarak biz Trakya Kalkınma Ajansı ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ıslah ettiği çeşitlerle bölgede üretim yapıyoruz. Bir çeşidin bölgesel ıslahının önemini bu sene daha çok gördük." dedi. Toruk, bu sene ayçiçeğinde yaşanan durumun çok nadir görülen bir durum olduğunu, Trakya genelinde bazı bölgelerde ayçiçeklerinin hasat edilemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin birçok üründe kendi çeşidini geliştirmeye başladığını belirten Toruk, "Trakya'da geliştirilen çeşitlerin bu sene yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklığa karşı daha toleranslı olduğunu, daha dayanıklı olduğunu görmekteyiz. Türkiye farklı bölgelerden oluşan bir ülke. Tohumlar geliştirilirken iklim ortalaması göz önüne alınarak geliştiriliyor. " ifadesini kullandı. Çiftçilerin ayçiçeği tohumu seçerken dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Toruk, "Bu bölgede geliştirilen yerli çeşitlere çiftçilerimiz güvensin çünkü bu çeşitler bölgenin çeşitleri." diye konuştu. Çiftçi Ersan Araç da 70 dönüm alanda yerli ayçiçeği ekimi yaptığını dile getirdi. Ayçiçeği üreticilerin bu sene beklenmedik bir durumla karşılaştığını ifade eden Araç, "Ektiğimiz yerli çeşitte de kayıp oldu ama diğer çeşitlere oranla bizim zararımız daha az. Daha düşük bir kayıp yaşıyoruz. Bu çeşit kuraklığa ve değişen iklime daha çok uyum sağladı. Diğer çeşitler sıcaklara karşı daha çabuk direnç kaybetti ve güzel sonuç alamadılar. Biz daha şanslı olduğumuzu gördük. Bu kötü sezona göre bizim durumumuz kötünün iyisi." dedi.

Trakya'da ayçiçeği kuraklıktan küçük kaldı, verim ve kalite düştü Haber

Trakya'da ayçiçeği kuraklıktan küçük kaldı, verim ve kalite düştü

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde seyretti ve ayçiçeğinin gelişim döneminde beklenen yağmurlar yağmadı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli, AA muhabirine aşırı sıcakların ayçiçeğini olumsuz etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Önemli, Trakya'daki ayçiçek üreticilerinin bu yıl daha önce yaşamadıkları verim ve kalite kayıpları yaşamaya başladığını ifade etti. Aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçeğindeki verim kayıplarının yüksek rakamlara ulaşmasının beklendiğini dile getiren Önemli, "Bu sene aşırı sıcaklıklar nedeniyle ayçiçeğinde verim ve kalite kaybı oluşuyor. Normalde ayçiçeğini istediği sıcaklıklar 25-28 derece. Yetişme mevsiminde de 300-400 milimetre yağış düştüğünde dekarda 350-400 kilogram verim elde etmek mümkün. Bu sene sıcaklıklar 40 dereceye çıktı ve ayçiçeğinin yağış istediği dönemde yağış olmadı." dedi. Önemli, bazı bölgelerde aşırı sıcaklık nedeniyle bitkilerin çiçeklenmelerini bile tamamlayamadığını, bu nedenle verimde önemli düşüşler yaşanacağını aktardı. Erken ekim yapılan yerde yapılan hasatlarda dekarda ortalama 50 kilogram ürün alındığını ifade eden Önemli, Trakya'nın yüzde 70'inin kuraklıktan etkilendiğini dile getirdi. Daha önce ayçiçeğini etkileyen bu kadar aşırı sıcaklığın görülmediğini anımsatan Önemli, şunları kaydetti: "Ayçiçeklerini ekiminin yapıldığı zamanda etkili olan yağışlar ayçiçeğini negatif etkiledi. Yüksek sıcaklık var, kuraklık var ve ayçiçeğinin istemediği dönemde etkili olan yağış var. Bu yağış kök gelişmesini, köklerin derine gitmesini engelledi. Bu da ayçiçeğinin kuraklıktan daha fazla etkilenmesine neden oldu. Verim kayıplarının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor. Yağış almayan yerlerde verimlerde yüzde 70 düşüş bekleniyor. Ayçiçeğinde yüzde 45-50 olan yağ oranları yüzde 35'lere düşecek. Trakya'da 2 milyon dekar alanda ayçiçeğinde olumsuzlukla karşılaşılacak." "Hassas dönemde yağış olmadı" Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, ayçiçeğinin gelişim sürecinde yeterli yağışların görülmediğini ifade ederek, "Verimi belirleyecek hassas süreçlerde yağış olmadı. Bunun yanında bir de yüksek sıcaklıklar gelince dane doldurmada sorun yaşandı. Sıcaklar nedeniyle çiçeklenme döneminde olan ayçiçekleri kavruldu, süt olum devresinde olanlar ise mevcut suyunu kaybetti. Bu yıl ayçiçeği açısından zor günler geçiriliyor." değerlendirmesinde bulundu. "Kuruma ve çürümeler yaşanıyor" Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, sıcaklar ve kuraklık nedeniyle bazı ayçiçeği tarlalarında kuruma ve çürümelerin yaşandığının tespit edildiğini söyledi. Ayçiçeğinin kafa ve dane oluşumunu tamamlayamadığını ifade eden Şaylan, verim kayıplarının yaşanabileceğini belirtti. Şaylan bazı tarlalarda tohum çeşitlerinde de sorunlar yaşandığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Ayçiçeğinin çıkışı çok güzeldi, sağlıklı görünüyordu fakat kafa oluşumunu tamamlamadı. Küçük bir kafa yaptı ve içinde danesi yok. Bu da tüm üreticilerimizi sıkıntıya soktu. Yaşanan bu sorun rekolteyi de olumsuz etkileyecek. Her tarlada değişik miktarlarda zarar var. Bazı tarlada yüzde 50, bazısında ise yüzde 100 sorun var." "Yakıcı sıcaklar çok etkili oldu" Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, özellikle geç dönemde ekilen ayçiçeklerinin sıcaklardan etkilendiğini ifade etti. Aşırı sıcakların kalite ve verimi düşüreceğini aktaran Arabacı, "Ayçiçeği önemli bir ürün. Yakıcı sıcaklar çok etkili oldu. Yetersiz yağışlar nedeniyle bitkinin gelişimi beklendiği gibi olmadı." diye konuştu.

Türkiye'deki ayçiçeğinin yüzde 10'u Kırklareli'nde üretiliyor Haber

Türkiye'deki ayçiçeğinin yüzde 10'u Kırklareli'nde üretiliyor

Trakya'da "sarı gelin" ve "gündöndü" olarak da anılan ayçiçeğinde gelişim ve dane oluşumu sürüyor. Ayçiçeği üretiminin önemli bir bölümü, sulanabilen arazilerde yapılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, Kırklareli'nin ayçiçeği üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Geçen yıl çayır tırtılına rağmen 240 bin ton ürün aldıklarını belirten Aksoy, bu yıl geçen yıla göre artış beklediklerini ifade etti. Ekim alanına göre hesap yaptıklarını aktaran Aksoy, "Bir yağış daha alırsak herhalde verimimiz ve dane doluluğumuz daha güzel bir şekilde olacaktır. İnşallah bu yıl rekoltemizi 250 bin ton civarı ayçiçeğiyle kapatacağız." diye konuştu. Ayçiçeğinin stratejik bir ürün olduğunu anlatan Aksoy, sıvı yağ ihtiyacının büyük bir bölümünün ayçiçeğinden elde edildiğini dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle kentte ayçiçeği üretim alanlarını artırmaya çalıştıklarını, üreticilere bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun yerli ve milli tohum dağıttıklarını ifade eden Aksoy, şunları kaydetti: "Kırklareli'nde üreticimize yaklaşık olarak 2 milyon lira destek verdik. Yani yüzde 90 hibeli tohum dağıttık üreticilerimize. Yerli ve milli tohumların hem kök yapıları hem gelişim evreleri hem de iklime uyumları çok iyi. İnşallah çiftçilerimiz bunları deneyerek verimin daha da yüksek olduğunu görecekler ve bu tohumlar da hızlı bir şekilde yayılım gösterecek. Ayçiçeği stratejik ürün çünkü yağı başka bir yerden bulamıyorsunuz. Bu yüzden devletimiz stratejik alan dediğimiz bu ürünlerde hızlı bir üretim şekli ve planlamayla çiftçimizi üretime katmaya çalışıyor. Ülkemizde şu anda yaklaşık 2,5 milyon ton ayçiçeği üretimi var. 250 bin ton üretiyorsak yüzde 10'luk üretimi bizde. Kırklareli ayçiçeğinde çok iyi bir noktada."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.