TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çobanlık

AGRONEWS - Çobanlık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çobanlık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yozgat'ta 80 bin liraya çoban bulunamıyor Haber

Yozgat'ta 80 bin liraya çoban bulunamıyor

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı kasabasında büyükbaş hayvan yetiştiren Adem Göçer, kendi hayvanlarının çobanlığını yapıyor. Bu yıl çoban arayışında olan Göçer, 3-5 arkadaş bir araya gelerek çoban tutmak istediklerini ifade etti. Göçer, "Türkiye'nin neresinden olursa olsun bir çoban bulmak istedik. En az 10 kişiyi aradık. Türkiye içinden veya dışından araştırdık. Aradığımız kişiler, 75-80 bin lira maaş, sınırsız internet istiyor. Yeme içme, kalacak yer sana ait, diyor. 100 bin lirayı geçiyor masraflar ama yine de çoban yok. Yapmamız gereken başka işler de oluyor. Çoban bulamayınca başka işlerimiz de aksıyor" dedi. "Çobana 100 bin lira verirsek bu maldan ne kazanacağız?" Hayvan yetiştirmenin oldukça maliyetli olduğunu söyleyen Göçer, "100 bin lirayı verirsek bu maldan ne kazanacağız? Bir buzağı yemi 750-800 lira. Süt para etmiyor. Yem fiyatları almış başını gidiyor. Şu sıralar sıkıntılı bir zaman. Hayvancılık yapıp da memnun olan yok. Çoban da bulunmuyor. Mecburen kendi çobanlığımızı kendimiz yapıyoruz. Çobanları eleştirdiğimden karaladığımdan değil. Mesela şirkette çalışan biri maaşını alır ama bu iş öyle kolay bir iş değil" diyerek hayvancılıktaki zorluklara dikkat çekti. "8-10 senedir bu işi yapıyoruz ama bu sene zorlandık" 8-10 yıldır yaptığı işte bu sene oldukça zorlandığını söyleyen Adem Göçer, "Yem fiyatları çok zamlandı. Otlamak için hayvanlar yayılıyor ama nereye kadar yayılacak? Ot kurumaya başladı. Süt fiyatları aşağı çekiyor. Yem fiyatları artıyor. Çoban bulunamıyor. Sıkıntımız çok" şeklinde konuştu.

Van'da 60 bin TL'ye çoban bulunamıyor Haber

Van'da 60 bin TL'ye çoban bulunamıyor

Havaların ısınmasıyla hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanlar yaylalara çıkarılırken, besiciler hayvanlarına bakacak çoban bulmakta zorlanıyor. İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesi Hacı Osman Camii önünde toplanan çobanlar, gün boyunca cami çevresinde bekleyerek gelen besicilerle pazarlık yapıyor. Ancak besicilerin teklif ettiği ücretler ile çobanların talepleri arasında ciddi farklar bulunuyor. Van'ın ilçeleriyle çevre illerden geldiklerini belirten çobanlar, istenen ücretlerin yüksek bulunmasına anlam veremiyor. Güvenceleri olmadan dağlarda geceli gündüzlü 4 ay boyunca hayvanlara baktıklarını vurgulayan çobanlar, işin zorluğuna dikkat çekiyor. Besici Mehmet Koç, çobanlarla yaptığı pazarlıklarda anlaşma sağlayamadığını belirtti. Çobanların aylık 100 ila 120 bin TL talep ettiğini ifade eden Koç, "Ben bu ücretle kazanç elde edemem. Biz ayda en fazla 60 bin TL verebiliriz. Masraflarıyla birlikte çobanın bize maliyeti 80 bin TL'yi buluyor. İki çoban olunca bu maliyet 160 bin TL'ye çıkıyor. 70 büyükbaş hayvanıma 4 ay boyunca bakılacak. Bu şartlarda hayvanları besiye bırakmak daha az maliyetli olur. Ayda 120 bin lira maaşla çobanın bakacağı hayvan sayısı az, bu maliyet bizi kurtarmaz" dedi. "Gece gündüz dağdayız" Geceli gündüzlü dağda hayvan baktıklarını dile getiren çoban Hamdullah Çiftçi ise "Bizler en az aylık 100 bin TL istiyoruz. Ancak besiciler bu maaşı bize çok görüyor. Gece gündüz hayvanlara bakacağız, sorumluluğumuz büyük. Bu yüzden talep ettiğimiz ücret çok görülmemeli" diye konuştu.

Yozgat’ta Hayvancılık ve Çobanlık Krizi: Nesiller Bu İşten Kaçıyor Haber

Yozgat’ta Hayvancılık ve Çobanlık Krizi: Nesiller Bu İşten Kaçıyor

Atadan Kalan Meslek Zor Durumda Yozgat’ın Sorgun ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Yusuf Taner Yiğit, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini eşi ve oğluyla sürdürüyor. 50 koyunla başladığı mesleğinde 10 yıldır kendi imkanlarıyla oluşturduğu kapalı alanda üretime devam eden Yiğit, çoban bulunamaması ve mera sıkıntısı gibi sorunlar nedeniyle hayvan sayısını azaltmak zorunda kaldığını belirtti. “Neden Kimse Çobanlık Yapmak İstemiyor?” Yiğit, gençlerin hayvancılık mesleğinden uzaklaşmasını eleştirerek, “Memura kıyasla gelirimiz daha iyi. Çobanlıkta ücret sıkıntısı yok ama bu işi yapan Türk yok. Afganlılar veya Suriyeliler olmasa bu işler duracak” dedi. Ailenin Desteğiyle Ayakta Yusuf Taner Yiğit’in eşi Türkan Yiğit, çoban sıkıntısı nedeniyle zaman zaman sürülerini satma noktasına geldiklerini ifade ederek, “Ben bu işten vazgeçilmesini istemedim. Sıkıntılarımıza rağmen ailecek bu işi başardık” dedi. Yiğit ailesinin ortanca çocuğu Ahmet Yiğit ise üniversiteyi bitirdikten sonra ailesinin mesleğini devam ettirme kararı aldı. Çobanlık Yapan Göçmenler Memnun Aileye destek olan Afganistanlı çobanlar, çalışma şartlarından memnun olduklarını belirtti. İbrahim, “Çalışma koşullarım gayet iyi, hiçbir sıkıntı yaşamadım” derken, Muhammed de mesleğini ve Türkiye’deki yaşamını beğendiğini söyledi. Yozgat’taki bu durum, hayvancılık sektöründe iş gücü ve nesil devamlılığına dair sorunların altını çiziyor. Yiğit ailesi, mesleklerini yaşatmak için mücadele etmeye kararlı görünüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.