TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Balıkçılık

AGRONEWS - Balıkçılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balıkçılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Amasya'da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor Haber

Amasya'da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor

Amasya'da, havyarının kilosu 2 bin dolardan satılan nesli tehlike altındaki Mersin balığından bu yıl 300 bin üretim yapılması planlanıyor. Amasya'daki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda yetiştirilen anaç balıklardan sağımı yapılan balık yumurtalarının büyüyerek 6 ay içinde Karadeniz sularına ulaşmasının planlandığı serüvenleri başladı. Havyarı ‘siyah inci' diye adlandırılıyor Yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı adı verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebiliyor. Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp ‘siyah inci' diye adlandırılan havyarının kilosu 2 bin ve 2 bin 500 dolar arasındaki fiyatlarla satılan Mersin balığı üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi illerinden Amasya'da Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait özel tesiste yetiştiriliyor. ‘Maşallah' dedirten sağım Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda bu yıl yaklaşık 300 bin adet üretimi planlanan yavru balıkların Karadeniz ve bölgedeki akarsularla buluşması için anaç balıklardan sağımı yapıldı. Alanında uzman görevlerin yer aldığı sağım işlemine Amasya Valisi Önder Bakan da katıldı. Kolları sıvayıp "Maşallah" diyerek sağım yapan Vali Bakan, 10 anaç balığın her birinden ortalama 1,5 kilonun üstünde havyar elde edildiği bilgisini vererek, sezonun bereketli olmasını diledi. Yetişkin bir Mersin balığının 1,5 tonun üstünde ağırlığa kadar ulaşabildiğini belirten Bakan, bakanlığın hedef olarak koyduğu 100 bin sayısının üstünde bir üretimin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. "Nesli tehlikesi altında, avlanması yasak" Tesiste 2021 yılında üretimine başlanan Mersin balığı yavrularından geçen yıl Samsun, Sinop ve İstanbul'da Karadeniz'e salım yapıldığını hatırlatan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ise "Bu yıl 300 bin civarında yavru balık üretimini öngörüyoruz. Havyarı ortalama 2 bin dolar civarında satılıyor. Mersin balığı nesli tükenme tehlikesi altında bir tür. Avlanması yasak. Karadeniz'de 3 türü kaldı. Bunlar sivri burun, karaca ve huso huso türü. Tesisimizde sivri burun ve karaca türünün üretimini yapıyoruz. Huso huso türünün de anacını aldık. Havyarının kilosu 2 bin 500 dolara ulaşan bu türün de sonraki yıllarda üretimini hedefliyoruz" diye konuştu. Türk karasularını da aşıp Bulgaristan'da bulunmuştu Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakıldığında Türk karasularını da aştığı belirlenen bu balıkları tek tek numaralayıp takibini yapıyor. 2 yıl önce Samsun'dan Karadeniz'e bırakılan bir balık Bulgaristan'da bulunup bildirilmişti.

Karadeniz’de Çaça Bolluğu: Tüm Tekneler Denize Açıldı Haber

Karadeniz’de Çaça Bolluğu: Tüm Tekneler Denize Açıldı

Karadeniz’de Çaça Avında Rekor Sezon Bu yıl balıkçılar için oldukça bereketli geçen av sezonu, çaça balığının beklenenden erken ve bol çıkmasıyla daha da hareketlendi. Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atıf Malkoç, Karadeniz'in her bölgesinden teknelerin çaça avı için yarıştığını vurgulayarak, "Son yılların en bol çaça dönemini yaşıyoruz. Sanayi balığı olarak büyük önem taşıyan çaçanın bolluğu, balıkçılarımız için büyük bir şans" dedi. Çaça Avı Beklenenden Erken Başladı Önceki yıllarda nisan ayında başlayan çaça avının bu yıl mart ayında başlaması, balıkçıları sevindirdi. Çaçanın, balık yağı ve balık unu üretiminde kullanılması nedeniyle yüksek katma değerli bir tür olduğunu belirten Malkoç, şu ifadeleri kullandı: "Çaça ilk kez bu kadar bol çıkıyor. Karadeniz’in her yerinde şu anda çaça var. Sanayi balığı olarak ekonomik değeri yüksek ve balıkçılarımıza ciddi kazanç sağlıyor. Eğer bolluk devam ederse, sezon çok verimli geçecek." Karayel Rüzgarları Balıkçılığı Olumlu Etkiliyor Balık bolluğunun iklim koşullarıyla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çeken Malkoç, son iki yıldır Karadeniz’de esen karayel rüzgarlarının balık popülasyonunu artırdığını söyledi. "Karadeniz’de karayel estiğinde deniz sıcaklığı artıyor ve balık yumurtaları tutuyor. Poyraz estiğinde ise yumurtalar tutunamıyor. Bu yıl sezon başında balığın bol olacağını tahmin etmiştik ve öyle de oldu. Hamsi, palamut bolluğundan dolayı bu sezon biraz az oldu ama diğer Karadeniz balıklarında ciddi artış var." Balıkçılar Borçlarını Ödeyebildi Bu sezonun balıkçılar için ekonomik açıdan da kazançlı geçtiğini belirten Malkoç, “Bu sezonu 10 üzerinden 8 puanla değerlendiriyoruz. Balıkçıların çoğu borçlarını kapattı ve avladıkları balık iyi fiyatlara satıldı. Sezon hala devam ediyor ve umut verici görünüyor” dedi. 

Türk Balıkçıları Okyanuslarda Avlanıyor, Destek Bekliyor Haber

Türk Balıkçıları Okyanuslarda Avlanıyor, Destek Bekliyor

"Türk Balıkçıları Okyanuslara Açılıyor" Türkiye'den uluslararası anlaşmalar kapsamında Atlas Okyanusu'nun Batı Afrika sahillerine ve Hint Okyanusu'nda Umman kıyılarına çok sayıda balıkçı gemisi giderek avcılık yapıyor. Trabzon’dan da birçok büyük balıkçı gemisi, Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz dışında okyanuslarda balık avlamaya devam ediyor. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, büyük teknelerin yurt dışına yönlendirilmesinin iç sulardaki av baskısını azaltacağını savunuyor. Mutlu, "Moritanya, Senegal ve Umman’a giden tekneler büyük riskler alıyor ama orada balık verimliliği yüksek. Ancak yurt dışı pazarı konusunda destek ihtiyacımız var" dedi. "Balıkçılar Kazançlarını Türkiye'ye Getirmekte Zorlanıyor" Balıkçılar, tuttukları balıkların gelirini Türkiye’ye getirmekte ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor. Mutlu, "Yurt dışındaki pazarlarımızı ferdi olarak oluşturmaya çalışıyoruz. Devletin bu konuda destek sağlaması, bankacılık altyapısı oluşturması gerekiyor" diye konuştu. Mutlu ayrıca, büyük teknelerin maliyetlerini yurt dışında karşılamalarının daha kolay olduğunu vurgulayarak, "Mazot 50 TL oldu, beş-altı bin beygir gücündeki teknelerin masrafları çok yüksek. Devlet bu süreci daha iyi yönetirse hem balıkçılar hem de ülke ekonomisi için kazançlı olur" ifadelerini kullandı. Afrika ülkeleri Moritanya, Umman ve Sierra Leone’de avcılık yapan Türk balıkçı gemileri faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Karadeniz’de Bereketli Sezon Sona Yaklaşıyor Haber

Karadeniz’de Bereketli Sezon Sona Yaklaşıyor

Tekneler Sezon Bitmeden Limana Çekildi Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu 15 Nisan’da sona erecek. Ancak büyük balıkçı teknelerinin çoğu maliyetleri karşılayamadıkları için sezon bitmeden avlanmayı bıraktı. Bu durum, Trabzon Balık Hali’ndeki tezgâhlara da olumsuz yansıdı. Balıkçı esnaflarından Ahmetcan Örseloğlu, teknelerin yavaş yavaş limanlara çekildiğini belirterek "Sezonun sonuna yaklaşıyoruz. Balık talebinin düşmesi de teknelerin erken paydos etmesine neden oldu. Bundan sonra kıyı balıkçılarının getirdiği balıklarla devam edeceğiz" dedi. Tezgâhlarda Balık Çeşidi Azaldı Trabzon Balık Hali’nde balık çeşitliliğinde belirgin bir azalma yaşanırken, hava şartları nedeniyle teknelerin denize açılamaması da balık arzını olumsuz etkiliyor. Balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, bu durumu şu sözlerle değerlendirdi: "Tezgâhlarımız biraz yavan kaldı. Önceden 100 kilo balık gelirken şimdi 2-3 kilo zor geliyor. Ancak kıyı balıkçılığı şu an için iyi gidiyor. Mezgit, barbun, istavrit gibi türler geliyor. İnşallah yaz aylarında kıyı balıkçılığı hareketli geçer" dedi. Yeni Sezon İçin Hazırlıklar Başladı Büyük balıkçı tekneleri gelecek sezon için hazırlıklarına şimdiden başlarken, yaz aylarında kıyı balıkçılarının avladığı türler tezgâhları dolduracak. Balıkçılar, önümüzdeki sezonun da bol ve bereketli geçmesini umut ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.