TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bilecik

AGRONEWS - Bilecik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bilecik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yangından kaçıp kurtulan tavuk kümesine geri döndü Haber

Yangından kaçıp kurtulan tavuk kümesine geri döndü

Sakarya'nın Geyve ilçesinde 5 gün önce çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla ilerleyerek Bilecik'in Osmaneli ilçesine sıçramıştı. İlçede Kazancı, Büyükyenice, Kızılöz, Selçik köyleri tedbir amaçlı boşalatılırken, 3 bağ evi kül olmuştu. Salı günü yangının bölgelerine doğru ilerlediğini gören Hayati-Burçin Çakar çifti, 6 tavuk, 1 horoz ve köpeklerini kurtarmak için bağ evine geldi. Bütün hayvanlarını yakalayıp kurtaran Çakar çiftinin bir tavukları ise kaçtı. Yangında bölgede bulunan bağ evi kül olan çift, bu sabah evlerine bakmaya geldiklerinde gördükleri manzara karşısına hayrete düştü. Kaçan tavuğun yeniden kümesine döndüğünü gören çift mutluluktan adeta havaya uçarken, tavuğa 'Umut' adını koydu. "Adını 'Umut' koyduk" Hayati Çakar, salı günü hayvanları almaya geldiklerinde tavuğun kaçtığını anlatarak, "Geldik kümeste gördük, yangından kurtulmuş. Adını 'Umut' koyduk. Nedeni ise yangında kurtularak bizim yeniden bir umudumuz olduğu için" dedi. "Çok güzel anılarımız vardı, inşallah tekrar yeniden yapacağız" Burçin Çakar ise, yangının bağ evlerinin olduğu alana doğru geldiğini öğrendiklerinde salı akşamı gelip hayvanlarını kurtardıklarını belirterek, "Burada 6 tavuk, 1 horoz ve 2 tane köpeğimiz vardı, onları kurtarmak için geldik bir şey olmasın diye. Yanan eşya ve evde gözümüz yok, hayvanlarımıza bir şey olmasın diye geldik o gün. Onları aldık ve yangının buralara böylesine geleceğini düşünmedik. Şurada Bayraklı Tepe yanıyordu, oradan gelmez diye düşündük. Sonra çarşamba akşamı 5 gibi buralara kadar gelmiş. Çok üzüldük, yılların emeği var. Babamın çok sevdiği bir yerdi. Nefes aldığımız bir yerdi, 2002 senesinde yapmıştık burayı. Çok güzel anılarımız vardı, inşallah tekrar yeniden yapacağız. Hayvanlarımızı kurtardık, bize bir şey olmadı. Bir tavuğumuzu o gün kurtaramamıştık, şimdi geldik tavuğumuz burada. Bizi terk etmemiş tavuğumuz, köpeklerimiz de burada çok şükür" dedi.

Pazaryeri’nde Arpa Ve Buğday Hasadı Çiftçiyi Sevindirdi Haber

Pazaryeri’nde Arpa Ve Buğday Hasadı Çiftçiyi Sevindirdi

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde arpa ve buğday hasadı başladı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle erken olgunlaşan ürünler, bu yıl hem verimi hem de kalitesiyle çiftçilerin yüzünü güldürdü. Pazaryeri ilçesine bağlı kırsal Gümüşdere Mahallesi başta olmak üzere birçok mahallede ve köylerde başlayan hasat çalışmalarında dönüm başına 500 ila 600 kilogram ürün elde edildi. Ambarların dolup taştığı köylerde, çiftçiler bu yılki mahsulden son derece memnun olduklarını dile getirdi. Ürünlerin önemli bir kısmı Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) gönderilmek üzere yola çıktı. Pazaryeri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre ilçe genelinde yaklaşık 60 bin dekar alanda arpa ve buğday ekimi yapıldı. Bu rakam, bölge tarımı açısından oldukça önemli bir üretim hacmini işaret ediyor. Öte yandan, hasat sezonunun sıcak ve kurak hava şartlarında gerçekleşmesi nedeniyle İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöverle yapılan hasat sırasında yangın riskine karşı önlemler aldı. Biçim yapılan her alanda su tankeri veya yangın söndürücü bulundurulması zorunlu hale getirildi. Tarım yetkilileri ve köy muhtarları, biçerdöver operatörlerini ve üreticileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Alınan bu tedbirlerle, muhtemel arazi yangınlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Pazaryeri’nde bu yılki hasat hem üreticiler hem de bölge ekonomisi adına umut verici bir tablo ortaya koydu. Gümüşdere köyünde çiftçilik yapan 25 yaşındaki genç çiftçi İlyas Muhammed Dur, "Köyümüzde arpa ve buğday hasadımız başladı. Ekiz, masaccio cinsi buğdaylarımızdan dönüme 5 yüz ile 6 yüz kilo arası verim aldık. Ürünlerimizi hasat sonrası Toprak Mahsulleri Ofisi'ne teslim edeceğiz. Herkese hayırlı ve bereketli hasatlar dilerim" diye konuştu.

Yangın Mağduru Çiftçiden Alınan 20 Ton Karpuz Ücretsiz Dağıtıldı Haber

Yangın Mağduru Çiftçiden Alınan 20 Ton Karpuz Ücretsiz Dağıtıldı

Bilecik'te geçtiğimiz ay çıkan orman yangınında Osmaneli ilçesine bağlı Soğucakpınar köyünün Kaşıkçı Mahallesi adeta kül olmuştu. Pazaryeri Belediyesi, yangından etkilenen çiftçilerden 20 ton karpuzu alarak ücretsiz dağıttı. Sakarya'nın Taraklı ilçesinde geçtiğimiz ay başlayan orman yangını, rüzgarın etkisiyle Bilecik'in Gölpazarı ve Osmaneli'ne bağlı 9 köyü etkisi altına almıştı. 3 gün havadan ve karadan binlerce kişinin canla başla çalışarak kontrol altına almaya çalıştığı alevler yağan yağmurun etkisiyle kısmen kontrol altına alımıştı. Yangında tamamen yanan Köprücek, Tongurlar ve Soğucakpınar köyleri 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' olarak ilan edilmişti. Yangın mağduru çiftçilerden 20 ton karpuz alındı Bilecik'in Pazaryeri Belediyesi, Osmaneli'ne sıçrayan orman yangınından etkilenen üreticilere anlamlı bir destek sağladı. Yangından zarar gören Kaşıkçı mahallelerinde karpuz üretimi yapan çiftçilerin tarlalarındaki 20 ton karpuz, Pazaryeri Belediyesi tarafından satın alındı. Satın alınan ürünler ilçe merkezine getirilerek vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Hem yangın mağduru üreticilere ekonomik destek sağlandı hem de Pazaryeri halkına güzel bir dayanışma örneği sunulmuş oldu. "Çiftçilerimize de inşallah destek olan çıkar" Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yapılan desteklerle ilgili yaptığı açıklamada, "Yangından etkilenen Osmaneli Soğucakpınar köyü Kaşıkçılar mevkiinde karpuz üreten çiftçilerimize, özellikle kadın çiftçilerimize destek amaçlı karınca misali bir desteğimiz olsun istedik. Pazaryeri Belediyesi olarak bir kamyon karpuz aldık. İnşallah devamı da gelsin diye düşünüyoruz. Aldığımız karpuzları da Pazaryerili hemşehrilerimize ücretsiz olarak kendilerine takdim edelim istedik. Allah hayrımızı kabul etsin inşallah rabbim böyle günler yaşatmasın. Çiftçilerimize de inşallah destek olan da çıkar" dedi.

Bilecik’te erkenci kirazı zirai don vurdu Haber

Bilecik’te erkenci kirazı zirai don vurdu

Nisan’daki don tarımı vurdu Türkiye genelinde Nisan ayında etkili olan kar yağışı ve sıfırın altına düşen hava sıcaklıkları, 36 ilde tarımsal ürünlere büyük zarar verdi. Zirai don özellikle Mayıs ayında hasadı yapılacak kiraz ağaçlarını etkilerken, Türkiye’nin en erken kiraz yetiştiren ikinci ili olan Bilecik de bu durumdan ağır etkilendi. “İlk kez böyle bir şey yaşıyoruz” Küre köyünde üzüm yetiştiriciliği yapan Yakup Badak, “9 yıldır 10-15 çeşit üzüm yetiştiriyorum. Bu ilk kez başımıza geliyor. Ata Sarısı ve Razakı gibi çeşitler tamamen dondu” dedi. Ceviz ve üzüm de dondu Köy Muhtarı Eyüp Seylan ise ceviz ağaçlarının zirai don nedeniyle yapraksız kaldığını belirterek, “Yüzde 80 ila yüzde 100 arasında zarar var. Özellikle kiraz, ceviz ve üzüm bahçeleri ciddi zarar gördü. Çiftçilerimiz umudunu gelecek yıla taşıdı” şeklinde konuştu. Fiyatlar büyükşehirlerde 500 liraya çıkabilir Seylan, Bilecik’in İzmir’in ardından erkenci kiraz hasadında ikinci sırada olduğunu hatırlatarak, “Bu yıl rekolte olmayacağı için kiraz fiyatlarının yerinde 150-200, büyükşehirlerde ise 500 liraya kadar çıkabileceğini öngörüyoruz” dedi. “Devletimizden yardım bekliyoruz” Ceviz ve kiraz üreticisi Tuncay Bayrak ise ilk kez böyle bir don yaşadıklarını belirtti: “Büyük zararımız var. Devletimizden yardım bekliyoruz. İnşallah sesimiz duyulur.” Bölgede çiftçiler, yaşanan afet sonrası destek ve yardım bekliyor.

Bozüyük’ten Dünyaya: Doğal Şerbet Üreticisi Aybike Sedar Haber

Bozüyük’ten Dünyaya: Doğal Şerbet Üreticisi Aybike Sedar

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde kurduğu modern tesiste 6 çeşit doğal şerbet üreten genç girişimci Aybike Sedar, ürünlerinde hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını belirtti. Osmanlı’dan gelen reçeteleri günümüz teknolojisiyle yeniden yorumlayan Sedar, sağlıklı ve doğal içecekler ürettiklerini ifade etti. Osmanlı Mirası Tarifleri Modernize Ediyor Eskişehir’de aile şirketinin ikinci nesil temsilcisi olan Sedar, restoran işletmeciliği deneyimlerinin yanı sıra 15 yıldır ürettikleri şerbetleri artık seri üretime geçirdiklerini söyledi. "Bozüyük’te kurduğumuz teknoloji destekli üretim tesisinde, Osmanlı’dan miras kalan tarifleri modernize ederek sağlıklı içecekler üretiyoruz. Ürünlerimizde katkı maddesi, koruyucu, aroma veya renklendirici kullanmıyoruz. Hurma suyuyla tatlandırdığımız, ilave şeker içermeyen içecekler üretiyoruz" dedi. Üretimini yaptıkları şerbetler arasında odunpazarı, reyhan, meyan kökü şerbeti ve vitamin deposu detoks içecekleri bulunduğunu aktaran Sedar, ürünlerin tamamen doğal içeriklerden oluştuğunu vurguladı. İlk İhracat Malezya’ya, Sırada Avrupa ve Körfez Var Yurt içinde Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerindeki marketler, restoranlar ve benzin istasyonlarına satış yaptıklarını belirten Sedar, uluslararası pazara açılma hedeflerine de değindi. "İlk ihracatımızı Malezya’ya gerçekleştirdik. Bu bizim için çok heyecan vericiydi. Şimdi Avrupa ve Körfez ülkelerine açılmayı planlıyoruz" dedi. İstanbul’da düzenlenen fuarlara katılarak büyük ilgi gördüklerini söyleyen Sedar, hem iç pazardaki hem de dış pazardaki talepleri karşılamaya çalıştıklarını belirtti. "Hedefimiz, ürünlerimizi Türkiye genelindeki tüm marketlerde ve yurt dışında da raflarda görmek" diyerek doğal ve sağlıklı içecek sektöründe büyümeye devam edeceklerini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.