TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bitlis Balı

AGRONEWS - Bitlis Balı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bitlis Balı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bitlis balı Paris'te bir kez daha 'Altın Bal' ödülü aldı Video Galeri

Bitlis balı Paris'te bir kez daha 'Altın Bal' ödülü aldı

Fransa'nın başkenti Paris'te 200 katılımcının katıldığı uluslararası bal yarışmasında Bitlis balı, 'Altın Bal' ödülüne layık görüldü. Türkiye'nin en önemli bal merkezlerinden olan Bitlis'te, zengin floraya sahip yüksek rakımlı yaylalarda üretilen bal, sahip olduğu kaliteyi de başarıyla ortaya koydu. Geçtiğimiz günlerde uluslararası bal yarışmaları için Paris'teki laboratuvarlara gönderilen Bitlis balı; prolin değeri, nem oranı ve polen sayımı bakımından altın bal ödülüne layık görüldü. Yaklaşık 200 arıcının katıldığı bu değerlendirmede Bitlis balının en iyi dereceyi alması, kentteki arıcılara büyük mutluluk yaşattı. Bitlisli arıcı Serdar Naci Ersan, kentin yüksek rakımlı ve zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarında ürettiği bal ile Paris'teki uluslararası bal yarışmasına başvurduğunu belirtti. Balları 2 bin 500 rakımın üzerinde olan yaylalarda ürettiklerini ifade eden Ersan, "Öncelikle şunu en başında belirtmek isterim ki ülkemiz, zengin bitki örtüsü ve uygun iklim şartları sayesinde dünyanın önde gelen bal ülkesidir. Ülkemizde üretilen ballar, özellikle Doğu Anadolu'da üretilen ballar bir parantez daha açarak Bitlis bölgesinde üretmiş olduğumuz ballar endemik ve tıbbi bitki çeşitliliği ve bolluğu ile dünyada eşi benzeri olmayan özelliklerdedir. Biraz daha detaylandırmak gerekirse yaklaşık bin 200 çeşit bitkinin bulunduğu yüksek rakımlı yaylalarda ürünlerimizi üretmekteyiz. Bu özelliklerin hepsi toplandığında Bitlis balının diğer dünya ballarından üstün olduğunu göstermektedir" dedi. Ersan, daha önce dünyanın en prestijli bal yarışmaları olan Fransa ve Londra bal yarışmalarında son 3 yıldır üst üste 'Altın Bal' ödülü aldıklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Aldığımız bu kalite ödülleri de üretmiş olduğumuz bu ürünlerin bir nevi kalite garantisi etiketi ve bizler için de gayretlerimizin takdiri göstergesindedir. Üretmiş olduğumuz bu yüksek katma değerli ürünümüzü ilimiz Bitlis adına tarihinde bir ilki daha gerçekleştirerek Avrupa'ya ihracatını yapmış bulunmaktayız. İlimizde üretilen bu eşsiz ürünler artık Avrupa'nın tüm ülkelerine tedariki sağlanacaktır ve prestijli satış mağazaları tarafından raflarda yerini alacaktır. Yaptığımız ihracatın ülkemize ve ilimize ekonomik olarak katkı sunacağı için bu durumdan oldukça mutluyuz. Hedefimiz ilimiz Bitlis'te üretilen bu özel ve kadim balların tüm dünya ülkeleri tüketicilerinin damak tadıyla buluşmasıdır."

Dünyaca ünlü Bitlis kara kovan balının hasadına başlandı Haber

Dünyaca ünlü Bitlis kara kovan balının hasadına başlandı

Bitlis’in yüksek rakımlı bölgelerinde kurulan kovanlarda üretilen ‘Altın Bal’ ödülüne sahip dünyaca ünlü kara kovan balının hasadına başlandı. Türkiye’de en geç hasat yapılan illerin başından gelen Bitlis’te balın kalitesi bilimsel olarak öne çıkarıyor. Kilogramı 800-1000 liradan satışa sunulan karakovan balına Bitlis ve Türkiye’nin çeşitli illerinin yanı sıra yurt dışından da taleplerin olması üreticileri sevindiriyor. Bitlis’in yüksek rakımlı yaylalarına bırakılan ve arıların binlerce bitki özünden ürettiği organik karakovan balı, birçok kesim tarafından da tercih ediliyor. İlkbaharda zengin floraya sahip yüksek kesimlerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda üretilen organik kara kovan balı ilin ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Bitlis balı, dünyanın en prestijli bal yarışmalarından olan London International Honey Competıtıons (Londra Uluslararası Bal Yarışmaları) çerçevesinde bütün testleri başarı ile geçerek dünya birinciliği elde etmişti. Yaklaşık 130 ülkeden 153 arıcının katıldığı bu değerlendirmede 28 kategoride Bitlis balının dünya birincisi seçilmesi, kentteki arıcılara büyük mutluluk yaşatmıştı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bitlisli balcı Serdar Nevzat Ersan, dünyaca ünlü karakovan balının hasadına başladıklarını söyledi. Ersan, “Geleneksel üretim modelimiz olan kil ve gübre karışımı kovanlarımızdan elde ettiğimiz karakovan ballarımızın hasadına başlamış bulunmaktayız. Bu ballarımızın hasadını ekim ve kasım aylarında, yani havaların tam anlamıyla soğumaya başladığı vakit yapıyoruz. Bu ballarımızı organik tarım yönetmeliğine göre üretmekteyiz. Geçen yıl Londra’da ‘altın bal’ ödülü almış olan balımız burada üretildi. İlimiz floral kaynaklar bakımından oldukça zengin. Yaklaşık bin 200 çeşit endemik bitki türüne sahip olan ilimizde ballarımızı üretmekteyiz. Londra’daki yarışma neticesinde yurt dışından oldukça fazla talep gelmektedir. Bu ödülden sonra taleplerin artışı doğrultusunda bizde tesislerimizde ürünlerimizi paketleyip ihracatımıza başlayacağız” dedi.

Bitlis balı, seçkin marketlerin raflarında yerini alacak Haber

Bitlis balı, seçkin marketlerin raflarında yerini alacak

Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV), üniversite öğrencilerine burs vermek için sattığı Bitlis balının büyük marketlerdeki raflarda yerini alacağı belirtildi. Türkiye’nin seçkin maketlerinden birinin denetiminden geçen balın, aynı zamanda Fransa ve İngiltere’deki marketlerde de satışa sunulması için gerekli girişimler başlatıldı. BETAV, Bitlis’te kurmuş oldukları bal dolum fabrikasıyla elde edilen gelirle üniversite öğrencilerine de burs veriyor. 36 sene önce Bitlisli iş adamları tarafından eğitim ve tanıtıma destek için kurulan BETAV, bugüne kadar toplamda 5 binin üzerinde üniversite öğrencisine burs verdi. Vakıf kurucuları, eğitim düzeyini yükseltmenin en önemli mesele olduğu inancıyla öncelikli olarak eğitim alma imkanı olmayan, istekli ve yetenekli gençlere destek vermek, şehirde okulların sayısını ve kalitesini iyileştirmek gayesiyle birleştiler. Vakıf, eğitimin yanı sıra Bitlis’in tarihî ve kültürel eserlerini ve değerlerini ülke içinde ve dışında tanıtmayı da amaç edindiği gibi bu değerlerin ortaya çıkarılması, korunması ve tanıtılması için de öncülük yapıyor. BETAV İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran, Bitlis’teki arıcılık ve balcılık tesislerinde İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulundu. Dalkıran, “Türkiye’nin büyük marketlerinden birinin denetlemesinden geçtik. Bütün ulusal rehberlerimizin yaptığı çalışmalar sonucu aldığımız referanslarla ve eğitim düzeyindeki elamanlarımızın imtihana girmelerinden sonra Türkiye’nin bütün yerleşim yerlerindeki marketlerin raflarında olacağız. Aynı zamanda yerel zincirlerle de çalıştık. Onlarla da başarılı bir mesafe elde ettik. Bütün bu çabamız, hevesimiz ve sevincimiz Bitlis balının satışından elde edeceğimiz gelirle BETAV kuruluşunun öğrencilerini okutacağız. ‘Balında Burs Var’ sloganı ile yola çıktık, arkadaşların başarılarının devamı bekliyoruz” dedi. Fransa ve İngiltere’nin istediği laboratuvar sonuçlarını yolladıklarını ifade eden Dalkıran, “Uluslararası çalışmalarımız var. Fransa ve İngiltere anlaşmaları için raporlarımızı ve onların istediği laboratuvar sonuçlarını gönderdik. Onlardan da haber bekliyoruz. İnşallah Bitlis balını Avrupa raflarında da vatandaşlarımız görecek. Bir Nemrut Dağı, bir Süphan Dağı ve onun eteklerini düşünün. Floralarımızda ve oradaki çiçeklerden arılarımızın yaptığı balları satıyoruz. Türkiye standartlarına göre 250 adet olan parametrelerin hepsini geçen bir balımız var. Üniversitelerden testlerden geçtikten sonra üreticilerden alıyoruz” diye konuştu. Bitlis balının coğrafi işaret alması için gerekli katkıda bulunduklarını ifade eden BETAV İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran, “Bin 500’lü yıllarda Osmanlı arşivlerinde bulunan Bitlis balı ile ilgili belgeleri elde ettik. Coğrafi işaret olarak da Bitlis Sanayi ve Ticaret Odasının (BTSO) başlattığı çalışmaya katkıda bulunduk. Yakında coğrafi işaretimizi de aldıktan sonra artık markamızı dünya geneline sunacağız” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.