TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Didim

AGRONEWS - Didim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Didim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hububatta hasat dönemi başladı Haber

Hububatta hasat dönemi başladı

Önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da hububat hasadı hareketliliği başladı. Didim ilçesinde de sabahın ilk saatlerinden itibaren hububat ekili tarlalarına gelen üreticiler, ürünlerini biçmeye başladı. Aydın’da bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre 271 bin 895 dekar alanda buğday, 84 bin 36 dekar alanda arpa ve 273 bin 335 dekar alanda mısır biçerdöverle hasat yapılacak. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte harekete geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de arazilere giderek ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunması hedefiyle çalışmalarına devam etti. Hububat ekili arazilerde dane kaybının yaşanmaması için kontrollerini sürdüren ekipler, hasat öncesinde de arazilere gelerek Didim’de buğday hasadında dane kaybının olmaması için teknik kontrol gerçekleştirdi. Kontrollere katılan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş da kontrollerin yanı sıra hem çiftçileri bilgilendirdi hem de biçerdöver belgelerini kontrol etti. Ayrıca buğdayda süne emgi analizi için numune alımı yapıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, "İl ve ilçe müdürlüğümüz teknik elemanlarınca biçerdöver kontrolleri, bakanlığımız ve valiliğimizin talimatları doğrultusunda gerçekleştirilecek. Amacımız dane kaybının en aza indirerek hem çiftçilerimize hem de ulusal ekonomiye katkı sağlamak. Bunun büyük bir önem taşıdığını biliyoruz. Özellikle biçerdöverle yapılan hasatlarda, doğru ayarlar ve dikkatli kullanım, kayıpları en aza indirmekte kritik faktörlerden birisidir. Ayrıca dane kaybını önlemek için ürünün doğru olgunlukta olması, hava şartlarının uygun olması ve biçerdöver ayarlarının ve bakımının doğru yapılması da gerekir" dedi.

Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi Haber

Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi

Balık avlama sezonunun 1 Eylül’de açılmasının ardından Didim açıklarında hamsi ve sardalya bereketi yaşanıyor. Yeni sezonun ilk günlerinde Ege açıklarında avlanan balıkçılar hamsi ve sardalya yanında kefal, çipura ve levrek çeşitleriyle limana dönüyor. Endüstriyel balık avcıları, balıkçı tezgahlarını doldurabilmek, vatandaşları balıkla buluşturabilmek için her akşam gün batımından, gün doğumuna kadar denizde avlanıyor. Hamsi tezgahlarda 70, sardalya ise 40 liradan yerini buluyor. Batıköy Su ürünleri Kooperatifi Dalyan Başkanı Mustafa Altan Görecek ve Akbük Su ürünleri Kooperatif Başkanı Fatih Çavuş, yeni sezonun bereketli başladığını söyledi. Havaların biraz daha soğumasıyla daha iyi bir sezon geçireceklerini dile getiren Batıköy Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Altan Görecek "Şu an hamsi, sardalya ,kefal tutuyoruz, balık bereketim güzel. Fiyatları da, piyasası da uygun. Zaman geçtikçe inşallah daha da iyi olacak" dedi. Balıkçıların girdi maliyetlerinin yüksekliği ve ekonomik şartların ağırlığına değinen Akbük Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Fatih Çavuş, "Mazot, yakıt fiyatları ortada, masraflarımız çok. Nakliye ve köpük giderlerinin de artması fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Balıkçılar için yakıt fiyatları gözden geçirilmeli" dedi. Besin değeri tartışılmaz en güzel ürünün balık olduğunu ve halkın kolay ulaşabilmesi için de Kooperatif olarak çalışmaları olduğunu belirten Fatih Çavuş; "İleryen günlerde halkımızın ucuza balık yemesi için satış noktalarımızı oluşturacağız" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.