TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Buğday Üretimi

AGRONEWS - Buğday Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Buğday Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ABD Tarım Bakanlığı Türkiye buğday üretimini 16,3 milyon ton bekliyor Haber

ABD Tarım Bakanlığı Türkiye buğday üretimini 16,3 milyon ton bekliyor

Dış Tarım Servisinin "Tahıl ve Yem" raporunda, yetiştirme sezonu boyunca devam eden kurak hava şartları nedeniyle Türkiye'nin 2025/26 üretim yılı buğday üretimi bir önceki yıla göre yüzde 15 düşüşle yaklaşık 16,3 milyon ton olarak tahminlendi. Üretimin kuraklık hasarının boyutuna bağlı olarak daha da düşebileceği aktarılan raporda, Orta ve Güneydoğu Anadolu'nun başlıca buğday yetiştirme bölgelerinde yetersiz yağış, normalden yüksek kış sıcaklıkları ve kuraklığın, buğday tarlalarında verimi geçen yıla göre yüzde 15-30 oranında düşürmesinin beklendiği aktarıldı. Kurak bir kış mevsiminin ardından çiftçiler yağışlı bir bahar umudu beslediği belirtilen raporda, "Bahar yağışları da yetersizdi. Türkiye'deki buğday üretiminin büyük bir kısmı kuru tarımla yapıldığından ve tamamen yağışa bağlı olduğundan, yağış eksikliği buğday verimi ve genel üretim hacimleri üzerinde ani ve olumsuz bir etkiye sahip" ifadesi kullanıldı. 2025/26 sezonu buğday tüketiminin ise 19,4 milyon ton olarak tahmin edildiği raporda, buğday ithalat tahmini ise yaklaşık 10,3 milyon ton olarak belirtildi. İthal edilen buğdayın büyük bir kısmının Türk un ve makarna ihracatçıları tarafından kullanılacağı, geri kalanı ise iç pazar için un ve çeşitli buğday bazlı ürünlerin üretiminde değerlendirileceği bildirilen raporda, ithalat kısıtlamaları nedeniyle Türkiye'nin bu sezon ithalatının önceki döneme göre 3,2 milyon ton azalmasının beklendiği vurgulandı. Türkiye'nin buğday ihracatının ise önceki sezona göre değişmeden 7 milyon ton olarak gerçekleşmesi ve bu tahmini miktarın daha büyük bir kısmının un olmasının öngörüldüğü kaydedildi. TÜİK'in bu yıla ilişkin 1. bitkisel üretim tahminine göre ise tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,1 oranında azalarak yaklaşık 37,4 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin yüzde 5,8 oranında azalarak 19,6 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 8,0 oranında düşerek yaklaşık olarak 7,5 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 5,5 oranında azalarak 243 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 23,1 oranında düşerek 300 bin ton, mısır üretiminin ise yüzde 4,9 artarak 8,5 milyon ton olacağı öngörüldü.

Hasatta hem kuraklık hem yangın riski: Çiftçiye çifte uyarı Haber

Hasatta hem kuraklık hem yangın riski: Çiftçiye çifte uyarı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Ankara’da buğday hasadı devam ediyor. Bu yıl verimin beklenenden az olması öngörülüyor. Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Ankara’da buğday hasadı hummalı şekilde devam ediyor. Başkent genelinde birçok ilçede çiftçiler sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara inerek biçerdöverlerle bu yılın ürününü toplamaya çalışıyor. Ancak hasat çalışmaları bu yıl çiftçilerin yüzünü yeterince güldürmedi. Tarım alanlarında yapılan gözlemler ve uzman değerlendirmelerine göre, bu yıl buğday verimi iklimsel şartlar nedeniyle beklenenin altında kaldı. Kuraklık, düzensiz yağışlar ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyen iklim değişiklikleri, verim kaybının başlıca sebepleri arasında yer aldı. Çiftçiler, hem üretim maliyetlerinin artmasından hem de rekoltedeki düşüşten dolayı zor bir sezon geçiriyor. Ziraat Mühendisi Kerem Güler ve çiftçiler İhlas Haber Ajansı muhabirine hasat sezonu üzerine genel değerlendirmede bulundu. "Don ve samyelinin çok zararı oldu" Meslekte 15 yılı devirdiğini belirten Mühendis Güler, yağışların geç gelmesi ve kar yağışının yetersiz olması nedeniyle toprağın suya doymadığını belirterek, "İki sefer don, bir sefer de samyeli denir, sıcak esen rüzgarın çok zararı oldu. Tarlaya baktığımızda 700-750 kilogramları beklediğimiz yerlerde biz 450-500’lere düşüyoruz. Az su isteyen bitkilerin tercih edilmeli. Damlama sistemine geçilerek su tasarrufu sağlanması şu an en başta aldığımız tedbirler" diye konuştu. "Bir kıvılcım bir araziyi yakmaya yetiyor" Yangınlara karşı çiftçilere uyarıda bulunan Güler, "Bir kıvılcım bir araziyi yakmaya yetiyor. Özellikle sigara izmaritlerine karşı dikkatli olunmalı" ifadelerini kullandı. "400 kilogram verirken, şimdi 200-250 kilogramı geçmiyor verim" Yeni hasat sezonu ile ilgili konuşan çiftçi Tayfun Temizsoy, "2025 hasat sezonumuz başladı. Bu sene biraz verimim düşük tabii. Dondan dolayı ve yağışların geç olmasından dolayı düşük. Burası geçen yıl nadasa bırakılan yıldı, boştu. Önce ki sezonda burası 400 kilogram verirken, şimdi 200-250 kilogramı geçmiyor verimi. Allah bereket versin yine de. Bir umut devam ediyoruz. Fiyatlar ortalama, geçen yıl ki fiyatlarla hemen hemen aynı diyelim" şeklinde konuştu. Ankara genelinde devam eden hasat çalışmalarının önümüzdeki haftalarda tamamlanması bekleniyor. Verim düşüklüğü ve kuraklık, çiftçilerin gelecek sezon için yeni önlemler ve alternatif ürün planlamalarını da gündeme getirdi.

Silivri'de kanola ve buğday hasadı başladı Haber

Silivri'de kanola ve buğday hasadı başladı

İstanbul'un Silivri ilçesi Gazitepe Mahallesi'nde buğday ve kanola hasadı başladı. Hasat öncesi düzenlenen törene İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Parıldar, Silivri'nin sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin de tarımsal üretimde öne çıkan ilçelerinden biri olduğunu belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üretim planlaması vizyonu doğrultusunda İstanbul'da sürdürülebilir ve stratejik bir üretim modelini hakim kıldıklarını belirten Parıldar, "İlimizde üretim planlamasına dahil edilen buğday, arpa, ayçiçeği, kanola, nohut, kuru fasulye ve yem bitkilerine ait toplam ekiliş alanı 675.828 dekardır. Bu alan, İstanbul'daki toplam işlenen tarım alanı olan 746.139 dekarın yüzde 90,5'ine karşılık gelmektedir. Bu oranın Silivri'de yüzde 96,7 gibi son derece yüksek bir seviyeye ulaştığını gururla ifade ediyorum" dedi. 2024 yılı itibarıyla İstanbul'da 308.967 dekarlık alanda 135.753 ton buğday üretimi yapıldığını belirten Parıldar, bunun yüzde 59'unun, yani yaklaşık 80 bin tonunun Silivri'den sağlandığını açıkladı. Kanola özelinde ise İstanbul'un toplam üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Silivri'nin 5 bin 600 tonluk üretimiyle bu alanda da lider olduğunu söyledi. Parıldar, "2025 yılı için kanola ekim alanının İstanbul genelinde yüzde 90 artarak 40.907 dekara ulaşması bekleniyor. Bu artış, çiftçimizin gösterdiği ilginin ve sahadaki emeğin bir yansımasıdır" dedi. İstanbul'un yüzölçümünün yüzde 16'sını oluşturan yaklaşık 868.850 dekarlık tarım alanının 390.377 dekarının Silivri'de olduğunu belirten Parıldar, ilçenin İstanbul'daki tarla bitkileri üretiminin yüzde 60'ından fazlasını tek başına karşıladığını ifade etti. Tarım destekleri konusuna da değinen Parıldar, "2024 yılı içinde İstanbul genelinde çiftçilerimize toplam 470,5 milyon TL tarımsal destek ödemesi yaptık. Bu tutarın 263,4 milyon TL'si yalnızca Silivri'deki üreticilerimize ulaştırıldı. Bu oran, İstanbul genelindeki tarımsal desteklerin yaklaşık yüzde 60'ına denk geliyor" diye konuştu. Anız yangınlarıyla mücadelede üreticilere önemli uyarılarda bulunan Parıldar, "Arnavutköy'de iki anız yangınında 237 dekar, Silivri'de ise yaklaşık 100 dekar alanda zarar oluştu. Bu tür olayların önüne geçebilmek için eğitim ve denetim faaliyetlerini artırdık. Üreticilerimize TARSİM sigortası yaptırmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Doğal afetlere karşı alınabilecek en güçlü önlem bu sigorta sistemidir" dedi.

MAGİNDER Başkanı Karademir: Haber

MAGİNDER Başkanı Karademir: "Çiftçimizin alın teri kutsaldır"

12 Nisan’da yaşanan zirai don felaketinin ardından Malatya’daki çiftçilerin yaşadığı zararlar yerinde incelendi. MAGİNDER Başkanı Salih Karademir ile Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, hasat dönemine verim kaybıyla giren üreticilere destek için Özal köyünü ziyaret etti. Malatya’da arpa ve buğday hasadı sürerken, zirai don felaketinin ardından birçok üretici büyük zarar yaşadı. Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ile birlikte Özal ve Karahan köylerindeki tarım arazilerinde incelemelerde bulunarak çiftçilerin sorunlarını dinledi. Ziyaret sırasında konuşan Karademir, "Çiftçimizin alın teri kutsaldır. 12 Nisan’da yaşanan don felaketi arpa ve buğday ekili arazilere ciddi zarar verdi" dedi. Malatya genelinde 460 bin dönüm buğday, 380 bin dönüm arpa ekili alan bulunduğunu ifade eden Karademir, geçen yıl 160 bin ton buğday, 80 bin ton arpa hasadı yapılmasına karşın bu yıl ciddi düşüş beklendiğini belirtti. Karademir, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sadece 20 bin ton alım yapıyor. Bu kapasitenin artırılması, depolama alanlarının genişletilmesi şart. Ayrıca çiftçimize mazot ve ilaç gibi desteklerin artırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Zirai donun etkilerine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ise, "Arapgir, Arguvan ve kısmen Malatya Ovası’nda arpa hasadı başladı. Ancak 11-13 Nisan’da yaşanan don ve ani sıcaklık değişimleri başaklarda doluluğu etkiledi. Özal-Karahan bölgesinde geçen yıl dönüme 400 kilogram ürün alınırken, bu yıl 200-250 kilogram bekleniyor" dedi. Türkiye genelinde buğday üretiminin de kuraklık ve iklim etkisiyle 22 milyon tondan 19 milyon tona gerilediğini belirten Çiçek, üretici kayıplarının destekleme kapsamına alınması gerektiğini vurguladı. Bölgede üretim yapan çiftçilerden Nihat Karademir ise, "Hasat bayramı dediğimiz bu dönemi buruk geçiriyoruz. Geçen yıl 400 kilogram aldığımız ürünü bu yıl yarı yarıya biçiyoruz. Girdi maliyetleri yüksek, üretici zorda. TARSİM ödemeleri acilen yapılmalı" diyerek destek çağrısında bulundu. Ziyarette yapılan açıklamalarda, zirai donun ve iklim değişikliklerinin tarımsal üretimi büyük ölçüde etkilediği belirtilerek üretimin sürdürülebilirliği için devlet desteklerinin artırılması gerektiği vurgulandı.

Doğal afetler tarım sektörüne ciddi boyutlarda zarar verdi Video Galeri

Doğal afetler tarım sektörüne ciddi boyutlarda zarar verdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı (TZOB) Şemsi Bayraktar, doğal afetlerin 2025 yılında tarım sektörüne ciddi boyutlarda zarar verdiğini duyurdu. TZOB Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay’da, Mart ayında Manisa başta olmak üzere tüm Ege Bölgesi’ni etkileyen zirai don hadiseleri tarımsal üretime zarar verdiğini belirterek, "Ardından mayıs ayında birçok ilimizde meydana gelen dolu yağışı ve nisan ayında 65 ilimizi etkileyen ülke çapında zirai don olayıyla karşı karşıya kalınmıştır. Tüm bunların üstüne, hasadın başlamasıyla çiftçilerimiz bir de kuraklık afetinin sonuçlarıyla yüzleşmişlerdir. Ülkemizde kış yağışları mevsim normallerinin yüzde 32, geçen yılki kış yağışlarının ise yüzde 27 altında meydana gelmiştir. Yağış azlığının yanı sıra kış aylarında sıcaklıklar da mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. 2025 yılı ocak ayı son 55 yılın en sıcak 3. ocak ayı olmuştur. Kış aylarının kurak ve sıcak geçmesi sebebiyle ilkbahar yağışlarının kritik hale geldiğini, Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde kuraklık yaşanabileceğini daha önceki değerlendirmemde ifade etmiştim. Ne yazık ki ilkbahar yağışları da istenilen seviyede gerçekleşmemiş ve tahıllarda verim kayıpları meydana gelmiştir. Bayraktar, Türkiye arpa üretiminin yüzde 11’inin karşılandığı Konya’da arpa hasadının başladığını ve normalde dekara en az 250-300 kg olması gereken verimin dekara 50 ila 150 kg arasında değiştiğinin görüldüğünü belirterek, "Konya’da da çiftçiler maliyetini kurtarmayacağı için tarlasına biçerdöver sokmamakta, bazı çiftçiler ise tarlalarında hayvanlarını otlatmaktadır. Konya’da hasadı haziran ayının sonunda başlayacak olan buğdayda da verim kayıpları olacağı aşikârdır. Yalnızca Konya özelinde değil, İç Anadolu’nun genelinde tarımsal kuraklık söz konusudur. Çankırı, Aksaray, Karaman, Kırıkkale ve Kırşehir illerinde normalde dekara 300-350 kilogram olan arpa verimi 50-150 kilogramlara kadar düşmüştür. Buğday veriminde de aynı oranda düşüş görülmektedir. Maliyetini kurtarmayacağından birçok çiftçi tarlasına biçerdöver sokmamaktadır. Kuru tarım alanlarında kuraklık nedeniyle yaşanan bu verim düşüklüğünün yanı sıra sulu tarım alanlarında da verim kayıpları olacaktır. Sulu tarım yapan çiftçiler sezonda 2-3 sulama yapıp gerisini yağmur takviyesine bırakmaktadırlar. Bu sezon yağmur takviyesinin gelmemesi az da olsa sulu alanlardaki verimi de etkileyecektir. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Türkiye buğday üretiminin yüzde 55’ini, arpa üretiminin ise yüzde 61’ini karşılamaktadır. Böylesine önemli üretim bölgelerinde yaşanan verim kayıpları endişe vericidir. Yalnızca bu bölgelerde değil ülkemizin birçok bölgesinde çiftçilerimiz tarımsal kuraklıkla karşı karşıya kalmışlardır. Kuraklık neticesinde verim düşmekte, bu da çiftçilerimizin gelirlerine yansımaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Bakanlık fiyatları açıkladı, Sivas çiftçisi memnun kaldı Video Galeri

Bakanlık fiyatları açıkladı, Sivas çiftçisi memnun kaldı

Tarım ve Orman Bakanlığı hububat alım fiyatlarını açıkladı. Açıklanan rakamlar Sivaslı üreticinin yüzünü güldürdü. Makarnalık buğday ve ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 13 bin 500 lira olarak belirlenirken, arpada 11 bin lira olarak açıklandı. Belirlenen alım fiyatlarına ek olarak tohum desteği olarak da ton başına 2 bin 520 TL ödenecek. Geçtiğimiz yıl ekmek ve makarnalık buğdayda fiyat ton başına 9 bin 250 olarak belirlenmişti. Açıklanan fiyatlar Sivaslı çiftçileri memnun etti. Önceki yıllarda verim ve kalite kaybı yaşayan çiftçiler, bu yıl açıklanan fiyatların beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi. "Çiftçilerin beklediği fiyatın üzerinde bir rakam açıklandı" Alım fiyatlarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, "Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı hububat alım fiyatlarını açıkladı. Yaptığı açıklamalara baktığımız zaman biz Sivas çiftçilerinin beklediği fiyatın üzerinde bir rakam açıklandı. Bundan dolayı Tarım ve Orman Bakanımıza ve ilgili kurumlara teşekkür ederim. İç Anadolu’da bu yıl kuraklıkla ilgili bir sıkıntı yaşanmadı. Şu anda buğdaylarımız da gayet güzel. Kaliteyi de yüksek tutabilirsek bizler bu fiyatlardan memnunuz. Elbette memnunuz ama girdi fiyatları da alım fiyatlarına göre kalırsa biz bu sene memnun kalacağız. Bizim hasat zamanımıza daha çok var. Haziran ayı itibarıyla verim çok güzel. Çiftçilerimiz hastalıkları bitirdi, yağışlar yeteri kadar yağdı. İnşallah bu sene ülke ekonomisine büyük bir katkı sunulacak. Biz şu anda Sivas çiftçileri olarak gayet memnunuz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.