TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm

AGRONEWS - Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tel sergi üzümün kalitesini artırıyor ama üretici tercih etmiyor Haber

Tel sergi üzümün kalitesini artırıyor ama üretici tercih etmiyor

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Sacit İnan, tel sergi yönteminin kuru üzümde kaliteyi artırdığını ancak yüksek maliyet nedeniyle üreticilerin tercih etmediğini söyledi. Manisa ve ilçelerinde Sultani çekirdeksiz üzüm hasadı başladı. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü araştırmacılarından Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Sacit İnan, tel sergi uygulamasının kuru üzümde kaliteyi artırdığını ancak yüksek maliyet nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilmediğini söyledi. Manisa'nın dünyadaki en önemli Sultani çekirdeksiz üzüm merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan İnan, hasat zamanının doğru belirlenmesinin randıman açısından kritik olduğuna dikkat çekti. İnan, "Özellikle hasat tarihini doğru belirlemek çok önemli. Bu bizim doğrudan randımanımızı etkileyen bir husus. Bizim Sultani çekirdeksiz üzümünü 22-23 hatta 24 kuru madde olmadan önce kesmememiz gerekiyor. Yaş üzümün tatlı parası, ekşi üzümün tatlı parası olur gibi laflar var üreticilerin arasında ama bizim ürünümüz 24 kuru madde ile kesmekle 17-18 kuru madde arasında kesmek arasında randıman ve tonaj bakımından çok büyük farklar var. Aynı bağdaki üzümü 18 ile 24 arasında kestiğimizde yüzde 20'lere varan randıman farkı oluşabiliyor. Bu aynı zamanda kuru üzümün kalitesini de etkiliyor. Mutlaka 23-24'e çıkan brikslerden sonra hasat yapmakta fayda var" dedi. Hasatla birlikte üzüm kurutma sezonunun da başladığını belirten İnan, Enstitü bünyesinde yetiştirilen üzümlerin tel ve beton sergilerde kurutulduğunu ifade etti. Üzümde kalite 1 puan artıyor Tel sergilerin avantajlarına değinen İnan, "Tel sergiler ve yan tarafta yine üreticilerimizin büyük çoğunluğunun kullandığı toprak (beton) sergiler de var. Ancak burada yüksek sistem kurutma sergilerinden tel sergileri görüyorsunuz. Tel sergileri tercih etmemizin tabii ki sebepleri var. Burada gördüğünüz gibi tel sergiler tamamen zeminden, topraktan ve yabancı maddelerden üzümün uzaklaştırılmış şekilde serilmesi ile temiz üzüm elde edilmesini bize sağlıyor. Tabii ki kuruma süresi biraz uzuyor. Burada iki haftayı geçtiği oluyor. Normalde biz toprak sergide 7-8 günde üzümleri kurutuyoruz. Ancak burada yapılan araştırma sonuçlarına da göre, en az kuru üzümün tip puanında 1- 1,5 puan bize avantaj sağlıyor. Aynı zamanda topraktan, dışarıdan, zeminden gelecek olan yabancı cisimleri de bu şekilde engellemiş oluyor ve kaliteli üzüm kuru üzüm elde etmiş oluyoruz." diye konuştu. "Maliyetli ancak avantajları fazla" Sistemin yatırım gerektirdiğini kaydeden İnan, "Bu sistemde bir yatırım gerekiyor. Öncelikle üreticimizin tercih etmemesi sebeplerinin başında, ekonomik bir maliyet gerekiyor. Onun dışında sabit bir yere ihtiyaç var ve zemin olması gerekiyor. Dolayısıyla temel gerekçe ekonomik nedenlerden oluşuyor. Bu serginin aslında üreticiler açısından avantajı da var. Son yıllarda sergilerde hepimiz biliyoruz üzümler yağmura yakalanıyor. Bu tel sergilerin üzeri kapatılabiliyor, öyle de bir avantajı var. Yağmur yağdığı anda sergiler kapatıldığında yağmurun üzümü bozması da yağışların üzümü bozmasını engellenmiş olabiliyor. Ancak yüksek maliyet nedeniyle üreticilerimiz çok da tercih etmiyorlar. Aynı üzümü tele sermek ile toprağın üzerinde kanaviçe sermek arasında en az bir puan fark var. Bu tip puanı 1,5'lara kadar çıkabiliyor. Yani üreticimiz 9 numara üzüm yerine 10 numara üzüm ya da 8 numara üzüm yerine 9 numara 9,5 numara aynı üzümü elde edebiliyor. Böyle bir avantajı var, dolayısıyla kaliteli ürün ihracatta bizim önümüzü açıyor, kolaylık sağlıyor." dedi.

Manisa’da üzümde hasat sezonu zorlu: Üreticiler ödeme bekliyor Haber

Manisa’da üzümde hasat sezonu zorlu: Üreticiler ödeme bekliyor

Manisa’da nisan ayında il genelinde yaşanan don felaketi nedeniyle dünyaca ünlü Sultani çekirdeksiz üzümünde rekolteyi önemli ölçüde etkiledi. Bağlarda buruk da olsa tatlı telaşın başladığı Gediz Ovasında düşük rekolteye rağmen üreticilerin özenli bir şekilde ürünlerini yetiştirmesiyle salkımda yüksek kalitenin bulunması dikkat çekti. Sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarının yolunu tutan çiftçiler salkımlarına dahi zarar vermeden hasat ettikleri üzümü özel bir sıvıyla yıkadıktan sonra geniş alanlara sererek kuruması için bırakıyor. Yaklaşık 7 ile 9 gün arasında kurumaya bırakılan üzümler daha sonra özel makineler sayesinde saplarından arındırılarak üzüm tüccarlarına dünya sofralarına gönderilmek üzere teslim edilecek. Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın tüketimde başı çektiği Sultani çekirdeksiz üzümünün iç piyasada da son yıllarda kullanımı artmaya başladı. Rekolte düşük, salkım kaliteli Düşük rekolteye göre kaliteli üzüm yetiştirdiklerini belirten Saruhanlılı çiftçi ve aynı zamanda AK Parti Saruhanlı İlçe Başkanı Şerif Eroğlu, "2025 yılına buruk başladık. 10 Nisan'da olan don zararından sonra geride kalan üzümleri hasat etmeye çalışıyoruz. Hasadımızın 5. günü olmasına rağmen yaklaşık 10'da 1 gibi kalan mahsulü hasat ediyoruz. İlçemizde 10 Nisan'da olan dondan sonra yüzde 90'lara varan hasar oldu. Sonrasında kalan üzümlerle ‘Allah bereketini versin’ diyerek başladığımız hasatta uğraşıyoruz. Üzüm kalitesi güzel. Çünkü mahsul az olduğu için asmalar rahatladı. Üzüm kendine geldi. Bunda da bir hayır vardır diyoruz. TARSİM’den eylül ayı içerisinde ödeme bekliyoruz. Çünkü mahsul az olduğu için bize hemen paraya çevrilecek giderlerimiz var. Bu giderlerin karşılanabilmesi için tarım ödemelerinin öne alınması çiftçinin yüzünü güldüren en doğru hareketlerden birisi olur" dedi. "Sezona sancılı başladık" Üzüm hasat sezonunda rekolte kaybından dolayı sancılı bir başlangıç yaptıklarını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Üzümün başkenti Saruhanlı bu yıl hasada sancılı girdi. Bilindiği üzere yapılan son TARSİM raporlarına göre ilçemizde yüzde 80 ile yüzde 85 arasında hasar meydana geldi. Bu da tabii çok büyük bir ölçüde kayıptır. Burada en çok bizi üzen mahsulü yetiştiremememiz. Biz mahsulü yetiştirip ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Ama bu yıl Cenab-ı Allah tarafından büyük bir don afatı yaşadık. Bu afat neticesinde üzümümüzün rekoltesi yüzde 80'lere varan bir kayıpla bu sezona girdik. Ama sevindiğimiz, sevinebileceğimiz şey de ilçemizde yüzde 70'lere varan bir TARSİM sigortası poliçeleri var. Bu poliçelerin bir an önce çiftçimize ödenmesini istiyoruz buradan. Çünkü çiftçimiz eylül ayında üzümünü kesip hasat yapıp mahsulü sattıktan sonra tarım kredileri olsun, bankaları olsun, ilaççılara, gübrecilere olsun borçlarını ödemek zorunda ama şu anda üzüm olmadığı için çiftçimiz bu borçlarını ödeyemiyor. Büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Buradan bir an önce tarım sigortalarının ödeme yapmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Geçmiş yıllara göre 45 bin tona kadar hasat yapılan Saruhanlı’da bu yıl 8 bin tonlara kadar rekoltenin düştüğünü belirten Başkan Okur, "Kuru üzümün başkenti Saruhanlı geçmiş yıllarda 40-45. Bin tona yakın bir üzüm hasadı elde etmekteyken bu yıl bu 8-10 bin tona kadar düştü. Bu bunun daha da düşebileceğini tahmin ediyoruz. Çünkü kesilen bağlardan gördüğümüz kadarıyla dekara 100 kiloya kadar ancak kesebilmekteyiz. Bu hem çiftçi için hem de ülke ekonomisi için büyük bir kayıp" diye konuştu.

Sarıgöl’de evlerde salamura yaprak zamanı Haber

Sarıgöl’de evlerde salamura yaprak zamanı

Sabahın erken saatlerinde bağlardan toplanan yapraklar, öğle saatlerine kadar evlere getirilerek cam veya plastik bidonlara konuluyor. Kaya tuzu ile hazırlanan salamura suyu ile bidonlara bastırılan yapraklar, serin ve gölge alanlarda iki yıla kadar tazeliğini koruyabiliyor. "Mayıs yaprağı ekşiliğiyle güzel olur" Yıllardır salamura yapan Ümmü Akkaya (40), yaprak salamurasının inceliklerini şu sözlerle anlattı: "Bizler genelde kışlık olarak taze bağ yapraklarımızı mayıs ayında toplarız ki daha taze olur, ekşiliği olur. Topladığımız yaprakları saplarını kestikten sonra cam ya da plastik bidonlara sıkı şekilde doldururuz. Kaya tuzu ile hazırlanan salamura suyunu soğuduktan sonra üzerine döker, kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza ederiz." Akkaya ayrıca bazı kişilerin yaprakları önce sıcak suyla sarartarak bidonladığını ve yine tuzlu suyla salamura ettiklerini belirtti. Sarıgöl’de evlerde titizlikle hazırlanan salamura yaprakların, aynı zamanda hediyelik olarak da değerlendirildiğini belirten Akkaya, "Biz her zaman dört-beş bidon fazla yaparız. Uzakta olan eş, dost için güzel bir hediye oluyor. Kışın kargo ile gönderiyoruz ya da ziyaret ettiğimizde götürüyoruz. Çok makbule geçiyor." dedi. "Topladığın yaprak senin olsun" dönemi Sarıgöl ve çevresinde üzüm bağlarında yaprak aralama işleri başlarken, birçok üretici "Topladığın yaprak senin olsun" diyerek işçilere ücret ödemeden aralama işlerini yaptırıyor. Bu yöntem hem üretici hem işçiler için avantaj sağlıyor. Günlük yevmiye 850 TL iken, yaprak toplayan kadın işçiler bu yöntemle 1300-1500 TL arasında gelir elde edebiliyor. Bazı bölgelerde ise aralama işleri geleneksel yöntemle ödünç usulüyle yapılıyor. Aile ekonomisine katkı sağlıyor İlçe genelinde kurulan yaprak alım merkezlerine tonlarca taze yaprak getiren kadınlar, satış yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Hafta sonları aileleriyle birlikte bağa giden öğrenciler de yaprak satarak harçlıklarını çıkartıyor. Yetkililer, taze yaprak alımlarının eylül ortalarına kadar devam ettiğini belirtti.

Manisa’da Don Zararı: Vali Özkan Sahada İncelemelerde Bulundu Haber

Manisa’da Don Zararı: Vali Özkan Sahada İncelemelerde Bulundu

Vali Özkan: “Manisa tarımın kalbidir” Manisa Valisi Vahdettin Özkan, 10 Nisan 2025 sabahı meydana gelen don afeti nedeniyle zarar gören tarım arazilerini yerinde inceledi. Saruhanlı başta olmak üzere birçok ilçeyi etkileyen dondan sonra üreticilere “geçmiş olsun” dileklerini ileten Özkan, çiftçilerin mağduriyetlerinin hızlı şekilde giderilmesi için tüm kurumların seferber edildiğini söyledi. Üzüm bağları risk altında Vali Özkan, Manisa’daki 877 bin dekar bağ alanının yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Yaşanan her afet, sadece ürünü değil, binlerce haneyi etkiliyor” dedi. Özkan, bağcılıkta büyük öneme sahip olan ilçelerde farklı oranlarda hasar meydana geldiğini, özellikle çukur ve taban arazilerde zararın yüksek olduğunu belirtti. Önceden uyarı yapılmıştı, önlemler alınmıştı Tarım İl Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 8 Nisan’da yaptığı don uyarısıyla bazı üreticiler sulama ve ateş yakma gibi yöntemlerle bağlarını korumaya çalıştı. Ancak 10 Nisan sabahı -2,93 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı, koruyucu önlemlere rağmen zararın önüne geçemedi. Sigortalılık oranı ve TARSİM önemli rol oynuyor Saruhanlı’da %75 sigortalılık oranı, zararın telafisinde sigorta sistemlerinin etkinliğini ortaya koydu. Vali Özkan, çiftçilerin TARSİM’e zarar bildiriminde bulunmaları ve İlçe Tarım Müdürlüklerine afet ihbar dilekçelerini iletmeleri gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, zarar tespiti tamamlanana kadar budama gibi işlemlerden kaçınılması ve bitki koruma faaliyetlerinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Kredi erteleme ve devlet desteği gündemde Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığıyla sağlanan kredilerde erteleme olanaklarının değerlendirildiğini aktaran Özkan, üreticilere bu konuda da gerekli bilgilendirmenin yapılacağını söyledi. “Devletimiz çiftçisinin her zaman yanındadır” diyen Özkan, afetin etkilerini en aza indirmek için birlik ve doğru yönlendirme vurgusu yaptı. Yeni don uyarısı yapıldı Vali Özkan ayrıca, 11-15 Nisan tarihleri arasında zirai don riskinin devam ettiğini, üreticilerin bu dönemde dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini ifade etti.

Manisa'da Don Felaketi Üçüncü Gün: Zarar 4 Milyar TL'yi Bulabilir Haber

Manisa'da Don Felaketi Üçüncü Gün: Zarar 4 Milyar TL'yi Bulabilir

Don afeti sürüyor, çiftçinin endişesi büyüyor Manisa'da 9 Nisan'da başlayan ve aralıksız devam eden don afeti, bu sabah da etkisini sürdürdü. Don olayının önümüzdeki günlerde de süreceği uyarısında bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çiftçileri tedbirli olmaya çağırdı. Ancak üreticiler, alınabilecek önlemlerin kısıtlı olduğunu vurguluyor. 4 milyar TL’lik zarar ihtimali Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçe genelinde 130 bin dekar bağ arazisinin %75 ila %100 oranında zarar gördüğünü, bunun hem üreticiyi hem de ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyledi. "Saruhanlı'da 40 bin ton üzüm üretiliyor. Ton başı ortalama 100 bin TL değerle 4 milyar TL zarar söz konusu" diyen Okur, bu hasarın önümüzdeki yılın verimini de düşüreceğini kaydetti. “Faizsiz borç ertelemesi istiyoruz” Okur, özellikle çubukların da zarar görmesi nedeniyle gelecek yıl ürün alınmasının zorlaşacağını belirterek, çiftçiler için faizsiz borç ertelemesi çağrısında bulundu: “Biz zaten yaralıyız. Üzüm olmazsa burada ne ticaret olur, ne sanayi.” “Yarın akşam da eksilere düşerse tamamen biteriz” Don olayının devam etmesinden endişe eden Okur, “Yarın akşam da sıcaklık eksilere düşerse, %75 olan zarar %100 olur. Bu da çiftçi için tam anlamıyla bitiştir” dedi. Özellikle yüksek kesimlerdeki kar yağışının don riskini artırdığını belirtti. “TARSİM’in önemi bir kez daha ortaya çıktı” Okur, donla mücadelede yağmurlama sulama sistemlerinin sınırlı da olsa koruyucu etkisi olduğunu ancak birçok çiftçinin bu imkâna sahip olmadığını söyledi. “Don bir doğal afettir, önüne geçilmiyor. 2015’te de büyük bir afet yaşanmıştı ama bu yılki kadar değil. Şimdi üç-dört gün üst üste aynı durumu yaşıyoruz” diyerek felaketin boyutunu özetledi.

Sarıgöl'de Üzüm Hasadı Ocak Ayında da Devam Ediyor Haber

Sarıgöl'de Üzüm Hasadı Ocak Ayında da Devam Ediyor

6 Aylık Hasat Süreci Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 2024 Temmuz ayında başlayan üzüm hasadı, 2025 Ocak ayında da sürüyor. Çekirdeksiz Sultaniye üzümleri, bağlarda örtü altına alınarak koruma altına alınıyor ve soğuk hava deposu etkisiyle tazeliğini koruyor. Ocak ayının sonuna kadar devam etmesi beklenen bu hasat süreci, üzümleri dalından kesip yurt içi ve yurt dışı pazarlara ulaştırıyor. Üreticilerden Açıklamalar Üzüm üreticisi Musa Topdemir, mahsullerini İzmir, Uşak ve Antalya gibi yakın pazarlara taze şekilde ulaştırdıklarını belirtti. Topdemir, “2024 yılı mahsullerimiz, 2025 yılı Ocak ayında hâlâ dalında tazeliğini koruyor. Ürünlerimizi organik olarak tüketicilere sunuyoruz ve bu ayın sonuna kadar hasat devam edecek,” dedi. Sarıgöl Ovası’nın Bereketi 113 bin dekarlık alanda üzüm yetiştirilen Sarıgöl Ovası’nda, çekirdeksiz Sultaniye üzüm başta olmak üzere dokuz farklı tür üzüm üretiliyor. Ürünlerin büyük bir kısmı hem yurt içine hem de yurt dışına taze şekilde ulaştırılıyor. Hasatla birlikte üzüm bağlarında yeni sezon hazırlıkları da sürüyor; budama çalışmaları yapılarak bağlar yeni hasat dönemine hazırlanıyor. Türkiye ve Dünya Pazarlarına Ulaşan Üzümler Sarıgöl’den kesilen taptaze üzümler, tüccarlar aracılığıyla haftanın birkaç günü yakın illere ve Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Yurt dışı pazarlarda da yer bulan Sultaniye üzümleri, dünya genelinde Türk üzümünün değerini artırmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.