TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çeşme

AGRONEWS - Çeşme haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çeşme haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çeşme’nin Coğrafi İşaretli Damla Sakızı Dünya Pazarıyla Buluşacak Haber

Çeşme’nin Coğrafi İşaretli Damla Sakızı Dünya Pazarıyla Buluşacak

İzmir’in gözde turizm merkezi Çeşme, yalnızca plajlarıyla değil, tarımsal üretimiyle de dikkat çekiyor. Sakız ağaçlarından elde edilen ve coğrafi işaret tescili alan damla sakızları, kilogramı 15 bin TL’ye kadar alıcı buluyor. Arazi sıkıntısı büyüyor Çeşme’de 26 binden fazla sakız fidanı, arazi bulunamadığı için bekletiliyor. Üretici Hasan Ege Tütüncüoğlu, “Çeşme’de araziler çok pahalı, tarımsal amaçla kullanımı oldukça zor” dedi. Sakız ağacı üretimi 1959'da başlamış ancak yeterli ilgi görmediği için sekteye uğramıştı. Son 20 yılda ise yeniden canlandırılarak yaklaşık 40 bin fidan yetiştirildi, bunların 20 bini toprakla buluşturuldu. Hedef yılda 50 bin ağaç dikimi Tütüncüoğlu, 4-5 yıl içinde bir tonun üzerinde Çeşme damla sakızı üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca rüzgar enerji santrallerinin atıl alanlarında sakız ağaçları dikilerek üretimin genişletilebileceğini belirtti. Bu imkan sağlanırsa, yılda 50 bin civarında sakız ağacının toprakla buluşturulabileceğini ve dünya pazarında önemli bir pay elde edilebileceğini vurguladı. Yunanistan’dan 'sahte sakız' tepkisi Sakız ağacı yetiştiriciliğinin öncülerinden İbrahim Topal ise, 1995’te denemelere başladıklarını ve beş yıl içinde ürün alınabilir hale geldiklerini aktardı. Topal, Yunanistan basınında, Türkiye’de üretilen sakızlar için 'sahte sakız' haberleri yapıldığını belirterek, “Sakız ağacının ana vatanı burası. Biz kendi ürünümüzü ekonomiye kazandırıyoruz” dedi.

Tarım Arazisine Konut Projesi Skandalı Haber

Tarım Arazisine Konut Projesi Skandalı

İstanbul merkezli ArsaVev isimli şirketin İzmir'in Dikili ilçesindeki tartışmalı projelerine bir yenisi eklendi. Şirketin, imar planlarında tarım arazisi olarak kayıtlı bir bölgede 33 bloktan oluşan bir konut projesi başlattığı ortaya çıktı. ArsaVev daha önce, turizm alanında kalan bir başka arazide konutları imara aykırı şekilde lüks daire olarak satışa sunmuştu. Şirketin yeni projesi, Bahçeli Mahallesi’nde 141 bin metrekarelik bir alanda hayata geçiriliyor. Ancak bu alan hem Dikili Belediyesi’nin e-imar uygulamasında hem de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarında "tarla" olarak geçiyor. Bölgenin henüz imar planı bulunmamasına rağmen şirket, inşa edeceği konutları 5 milyon TL’den satışa çıkardı. PLANA GÖRE TURİZM ALANI "Ekmas Dikili 2. Etap" projesinin yer aldığı parsel, 25 bin ölçekli Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Nazım İmar Planı’nda turizm alanı olarak işaretlenmiş durumda. Fakat imara açılmamış bölgede bu plana dayanarak konut inşa edilmesi mümkün değil. Ayrıca, proje için herhangi bir ÇED sürecinin başlatılmadığı ve imar planı çalışmasının olup olmadığı da bilinmiyor. Bölgedeki mevcut villa tipi evler 2 kat sınırıyla sınırlı iken, yeni projede binalar 5 kat olarak tasarlanmış. KONUTLAR ŞİMDİDEN TÜKENDİ ArsaVev, projeyi İzmir merkezli Ekmas Holding’in Ekmas Yapı ortaklığıyla sürdürüyor. İnternet üzerinden satışa çıkarılan konutların tamamının satıldığı belirtiliyor. FENERBAHÇE SPONSORLUĞU VE TARTIŞMALI REKLAM Şirketin sahibi Bülent Öztürk, aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü sponsorları arasında yer alıyor. ArsaVev, daha önce Okan Bayülgen’in oynadığı reklamlarıyla gündeme gelmişti. Reklamlarda, hacizli otel odaları ve arsa paylarının satışa sunulduğu iddiaları tartışma yaratmış, bu nedenle Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü şirketin reklamlarını durdurma kararı almıştı. ArsaVev’in "trend yazlık bölgelerde erişilebilir evler" sloganıyla Çeşme, Foça, Bodrum gibi turistik bölgelerde de projeleri olduğu biliniyor. Ancak bu projelerin birçoğu imar ve yasalara uygunluk açısından soru işaretleri yaratıyor.

Çeşme’deki sakız ağaçlarında hasat hazırlıkları devam ediyor Haber

Çeşme’deki sakız ağaçlarında hasat hazırlıkları devam ediyor

Çeşme Meteoroloji İlçe Müdürlüğü bahçesindeki sakız ağaçlarında hasat öncesi ağaç çizim işlemi gerçekleştirildi. AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci, Çeşme Meteoroloji Müdürü Ezher Zengin, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, Çeşmeli sakız üreticileri Hasan Ege Tütüncüoğlu, İbrahim Topal’ın da katılımıyla Çeşme Meteoroloji Müdürlüğü bahçesinde bulunan 28 yıllık sakız ağaçları, sakız hasadı için çizildi. Sakız ağaçlarını çizmeden önce kısa bir açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Çeşme’nin sadece turizm ile değil, tarımıyla da adından söz ettireceğini vurgulayarak, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar neticesinde, burada Meteoroloji İlçe Müdürlüğümüzün bahçesinde, sakız ağacının gelişip, çoğalması için koruma altına alınan bir projenin içindeyiz. Yarımadada, farklı ilçelerde de üreticilerimizi bu sektörün içerisine almak için biz de iktidar olarak çalışmaktayız. Sakız çok kıymetli. Hem sağlık alanında, gıdada, kozmetikte, içecekte, gastronomide, farklı alanlarda kullanılıyor. Sakızı yaşatmak, sakızla beraber katma değerli ürünler üretmek için hep beraber, el ele canla başla çalışacağımızı söylemek isterim. Çeşme, bundan sonra turizmin yanında gastronomisiyle, tarımıyla, burada üreteceğimiz ürünlerle anılacak. Karşıdaki Sakız adası, bütün adanın gelirini sakızdan karşılıyor. İnanıyoruz ki biz de burada katma değerli işler yapacağız" diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından Milletvekili Bölünmez Çankırı ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, bir sakız ağacını çizerek, hasat için hazırladı. Bölünmez Çankırı ve Şahin, havai köklendirme yöntemiyle elde edilen bir sakız fidanını da toprakla buluşturdu. Çeşme’deki sakız ağaçlarının tamamı kayıt altına alınacak Etkinlik öncesinde basın mensuplarına sakız ağaçları ve yaptıkları çalışmalar hakkında kısa bir bilgi veren Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Teknisyeni Mesut Emre, "Burası bizim gen kaynağımız. Bu ağaçlarda havai köklendirme usulü fidan elde ederek, üreticilere anaç fidan sağlayacağız. Köklendirilen fidanların geriye dönük izlenebilirliğini sağlamak amacıyla bir kayıt sistemi oluşturduk. Her ağacımızı numaralandırdık. Hangi ağaçtan, hangi yıl, kaç fidan alınmış, hangi üreticimize verilmiş, hatta hangi ada ve parseldeki araziye dikilmiş, bütün bunların takibini yapacağız. Tüm Çeşme’yi parsel parsel gezerek, sakız ağacı tespitini yapacağız. Sakız, bir endemik tür, buraya ait. Dolayısıyla sakız ile ilgili çalışmayı daha detaylı yapacağız. Bütün sakız ağaçlarını numaralandıracağız. Ağacın yaşını, verim miktarını tespit edeceğiz. Sakız ağacını kaç derecelik açıyla çizmemiz gerektiğini bile araştırıyoruz" dedi. "Sakız ağacı sayısının artması için çalışıyoruz" Sakız’ın tıbbi aromatik bir bitki olduğunu vurgulayan Emre, "Özellikle sağlık sektöründe kullanılan bir bitki. Gıda sektöründe de kullanılıyor. Bugüne kadar bir şekilde gerçek değeri ortaya çıkarılmamış, sakızın sadece cikletlerde kullanılan bir ürün olduğunu öne çıkararak bir algı oluşturmuşlar. Dolayısıyla sakız üretimi hep ötelenmiş. Halbuki sakız, tıbbi aromatik bir bitkidir. Ülser gibi mide rahatsızlıkları ve bütün sindirim sistemine faydalı olan bir bitki. Yeteri kadar sakız üretimi yapabilirsek, ciddi artı değer elde edebiliriz. Yetiştirme alanlarımız Yunanistan’dan daha fazla. Sakız ağacının öneminin bilincindeyiz. Sakız ağacı sayısının artması için çalışıyoruz" diye konuştu. Öte yandan Çeşmeli sakız üreticileri Hasan Ege Tütüncüoğlu ve İbrahim Topal, havai köklendirme yöntemiyle elde ettikleri 30 bin sakız fidanının dikim için hazır olduğunu belirterek, bu yıl içinde toprakla buluşturacaklarını, ayrıca her yıl 15 bin yeni fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini ifade ettiler.

Çeşmeli üretici, enginarı 12 ay boyunca tüketiciye ulaştırıyor Haber

Çeşmeli üretici, enginarı 12 ay boyunca tüketiciye ulaştırıyor

Çeşmeli üretici Ersin Güvercin, yararları saymakla bitmeyen enginarı sadece konserve olarak değil, enginar sirkesi, enginar suyu ve enginar unu olarak 12 ay boyunca tüketiciye sunuyor. Çeşmeli üretici Ersin Güvercin, Ildır Mahallesi’ndeki tarlasında, doğal yöntemlerle yetiştirdiği organik enginarları mevsiminde toplayıp, ayıklayarak, çanak enginar haline dönüştürmesinin ardından, özel kazanlarda, buharda, 150 derecede sterilizasyonunu gerçekleştirerek, konserve haline getiriyor. En çok tüketilen çana enginarın yanında kalp enginar ve taze yapraklı şekilde de konservesini yaptıklarını anlatan Güvercin, taze yapraklı enginar konservesinin daha çok restoranlar tarafından tercih edildiğini, zeytinyağlı ya da ızgara olarak müşterilerine sunduklarını belirtti. Güvercin, enginar konservelerinin kapağı açılmadan 3 yıl raf ömrü olduğunu da söyledi. Enginar unu Enginarın ununu da yaptıklarını anlatan Güvercin, enginar çanağını fırında kuruttuklarını ve ardından da öğüterek toz haline getirdiklerini anlattı. Güvercin, enginar ununun salatalar da, et terbiyesinde, yoğurdun üzerine serpilerek öğün arası yiyeceği, sabah kahvaltısında ekmeği zeytinyağına batırdıktan sonra enginar ununa batırarak tüketilebileceğini belirtti. Enginar suyu Sakız enginarının besin değerlerinin en yüksek olduğu zamanda, çanak, tüy, sap ve iç yapraklarını bakır damıtma kazanına koyduklarını anlatan Ersin Güvercin, rezistansı yanmaması için bir miktar su koyduklarını, çıkan buharın bakır borulardan geçtikten sonra soğutulduğunu ve damlalar halinde enginar suyunun elde edildiğini söyledi. Enginar suyunun, enginar sebzesinden elde edilen içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırdığını, vücutta özellikle karaciğerdeki yağın dışarı atılmasına yardımcı olan bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Güvercin, bağırsak düzeninin sağlanmasına, kolesterolü düşürmeye, karaciğeri korumaya ve hazımsızlık sorunlarına yardımcı olduğunu ifade etti. Güvercin, enginar suyunun sabah aç karnına, yarım fincan kadar tüketilmesi gerektiğini de söyledi. Enginar sirkesi Enginarın sirkesini de yaptıklarını anlatan Güvercin, sirke haline dönüşümün 12 ayda tamamlanabildiğini, enginarın yapraklarından, çanağından, tüylerinden elde ettiklerini belirtti. Enginarın yüksek lif oranıyla sindirim sistemine çok faydalı olduğunu vurgulayan Güvercin, enginar sirkesinin de sindirim sistemine ve bağırsak hareketlerine iyi geldiğini ifade etti. Enginar sirkesinin, kalp sağlığına, yüksek tansiyonu azaltmaya, karaciğerin zararlı maddelerden arınmasına, karaciğerin yenilenmesine katkı sağladığını da belirtti. Enginar sirkesinin salatalarda sos olarak kullanılabileceğini söyleyen Güvercin, ayrıca bir bardak suya az miktarda enginar sirkesi konularak içilebileceğini de ifade etti. Üretici Ersin Güvercin, enginarın dışında şevketi bostanın köklerinin yanında Akkız adını verdikleri yapraklarının da konservesini yaptıklarını anlattı, Güvercin, ayrıca turp filizi ve arap saçı gibi bitkilerin de konservesini yaptıklarını, 12 ay boyunca tüketicilere ulaştırdıklarını söyledi.

Urla'da 10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarında ilk hasat yapıldı Haber

Urla'da 10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarında ilk hasat yapıldı

Çeşme-Urla-Karaburun bölgesinde sakız ağacı sayısını artırmak için başlatılan proje kapsamında 2013'te Urla'nın Demirci Mahallesi'nde bulunan 6 dönümlük alana, Orman Bölge Müdürlüğünce 306 sakız fidanı dikildi. Her yıl fidanların bakımını yapan ekipler, bu yıl ilk kez sakız ağaçlarının gövdelerini çizerek ilk hasadı gerçekleştirdi. İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, AA muhabirine, ağaçlardan elde edilen sakızın gastronomiden kozmetiğe birçok alanda kullanıldığını, ekonomik getirisinin yüksek olduğunu söyledi. Dünyada en fazla sakız üretiminin Yunanistan'ın Sakız Adası'nda yapıldığını, sakız ağacının Çeşme, Urla ve Karaburun'u kapsayan yarımadanın da doğal ürünü olduğunu belirten Derince, şöyle devam etti: "Biz de ülkemizde bunu yetiştirerek ihracata dönük işlemler yapmayı planlıyoruz. Buradaki en önemli husus halkın bilinçlendirilmesi ve sakıza sahip çıkması. İzmir Bölge Müdürlüğü hudutlarında 60 bin fidan diktik. Bu 60 bin fidandan 25 bini sakız verimine dönük olarak havai köklendirmeyle ürettiğimiz fidanlar. Yani bunlar büyüdüklerinde direkt sakız verebilecek. Kalan kısım da Atlantik sakızı dediğimiz sakızlar. Bunları da aşılama yöntemiyle ürün verecek sakız ağacı haline getireceğiz." Sakız ağaçlarında ilk ürünün, fidan olarak dikildikten 4-5 yıl sonra alınabildiğini, ağaçların 10-15 yaşlarından itibaren 300-350 gram civarında ürün verdiğini dile getiren Derince, "Sakız ağacı konusunda artık uzmanlaştık. Vatandaşlarımız en yakın Orman teşkilatına giderek oradan sakız ağacı fidanı nasıl temin edilir, sakız nasıl üretilir bunları öğrenebilirler ve boş buldukları alanlara bu 'altın damlayan' ağacı dikebilirler." dedi. Sakız ağacı yetiştiriciliğine Tarım ve Orman Bakanlığının büyük önem verdiğini ve her türlü desteği sağladığını aktaran Derince, vatandaşları sakız ağacı dikmeye davet etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.