TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Enginar Fiyatı

AGRONEWS - Enginar Fiyatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Enginar Fiyatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şubatta sıraya girenler 'göbeği'ni alabildi Video Galeri

Şubatta sıraya girenler 'göbeği'ni alabildi

Bursa'nın Nilfüfer ilçesine bağlı kırsal Hasanağa Mahallesi'nde yetişen ve İstanbul mutfaklarının vazgeçilmezi olan coğrafi işaretli tescilli enginarın üreticisinin bu yıl hem verimden hem de fiyattan yana yüzü gülüyor. Türkiye'nin kaliteli enginarının yetiştiği Hasanağa'da hasat başladı. 2020'de Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenmesinden bu yana daha fazla ilgi gören Hasanağa enginarını en çok İstanbullular seviyor. Geçen yıl tanesini ortalama 40 liradan satan Hasanağa üreticisi fiyattan memnun kalınca bu yıl üretim alanını genişletti. 2024'te yaklaşık 350 bin adet enginarın kesildiği Hasanağa'da bu yıl 500 binin üzerinde verim bekleniyor. Enginarın bu yıl 60-70 lira arasında alıcı bulması, üreticilerin yüzünü güldürüyor. Bu lezzetli ürünün ilk kesimleri yapılan göbek kısmını alabilmeniz için ise şubat-mart gibi sipariş vermeniz ve sıraya girmeniz gerekiyor. Göbek kısmı hem iri oluyor hem de lezzetiyle damakları şenlendiriyor. Hasanağa Muhtarı Rüstem Kartoğlu, tescilli enginarlarının mayısta Bursa'daki çok sayıda evin mutfağında pişirildiğini söyledi. Birçok yerde nerden geldiği belli olmayan enginarların "Hasanağa enginarı" olarak satılmasından rahatsız olduklarını dile getiren Kartoğlu, "Hasanağa enginarı sadece Hasanağa'dan alınır. Üreticilerimiz kesip, işleyip vakumlayarak Bursa içine satıyorlar. Tüccarlar aracılığıyla İstanbul'a da götürülüyor. Sadece İstanbul ve Bursa enginarımızın hepsini tüketiyor" dedi. Geçen yıl 200 dönüme yakın üretimlerinin olduğunu ifade eden Kartoğlu, "Bu yıl 350 dönüm civarı oldu ekim. Dönüme 450 kök oluyor. Ortalama 4 adet veriyor bunlar. Bu yıl verim daha iyi. Göbek dışında 5 kol verenler var bu yıl. Özellikle bu yıl yeni ekilenler de verime tam dönünce gelecek sene daha yüksek verime ulaşırız" diye konuştu. "İki yıldır güzel kazandırıyor" Çifti Mehmet Eren ise 50 yaşında olduğunu ve 20 yıldır tarımsal üretim yaptığını belirterek, şunları söyledi: "Yaklaşık 20 yıldır enginar üretiyorum. 5 yıldır kendim topluyorum, soyuyor, paketliyor ve satıyorum. Kendi arazimde 3 dönümde üretiyorum. Talep çok şu an yetiştiremiyorum. Bine yakın siparişim var ve büyümesini bekliyorum. Şubatta başlıyor siparişler. O zaman sıraya girenler ilk çıkan göbek kısmını alabiliyorlar. Şimdi sıraya girenler diğer kolların büyümesini bekleyecekler. Talep çok olunca bu yıl 3,5 dönüm daha ektim. İki yıldır güzel kazandırıyor."

Aydın’da enginar hasadında sona yaklaşıldı Haber

Aydın’da enginar hasadında sona yaklaşıldı

Oldukça verimli bir sezon geçiren üreticiler, sezona adet fiyatı 7 TL’den başlayan enginarın yüz güldürdüğünü belirtirken her geçen gün artan maliyetlerden dert yandılar. Aydın Efeler ilçesine bağlı başta Gölhisar Mahallesi olmak üzere çevresindeki binlerce dönüm alanda yetiştirilen enginarın fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum ve çinko açısından oldukça zengin olduğu ve karaciğere faydası nedeniyle pek çok kişinin hekim tavsiyesi ile tükettiği belirtildi. Enginar üretiminde Türkiye’nin yüzde 42’lik ihtiyacına cevap veren Aydın’da, eylül ayında toprakla buluşan enginarların hasadında sona gelindi. Tarladaki son ürünleri toplayan işçilerden Pembe Karabaş, gündelik 300 TL yevmiye ile aylardır enginar hasadı yaptıklarını belirterek Aydın enginarının yiyenlere şifa, çalışanlara da ekmek olduğunu söyledi. Türkiye’nin en büyük enginar üretim merkezlerinden birisi olan ve yaklaşık 10 bin dekar alanda üretim yapıldığını belirten çiftçilerden Ramazan Gümüş, “Kovid 19 süreci ile birlikte doğal gıdanın önemi daha iyi anlaşıldı. Özellikle pırasa, enginar gibi sağlık dostu ürünler yüz güldürmeye başladı. Bizler üretmeye devam ediyoruz. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte ürün yetiştirmek kolaylaşırken sisteme ayak uydurma zorunluluğundan dolayı maliyetler arttı. Mesela eskiden ürünlerin ilaçlamasını motorla yapardık. Şimdi drone ile yapmaya başladık. Bu da her geçen gün yeni ekipman demek. Her şeye rağmen üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.