TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Beypazarı

AGRONEWS - Beypazarı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Beypazarı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Beypazarı, Kışlık Havuç Hasadında Verim Yükseldi Haber

Beypazarı, Kışlık Havuç Hasadında Verim Yükseldi

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kışlık havuç hasadı başladı. Çiftçi Sezai Aydoğan, dönüm başına yaklaşık 10 ton ürün beklediklerini söyledi. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kışlık havuç hasadı başladı. Günün ilk ışıklarıyla çalışmaya başlayan işçiler, topraktan sökülen havuçları torbalara dolduruyor. Toplanan havuçlar daha sonra yıkama tesislerine götürülüyor. İlk olarak büyük havuzlarda kaba temizliği yapılan havuçlar, yıkama makinelerinden geçirilerek paketleme bölümüne aktarılıyor. İri, ince, kıtır ve kırık olmak üzere ayrılan ürünler, kullanım amacına göre farklı kasalarda sınıflandırılıyor. Üreticiler, hasat edilen havuçları talebe göre piyasaya sunmak üzere soğuk hava depolarında muhafaza ederken, Beypazarı havucu yıl boyunca Türkiye'nin dört bir yanındaki sofralara ulaştırılıyor. "Şu an tahmini verim dönüme 10 ton" Çalıştıkları arazinin 180 dönüm olduğunu belirten çiftçi Sezai Aydoğan, "Şu anda kazım zamanına geldik, işleme yapıyoruz. Haziranda ekiyoruz. Tabii işlerken toprak işlemesine çok dikkat ediyoruz. Sulama, gübreleme, ilaçlama, ot ayıklama, bunları yapa yapa 120 gün falan sürüyor. Şu an tahmini verim dönüme 10 ton. Geçen sene bir tık bundan düşüktü, 8 ton falandı. Bu seneki daha kaliteli. Susuzluk var bizde. Sondajlardan topluyoruz. Sular parmak kadar akıyor. Sıkıntımız o bizim. Su olmadığı için bu kadar ekebiliyoruz. Sondajlar var, köyün her tarafından toparlayıp buraya getiriyoruz. 10 tane göl var, 10 tane göle topluyoruz. Aktara aktara buraya geliyor. Susuzluk sene geçtikçe artıyor. Daha önce mesela başlayalı 10 sene olduysa 10 sene öncesi iki gölle iş görüyorduk, şimdi 10 göle çıkarttık ama o suyu yine bulamıyoruz. İlkbahar biraz birikim oluyor, 1 ay sonrası çok azalıyor" diye konuştu. "Kalitesi, albenisi, tadı bunlar çok farklı" Beypazarı havucunu diğer havuçlardan ayıran özelliklerine değinen Aydoğan, "Kalitesi, albenisi, tadı bunlar çok farklı. Bunun hazırlamasında, gübresinde, ilacında, su oranına yeterli derecede olacak şekilde ekilmesi gerekiyor. Su yetersiz geldiği zaman sen bunu zaten 10 alamazsın, 3 alırsın, 5 alırsın. O zaman da zarar edersin, kazanamazsın. Dikkat edilmesi gerekenler bunlar" şeklinde konuştu. Aydoğan, "Araç olarak 5-6 tane traktör var, tır var, iki tane kamyon var. İşçi olarak en az 10 kişi sabit burada var. Buranın yerli adamı. Artı 70-80 kişilik işçi geliyor ama 10 kişi buranın sabit, devamlı elemanı. Traktörü kullanıyor, kamyonu kullanıyor, sulamasına bakıyor" ifadelerini kullandı. "Burada günlük 60-70 ton havuç üretimi olur" Taşkıran Tarım firmasında havuçların yıkandığı tesiste çalışan Yahya Göktaş ise "Burada günlük 60-70 ton havuç üretimi olur. Tarladan gelir, burada yıkarız, İstanbul'a yollarız. Her tarafa yollarız. Burada 12 ay devamlı havuç var. Marul olur yazın, soğan, ıspanak. Şimdi kış mevsimi, havuç olur. Bu makine kalibre. İriyi, inceyi ayırır. Yukarıdaki havuza dökülüyor, havuzdan kazanlara geliyor ve oradan temiz suyla yıkanıyor, çamuru akıyor. Temizi bu yana geliyor. Sonra paketleniyor ve ihraç oluyor. Bunlar 25'er kilo, iri ve ince olarak ayrılıyor" dedi. Hasadın devam ettiği Beypazarı'nda üreticiler, hem iç piyasaya hem de dış pazara yıl boyunca kaliteli havuç tedarik etmeyi hedefliyor.

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor Haber

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Karşılaşıyor Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, havuç fiyatlarının maliyetin çok altında olduğunu belirtti. Bozkaya, "Tüccarlar, ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. Oysa bu yıl havucun piyasa fiyatı 45-60 TL arasında, ancak maliyeti en az 25 TL" dedi. Beypazarı, Türkiye’nin Havuç Üretiminin Merkezi Beypazarı, Türkiye'nin havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. İlçede, başta havuç olmak üzere pek çok sebze ve meyve üretiliyor. İlçe halkının yüzde 30'u tarım sektöründe çalışarak geçimini sağlıyor. Havuç denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Beypazarı'nda, yılın 365 günü havuç üretimi yapılıyor. Yüksek rakımlı alanlarda farklı hasat dönemleri bulunuyor. Kışlık Havuç Hasadı Başladı Beypazarı'nda en çok rağbet gören kışlık havuçların hasadı, yüzlerce işçinin tarlada çalışmasıyla başladı. Günün erken saatlerinde işçiler, havuçları toplayıp torbalara yerleştiriyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde, havuçlar kaba temizliğe alındıktan sonra makineyle yıkanıyor ve paketleniyor. İri, kıtır ve kırık havuçlar, kullanım amaçlarına göre ayrılıyor ve farklı kasalarda depolanıyor. Üreticiler Soğuk Depolarda Muhafaza Ediyor Hasat edilen havuçlar, ilerleyen dönemde talebe göre piyasaya sunulmak üzere soğuk hava depolarına yerleştiriliyor. Beypazarı havucu, tüm bu işlemlerle yıl boyu vatandaşların sofralarına ulaşacak şekilde muhafaza ediliyor. “Az Ekiyorduk, Kazanıyorduk; Şimdi Çok Ekiyoruz, Kazanamıyoruz” Beypazarı'nda 40 yıldır çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, geçmişte daha az ekimle kazanç sağladıklarını ancak şimdi daha fazla ekim yapmalarına rağmen masrafların artmasıyla zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Bozkaya, "Su kaynaklarımız azaldı, ekipman maliyetleri arttı. Şu anda para kazanmak zor, aksine zarar ediyoruz" ifadelerini kullandı. “Ekilmedik Tarla Bulmak Zorlaşıyor” Bozkaya, Beypazarı'nda neredeyse her yerin havuç ekili olduğunu belirterek, "Burada ekilmedik tarla bulmak neredeyse imkansız. Su sıkıntısı bizi zorluyor" diye konuştu. Havucun Maliyeti 25 TL, Fiyatı ise 8 TL’nin Altına Düşüyor Havucun tarla ve pazar fiyatını karşılaştıran Bozkaya, tüccarların 8 TL'nin altındaki fiyatlara alım yapmadığını ancak bu fiyatın çok düşük olduğunu vurguladı. "Bu yıl havuç 45 ila 60 TL arasında satılıyor ama maliyet en az 25 TL" diyerek, çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.