TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Balıkesir

AGRONEWS - Balıkesir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balıkesir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ayvalık, Ara Tatilde Yoğun İlgiyle Dikkat Çekiyor Haber

Ayvalık, Ara Tatilde Yoğun İlgiyle Dikkat Çekiyor

Öğrencilerin ara tatile girmesiyle birlikte son dönemin popüler destinasyonu Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yoğunluk yaşanıyor. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, ulaşım avantajı, zeytin hasadının ve sıcak hava etkisiyle deniz suyu sıcaklığının 21 derece olmasından dolayı deniz sezonunun devam etmesinin ara tatil döneminde Ayvalık’ın tercih sebebi olduğunu belirtti. Osmangazi Köprüsü'yle birlikte İstanbul-İzmir otoyolunun açılması, Çanakkale 18 Mart Köprüsü ve Edremit Kocaseyit Havalimanı’nın geçmiş yıllara göre daha aktif olmasıyla birlikte Ayvalık’ta yazın ve bayramlarda nüfus, 70 binden 1 milyona kadar çıkabiliyor. Deniz-kum-güneş ekseninin dışında gastronomi, spor, kültür gibi çeşitli olanaklara sahip olması nedeniyle yılın 12 ayı turizmin yapılmasına imkan tanıyan Ayvalık, öğrencilerin ara tatile girmesi ve sıcaklıkların devam etmesi nedeniyle ailelerin en çok tercih ettiği destinasyon oldu. Ara tatil dönemiyle birlikte Ayvalık’ta yoğunluk yaşandığını belirten bulunan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, "Türkiye’nin nadide kentlerinden Ayvalık, her mevsim ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bu doğal zenginlik bize zeytinyağı dışında diğer bir gelir kaynağı turizmden faydalanmamamızı da sağlıyor. Her sene Ayvalık’ımızda 400 bine yakın misafir ağırlıyoruz. Bayramlarda bu sayı 1 milyonun üzerine çıkıyor. 14 bin 500 yatağa sahip beş yıldızlı otelden butik otellere kadar herkesin istediğine sahip konaklama seçeneklerimiz mevcut. Misafirlerimizin yüzde 70’ini yerli turist, yüzde 30’unu ise yabancı turist oluşturuyor. Turizmi bu kadar hareketlendiren konulardan bir tanesi Osmangazi ve Çanakkale köprüleriyle birlikte yeni İstanbul-İzmir otoyolu oldu. Böylece Bursa, İzmir, İstanbul gibi şehirlerle mesafelerimiz daha da azaldı. Bu sayede artık sürdürülebilir turizm konusunda daha iddialıyız. Öyle ki hafta sonları yüzde 100 doluluk rakamlarına ulaşabiliyoruz. Biz sadece deniz, kum, güneş lokasyonu değiliz. Aynı zamanda bir kültür-sanat gastronomi tatili sunuyoruz. Bu nedenle de ulaşım avantajımız, havaların sıcak olması, deniz suyu sıcaklığının da 21 olması nedeniyle deniz sezonunun devam etmesi, kültürel ve tarihi dokumuzla ara tatil döneminde ön plana çıktık. Yoğunluk yaşadığımız bu dönemde, zeytin hasadının da devam etmesiyle aileler çocuklarıyla birlikte hem zeytinlikleri dolaşıyorlar hem zeytin sıkımına şahit oluyorlar hem de yeni sezon zeytinyağlarından satın alabiliyorlar" dedi.

Ayvalık’ta Zeytinyağı Hasadı Ve Turizmde Yeni Dönem Başladı Haber

Ayvalık’ta Zeytinyağı Hasadı Ve Turizmde Yeni Dönem Başladı

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, "Ayvalık Zeytinyağı, Avrupa Birliği tescil süreci devam eden dünyanın en iyi 3 zeytinyağından biri olarak gösteriliyor. Bu yıl ülkemizde 200-250 bin ton arasında rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıldan kalan 200 bin ton devir stokuyla arz sıkıntısı olmayacaktır. 2025-2026 sezonu sıkılan ilk hasat sızma zeytinyağlarımızın nefaseti ve kalitesi mükemmel" dedi. Ayvalık, 2 milyon adede yaklaşan zeytin ağacı varlığı, 1 milyon 180 bin adedinin 300 yaş üzerinde olması ve 600 yaş üzeri 61’i tescilli olmak üzere 81 adet anıt ağacıyla kaliteli zeytinyağının başkenti olarak nitelendiriliyor. Ayvalık aynı zamanda dünyanın en ünlü 3 zeytinyağı noktasından da birisi. Ayvalık Ticaret Odası tarafından ilki 1970 yılında kutlanan "Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali", 16-19 Ekim tarihleri arasında 20. kez "Turizmin Değeri Zeytinyağının Başkenti Ayvalık’ta Buluşalım" sloganıyla düzenlenecek. Ayvalık Ticaret Odası, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi ve diğer oda ve kurumlar tarafından desteklenen festival hakkında konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, "Türkiye 2022-2023 döneminde 150 bin ton ile 725 milyon dolar, 2023-2024 döneminde dünya genelinde 120 ülkeye toplam 75 bin ton zeytinyağı ihraç ederek yaklaşık 506 milyon dolar gelir elde etti. Ayvalık da zeytinyağının hem üretiminde hem de satışında önemli rol alıyor. Türkiye’nin en büyük zeytinyağı ihracatçıları kentimizde bulunuyor ve en önemlisi de yüksek katma değerli ihracatın merkez kenti konumundayız. Ayvalık zeytinyağının Avrupa Birliği tescil süreci devam ederken Ayvalık da Türkiye’de en çok zeytinyağı markasına sahip olan kenti konumundadır. Bu sene Türkiye genelinde 200-250 bin ton arasında rekolte bekliyoruz. Geçen yıla göre sektörümüzde ‘yok yılı’ olarak tabir edilse de geçmiş yıl rekor üretimden devreden 200 bin ton stokumuzla bu yıl herhangi bir arz sıkıntısı oluşmayacaktır. 2025-2026 sezonu sıkılan ilk hasat sızma zeytinyağlarımızın nefaseti ve kalitesi mükemmel. Tüm üreticimize, işletmelerimiz ve ihracatçılarımıza bereketli bir hasat sezonu diliyorum" dedi. Zeytinyağındaki üretim ve fiyat beklentileri karşısında kaliteyi bozan saklama şartlarının iyileştirilmesi, üreticinin, sanayicinin, tüccarın ve ihracatçının yıl boyunca ihtiyacını karşılayacak ve borsasını oluşturacak "Kuzey Ege’de Zeytinyağında Lisanslı Depoculuk" için Balıkesir Valiliği Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde 9 oda ve borsanın 2 yıldır ortak çalışması ile devam eden projenin yer tahsisinin tamamlandığının altını çizen Uçar, Türkiye’de ilk kez zeytinyağında lisanslı depoculuğun Ayvalık’ta hayata geçeceğini belirtti. Ayrıca Ayvalık, 2026 yılında yalnızca Kuzey Ege’nin değil, Türkiye’nin de fuarcılıkta yeni adresi olmayı hedefliyor. Yeni bir oluşum olan ExpoAyvalık markasıyla bölge; tarım, hayvancılık, gıda, turizm ve denizcilik sektörlerinde uluslararası boyutta yeni bir dönemin kapılarını aralayacak. Avrupalı ve Çinli turistleri hedefliyoruz Ayvalık’ın zeytinyağından sonra ikinci ticaret gelirlerinden biri olan turizm hakkında da bilgi veren Ali Uçar, "Ayvalık, iklimi, yeterli turistik alt yapısı, sayısız ve eşsiz güzellikteki koyları, berrak ve tertemiz suları ile su altı ve su üstü turizmin merkezi olabilecek ideal bir konumdadır. 14 bin 500 yatağa sahip konaklama kapasitesi, dalış turizmine elverişli dalış noktaları, 22 adası, dünyanın sadece iki yerinde yüzeye yakın orman şeklinde görünen kırmızı mercanları, turizmde gastronomisi ile markalaşmış Cunda Adası ve mübadele ile gelmiş olan özellikli bir mutfak kültürüyle gastronominin yıldızı, tarihi kent dokusu, tabiat parkları, eşsiz gün batımı ve birçok özelliğiyle Türkiye’nin nadide kentlerinden Ayvalık, her mevsim ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bu doğal zenginlik bize zeytinyağı dışında diğer bir gelir kaynağı turizmden faydalanmamamızı da sağlıyor. Her sene Ayvalık’ta 400 bine yakın misafir ağırlıyoruz. Bayramlarda bu sayı 1 milyonun üzerine çıkıyor. Biz sadece deniz-kum-güneş bölgesi değiliz. Deniz-kum-güneş ekseninin dışında gastronomi, spor, kültür gibi çeşitli imkanlara sahip olması nedeniyle yılın 12 ayı turizmin yapılmasına imkan tanıyan Ayvalık olarak şimdi de hem Avrupalı hem de Çinli turistler için hazırlık yapıyoruz. Avrupalı ve Çinli turistlerin Kuzey Ege’de daha fazla kalmalarını sağlamak istiyoruz. Zaman içinde Kuzey Ege bölgesinin Edremit Kocaseyit Havaalanı’nın da daha aktif çalışmasıyla tarihi, kültürel, gastronomi değerleri, deniz, kum ve güneş ile önde gelen bir turizm bölgesi olacağına inancımız büyüktür. Zeytinyağındaki ünümüzü, gastronomi çalışmalarımız ile turizm faaliyetlerimize de aktarmak için çabalıyoruz" dedi. Sıfır atığa odaklanan kent: Ayvalık Yılda 1,3 milyon ton gıda çöpe gittiğini ve gıda israfının en çok otellerde yapıldığına dikkat çeken Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, turizmde ilk kez sıfır atık projesi başlattıklarını da söyledi. "Gıda israfının en çok yapıldığı yerlerden biri de oteller, kafeler, restoranlar. Biz de gıda israfının önüne geçmek, Sıfır Atık bilincini yaygınlaştırmak için ‘Sürdürülebilir Turizm İçin Önemli Bir Adım: Sıfır Atık Mutfak Ayvalık’ projesini başlattık" diyen Uçar, sıfır atık ile hem işletme giderlerinin azaldığını hem de sürdürülebilir gastronominin sağlandığını ifade etti. Festivalin Ayvalık’ın iki ekonomik değeri zeytinyağı ve turizm üzerine şekillendiğini de sözlerine ekleyen Ali Uçar, festival boyunca zeytinyağı ve zeytin pazarında Ayvalık Ticaret Odası üyelerinin satış yapacağını, gastronomi etkinliklerinin, panellerin, turizm aktivitelerinin ve sektörel buluşma etkinliklerinin düzenleneceğini de belirtti" dedi.

Ayvalık’ta Yılın İlk Zeytin Hasadı Haber

Ayvalık’ta Yılın İlk Zeytin Hasadı

Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezlerinden biri olarak kabul edilen Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, yılın ilk zeytin hasadı yapıldı. Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kürlek'in ev sahipliğinde gerçekleşen hasat programında toplanan zeytinler sıkılarak zeytinyağına dönüştürüldü. "Balıkesir genelinde 13 milyon zeytin ağacı mevcut" Hasat etkinliğinde zeytin ağacından zeytin toplayan ve el makineleriyle hasat yapan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, hasat etkinliğinde yaptığı açıklamada, üreticilerin mutluluğuna ortak olduklarını belirterek, Ayvalık başta olmak üzere Edremit Körfezi'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli yere sahip olduğunu ifade etti. Balıkesir genelinde 13 milyon zeytin ağacının bulunduğunu hatırlatan Vali Ustaoğlu, "Türkiye’de de zeytin üretiminde dördüncü sıradayız. Ülke genelinde zeytin üretiminin yüzde 17’sini karşılıyoruz. Ama bizi ayrıcalıklı kılan, bizim zeytinimiz; bir tarafta Kazdağları, diğer tarafta Madra Dağı’nın oksijeniyle beslenmektedir. Bundan dolayı da aromasıyla da marka değeri yüksek zeytinyağı elde edilmektedir."dedi. Balıkesir'in verimli topraklarında adeta bereket fışkırdığını savunan Vali İsmail Ustalı, "Balıkesir’imiz her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bir il. Bu anlamda zeytin de bizim ön planda olan bir meyvemizdir. Ben tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum" diye konuştu. "Üreticilerin yanındayız" AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur da, bir tarım kenti olan Balıkesir’in Türkiye’yi doyuran bir şehir olduğunu vurgulayarak, "Balıkesir; tarımıyla, hayvancılığıyla, peyniriyle, zeytini ve zeytinyağıyla gerçekten Türkiye’nin lokomotif ve önde gelen kentlerinden biridir. Bu anamda Ayvalık’ımızın da yeri ayrı. Müstesna bir ilçe. Yeni bir hasat sezonunun başlangıcındayız. İnşallah bu sezon hem üretici, hem de tüketiciye bereketli. Bir hasat sezonu diliyorum." dedi. Uygur sözlerine şöyle devam etti; "AK Parti olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın öncülüğünde, bütün milletimizin olduğu gibi üreticimizin de yanındayız. Hem güzel anında, hem zor zamanlarında üreticimizi, çiftçimizi destekleme noktasında devletin tüm imkanları her dönem bu yönde seferber ediliyor. Biz milletin partisiyiz. Milletin yanındayız." Bu sezon 200 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kürlek de, son 6 yıldır Ayvalık’ta ilk hasat etkinliğini düzenlemekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Değerli misafirlerimizle yılın ilk zeytinlerini toplayıp, zeytinyağına dönüştürdük. Bu yıl zeytinyağımızın kalitesi çok güzel. 0.3 asit oranında yeni mahsul zeytinyağı elde ettik. Bu da misafirlerimizden damak tadı olarak tam not aldı." dedi. Ayvalık’ın dünyanın en iyi zeytinyağlarının üretildiği üç bölgeden biri olduğunun altını çizen Kürlek, "Bu yıl Türkiye genelinde 200 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Ülke genelinde zeytinyağı tüketiminin 150 bin ton olduğunu düşünürsek, bu miktar gayet yeterli bir seviyededir. Bu sezon sadece yeterli yağış olmamasından dolayı bir rekolte kaybı oldu. Umuyoruz ki; Ekim ayında yağacak yağmurlarla, zeytin hasadı, tüm üreticilerimiz için bereketli olur. Ayvalık’tan tüm üreticilerimize bereketli bir sezon diliyoruz" diye konuştu. İlk hasada katılım yoğun oldu Son yıllarda özellikle ihracat alanında attığı dev adımlarla kendinden söz ettirmeyi başaran Ayvalıklı zeytin üreticisi Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kürlek’in ev sahipliğinde gerçekleşen 6. Geleneksel Yılın İlk Zeytin Hasat etkinliğinde; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Avukat Belgin Uygur, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri; Dr. Mustafa Canbey ile İsmail Ok, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, ATO Başkanı Ali Uçar, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Betül Akın, Ayvalık ve Balıkesir’in daire amirleri ve sektör temsilcileri hazır bulundu.

Sındırgı’da turşuluk acı biber hasadı: 5 bin ton ürün hedefleniyor Haber

Sındırgı’da turşuluk acı biber hasadı: 5 bin ton ürün hedefleniyor

Hasat ekime kadar sürüyor Temmuz ayı sonunda başlayan hasat, ekim ayına kadar kırağı düşene dek devam ediyor. Toplaması oldukça zahmetli olan biberiye, yüksek verimi ve getirisi sayesinde üreticilerin yüzünü güldürüyor. Bu yıl çiftçiler, üretimdeki artış nedeniyle sezonu "altın yıl" olarak değerlendiriyor. Biberiye, toptanda kilosu 90 liradan alıcı buluyor. Gerek iç piyasada gerekse dış pazarda yoğun talep gören ürün, Sındırgı ekonomisine de önemli katkı sağlıyor. Özellikle yağ ve tıbbi aromatik bitki sanayisinde kullanılan biberiye, yüksek fiyatıyla üreticilere kazanç kapısı oluyor. Yaylabayır kırsal mahallesinden Emine Gülşen doğduğundan beri tarımla uğraştığını belirterek " Allah’a şükür bu yıl biberiyemiz, salatalığımız çok iyi. Para etti. Yani bu sene altın yılı desek çiftçinin yeridir." şeklinde konuşurken Ayşe Uğur ise geçen yıl 18- 20 lira olan biberiyenin bu yıl 90 liradan satılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gölet üreticiye can suyu oldu Yaylabayır kırsal mahallesinde yapılan gölet sayesinde sulu tarıma geçen çiftçiler hem üretimde hem de hasatta büyük avantaj sağladı. Çiftçiler, bu sayede hem verimin hem de kalitenin arttığını belirterek memnuniyetlerini dile getiriyor. Göletin yapılmasının çiftçilerin durumunu değiştirdiğini belirten Ümmü Gülsüm Zengin Mayısta başlıyoruz. Hazirana doğru biberlerimizi ekiyoruz. Güzel biberimiz memnunuz çiftçilikten. Göletimizi yapanlardan, emeği geçenlerden Allah bin kere razı olsun. Göletimizin köyümüze çok faydası var. Köyümüz baya ilerledi. Küçük Almanya oldu" dedi. Çiftçiler memnun Hasada katılan üreticiler, biberiyenin Sındırgı için "sarı altın" değerinde olduğunu ifade ederek, "Toplaması zahmetli ama getirisi yüksek. Bu yıl göletin de faydasıyla verim arttı. Ürünümüzü 90 liradan satıyoruz, yüzümüz gülüyor" dedi. Gençleri çiftçiliğe davet eden Ahmet Gülşen " Çiftçilikte iyi para var bu yıl. Mahsulümüz iyi. İyi para yaptı. Severek yaparsan, yapacağın işi de bilirsen para kazanırsın. Bunun yanında hayvancılık da iyi. Hem kendi yiyeceğini yetiştiriyorsun. Hem de satıp para kazanıyorsun. Ben memnunum, gençlere de öneriyorum" dedi.

Sındırgı Domatesinde verim yüksek, maliyetler üreticiyi zorluyor Haber

Sındırgı Domatesinde verim yüksek, maliyetler üreticiyi zorluyor

İlçede özellikle Karaağaç kırsal mahallesi ve ova bölgesinde yoğun olarak üretilen domates, tarlalardan traktör kasalarına toplanıyor. Rampalarda kamyonlara yüklenen ürünler çevre illerdeki salça fabrikalarına gönderiliyor. Salçalık domatesin kilosu rampada 4 TL, kasalık sofralık domatesin ise 8-10 TL arasında alıcı bulduğu bildirildi. Verim yüksek, maliyetler ise üreticiyi zorluyor. Bu yıl hava şartlarından dolayı bazı bölgelerde rekoltede düşüş yaşansa da genel oranda verimin yüksek olduğu belirtildi. Üreticiler, artan girdi maliyetlerinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, fiyatların maliyetleri karşılamasını beklediklerini dile getirdi. Geçtiğimiz yıl zarar eden çiftçiler bu yıl da girdi ile çıktının eşdeğer pozisyonda olacağını belirtiyor. Hasat döneminde Sındırgı'ya çevre illerden çok sayıda tarım işçisi geliyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan toplama işi gün boyu sürüyor. Özellikle etli ve sulu yapısıyla dikkat çeken uzun domatesler, salça ve sos yapımında daha çok tercih ediliyor. Sındırgı Pazarı'nda üreticiden halka satış İlçede hafta sonları kurulan Sındırgı Pazarı'nda üreticiler domateslerini doğrudan tüketiciye ulaştırıyor. Vatandaşlar, tarladan yeni toplanan domatesleri kasalık olarak satın alabiliyor. Salçalık domatesin yanı sıra ata tohumundan üretilen pembe domatesler de tezgahlarda yerini alıyor. Sındırgı domatesi marka haline geldi. Sındırgı'da yetişen domateslerin aroma, dayanıklılık ve lezzet açısından öne çıktığını belirten üreticiler, "Türkiye'nin en kaliteli salçalık domatesi Sındırgı'da yetişiyor" diyerek ürünün marka değerine vurgu yapıyor. Üretici Ali Yılmaz, "Sındırgı'da hasadımız başladı. Bir yandan da depreme karşı mücadele ediyoruz. Domatesimizin kilosu 4 lira. Kasalık ise 8 lira. Üretici olarak bizler memnun değiliz" dedi.

Depreme rağmen domates hasadı devam ediyor Haber

Depreme rağmen domates hasadı devam ediyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 10 Ağustos'ta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından yaralar sarılırken, tarımsal üretim hız kesmeden sürüyor. İlçede özellikle salçalık domatesin yoğun olarak yetiştirildiği bölgelerde hasat başladı. Sındırgı, Balıkesir'in en kaliteli domateslerinin yetiştiği ilçeler arasında yer alıyor. Çiftçiler, depreme rağmen üretime ara vermeden tarlalarında çalışmaya devam ediyor. Özellikle salçalık domates üretiminin yoğun yapıldığı İbiller, Hisaralan, Cüneyt ve civar mahallelerde traktörler ve kamyonlar hasat ürünlerini taşımak için tarlalara girmeye başladı. Rampalar yenilendi Üreticilerin en çok ihtiyaç duyduğu noktalardan biri olan yükleme rampalarının bakım ve yenileme çalışmaları da Sındırgı Belediyesi tarafından sürdürülüyor. Yıllardır sorun olan İbiller Mahallesi'ndeki rampa, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde yenilenerek büyütüldü. Böylece çiftçiler ürünlerini daha rahat şekilde kamyon ve tırlara yükleyebilecek. Muhtar Kaya: "Çiftçimizin yüzü güldü" İbiller Mahallesi Muhtarı Yusuf Kaya ise yapılan çalışmadan memnun olduklarını belirterek, "Eski rampamız çok küçük ve yetersizdi. Çiftçilerimiz ürünlerini büyük araçlara yüklerken zorlanıyordu. Çiftçimizin işi kolaylaştı, yüzü güldü. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dedi. Ürünler fabrikalara gönderiliyor Hasadı yapılan domatesler kamyonlarla toplanarak Balıkesir ve çevre illerdeki salça fabrikalarına gönderiliyor. İlçede bu yıl binlerce dönüm arazide üretim yapılırken, rekoltenin yüksek olmasının çiftçinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.

Gönen'de aronya hasadı ikinci kez yapıldı Haber

Gönen'de aronya hasadı ikinci kez yapıldı

Balıkesir'in Gönen ilçesinde yer alan Yeni Akçapınar Köyü'nde, Gönen Aronya tarafından oluşturulan ve 4 bin kök aronya fidanını barındıran 12 bin 500 metrekarelik bahçede 2025 yılı için ikinci Aronya Hasat Etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Balıkesir Vali Yardımcısı Mustafa İlhan, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Gönen Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün, Gönen İlçe Tarım Müdürü Aziz Uçar, Erdek İlçe Tarım Müdürü Dilek Işıktaş, Gönen İlçe Emniyet Müdürü Aydın Zeybek, İlçe Jandarma Komutanı Ethem Gökboğa, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezai Turna, Gönen Meslek Yüksekokulu Müdürü Muhammed Arucu ve Gönen Kent Konseyi Başkanı Samet Arıker katılım sağladı. Ayrıca, birçok siyasi parti temsilcisi, oda başkanı ve vatandaşlar etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. Açılış konuşmasında, işletmenin sahibi olan genç girişimci Halil Durmuş, aronya üretimi ve ileriye dönük yatırımlar konusunda bilgi aktardı. Protokol üyeleri, etkinlik için önceden hazırlanmış olan sepetlerle örnek bir hasat yaparak dalından aronya meyvesi topladı. Hasat sırasında, Türkiye ve özellikle Balıkesir'deki aronya yetiştiriciliğinin yeri, ileride planlanan projeler ve yeni yatırım fırsatları üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Program, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi. Aronya üretiminin, Gönen ilçesi ve çevresindeki ekonomik potansiyelin geliştirilmesi için büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Balıkesir'de ilk aronya hasadı başladı Haber

Balıkesir'de ilk aronya hasadı başladı

Balya'nın Kayalar Mahallesinde düzenlenen etkinlikte, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu üreticiler ile birlikte tarlada ilk aronya hasadı yaptı. Tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alan ve "süper meyve" olarak da bilinen aronya, besin değeri yüksek olup ve antioksidan özelliği taşıyor. Balıkesir'in verimli topraklarına ve iklim şartlarına uyum sağlayan aronya hasadında verim üreticilerin yüzünü güldürdü. Kayalar Mahallesinde araonya üreticisi çiftçi Göksel Kanat'a ait tarlada yapılan sezonun ilk aranyo hasadına Vali İsmail Ustaoğlu, Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, Karesi Kaymakamı Metin Arslantaş, Tarım İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, protokol üyeleri ve Kayalar köyünün kadınları yörenin meşhur halk oyunu 'Nina' oynayarak, karşıladı. Vali Ustaoğlu ilk hasatı yaparak, ilk aronya ürünleri topladı. Balya'nın Kayalar mahallesinde yapılan hasat sonrası Tarım İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, katma değeri yüksek ürünlerin Balıkesir'e kazandırılmasının önemine değinerek, Balıkesir ilinde son yıllarda aronya ekiliş alanında 21 kat artış olduğunu belirtti. Alternatif tarım ürünlerinin bölgede yeni kazanç kapısı olduğundan bahsedilen programa Balıkesir'de son dönemin revaçta ürünü aronya hasadı başladı. Balya Kayalar köyünde aronya hasadı programına Vali İsmail Ustaoğlu, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İvrindi Kaymakamı Faruk Atar, İl Tarım Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kayalar Mahallesi Muhtarı Serdar Kıranlı ve protokol üyeleri katıldı. İklim şartlarına uyum sağlayan, yüksek besin değeriyle "süper meyve" olarak bilinen aronya, Balıkesir'de üreticilere yeni bir gelir kapısı oldu. Son yıllarda ekim alanı artan aronya; sağlık, kozmetik ve gıda sektörlerinde reçel, meyve suyu ve dondurma gibi birçok alanda kullanılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.