TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Domates Üretimi

AGRONEWS - Domates Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Domates Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yarım yüzyıllık ata tohumu domatesler köyleri şaşkına çevirdi Haber

Yarım yüzyıllık ata tohumu domatesler köyleri şaşkına çevirdi

Batman'ın Sason ilçesinde 2978 rakımlı Mereto Dağı eteklerinde bulunan Soğanlı köyü sakinleri, yarım yüzyıldır saklayarak günümüze ulaştırdıkları ata tohumları ile domates yetiştiriciliği yaparak geçimlerini sağlıyor. Köylüler sabah erken saatlerde topladıkları domatesleri ilçe merkezine götürerek kilosu 30-35 TL arasında değişen fiyatlarla satıyor. Vatandaşlardan Sabahattin Atalay, her yıl Soğanlı köyünden domates almaya gittiklerini söyledi. Atalay, "Bu köyün domatesleri meşhurdur. Ata tohumu ile yetiştirilen domateslere büyük bir talep var. Bu kadar büyük olmalarının sebebi yerli tohum olmalarından dolayı ve soğuk su ile sulanmalarından dolayıdır. Domateslerin ağırlığı bir kilodan fazla" dedi. Köylülerden Sabri Algan, atalarından kalan tohumlarla yetiştiricilik yaptıklarını söyledi. Domateslerin aromasının bile farklı olduğunu belirten Algan, "Bunlar atalarımızdan kala tohumlar. Tamamen doğal yetiştiriyoruz, hormonsuz ilaçsız soğuk su ile yetiştiriyoruz. Yüksek yer olduğu için serin yerde yetişiyorlar o yüzden aroması da farklıdır. Bizler emek veriyoruz Allah da bize veriyor. Bu tohumlar bizim eskiden beri sakladığımız tohumlar. Sürekli çoğaltıyoruz. Bu tohumlardan millete de veriyoruz. 5 metreden kokusunu alırsınız, doğal domateslerdir. Babalarımızdan kalan tohumları bizler de yaşatmaya devam edeceğiz. Her biri bir kilo bir kilo 250 gram gelen domatesler" diye konuştu.

Sındırgı Domatesinde verim yüksek, maliyetler üreticiyi zorluyor Haber

Sındırgı Domatesinde verim yüksek, maliyetler üreticiyi zorluyor

İlçede özellikle Karaağaç kırsal mahallesi ve ova bölgesinde yoğun olarak üretilen domates, tarlalardan traktör kasalarına toplanıyor. Rampalarda kamyonlara yüklenen ürünler çevre illerdeki salça fabrikalarına gönderiliyor. Salçalık domatesin kilosu rampada 4 TL, kasalık sofralık domatesin ise 8-10 TL arasında alıcı bulduğu bildirildi. Verim yüksek, maliyetler ise üreticiyi zorluyor. Bu yıl hava şartlarından dolayı bazı bölgelerde rekoltede düşüş yaşansa da genel oranda verimin yüksek olduğu belirtildi. Üreticiler, artan girdi maliyetlerinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, fiyatların maliyetleri karşılamasını beklediklerini dile getirdi. Geçtiğimiz yıl zarar eden çiftçiler bu yıl da girdi ile çıktının eşdeğer pozisyonda olacağını belirtiyor. Hasat döneminde Sındırgı'ya çevre illerden çok sayıda tarım işçisi geliyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan toplama işi gün boyu sürüyor. Özellikle etli ve sulu yapısıyla dikkat çeken uzun domatesler, salça ve sos yapımında daha çok tercih ediliyor. Sındırgı Pazarı'nda üreticiden halka satış İlçede hafta sonları kurulan Sındırgı Pazarı'nda üreticiler domateslerini doğrudan tüketiciye ulaştırıyor. Vatandaşlar, tarladan yeni toplanan domatesleri kasalık olarak satın alabiliyor. Salçalık domatesin yanı sıra ata tohumundan üretilen pembe domatesler de tezgahlarda yerini alıyor. Sındırgı domatesi marka haline geldi. Sındırgı'da yetişen domateslerin aroma, dayanıklılık ve lezzet açısından öne çıktığını belirten üreticiler, "Türkiye'nin en kaliteli salçalık domatesi Sındırgı'da yetişiyor" diyerek ürünün marka değerine vurgu yapıyor. Üretici Ali Yılmaz, "Sındırgı'da hasadımız başladı. Bir yandan da depreme karşı mücadele ediyoruz. Domatesimizin kilosu 4 lira. Kasalık ise 8 lira. Üretici olarak bizler memnun değiliz" dedi.

Depreme rağmen domates hasadı devam ediyor Haber

Depreme rağmen domates hasadı devam ediyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 10 Ağustos'ta meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından yaralar sarılırken, tarımsal üretim hız kesmeden sürüyor. İlçede özellikle salçalık domatesin yoğun olarak yetiştirildiği bölgelerde hasat başladı. Sındırgı, Balıkesir'in en kaliteli domateslerinin yetiştiği ilçeler arasında yer alıyor. Çiftçiler, depreme rağmen üretime ara vermeden tarlalarında çalışmaya devam ediyor. Özellikle salçalık domates üretiminin yoğun yapıldığı İbiller, Hisaralan, Cüneyt ve civar mahallelerde traktörler ve kamyonlar hasat ürünlerini taşımak için tarlalara girmeye başladı. Rampalar yenilendi Üreticilerin en çok ihtiyaç duyduğu noktalardan biri olan yükleme rampalarının bakım ve yenileme çalışmaları da Sındırgı Belediyesi tarafından sürdürülüyor. Yıllardır sorun olan İbiller Mahallesi'ndeki rampa, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde yenilenerek büyütüldü. Böylece çiftçiler ürünlerini daha rahat şekilde kamyon ve tırlara yükleyebilecek. Muhtar Kaya: "Çiftçimizin yüzü güldü" İbiller Mahallesi Muhtarı Yusuf Kaya ise yapılan çalışmadan memnun olduklarını belirterek, "Eski rampamız çok küçük ve yetersizdi. Çiftçilerimiz ürünlerini büyük araçlara yüklerken zorlanıyordu. Çiftçimizin işi kolaylaştı, yüzü güldü. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dedi. Ürünler fabrikalara gönderiliyor Hasadı yapılan domatesler kamyonlarla toplanarak Balıkesir ve çevre illerdeki salça fabrikalarına gönderiliyor. İlçede bu yıl binlerce dönüm arazide üretim yapılırken, rekoltenin yüksek olmasının çiftçinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.

Siverek kuru domatesleri dünya sofralarına ulaşıyor Haber

Siverek kuru domatesleri dünya sofralarına ulaşıyor

Siverek'in verimli arazilerinde yetiştirilen organik domatesler, Temmuz ve Ağustos aylarında dallarından özenle toplanıyor. Beyaz çadırların üzerinde parçalanarak serilen domatesler, sıcaklığın 60 dereceyi bulduğu kavurucu güneş altında günlerce kurutuluyor. Doğal yöntemlerle kurutulan domatesler, İzmir ve Manisa'daki işleme tesislerine gönderiliyor. Buradan da başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Amerika, Rusya ve Orta Doğu'ya ihraç edilerek sofralara ulaştırılıyor. Üretici aileler için önemli bir geçim kaynağı olan kuru domates, Siverek'te son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yöre çiftçileri, kurutmalık domatesin hem ürün çeşitliliğini artırdığını hem de tarımsal gelirlerine büyük katkı sağladığını belirtiyor. Ziraat Mühendisi Mehmet Hanifi Torpil, bölgedeki üretimin önemine dikkat çekerek, "Siverek'te Nisan ayında domates ekimi başlar, temmuz ve ağustos aylarında hasat başlar. Topladığımız domatesleri beyaz çadırlar üzerinde parçalayarak, tuzlayarak güneş altında kurutmaya bırakıyoruz. Bir araba yükü kurutulduğunda İzmir ve Manisa'daki gıda fabrikalarına gönderiyoruz. Bu yıl ortalama 10 bin ton domates ekildi, bu yıl Siverek'ten elde etmesini amaçladığımız kuru domates 5 Bin tondur" dedi. Üretici Erdal Vurgun ise ailecek bu işten geçimlerini sağladıklarını belirterek, "Yıllardır domates ekiyoruz. Eskiden sadece yaş olarak satardık ama şimdi kurutarak daha fazla kazanç elde ediyoruz. Bu ürünün hem ülkemizde hem de yurtdışında değer görmesi bizi mutlu ediyor. Siverek'in adını dünyaya duyurmak bizim için gurur verici" diye konuştu. Kuru domates üretimi, Siverek'te tarımsal çeşitliliğin artmasına katkı sağlarken, bölge çiftçileri de her yıl daha fazla alanda üretim yapmayı hedefliyor.

Antalya hallerinde temmuz ayında domates yıllık yüzde 47 arttı Haber

Antalya hallerinde temmuz ayında domates yıllık yüzde 47 arttı

Antalya Ticaret Borsası, haziran ayı hal endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2025 Temmuz ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Temmuz ayında miktar endeksleri, domateste 22, meyvede 73 ve sebzede 24; fiyat endeksleri ise domateste 2058, meyvede 2101 ve sebzede 1631 olarak gerçekleşti. Temmuz ayı miktar endeksi değişimleri: aylık bazda domateste yüzde 70,35, meyvede yüzde 20,32 ve sebzede yüzde 63,82 azaldı, yıllık bazda ise domateste yüzde 48,58, meyvede yüzde 40,50, sebzede ise yüzde 56,86 arttı. Temmuz ayında yıllık miktar endeksi, domates ve meyvede ortalama üzerinde, sebzede ise rekor düzeyde arttı. Yıllık fiyat endeksleri ise domates, meyve ve sebzede ortalama civarında artış kaydetti. Temmuz ayında domates fiyat endeksi yıllık yüzde 47,28 artarken, bu artış miktardaki yüzde 48,58 artışa rağmen gerçekleşti. Temmuz ayında meyve fiyat endeksi yıllık yüzde 16,95 artarken, bu artış miktardaki yüzde 40,50 artışa rağmen gerçekleşti. Temmuz ayında sebze fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 5,38 artarken, bu artış miktardaki yüzde 56,86 artışa rağmen gerçekleşti. Temmuz ayında, son yedi yılın aylık verileri dikkate alındığında domates ve sebze miktarı rekora yakın azalış, meyve miktarı ise ortalama civarı değişim olarak tabloya yansıdı. Domates, meyve ve sebze fiyat endeksi ise ortalama civarında değişim gösterdi. Temmuz ayında domates işlem miktar endeksi yüzde 70,35 azalırken, işlem fiyat endeksi yüzde 39,13 arttı. Son yedi yılın Temmuz ayları dikkate alındığında, işlem miktar endeksi ikinci en büyük azalış, son yedi yılın Temmuz ayları dikkate alındığında ise işlem fiyat endeksi dördüncü en büyük artış olarak kaydedildi. Temmuz ayında sebze işlem miktar endeksi yüzde 63,82 azalırken, işlem fiyat endeksi yüzde 29,84 arttı. Son yedi yılın Temmuz ayları dikkate alındığında, işlem miktar endeksi üçüncü en büyük azalış, son yedi yılın Temmuz ayları dikkate alındığında ise işlem fiyat endeksi beşinci en büyük artış olarak kaydedildi.

Domates yetiştiricileri umutlu Haber

Domates yetiştiricileri umutlu

Geleneksel üretimden modern yöntemlere geçişin hız kazandığı ilçede, özellikle seracılık faaliyetleri sayesinde domates verimi dikkat çekici seviyelere ulaştı. Zor geçen sezonun ardından seralarında domates üretimine yönelen üreticiler; hem verim hem de ürün kalitesinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, yeniden toprakla buluşmanın ve ürününü yetiştirmenin sevincini yaşıyor. Hadim’e bağlı Yağcı Mahallesinde üreticilik yapan Fatma Adıgüzel, 2025 yılının zorlu geçtiğini söyledi. Sezon başında etkisini gösteren don olayı ve kuraklık nedeniyle tedirgin olduklarını belirten Adıgüzel, "Bu sene kirazımız üşüdü. Dondan dolayı hiçbir meyveden ürün alamadık. Millet epey zorluk çekti. Biz de böyle domates yetiştiriciliğinden kendimizi kalkındırmaya çalışıyoruz. Çok da iyi verim alıyoruz. Allah’a şükür bir şekilde kendimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Yapmak isteyenlere de tavsiye ederim. Bakımı biraz zor olsa da güzel verim alıyoruz. Seracılığın en güzel yanı don ve dolu gibi olaylardan fazla etkilenmiyor. Don olayından dolayı ortalıkta çok kıtlık oldu ama domates bizim umudumuz oldu. Domatesten kalkındık Allah’a çok şükürler olsun" dedi. Üreticilerden Mustafa Yerlikaya ise Aladağ Vadisinde seracılık ve ürün çeşitliliğinin artmaya başladığını belirterek, "Geçen yıl arkadaşlar ile otururken sera yapalım dediler ve düşündüm. İlk başta düşüncem serada erik yetiştirmekti. Sonra çileğe geçtik. Sonra çilekten de vazgeçtim, domates ek dediler. Diğer seracı arkadaşlara danıştım. Aladağ Vadisi içerisinde hemen hemen 50 adet sera vardır. Biz seramızı yüzde seksen hibe ile aldık. Domates ektik. Yılda 30 ton falan yetiştiriyoruz. Diğer seralarla 800-1000 tona yakın domates yetişiyor. Aladağ bölgesinde şu anda herkeste hemen hemen domates vardır. Ama biz bunu seraya çevirmek istiyoruz. Açıkta 50 sera varsa 150 tanede dışarıya eken vardır. Devletimiz destek verirse bu Aladağ bölgesini komple sera yaparsak Alanya bölgesi gibi güzelleştirebiliriz. Aladağ bölgesi daha sonrasında da gençlerimize daha etkili olur. Konya’dan gelen gençlerimiz var, ben Konya’dan geldim mesela. 2 yıl kaldım Konya’da. Beğenmedim köye geldim, köyde seracılığa devam ettim ve şuan memnunum. Köyden gidip Konya’da çalışanları bekliyorum köye. Köyde gerçekten hayat var ve özellikle sera konusunda herkesin sera yapmasını isterim. Don çok etkiledi kışın bütün meyvelerimiz üzüm, kiraz, elma, ayva hepsi dondan etkilendi, üşüdü. Sadece seralarda domates olunca ateş yaktık kurtardık" İfadelerini kullandı.

Türkiye'nin en lezzetli domatesleri Eskişehir'de yetişiyor Haber

Türkiye'nin en lezzetli domatesleri Eskişehir'de yetişiyor

Eskişehir'in Akdeniz'i olarak bilinen Sarıcakaya ilçesinde yetişen ve halk arasında Sakar domatesi olarak anılan domatesin geçen yılki hasadında, çiftçinin yüzünü güldürmüştü. Türkiye'nin dört bir yanına satılan domates, oldukça tercih ediliyor. Sıcaklıklardan dolayı sabah saat 05.00'da hasat edilmeye başlanan domateslerin yetiştiği seraların içerisi 70 derece sıcaklığı bulabiliyor. Bu yıl da verimden umutlu olan çiftçiler, olgunlaşınca toplanacak olan domatesin hasadı için hazırlıklarını tamamladı. İlçede 3 bin dekar örtü altında yetişen domateste bu sene beklenen verim ise 25 bin ton. Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, domates toplayıp üreticiden bilgi aldı. "Seralarda sıcaklık 70 dereceye kadar ulaşabiliyor" İlçenin ünlü domatesi hakkında konuşan Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, "Sarıcakaya domatesimiz, halk arasında "Sakar domatesi" olarak bilinir. İlçemizde yaklaşık 3 bin dekar örtü altı, yani sera alanında üretim yapılıyor. Bu sene üreticilerimize verdiğimiz desteklerle birlikte yaklaşık 25 bin ton üretim bekliyoruz. Bu miktarın artacağını umuyorum. Evet, üreticilerimiz bu konuda oldukça tecrübeli, biz de onların deneyimlerinden faydalanıyoruz. Sabahın erken saatlerinde, sıcaklığın daha düşük olduğu vakitlerde, saat 05:00-06:00 gibi üreticilerimiz hasada başlıyor ve 09:00-10:00 gibi bitiriyor. Öğleden sonra, akşama doğru kısa bir süre daha hasat yapılıyor. Öğlen saatlerinde hasat yapılmıyor, çünkü bilenler bilir, seralarda sıcaklık 70 dereceye kadar ulaşabiliyor. Bu yüzden böyle bir çözüm yolu bulunmuş durumda" dedi. "Antalya domatesiyle yan yana koyun, yiyin" Uzun yıllardır çiftçilik yapan Mustafa Ay ise yetiştirdiği domatesin lezzeti konusunda iddialı olduğuna dikkat çekti. Hasat hakkında konuşan Ay, "Yeşillik olarak roka, maydanoz, tere, dereotu; sebze olarak domates, patlıcan, biber, yani hemen her çeşit burada yetişiyor. Buradan çıkan ürünler genellikle İstanbul ve Ankara pazarlarına gidiyor. Eskişehir pazarı da alıyor, ama asıl büyük pazarlar İstanbul ve Ankara. Lezzete bakın, Antalya domatesiyle yan yana koyun, yiyin, lezzetine bakın. Çok teşekkür ederiz, geldiğiniz için sağ olun, Allah razı olsun. Ayaklarınıza, ellerinize sağlık. Domatesimizi gördü, çayımızı gördü, inşallah bize de bir faydası olur. Evet, kendisi domatesi topladı, gördü, çiftçinin çilesini gördü. Bu bizim için çok iyi oldu. Şu ağrı, sizin gelmenizle biraz hafifledi. Zaten genelde onu yapıyoruz, makasla kesiyoruz. Evet, aynen öyle. Kokusu da gerçekten güzel, domateslerimizin kokusu bir başka. Topraktan mı bilmiyorum, ama domateslerimizin lezzeti bir başka. Sarıcakaya domatesi bu., "Sakar domatesi" dediğimde her şey değişiyor" dedi.

Salça dönemi başlamayınca domatesin fiyatı 3 TL'ye kadar düştü Haber

Salça dönemi başlamayınca domatesin fiyatı 3 TL'ye kadar düştü

Kahramanmaraş'ta salça dönemi başlamayınca domatesin fiyatı 3 TL'ye kadar düştü. Sıcakların artmasıyla birlikte salça sezonunun başlaması ve domatese olan talebin canlanması bekleniyor. Kahramanmaraş Sebze ve Meyve Hali'nde faaliyet gösteren bazı esnaf, domates hasadının erken yapılmasına rağmen salça sezonunun henüz başlamamış olmasından dolayı ürünleri satmakta zorlanmaya başladı. Haldeki hareketliliğin beklenen seviyeye ulaşmadığını dile getiren esnaf, vatandaşların salçalık domates alımına yönelmemesinin piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi. Domatesin elde kalması, perakende satış yapan esnafı da ekonomik olarak zorluyor. Kimi satıcılar alıcı çekebilmek için fiyatlarda indirim yaptı ama tüketicinin ilgisi yine de düşük kaldı. Sıcakların artmasıyla birlikte salça sezonunun başlaması ve domatese olan talebin canlanması bekleniyor. 'Domatesin fiyatı düştü, ilgi yok' Salçalık domatese talep olmadığını vurgulayan hal esnafı Halil Demirci, "Biz domateslerimizi satamadık domatesler elimizde kaldı. 3 lira diyoruz ve elimizde kaldı satamadık, en sonunda suyu akıp gitti dökmek zorunda kaldık. Bunları da almak isteyen olursa 2 liraya kadar satarız elimizde çok. Burada şöyle bir durum var biz hem üreticiyiz, hem de hal esnafıyız. Salça dönemi tam başlamadı. O yüzden şu anda 2 liraya verebiliriz. Bu ürünün biraz daha birinci sınıfları 10 liraya satılıyor. Ürün küçük olunca da tercih edilmiyor. Çiftçilerin denetlenmesi lazım. Bazen herkes domates ekiyor. Bazı yıllarda da kimse domates ekmiyor. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için kota konulması lazım" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.