TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Elazığ

AGRONEWS - Elazığ haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Elazığ haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bu iki çiçeği koparmanın cezası yarım milyon lira Haber

Bu iki çiçeği koparmanın cezası yarım milyon lira

Elazığ’da endemik tür olan ve halk arasında ’ağlayan gelin’ diye bilinen ’ters lale’ ile ’baskilensis’ koparanlara 488 bin 630 lira idari para cezası uygulanacak. Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yüksek rakımlı bölgelerde yetişen ve halk arasında "ağlayan gelin" ile "hüzün çiçeği" olarak bilinen ters laleler, Elazığ’ın Palu ve Arıcak ilçelerinde ilk baharla birlikte görsel şölen sunuyor. İlkbahar mevsiminde kısa süreli çiçek açan ters laleler, dağlık bölgelerin yanı sıra, ilçeye bağlı yüksek rakımlı köylerde yaşayanlar tarafından bahçelere ekilerek nesli tükenmesin diye koruma altına alınıyor. Ters laleler, Elazığ’ın yanı sıra Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Şanlıurfa, Şırnak ve Muş’ta görülüyor. Yılda sadece iki hafta açan, nesli tehlike altında olan ters lalelerin, bir tanesini koparan kişiye 244 bin 115 lira idari para cezası kesiliyor. Ayrıca, ilk defa 1998 yılında Elazığ’ın Baskil ilçesinde toplanan ve bilim dünyasına yeni tür olarak kazandırılan ’fritillaria baskilensis’, bir tek Baskil ilçesinde yetişiyor. Baskil’in mor renginde ters lalesi olarak bilinen ve 2 haftalık ömür olan baskilensis, fotoğraf karelerine yansıdı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü de biyolojik çeşitliliği tahrip etmekten her bir çiçek için 244 bin 315 toplamda yaklaşık 500 bin lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Her iki çiçeği görüntüleyen Aygün Çam, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da Elazığ coğrafyasında aylarında endemik türlerimizi görüntülemeye başardık. Şehrin doğusunda özellikle Palu, Arıcak ve Alacakaya bölgelerinde ters laleleri dağların zirve noktalarında, Anadolu tabiriyle ’ağlayan gelinleri’ görüntüledik. Yine şehrin batı tarafında ise özellikle Baskil ilçesinde bulunan ‘baskilensis’ adında ters lalenin moru görüntüledik. Dünyada bir tek Elazığ’ın Baskil ilçesinde yetişen baskilensis, ömrü çok kısa, yaklaşık bir hafta içerisinde yaşıyor. Çok özel ve endemik olan bu türü de görüntülemeyi başardık. Bu türler için Milli Parklar tarafından da koruma politikaları bulunmaktadır. Özellikle koparılması veya başka bir şekilde taşınması çok büyük cezalar içermekte. Her bir türün koparılması 240 bin lira civarında cezası var. İkisini kopardığınız anda 500 bin liralık bir ceza söz konusu. Elazığ ili coğrafi anlamda endemik türler bakımından oldukça zengin bir bölge" dedi.

Our second focus point for combating animal diseases is Elazığ Haber

Our second focus point for combating animal diseases is Elazığ

Minister of Agriculture and Forestry Ibrahim Yumaklı visited Elazığ as part of his programs. Minister Yumaklı conducted inspections at the Veterinary Road Control and Inspection Station on the Elazığ-Bingöl Highway, which will soon be operational. Governor Ömer Toraman, AK Party Elazığ Deputies Ejder Açıkkapı, Erol Keleş, and Mahmut Rıdvan Nazırlı, Elazığ Mayor Şahin Şerifoğulları, and institution directors attended the event. Minister Ibrahim Yumaklı highlighted Turkey's extensive experience in livestock production, stating, "As we announced in our livestock roadmap last week, we shared with the public what we will do under various headings to increase animal production in our country. One of the most important issues was the spread of diseases, especially with uncontrolled animal movements to different parts of our country. Especially with the impact of climate change, diseases have spread rapidly in recent times, causing significant damage to our economy. We discussed the need for control points in the fight against animal diseases. We opened and put into effect the first one in Erzurum. There, the control of animal movements and the information of our producers and the transport companies involved in animal movement, and the coordination of all elements involved in this process, have been conveyed to them." Yumaklı continued, "Elazığ has become our second focal point in combating animal diseases, which cause significant damage to the national economy and livestock sector. Here, we have reviewed the final preparations. We visited the inspection station, which will start operating next month. Here, our experienced veterinary doctors will work in coordination with our law enforcement forces. Everything that needs to be done, from checking the ear tags of moving animals to their health certificates and vaccination status, will be thoroughly inspected here. We want our vaccination program and our awareness activities to work together in combating animal diseases. If any discrepancies, irregularities, or other issues are detected at the road control point, our colleagues will take the necessary action. We have planned to open 8 such points in Ankara, Çankırı, Sivas, Kayseri, and Mersin.

Siirt’te dev turna balıkları tezgahta yoğun ilgi gördü Haber

Siirt’te dev turna balıkları tezgahta yoğun ilgi gördü

Elazığ Keban Barajı’nda balıkçılar tarafından yakalanan dev turna balıkları, Siirt’tin Kurtalan ilçesinde tezgahta yoğun ilgi gördü. Keban Barajı’nda balıkçılar tarafından yakalanan 1.60 cm boylarında 80 kiloluk dev turna balıkları yakalandı. Kurtalan ilçesindeki balıkçı tezgahında görücüye çıkan dev balıklar, vatandaşların ilgi odağı oldu. Dev balıklara merakla bakan vatandaşlar, balıkla birlikte fotoğraf çekip yakından inceledi. Balığa yoğun ilgi gösterildiğini ve bayağı dikkat çektiğini belirten balıkçı dükkanı sahibi Murat Tuaç, yoğun ilgiden dolayı mutlu olduğunu söyledi. Balıkların Elazığ’dan geldiğini ifade eden Tuaç, "Biri 79, diğeri ise 80 kilodur. Geçen sene ucuzdu, et fiyatı ile aynı fiyattaydı. Bu sene bu balığın fiyatı 250 liradır. Bir saatte birini sattık. Bunun da yarısını satmışız yarım saate kadar kalmaz diğer yarısı da gider. Kafası, kuyruğu ve içini temizleyip satıyoruz. Bu balığı bir kişi aldı ve Ankara’ya gönderdi. Fotoğraf çeken, merak eden çok oluyor. Vatandaşlar sabahtandır kaç yaşında, kaç kilo, kaç metre şeklinde soru soruyorlar’’ dedi. Balığa hayretle bakan müşteri Şakir Güçlü ise, "Çarşıdan geçerken bu balığı gördüm, ilgimi çekti. Geldik baktık. Balığı da çok tüketiyoruz. Maşallah çok güzel bir balıktır. Bereketli olsun" ifadelerinde bulundu.

Elazığ’ın tarımsal üretim planlaması masaya yatırıldı Haber

Elazığ’ın tarımsal üretim planlaması masaya yatırıldı

Toplantıya, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Kahraman Akdoğan, Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, DSİ Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı, İl Müdürü Ali Kılıç, Bakanlığa bağlı kurum müdürleri, il müdür yardımcıları, şube müdürleri ve ilçe müdürleri katıldı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz yaptığı açıklamada, ''Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması ülke genelinde tüm paydaşlarımızla istişare içinde üretim odaklı devam edecek. Bu çerçevede Bakanlık politikalarımıza bağlı olarak bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde kayıtlılık, kalite, verimlilik, sektöre yatırım ve sürdürülebilirlik olmak üzere beş eksen üzerinde şekillendirilmektedir. Bu amaçla, 5488 ve 5403 sayılı kanunlarda değişiklik yaparak üretim planlaması, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve sürdürülebilirlikle yeni politikalar oluşturulmaktadır. Bölgesel istikrarlı bir büyüme ile tarımsal üretim planlama modeli uygulanarak stratejik ürünlerin en uygun yerde üretilmesi planlanmıştır” dedi. Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, ilin genel durumu, tarımsal potansiyeli ve planlamaya alınacak projelere ilişkin konuşmalarının ardından ilgili konularda sunum gerçekleştirdi. Toplantıda, üretim planlaması çerçevesinde Elazığ’da yapılan çalışmalar gözden geçirilerek Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerince planlama süreci detaylı olarak anlatıldı. Soru ve cevapların ardından toplantı son buldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.