TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Düzce

AGRONEWS - Düzce haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Düzce haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Atıl tarım arazilerinde sebze yetişecek Haber

Atıl tarım arazilerinde sebze yetişecek

Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Ömer Sağlam, ilgili amirler ve çiftçiler katıldı. Vali Yardımcısı Sağlam, tarımsal üretimin desteklenmesi ve çeşitlendirilmesi adına önemli adımlar atıldığını vurgulayarak "Bakanlığımızın yeni üretim politikaları doğrultusunda geçtiğimiz yıl muhtarlarımızla yapılan istişare toplantılarında desteklenecek ürünler belirlenmişti. Domates, biber ve kapya biber gibi stratejik ürünlere yöneldik. Bugün yaklaşık 1,5 milyon TL değerinde fideyi üreticilerimizle buluşturuyoruz. Düzce’nin verimli topraklarında bu fidelerin bol ve kaliteli bir üretime vesile olmasını diliyorum" dedi. Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce’nin sebze üretimi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Bugün Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesine yönelik destekleri kapsamında, ‘Domates Üretimini Geliştirme’ ve ‘Biber Üretimini Geliştirme’ projelerimizin fide dağıtım törenini gerçekleştiriyoruz. İlimiz hem İstanbul ve Ankara gibi büyük pazarlara yakınlığı hem de verimli alüvyonlu toprak yapısıyla sebze üretimine son derece elverişli bir bölge" olduğunu bildirdi. Bu yıl proje içeriğini çeşitlendirdiklerini vurgulayan Uzun, "Geçmiş yıllarda yalnızca marul fidesi dağıtımı yaparken, bu yıl ilk defa biber, domates ve hıyar fideleriyle sebze üretiminde daha iddialı bir adım attık. Bugüne kadar iki etapta toplam 500 üreticimize yaklaşık 3 milyon TL değerinde, yüzde 75 hibeli fide dağıtımı gerçekleştirdik. Bu projelerle Düzce’de sebze üretimini yaygınlaştırmayı ve lojistik avantajımızı kullanarak üreticilerimizin pazarda daha güçlü yer almasını hedefliyoruz. Tüm üreticilerimize hayırlı, bereketli bir sezon diliyorum" diye konuştu. Tören üreticilere fidelerin teslimiyle sona erdi.

Düzce'de tarımsal üretimin artırılması için tohum dağıtımı yapıldı Haber

Düzce'de tarımsal üretimin artırılması için tohum dağıtımı yapıldı

Atıl araziler için yeni projeler başlatıldı Düzce'de tarımsal üretimin artırılması amacıyla başlatılan "Atıl Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, Kuru Fasulye ve Bal Kabağı üretiminin geliştirilmesi için tohum dağıtımı yapıldı. Törende, Vali Selçuk Aslan, çiftçilere desteklerinin süreceğini belirtti. Vali Aslan: “Yerli üretimi destekleyeceğiz” Vali Selçuk Aslan, törende yaptığı konuşmada, "Yerli üretimi teşvik eden ve yerli tohum geliştirilmesini esas alan strateji doğrultusunda çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi. Ayrıca, tarımsal üretimi artırmak için tüm kurumların yoğun bir şekilde çalıştığının altını çizdi. Üreticilere tohum desteği Toplamda 125 dekar alanda kullanılmak üzere 73 üreticiye tohum dağıtımı yapıldı. Yüzde 75 Bakanlık desteği ve yüzde 25 çiftçi katkısıyla gerçekleştirilen dağıtımda, kuru fasulye üreticilerine dekar başına 854 TL destek ödemesi yapılacağı açıklandı. Düzce Balkabağı üretimi artacak İl Müdürü Esra Uzun, Düzce Balkabağı'nın coğrafi işaretli ürün olarak bu projeyle üretim alanının genişleyeceğini ve ürün kalitesinin artacağını belirtti. Tören sonunda, Vali Selçuk Aslan ve İl Müdürü Esra Uzun, projelerin Düzce çiftçisine hayırlı olmasını dileyerek başarılı bir üretim sezonu temennisinde bulundu.

Düzce’de Manda Yetiştiriciliği Destekleniyor Haber

Düzce’de Manda Yetiştiriciliği Destekleniyor

Manda İşletmeciliği Desteklenecek Düzce Valisi Selçuk Aslan, Kuşaçması köyünde bulunan 600 baş manda kapasiteli işletmeyi gezdi ve manda yetiştiriciliğini desteklemek amacıyla işletme sayısının artırılacağına dikkat çekti. Ziyaret sırasında Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, İl Genel Meclis Başkanı Fazlı Koç ve İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun da eşlik etti. İşletme sorumlusu Gökhan Cem Özbalaban, "Büyüklük bakımından Türkiye’nin önde gelen manda işletmesiyiz" diyerek, işletmelerinde 332 manda ile faaliyetlerini sürdürdüklerini ve manda sütü ile yoğurt ve sucuk üretimi yaptıklarını belirtti. Halk Elinde Islah Projesi Devam Ediyor Esra Uzun, Düzce'deki manda yetiştiriciliğinin gelişimine katkı sağlayan Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’nden bahsederek, bu proje kapsamında mandaların verim özelliklerinin artırıldığını ve damızlıkçı işletmelerin kurulduğunu aktardı. 2024 yılı için manda yetiştiricilerine yapılan 5,4 milyon TL destekleme ödemesiyle, ilde toplam 2 bin 400 manda bulunan 130 işletme destekleniyor. Yerli Manda Üreticisine Ekstra Destek Yeni hayvancılık destekleme modeli kapsamında, 2024 yılında malak desteklemesi için sağlanan toplam destek miktarı 4 bin TL'ye kadar çıkabilecek. Kadın veya genç işletme sahipleri, suni tohumlama ile yapılan üretim ve yerli sperma kullanımı gibi koşullarda ek destekler de sağlanacak. Vali Aslan ve beraberindeki heyet, manda yetiştiriciliğinin ekonomiye katkı sağladığını vurgulayarak, sektöre olan desteklerin devam edeceğini belirtti.

Lezzetiyle Karadeniz'de Dikkat Çeken Balık: Tirsi Haber

Lezzetiyle Karadeniz'de Dikkat Çeken Balık: Tirsi

DÜZCE (İHA) - Karadeniz’in en özel balıklarından biri olan tirsi, içerdiği yüksek yağ oranıyla "mangal söndüren balık" olarak biliniyor. Hamsi ve mezgitten sonra en çok tercih edilen balık haline gelen tirsi, iri boyutları ve sardalyagiller ailesine olan yakınlığıyla dikkat çekiyor. Rahatça yenilebilen ince kılçıkları ve lezzetiyle balıkseverleri lezzetine hayran bırakıyor. Omega ve B12 vitamini bakımından oldukça zengin olan tirsi, fiyatıyla da geniş bir kesimin tercih ettiği bir tür. Hamsinin sezon boyunca az bulunması, tirsinin tezgahlardaki yerini güçlendirdi. BALIKÇILAR TİRSİYİ ÖNERİYOR Düzceli balıkçı Hülya Kılıç, tirsinin az bilinen ancak lezzetiyle öne çıkan bir balık olduğunu belirterek, "Tirsi balığı sardalyagillerden güzel, yağlı bir balık. Sardalyagiller ailesinden ama sardalya lezzetinde değil. Biraz daha çinekopa benzer. Bazı insanlar ana lüferi diyor, bazı insanlar mangal söndüren diyor. Bu balığı daha önce de duyurmuştuk, insanlar yavaş yavaş öğrenmeye başladı. Özellikle bu balığın zamanını bekleyenler var. Güzel bir balık tirsi. Balık yağlı olduğu için mangalda çok lezzetli olur. Izgarada güzel olur. Fırında da olabilir, tavada da yapılabilir, hafif yağlayıp unlu sevenler için mısır unuyla da güzel olur" dedi. Tirsi, hem balıkçılardan hem de tüketicilerden giderek daha fazla ilgi görerek Karadeniz mutfağında kendine yer edinmeye devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.