TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çiftçiler

AGRONEWS - Çiftçiler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çiftçiler haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sivas'ta Yenilikçi Buğday Denemeleri Başladı Haber

Sivas'ta Yenilikçi Buğday Denemeleri Başladı

Sivas'ın Zara ilçesinde, kamu ve üniversite işbirliğiyle yürütülen bir proje kapsamında, beş farklı ekmeklik buğday çeşidi ilk kez toprağa ekildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin ortaklığında gerçekleştirilen buğday-arpa demonstrasyon çalışmaları, Tödürge köyündeki çiftçilere odaklanıyor. Proje, daha önce nadasa bırakılmış arazilere sahip olan çiftçiler Hüseyin Önder ve İbrahim Bahçıvan'ın tarlalarında hayata geçirildi. Gündüzalp, Hayrıbol, Kuantum, Man 2021 ve İlir adlı buğday çeşitleri, bölgede ilk defa denendi. Hedef, bu yeni çeşitlerin pilot ekimini yaparak çiftçilere modern tarım teknikleri ve verim artırıcı yöntemler sunmak. Çiftçiden Açıklama: "En Yüksek Verimi Hedefliyoruz" Çiftçi İbrahim Bahçıvan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası desteğiyle, Tödürge köyündeki 20 dönümlük arazimizde beş farklı ekmeklik buğday çeşidini deniyoruz. Bunlar daha önce ekilmemiş türler. Toprağımız verimli ve ekime hazır durumda. Buğdayları 22-23 kilo civarında ekiyoruz, ardından 15 gün içinde gübreleme yapıyoruz. İlk kez denediğimiz için verimi merakla bekliyoruz. Nadas arazimizi pullukla sürdük, ikileme ve diskaro işlemlerini tamamladık, şimdi de mibzerle ekimi gerçekleştiriyoruz. Bahar döneminde üst gübre ve ilaçlamaları yaparak elimizden geleni yapacağız. Amacımız en üst düzeyde verim elde etmek."

Gölbaşı Göleti Beş Ayda Kurudu, Çiftçi Krizle Karşı Karşıya Haber

Gölbaşı Göleti Beş Ayda Kurudu, Çiftçi Krizle Karşı Karşıya

Bursa'nın Kestel ilçesindeki Gölbaşı Göleti, sadece 5 ay içinde tamamen kuruyarak tarım alanlarında büyük bir krize yol açtı. Göletin önceki doluluk haliyle bugünkü çatlamış zemini arasındaki fark, bölge halkını ve çiftçileri derinden sarstı. Bursa'nın Kestel ilçesinde tarım sulamasında hayati öneme sahip olan Gölbaşı göleti, son beş ayda yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. 1938 yılından bu yana Bursa Ovası'ndaki birinci sınıf tarım arazilerine su sağlayan gölet, bugün çatlamış zeminiyle adeta bir kuraklık sembolüne dönüştü. Göletin gövde hacmi 320 bin metreküp olup, yaklaşık 2 bin 100 hektarlık alanın sulamasında kullanılıyordu. Deveci ve Santa Maria armudu, Bursa şeftalisi ve Bursa siyah inciri gibi coğrafi işaretli ürünlerin yetiştirildiği bu verimli topraklar, su kaynağının yok olmasıyla büyük bir tehdit altında kaldı. Görüntüler şoke etti Beş ay önce çekilen görüntülerde suyla dolu olduğu görülen göletin bugünkü hali, bölge halkını derinden sarstı. Göletin yüzeyinde derin çatlaklar oluştu; su seviyesi neredeyse sıfıra indi. Çiftçiler, tarlalarını sulayamadıkları için ürün kayıplarıyla karşı karşıya kaldı. Bazı üreticiler, alternatif su kaynakları arayışına girerken, bir kısmı üretimi durdurmak zorunda kaldı. Bölgedeki çiftçiler, tarım politikalarının acilen ele alınıp altyapı yatırımlarının biran önce yapılarak yetkililerden acil önlem alınmasını talep etti. Meteoroloji verilerine göre, bölgede son yıllarda yağış miktarında ciddi azalma yaşanıyor. Uzmanlar, bu tür kuraklıkların daha sık yaşanabileceğini ve su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmesinin artık bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Antep Fıstığında Hasat Tamamlandı, Rekolte Düşüşte Haber

Antep Fıstığında Hasat Tamamlandı, Rekolte Düşüşte

Gaziantep'te 'yeşil altın' olarak bilinen Antep fıstığında hasat sezonu son toplanan fıstıklarla birlikte sona erdi. İlkbaharda yaşanan zirai don, büyüme döneminde kuraklık ve son olarak meyvenin gelişme sürecindeki yüksek sıcaklığın vurduğu Antep fıstığında yok yılının da etkisiyle rekolte büyük oranda düştü. Gaziantep'te fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri Antep fıstığı hasadı son toplanan fıstıklarla birlikte sona erdi. Antep fıstığı üretiminde önemle bir yere sahip olan Gaziantep'te fıstık bu yıl rekoltesiyle çiftçileri üzdü. Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan dolayı yeterli yağış düşmediği için yaşanan verim ve rekolte kaybı zirai don etkisi ile birlikte üreticileri daha çok endişelendirdi. Yok yılını yaşayan Antep fıstığını zirai don ve aşırı sıcaklık da vurdu Bu sene ‘yok yılı'nın yanı sıra son yıllarda yaşanan kuraklığın etkilediği Antep fıstığını zirai don ve aşırı sıcaklık da vurdu. Fıstık yetiştiricilerinin bin bir emek ve zahmetle yetiştirdikleri, kentin önemli geçim kaynaklarından olan ve "yeşil altın" olarak da adlandırılan Antep fıstığında yapılan son hasatla sezon tamamlandı. Vazgeçilmez lezzetler arasında Geçtiğimiz yıllarda yüksek getirisi nedeniyle üreticinin büyük rağbet gösterdiği başta Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere Türkiye'deki birçok ilde yetiştirilen Antep fıstığı, baklava başta olmak üzere bölgeye ait birçok yemekten tatlıya kadar hemen her alanda mutfakların değişmez lezzetleri arasında yer alıyor. Kullanım amacına göre farklı dönemlerde hasat edilen, Temmuz ayının ortalarında başlayan ve eylül ayının sonuna kadar devam eden Antep fıstığı hasadını ekim ayına bırakan çiftçiler de oldu. Temmuz ayında başlayan hasat sezonu Ekim ayı ile sona erdi Bu yıl "yok yılı" olduğundan dolayı geçen yıla göre rekoltede yüzde 80 civarında bir düşüşün yaşandığı tahmin edilen Antep fıstığında hasat dönemi toplanan fıstıkların ardından sona erdi. Hasada temmuz ayında baklava yapımında kullanılan "boz" fıstığın hasadı ile başlayan üreticiler, Eylül ayının başından itibaren başladıkları "kırmızı ben" fıstığı hasadını tamamlayarak sezonu tamamladı. "Tekin Antep fıstığı" çeşidinde son hasat yapıldı Oğuzeli ilçesinin kırsal Uğurova Mahallesi'nde "tekin Antep fıstığı" çeşidi yetiştiriciliği yapan Ali Rıza Özdemir de son hasadını yaptı. Antep fıstığı çeşitlerinden en erken olgunlaşan çeşit olan, yazı uzun ve sıcak olan bölgelerde yetişen "tekin Antep fıstığı" çeşidinin hasadı için işçiler sabah saatlerinde gruplar halinde bahçelere giderek ağaçların altlarına branda açıp, dallardan elleriyle tek tek fıstıkları salkımıyla birlikte topladı. "Kuraklık verimi düşürdü" Son Antep fıstığı hasadını yapan çiftçileri ziyaret eden Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, geçen yıla oranla Antep fıstığında bu yıl rekoltenin düşük olduğunu söyledi. Bu yılın çok kurak geçtiğini belirten Sağlam, "Gaziantep ilimizde biliyorsunuz 3 milyon 468 bin dekar bir tarımsal alanımız var. Bunun 2 milyon 200 bin dekarı meyvecilikle kaplı. Bu 2 milyon 200 bin dekar alanın 1 milyon 430 bin dekarı da Antep fıstığıyla tarım yapılmaktadır. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl 1 milyon 430 bin dekar da yaklaşık 175 bin ton civarı bir rekoltemiz gerçekleşmişti. Oğuzeli ilçesinde ve Gaziantep genelinde 2025 yılı biraz kurak geçti ama bu hasat yaptığımız bahçe şu anda sulanabilen bir bahçe ve bundan dolayı maşallah meyvelerde de verimliyiz. Ama geçtiğimiz yıla göre bu yıl yağış rakamlarına baktığımızda bugüne kadar yağan yağış miktarımız 199 kilo ve bu çok anormal bir kuraklık. Geçtiğimiz yıl 700 mililitre bir yağış varken bir önceki yılların ortalamasına baktığımızda 400-450 kilo olan bir yağış varken 2025 yılı içerisinde şu anda 199 mililitredir" dedi. "Kuraklıktan dolayı 50 bin ton gibi bir rekolte tahmin ediyoruz" Fıstık hasadının tamamlandığını söyleyen Sağlam, "Antep fıstığında bu yıl kuraklıktan dolayı rekolte düşüklüğü bekliyoruz. Fiyatlarda da bir yükselme olacak. 2025 rekoltesinde 50 bin ton gibi bir rekolte tahmin ediyoruz ama hasat tamamlandığında rekolte o zaman tam net çıkacak. Antep fıstığı ilimiz için önemli bir üründür. Buğdayın konumu nasıl önemliyse Antep fıstığı da Gaziantep için o kadar önemli ve sadece üretimde değil sanayide de fabrikalarda hem işleniyor, pazarlanıyor. Şanlıurfa'da, Siirt'te de Antep fıstığı var ama Gaziantep'ten pazarlanması önemli ve kentin genel geçim kaynağı Antep fıstığı üzerinden yapılmaktadır" diye konuştu. Kuraklık yetiştiriciyi sulu tarıma yönlendirdi Fıstık yetiştiricisi Ali Rıza Özdemir ise Antep fıstığında normalde iki yılda bir ürün alındığını, yaşanan kuraklık nedeniyle yeni çeşit arayışına girdiklerini ve kuraklık nedeniyle sulu tarıma geçtiklerini ifade etti.

Sultani üzümde gübreleme sezonu başladı Haber

Sultani üzümde gübreleme sezonu başladı

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa'nın Alaşehir ilçesinde hasat sezonun sona ererken, çiftçiler bir sonraki hasat sezonu için bağlarında gübreleme çalışmalarına başladı. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat sezonu sona geldi. Bazı bölgelerde bağlar örtü altında hasat edilmeyi beklerken bazı bölgelerde de üzümler kesilerek hasat edildi. Hasadı tamamlayan çiftçiler bir sonraki sezon için hazırlıklarına şimdiden başladı. Bağ bakımlarının başladığı Manisa'nın Alaşehir ilçesi ve çevresinde bağlarda bir taraftan asmalarda ip kesimleri devam ederken, bir taraftan da toprak bakımı çalışmalarında doğal hayvan gübresi verilmeye başlandı. Kaliteli üzüm yetiştirmek için şimdiden çalışmalarına başladıklarını belirten üzüm üreticisi Hüseyin Gömleksiz, "Kaliteli ve istenilen tonajda üzüm yetiştirebilmek için bağlarda özellikle koyun gübresi tercih ediliyor. Doğal gübre en az iki yıl süreyle toprağın verimini artırabiliyor. Dolayısıyla hem ekonomik, hem de işçiliği daha az. Doğal gübre bağ alanlarına atıldıktan sonra, mutlaka toprakla karıştırılmalı, toprak altına alınmalıdır" dedi. Kula, Selendi, Gördes ve Demirci ilçelerinden Alaşehir’e gelen doğal hayvan gübresi fiyatları da traktör başına 2 bin ile 2 bin 500 TL arası değişiyor. Hayvan gübresi satıcısı Barış Bayhan, "Bir traktör koyun gübresi bin 2 Bin- 2 Bin 500 TL. arasında. Bir kamyon doğal gübre de ortalama 6 Bin TL satılıyor" dedi. Öte yandan geçen yıl bir traktör koyun gübresi ortalama Bin 500 TL, bir kamyon gübre ise 3 bin 500TL olduğu öğrenildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.