TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dünya Gıda Günü

AGRONEWS - Dünya Gıda Günü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dünya Gıda Günü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Düzce, Arıcılık Teknikerleri FAO Tarafından Gıda Kahramanı Seçildi Haber

Düzce, Arıcılık Teknikerleri FAO Tarafından Gıda Kahramanı Seçildi

Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı mezunu arıcılık teknikerleri, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından, ‘Gıda Kahramanı’ seçildi. FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen "Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma için Kırsal Kesimdeki Kadınlar ve Gençler İçin Daha Güçlü Bir Kırsal Ekonominin Desteklenmesi" projesi kapsamında mezunlar; Züleyha Ceylan, Nurcan Tekneci ve Mücahit Kılıç, gösterdikleri özverili çalışmalarla Gıda Kahramanı unvanına layık görüldü. Ankara’da düzenlenen ödül törenine; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ile Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun katılım sağlarken, bu yılın "İlham Veren Gıda Kahramanı" ödülü, mezunumuz Tekniker Mücahit Kılıç’a temsilen verildi. Projeye katkı sağlayan mezunlarımızın ilham veren yaşam öyküleri, belgesel formatında ölümsüzleştirilirken; belgesel, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde eş zamanlı olarak tüm dünyada gösterime sunuldu. Arıcılık Programı mezunlarından Züleyha Ceylan belgeseldeki konuşmasında; "Arıların sesi bana terapi gibi geliyor, arıcılık teknikeri olduktan sonra köyümde kendi yolumu çizdim. Bal üretmekle kalmadım hayallerimi de kovana koydum" ifadelerini kullandı

Antalya, Gıda İsrafına Karşı Bilinçlendirme Toplantısı Düzenledi Haber

Antalya, Gıda İsrafına Karşı Bilinçlendirme Toplantısı Düzenledi

Antalya'da düzenlenen 'Tarım Gündem' toplantısında israfa dikkat çekildi. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, üretilen gıdanın 3'te 1'i çöpe giderken, dünyada 1 milyar insanın yatağa aç girdiğini söyledi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) iş birliğinde düzenlenen "Tarım Gündem" programının konukları Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu ile Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Merkezi Başkanı İbrahim Güllü oldu. Antalya Ticaret Borsası Basın Danışmanı Vahide Yanık'ın sunduğu programda, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle gıda üretimi, güvenli gıda, gıdaya erişim konuları gündeme geldi. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, FAO'nun Dünya Gıda Günü'nün bu yılki temasını "Daha iyi gıdalar ve daha iyi bir gelecek için el ele" olarak belirlediğini belirterek, sadece gıdaya değil iyi gıdaya erişimin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin tarım potansiyelinin yüksek olduğunu ancak sürdürülebilirlik politikalarının güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Manavoğlu, "Mesela su kaynaklarımızı bilinçsizce tüketiyoruz. Sulama sistemlerinde teknolojiyi yeterince kullanmıyoruz. Bu durum gelecekte gıda üretimimizi olumsuz etkileyecek" dedi. "Sağlıklı beslenme bir insan hakkıdır" diyen Manavoğlu, pandemi, iklim değişikliği ve savaşlar nedeniyle gıdanın öneminin daha fazla hissedildiğini, üretimin teşvik edilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini ifade etti.

Dünya Gıda Günü’nde Eskişehirli kadın çiftçiye anlamlı ödül Haber

Dünya Gıda Günü’nde Eskişehirli kadın çiftçiye anlamlı ödül

Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Hayriye Kuşçu, Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Dünya Tarım Günü’ kutlamalarında ‘tarımda suyun verimli kullanımı’ ile ilgili plaket almaya layık görüldü. ‘Dünya Gıda Günü’ programı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) işbirliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, etkinliğe bir video mesaj ile katılarak, bu yılın ana teması olan ‘Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma’ sloganını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan video mesajında, “Bu önemli tema altında düzenlenecek etkinliklerin, hayat kaynağımız olan suya ilişkin farkındalığı artıracağına inanıyorum. Su stresi çeken bir ülke olarak elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanmanın gayretindeyiz. Suyumuzu korumakla, Vatanımızı korumak arasında mahiyet itibariyle hiçbir fark görmüyoruz. Bu amaçla hükümet olarak son 21 yılda ülkemizin su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Kuraklıkla mücadele stratejisi ve eylem planımızı bu yıl yenileyerek yol haritamızı oluşturduk. Tarımsal sulama yanında, sanayide ve bireysel tüketimde kullanılan su miktarının da azaltılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için kendi vatandaşlarımızla birlikte tüm insanlığı su tüketiminde tasarruflu davranmaya davet ediyoruz. Son dönemde bölgemizde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler ile birlikte başlattığımız Karadeniz girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik” ifadelerine yer verdi. “Su merkezli bir üretim planlamasını hemen hayata geçirmemiz lazım” FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve TGDF Başkanı Demir Şarman’ın konuşmalarından sonra Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı konuşmalarını yapmak üzere sahneyi devraldı. Bakan Yumaklı, tarımsal üretim yapılırken, ülkenin ihtiyaçlarının bilinmesinin en önemli nokta olduğunu dile getirerek, özellikle su ekseninde tarımsal üretimin planlanması konusunu gündeme getirdiklerine işaret etti. Bakan Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü; "Hepinizin elinde planları, programları var. Bunlar üzerinde uzun uzun çalışılmış, eksik olan ya da yapmamız gereken husus artık yarın değil hemen şimdi, bugünden itibaren bunları uygulamak, bunları hayata geçirmek. Eğer elimizdeki kaynakları olması gerektiği gibi kullanmazsak, 2030’dan sonra artık çok daha ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalmamız işten bile değil. Su merkezli bir üretim planlamasını hemen hayata geçirmemiz lazım." Konuşmaların ardından tarımda suyun verimli kullanımı başlığı altında ödüle layık görülen Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Hayriye Kuşcu, Bakan Yumaklı’nın elinden ödülünü aldı. 2020 yılından bu yana kooperatifin başkanlığını sürdüren ve diyetisyen, biyoenerji uzmanı aynı zamanda Cambridge Üniversitesinden besin intoleransı eğitimli kadın Çiftçi Kuşçu, Eskişehir’de yetiştirmeye başladığı mor patates ekimini ülke genelinde yaygınlaştırmaya çalışıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.