TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Denizli

AGRONEWS - Denizli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Denizli haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Coğrafi işaretli İsabey çekirdeksiz üzümünde hasat başladı Haber

Coğrafi işaretli İsabey çekirdeksiz üzümünde hasat başladı

Denizli'nin Çal ilçesine özgü coğrafi işaretli İsabey çekirdeksiz üzümünde hasat başladı. Üreticiler, üzümün tat oranı ve kalitesiyle diğer çeşitlerden ayrıldığını belirtti. Denizli'nin Çal ilçesinde, coğrafi işaretle tescillenen İsabey çekirdeksiz üzümünde hasat sezonu başladı. Üzüm üreticisi ve ziraat mühendisi Mehmet Selçuk, bağlarından elde ettiği kaliteli üzümlerle hem yöresel üretimi yaşatıyor hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor. İsabey çekirdeksiz üzümü, hem sofralık tüketimde hem de kurutmalık olarak tercih ediliyor. Özellikle doğal tatlılığı ve dayanıklılığı ile bilinen bu üzüm türü, üreticilerin gözdesi olmaya devam ediyor. Bölge halkı tarafından uzun yıllardır yetiştirilen İsabey üzümünün, coğrafi işaretli ürün olarak tanıtılması ve korunması, yerel tarımın geleceği açısından da önem taşıyor. "Coğrafi işaret olan İsabey çekirdeksiz üzümünü yaşatmaya çalışıyoruz" Çal'ın İsabey Mahallesi'nde üzüm yetiştiriciliği yapan Mehmet Selçuk, "Bu üzüm 2006 yılında coğrafi işaret aldı. Konumu ve rakımı itibarıyla tat oranı oldukça yüksek. Diğer çekirdeksiz üzümlerden ayıran özelliği bu. Biz de bu üzümü yaşatmaya çalışıyoruz. Bağcılık yapıyoruz, üretimimizin çoğu İsabey çekirdeksiz üzümü. Güzel bir şekilde bakımını yapıyor, köyde üretimi sürdürüyoruz" dedi.

Üniversiteli kardeşler hem aileleri hem de kendileri için üretiyor Haber

Üniversiteli kardeşler hem aileleri hem de kendileri için üretiyor

Denizli’nin Buldan ilçesi Kadıköy Mahallesi’nde sebze üreticiliği yapan Ayşe Nur ve Ahmet Yaşar Onat kardeşler aile meslekleri olan sebze üreticiliği ile birlikte üniversite eğitimi görüyorlar. Okullarını devam eden iki kardeş hem sebze üreticiliği hem de hayvancılık yaparak aile ekonomisi katkıda bulunmalarının yanı sıra okul harçlıklarını da kendileri kazanarak, ailelerinin üzerinden büyük bir ekonomik yükü alıyor. "Hem harçlığımı çıkarıyorum hem de aileme ekonomik destek veriyorum" Antalya’da tıp öğrencisi olan Ahmet Yaşar Onat, eğitim hayatıyla birlikte çiftçiliği de devam ettirmenin zor olduğunu ama ailesine yardımcı olduğunu belirterek, "Yaz aylarında aileme yardımcı olmak için üreticilik yapıyorum. Kendi tarlamızdan yetiştirdiğimiz sebze ve meyveleri Buldan pazarında satıyoruz. Hem harçlığımı çıkarıyorum hem de aileme ekonomik destek veriyorum" dedi. "Ben ve kardeşim ailemize destek oluyoruz" Matematik öğretmenliği bölümünden bu yıl mezun olan Ayşe Nur Onat’ta atama beklediğini dile getirerek "Boş durmamak için tarlada üretim yapıyorum. Öğrencilik hayatında da çiftçilik yapıp harçlığımı çıkarıyordum. Hem hayvanlarımız var hem de tarlamız var. Tarlamızda acı, tatlı biber, kapya biber, kavun, karpuz, patlıcan, kabak yetiştiriyoruz. Çapalamasını yapıyoruz. Sulamasını yapıyoruz. İlaçlamasında yardım ediyoruz. Otlarını yoluyoruz. Bu şekilde aileme üretimde yardım ediyorum. Aileme elimden geldiğince yardım ediyorum. Onlarda tarlada çok yoruluyorlar. Ben ve kardeşim ailemize destek oluyoruz. Ürettiğimiz sebze ve meyveleri çarşamba ve perşembe günleri kardeşimle birlikte Buldan’da satıyoruz" diye konuştu.

Ayva üretiminde kalıntısız tarım için üreticilere tuzak dağıtıldı Haber

Ayva üretiminde kalıntısız tarım için üreticilere tuzak dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı "Kalıntı Eylem Planı Biyoteknik Mücadele Projesi" kapsamında, Pamukkale ilçesinde nar, ayva ve bağda kalıntı ile mücadele amacıyla üreticilere Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı Tephri-trap (feromon+tuzak) dağıtımı yapıldı. Ayva üretiminin yoğun olarak yapıldığı Pamukkale ilçemizde ki 14 üreticiye Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı 2025 üretim sezonunda biyoteknik mücadele yönteminde kullanılmak üzere tuzak dağıtımı yapıldı. Pamukkale ilçesinde düzenlenen törene Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Merkezefendi Kaymakamı Abdullah Demir, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Nevzat Zayim, teknik personel ve üreticiler katıldı. Kalıntısız yaş meyve ve sebzenin ülke ekonomisine katkısı hakkında duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Ömer Faruk Coşkun, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz yine güzel bir proje ile üreticilerimize ve Denizli’mize hizmeti bir adım daha öne taşıyor. Biyoteknik mücadelede hem zararlıları erken aşamada izleme hem de etkin şekilde kontrol altına alma amaçlarıyla oldukça verimli ve çevre dostu bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Proje ile hem ürün kalıntısız hale getirilmekte hem de sürdürülebilir ve çevre dostu tarım uygulamaları desteklenmektedir. Özellikle Ayva üretim merkezimiz Pamukkale İlçemizde dağıtımını yaptığımız tuzakların üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor teşekkür ediyorum" dedi. "2025 üretim sezonunda kullanılmak üzere toplam 2 bin adet Tephri-trap’ın dağıtımı yapacağız" İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Nevzat Zayim, "İlimiz meyve yetiştiriciliği potansiyeli ve ihracatı bakımından özellikle ülkemizde önemli bir yere sahiptir. İlimizde yetiştirilen ayva, üzüm, şeftali, nektarin ve nar en fazla ihracatı yapılan ürünler arasında yer almaktadır. Bugün Pamukkale ilçemizde nar, ayva ve bağda Kalıntı Eylem Planı biyoteknik mücadele kapsamında 14 üreticimizin 250 dekar ayva bahçesinde Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı 2025 üretim sezonunda kullanılmak üzere toplam 2 bin adet Tephri-trap’ın dağıtımı yapacağız. Bu kapsamda dağıtımı yaptığımız Tephri-trap ayva meyvesinde Akdeniz meyve sineğiyle mücadelede kullanımı, özellikle pestisit kalıntısını istenmeyen seviyelere çekme ve sürdürülebilir üretim açısından kritik bir rol oynamaktadır. Akdeniz meyve sineği polifag bir zararlı ve ihracatta toleransı sıfır olmasına istinaden zararlı ile mücadele ilimiz ekonomisi yönünden çok önemlidir. Geniş konukçu ağı zararlının yaşam döngüsünü kolaylaştırarak mücadelesini zorlaştırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Tedavi edilen caretta carettaların yolculuğu yerli uydu ile izlenecek Haber

Tedavi edilen caretta carettaların yolculuğu yerli uydu ile izlenecek

PAÜ, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER)’de tedavileri tamamlanan yedi deniz kaplumbağası İztuzu Kumsalı’ndan denize uğurlandı. Türkiye’de ilk kez yerli uydu takip cihazıyla izlenecek kaplumbağaların her birinin doğal yaşamdaki farklı hikayeleri uydular ile gözlemlenecek. İztuzu Kumsalı’nda gerçekleşen törene 7 caretta carettanın denize salınma törenine, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hamdi Şükür Kılıç, Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, Belediye Başkanı Evren Tezcan, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, uluslararası konuklar ve çok sayıda davetli katıldı. Yerli teknoloji ile göç yolları izlenecek Yerli firma tarafından geliştirilen uydu takip cihazları sayesinde deniz kaplumbağalarının göç rotaları, yaşam alanları ve farklı habitatlardaki davranışları uzun süreli olarak izlenecek. Böylece türün korunması ve ekosistem yönetimi için önemli bilimsel veriler elde edilecek. "Doğanın korunması ve Mavi Vatan’ın değerlerinin yaşatılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör, "Tuğba isimli kaplumbağamız, 6 yıl önce burada tedavi edilip denize bırakılmış, Adriyatik’e kadar yolculuk yapmıştı. Bu yıl yeniden tedavi için merkezimize geldi. Üzerine yeniden cihaz yerleştirildi ve bugün tekrar denize uğurladık. Bu yıl 23 kaplumbağa tedavi edildi; 4’ü daha önce, 7’si bugün denize bırakıldı. Yıl sonuna kadar 13-14 kaplumbağanın daha doğal ortamına dönmesini hedefliyoruz. Merkezin 17 yıllık tecrübesini daha etkin kullanacağız. Bugün çocuklarımızın minik kaplumbağaları heyecanla denize göndermesi, etkinliğe ayrı bir coşku kattı" şeklinde konuştu. Yedi Kaplumbağa, Yedi Hikâye Tedavi edilen kaplumbağaların isimlerini ve yaşadığı sağlık sorunlarını paylaşan Rektör Güngör, "Yağmur Ege: 36-41 yaşlarında. Solunum sistemi enfeksiyonu ve dalış problemi nedeniyle 2 ay önce merkeze getirildi. Tedavi sürecinde özel solunum terapileri ve dalış egzersizleri uygulandı, kaybettiği hayati fonksiyonları geri kazandı. Tuba-2025: 45-50 yaşlarında. 2019’da tedavi edilip uydu cihazıyla denize bırakıldı, Akdeniz’de en uzun süre izlenen kaplumbağa oldu. Bu yıl tekrar yuva yapmak için geldi, kabuk deformasyonu ve parazit enfeksiyonu tedavi edildi. Atlas: 45-50 yaşlarında. Sol arka yüzgeci ampute halde bulundu. Hasarlı dokusu tedavi edildi, yüzme kabiliyetini güçlendiren programlar uygulandı. Cosmos: 21-26 yaşlarında. İnsanlar tarafından yanlış gıdalarla beslenmesi sonucu dalış refleksleri zayıfladı. Bir yıl süren doğal beslenme protokolüyle sağlıklı davranış kalıplarına geri döndürüldü. Nilgün: 22-27 yaşlarında. Plastik atık tüketimi nedeniyle sindirim sistemi enfeksiyonu geçirdi. 10 ay süren tedavinin ardından sağlığına kavuştu. Balım: 24-29 yaşlarında. Sağ ön kolu ampute halde getirildi. Beslenme problemi ve kısıtlı dalış refleksi fizyoterapi ve özel diyetle düzeltildi. Elsa (Chelonia mydas): 7-8 yaşlarında genç yeşil deniz kaplumbağası. Yoğun parazit enfeksiyonu tedavi edilerek bağışıklık sistemi güçlendirildi. Sağlık sorunları tedavi edilen 7 caretta carreta doğal yaşamlarına gönderiyoruz" dedi. 17 yılda 370 kaplumbağa denizle buluştu DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, bugüne kadar merkeze getirilen 630 deniz kaplumbağasından 370’inin sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanlarına bırakıldığını belirtti. Yuva koruma çalışmalarının 1988’den bu yana kesintisiz sürdüğünü, yerli teknoloji ve uluslararası iş birlikleriyle türün hem karada hem denizde korunmasının hedeflendiğini vurguladı. İztuzu’ndan mavi sulara uğurlanan bu yedi deniz kaplumbağası, hem deniz ekosisteminin korunması hem de gelecek nesiller için bilimsel verilerin üretilmesi adına yürütülen çalışmaların en güncel örneğini oluşturdu.

En iyi Kale Biberi yetiştiricileri ödül aldı Haber

En iyi Kale Biberi yetiştiricileri ödül aldı

Kaledavaz Biber Festivali, 29.kez kapılarını açtı. Denizli’nin Kale ilçesinde yetişen ve coğrafi işaretli Kale Biberi görücüye çıktı. Festival kapsamında Kale Biberini en iyi şekilde yetiştiren üreticilere ödülleri verildi. Kale’nin tescilli biberini en verimli şekilde üreten 10 üreticinin ödüllendirildiği törende 3. Önden Müşöl’e 4 bin TL, 2. Emir Samutca’ya 6 bin TL ve 1. olan 21 yasındaki üretici Süleyman Caner Karauzun’a ise 10 bin TL ödül takdim edildi. Biberin İçinde Büyüdü, Bu Yıl Şampiyon Oldu Kale İlçesi’ne başlı Demirciler Köyü’nde üreticilik yapan ve biber yetiştiricileri yarışmasının şampiyonu Süleyman Caner Karauzun, "Kale Biberi genellikle bizim köyümüzde üretiliyor. Biberimiz coğrafi işaretli. Biberimizi diğer biberlerden ayıran özellikleri, lezzeti, büyüklüğü, üç damarlı olması gibi özellikleri vardır. Diğer biberler dalında aşağı doğru bakarken bizim biberimiz yukarı doğru bakar. Kale Biberi genellikle Akçay Havzası dediğimiz bölgede yetişir. Ben doğduğumdan beri biberin içindeyim. Ailecek biber yetiştiriyoruz. Ben biber yetiştirmeyi ailemden öğrendim. Bu yıl 5 dönüm biber yetiştirdim. Beklentimizi karşıladı. Siparişlerimiz çok yoğun. Siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz, her gün biber topluyoruz. Şimdiye kadar 10 ton biber hasat ettik" dedi. Biber yarışmasının ardından festivale katılanlara meşhur Biber tatarı ikram edildi.

Kekik ve tütün alış fiyatlarında yaşanan artışlar çiftçiyi mutlu etti Haber

Kekik ve tütün alış fiyatlarında yaşanan artışlar çiftçiyi mutlu etti

Bu yıl bereketli geçtiğini ve birçok bölgeden alım için tüccarların geldiğini ifade eden Türlübey Mahalle Muhtarı İmdat Karataş, "Geçen yıl 45 liradan işlem gören kekik bu sene 155 liraya işlem görüyor. Aynı zamanda geçen yıl kilosu 180 lira olan tütün ise 300 liradan alıcı buluyor" dedi. Denizli'nin Buldan ilçesinde kekik ve tütün üretiminin yapıldığı Türlübey Mahallesi'nde üreticiler yoğun çalışma içine girdi. Mahallede 300 hanede yaşayan 700 kişi hayvancılığın yanı sıra kekik ve tütün üreticiliği ile geçimi sağlıyor. Bu yıl kekikte rekolte az olduğunu ve kalitesinin yüksek olduğunu ifade eden muhtar İmdat Karataş, birçok bölgeden tüccarın alım yapmaya geldiğini ifade etti. Aynı zamanda muhtar Karataş, tütün üretiminde ise hem rekoltenin hem de kalitenin üst düzeyde olduğunu ve bereketli bir sezon yaşadıklarını dile getirdi. "Geçen yıl 45 liradan alıcı bulan kekik bu yıl 155 liradan alıcı buluyor" Üreticilerin dinlenmeye vakit bulamadıklarını ve kekikte hasadın sona erip ürünleri çuvalları yerleştirdiklerini belirten Türlübey Mahalle Muhtarı İmdat Karataş, "Hemşerilerimiz dinlenmeye dahi vakit bulamıyorlar. Kendi işlerini bitirdikten sonra komşularına ve yaşlı vatandaşlara yardım ediyorlar. Kekik ve tütün üretimi çok zahmetlidir. Kekik hasadı sona erdi, ürünler çuvallara yerleştirildi. Bölgemize pek çok tüccar alım yapmaya geliyor. Geçen yıl 44-45 TL aralığında olan kekik bu yıl 150-155 TL aralığında işlem görüyor. Kekik bu yıl az ancak kalitesi çok güzel. Türlübey'in kekiğinin ayrı bir aroması ve tadı vardır. Özellikle Pandemi döneminde ününü tüm dünyaya duyurmuştur. Türlübey'in havası, iklimi kekik ve tütün üretiminde kalitenin artmasına etkili olmaktadır. Üreticilerimiz tamamen organik şartlarda ve standartlarda üretim yapmaktadır" dedi. "Geçen yıl kilosu 180 lira olan tütün bugünlerde 300 liradan satılıyor" Tütünde hem rekoltenin hem de kalitenin üst düzeyde olduğunu ve bereketli bir sezon geçirdiklerini ifade eden Türlübey Mahalle Muhtarı İmdat Karataş, "Tütün üretiminde ise bu yıl gerek verim gerekse kalite üst düzeyde gerçekleşti. Şu anda kırım yapılıyor. Gece serinlikte kırılan tütünler sabah erken saatlerde işleniyor. Tütün üreticilerimizde hummalı bir çalışmanın içerisinde. Geçen yıl kilosu 180 TL olan tütün bugünlerde tüccarlarla 300 TL den anlaşma yapılmaya başlamıştır. Bereketli geçen bir sezon yaşıyoruz. Allah çiftçimizin yüzünü güldürsün" dedi.

Buldan'ın meşhur üzümü Avrupa ve Arap ülkelerine gönderiliyor Haber

Buldan'ın meşhur üzümü Avrupa ve Arap ülkelerine gönderiliyor

Şeker oranı düşük olduğu için özellikle diyabet hastalarının gönül rahatlığıyla tüketebildiği üzüm, hem iç piyasaya hem de Avrupa ve Arap ülkelerine gönderiliyor. Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, susuzluk ve kuraklığa rağmen toprak işlemesiz tarım ve file sistemiyle kaliteli ürün elde edilebildiğini belirtirken üzümün kilosunun 50-60 TL arasında alıcı bulduğunu ifade etti. Denizli'nin Buldan ilçesinde turfanda olarak yetiştirilen Süperior cinsi üzümün hasar çalışmaları başladı. Sabahın erken saatlerinde bağlara giren üretici, kesici, döşeyici ve kasa taşıyıcılar hummalı bir çalışma yürütüyorlar. Tat oranının düşük olması nedeniyle özellikle şeker hastaları gönül rahatlılığı ile tüketebildiğini ifade eden Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, "Susuzluk ve kuraklık maalesef üreticimizi zor durumda bırakıyor. Daha az ilaç ve daha az su ile kaliteli ve verimi yüksek ürün elde edilebiliyor. Süperior üzüm tadı ve aromasıyla tercih ediliyor. Tat oranının düşük olması nedeniyle özellikle şeker hastaları gönül rahatlılığı ile tüketebilir" dedi. "Tat oranının düşük olması nedeniyle özellikle şeker hastaları gönül rahatlılığı ile tüketebilir" Üzüm bağında çalışanlara Buldan simidi ve ayran ikram ederek kolaylıklar dileyen Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, "Buldan'da turfanda süperior cinsi üzümün artık hasat dönemindeyiz. Bölgemiz turfanda üzümüyle adından söz ettiriyor. Buldan Ziraat Odası olarak toprak işlemesiz tarımı tüm çiftçilerimize öneriyoruz. Susuzluk ve kuraklık maalesef üreticimizi zor durumda bırakıyor. Daha az ilaç ve daha az su ile kaliteli ve verimi yüksek ürün elde edilebiliyor. Süperior üzüm tadı ve aromasıyla tercih ediliyor. Tat oranının düşük olması nedeniyle özellikle şeker hastaları gönül rahatlılığı ile tüketebilir. Bu yıl ülkemizde büyük afetler meydana geldi ancak bölgemiz bu durumdan çok fazla etkilenmedi. Ne yazık ki susuzluk ve kuraklık dolayısıyla çiftçimiz zor günler geçiriyor. Bu sıkıntılarında toprak işlemesiz tarım ve file sistemiyle çözülebileceğini düşünüyorum. Ayrıca Buldan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı feromon tuzakları kurarak çiftçilerimize destek oluyorlar. Üretime destek veren herkese teşekkür ediyor, hayırlı bir sezon olmasını temenni ediyorum" diye konuştu. "Süperior cinsi üzümler genellikle yurt içine sevk edildiği gibi, Avrupa ve Arap ülkelerine ihracatı yapılıyor" Süperior üzümü yetiştirmek için toprak işlemesiz tarımı ve file sistemi yaptığını belirten üzüm üreticisi Ramazan Uğuz "Bölmekaya mahallesinde yetiştirdiğimiz süperior cinsi üzümler genellikle yurt içine sevk edildiği gibi, Avrupa ve Arap ülkelerine ihracatı yapılıyor. Ben toprak işlemesiz ve file sistemi uygulamasıyla çok iyi kalite ve yüksek verim elde ediyorum. Toprağı sürmüyorum. Böylelikle hem su tasarrufu ve daha az ilaç kullanımı oluyor. File sistemiyle de dolu yağışından bağlarım etkilenmiyor. İlaç kullanımı çok az olduğu için tüketicilerimiz pestisitten etkilenmiyor. Gönül rahatlılığı ile tüketebilirler. Su tasarrufu sağlanıyor. Ülke olarak bu sistemi ülkemizde uygulamak zorundayız. Sezonumuzun hayırlı olmasını diliyorum" dedi. "Süperior üzümde kilosu 50-60 TL arasında fiyatlandırılıyor" Buldan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdal Uğur, süperior üzümün Buldan'da yaklaşık üç bin dekarda üretiminin yapıldığını ifade ederek, "Buldan'da erkenci süperior üzüm hasadına başlanıldı. Türkiye'de açıkta ilk turfanda üzüm bölgemizde yetiştiriliyor. Dekarda yaklaşık bir ila bir buçuk ton arası ürün elde ediliyor. Şu anda 50- 60 TL arasında fiyatlandırılıyor. Bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. "Lise öğrencisiyim, harçlığımı çıkarmak için bu sıcakta çalışıyorum" Manisa'nın Alaşehir ilçesinden sabah üç buçukta evinden çıkarak Buldan'a üzüm kesmeye gelindiğini belirten İlayda Gökçenoğlu "Lise öğrencisiyim. Harçlığımı çıkarmak için bu sıcakta çalışıyorum. Zor iş ama ekmek parası için çalışmak zorundayım" dedi.

Vali Coşkun, Acıpayam'da sera üreticileriyle bir araya geldi Video Galeri

Vali Coşkun, Acıpayam'da sera üreticileriyle bir araya geldi

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam ilçesi Ucarı Mahallesi'nde bulunan seralarda domates ve biber hasadına katılarak üreticilerle bir araya geldi. Sera alanlarının artmakta olduğunu belirten Vali Coşkun, "İlimiz genelinde toplam 272 hektar sera alanı mevcuttur. Bu alanların; 77 hektarı jeotermal ısıtmalı modern seralardan, 195 hektarı ise örtü altı seralardan oluşmaktadır" dedi. Denizli'nin Acıpayam ilçesi Uçarı Mahallesi'nde bulunan seralarda domates ve biber hasasına katılan Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, çiftçilerle bir araya geldi. Ziyaret kapsamında; Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, üretim yapılan 28 dekar biber ve 43 dekar domates seralarında ürün hasadına katıldı. Yapılan ürün hasadına Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun'a, Acıpayam Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar eşlik etti. "Denizli'de 272 hektar sera alanı mevcuttur" Denizli'de her geçen gün sera alanları artmakta olduğunu ve 272 hektar sera alanının olduğunu belirten Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, "Denizli'de her geçen gün sera alanları artmaktadır. İlimiz genelinde toplam 272 hektar sera alanı mevcuttur. Bu alanların; 77 hektarı jeotermal ısıtmalı modern seralardan, 195 hektarı ise örtü altı seralardan oluşmaktadır. İnşallah bu 2025 yılı verimin ve bereketin bol olduğu, üreticilerimizin emeğinin karşılığını aldığı bir yıl olacaktır" dedi. "İnsan ve çevre sağlığına en kaliteli ve sağlıklı ürün yetiştirmek hedefimizdir" Kimyasal ilaç kullanımını en aza indirmek için çalışmaların yapıldığını ifade eden Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, "Acıpayam ilçemiz örtü altı seracılığında her geçen gün öne çıkıyor, Nisan-Kasım ayları arasında üretim yapılan bu seralarda büyük oranda domates, biber, hıyar, marul ve maydanoz üretimi yapılmakta, iç ve dış piyasaya pazarlanmaktadır. İlimizde bulunan bu seralarda İl Müdürlüğü olarak önceliğimiz kimyasal ilaç kullanımını en aza indirerek biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemleri uygulayarak insan ve çevre sağlığına en kaliteli ve sağlıklı ürün yetiştirmek hedefimizdir. Üretim sezonunun tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" diye konuştu.

Denizli’nin hububat deposu Acıpayam’da arpa hasadı başladı Video Galeri

Denizli’nin hububat deposu Acıpayam’da arpa hasadı başladı

Denizli’nin hububat deposu ilçelerinden Acıpayam’da arpa hasadı, Vali Ömer Faruk Coşkun’un katılımıyla başladı. Biçerdöver kullanan Vali Coşkun, ilk hasadı gerçekleştirdi. Denizli’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Acıpayam ilçesine bağlı Yumrutaş Mahallesi’nde yapılan sezonun ilk arpa hasadına Vali Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, il ve ilçe teknik personelleriyle protokol katılım sağladı. Yılın ilk hasadını gerçekleştirerek, üreticilere bereketli bir sezon geçirmelerini dileyen Vali Ömer Faruk Coşkun, hububat hasadı ile ilgili olarak; "İlimizde geçen yıl 137 bin 135 hektar alanda 334 bin 764 ton hububat üretimi gerçekleşmiş olup en çok Acıpayam, Çivril, Tavas, Pamukkale ve Honaz ilçelerimizde üretimi gerçekleştirilmiştir. Hasat sürecinin kontrollü şekilde yürütülebilmesi amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli teknik personelden oluşan denetim ekiplerimiz tarafından saha kontrolleri sürdürülmektedir. İnşallah bu 2025 yılı hububat hasadımız da veriminin ve bereketin bol olduğu, üreticilerimizin emeğinin karşılığını aldığı bir yıl olacaktır. Ayrıca Üreticilerimizden ricamız lütfen hasat sonrası toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının koruyalım. Çevresel zararların önlenmesi ve doğal dengenin sürdürülebilirliği amacıyla anız yakmayalım" dedi. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ise Denizli hububat sezonu için yaptığı değerlendirmede, "An itibariyle merkez ovada hububat hasadı tamamlanmış olup, üretici kardeşlerimize hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu diliyorum" dedi. Törende yapılan konuşmaların ardından Vali Ömer Faruk Coşkun, biçerdöverin direksiyonuna geçerek, ilçedeki ilk hububat hasadı gerçekleştirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.