TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Eskişehir

AGRONEWS - Eskişehir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskişehir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Eskişehir, Tıbbi Aromatik Bitkide Türkiye Merkezi Oldu Haber

Eskişehir, Tıbbi Aromatik Bitkide Türkiye Merkezi Oldu

Dünyanın farklı noktalarından 220'nin üzerinde tıbbi aromatik bitki çeşidinin bir araya getirildiği Eskişehir, bu alanda Türkiye'nin en zengin genetik kaynak merkezi olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 7 yıl önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü iş birliği ile başlatılan proje çerçevesinde çalışma yapıldı. Dünyanın farklı noktalarından toplanan 220'nin üzerinde tıbbi aromatik bitki, Eskişehir Orman Fidanlığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nde bir araya getirildi. Merkezin, Türkiye'deki başka hiçbir fidanlıkta olmayan düzeyde çeşitlilik sunmasıyla öne çıktığı belirtildi. Bitkilerin gıda, ilaç ve kozmetik gibi birçok sektörde kullanıldığı ifade edildi. "Türkiye'nin hemen hemen hiçbir fidanlığında bulunmayan bir sayı" Tıbbi aromatik bitkiler üzerine çalışmalar yapan ESOGÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Duran Katar, konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Prof. Dr. Katar, "Türkiye'nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından da bir kısmı olmak üzere 220'nin üzerinde tıbbi aromatik bitki türünü Eskişehir Orman Fidanlığı'nda topladık ve 40 dekarlık bir alanda bu bitkilerin genetik kaynaklarını oluşturduk. Daha sonra bu bitkilerin tanıtılması amacıyla yine Orman Fidanlığı'nın dış tarafında 40 dönümlük bir parsel oluşturuldu. Bu tıbbi bitkiler öğrenciler, üreticilerin ve halktan görmek isteyen bireylerin ziyaretine açıldı. Bitkiler sadece Eskişehir için değil, Türkiye'nin birçok iline de üretim amaçlı tohum, fide ve fidan geliştirilerek verilebiliyor. Halkımızın bunlardan kendisi üreterek temiz ve kalıntısız şekilde faydalanması gerekiyor. Organik olmasa bile en azından iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapan firmalardan temin edilecek tıbbi aromatik bitkilerin sağlıklı bir yaşam için hem gıda hem çay olarak kullanılmasını öneriyoruz" dedi. Eskişehir, Tıbbi Aromatik Bitkide Türkiye Merkezi Oldu Genetik çeşitlilik itibarıyla Türkiye'nin en zengin tıbbi aromatik genetik kaynak merkezinin Eskişehir'de olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Katar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tıbbi aromatik bitkiler gelecekte kozmetik sanayinde kullanıldığı gibi aynı zamanda gıdaların raf ömrünü uzatmak için ve işlenmiş gıdaların kullanılabilir şekilde raflarda tutulabilmesi için de kullanılıyor. Baharat olarak kullanılıyor. Çay olarak dünyanın her tarafında kullanıldığı gibi hem beşeri hem de zoonoz hastalıkları için bitkisel kökenli ilaçların geliştirilmesinde de kaynak oluşturuyor. Bu alanda bir altyapı oluşturma özelliğine sahip genetik kaynaklar barındırıyoruz."

MAHMUDİYE’ NİN İLK ARİ İŞLETMESİ SERTİFiKALANDIRILDI Haber

MAHMUDİYE’ NİN İLK ARİ İŞLETMESİ SERTİFiKALANDIRILDI

Mahmudiye ilçesinde bulunan hayvancılık işletmesi Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü , Mahmudiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü ve görevli Veteriner Hekimler tarafından ziyaret edilerek ’Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası’ işletme sahibine teslim edildi. Hastalıktan ari işletme sayısının artmasıyla çiftlikten sofraya sağlıklı gıda arzı sağlanacağını, zoonoz hastalıkların önüne geçilerek halk sağlığının korunacağını ve ekonomik kayıpların azaltılarak sürülerin daha sağlıklı büyüyeceğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ari işletmelere yönelik desteklerinin devam ettiğini; karantina ünitesine sahip, kayıtlı ve tüberküloz ile bruselloz gibi hastalıklardan arındırılmış sürü bulunduran işletmelerin sertifika almaya hak kazandığını dile getirdi. Sağlıklı hayvanlardan elde edilen gıdaların halk sağlığı için temel unsur olduğunun altını çizdi. İşletme sahibi uzun yıllar yurt dışında çalıştıktan sonra memleketinde modern ve örnek bir hayvancılık işletmesi kurmak amacıyla yola çıktığını, İl Müdürlüğü’nün Kırsal Kalkınma desteklerinden yararlanarak tesisini hayata geçirdiğini belirtti. İlçe müdürlüğünde görevli veteriner hekimlerin yönlendirmeleriyle sertifika almaktan büyük gurur duyduğunu ifade etti. Mahmudiye’de ari statüye ulaşan bu işletme ile birlikte, Eskişehir genelinde 6 ilçede toplam 35 işletme Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazandı. İl Müdürlüğü, bu sayının artırılması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan yeni destekleme modeli kapsamında, ari işletmelerde doğan dişi buzağılara temel desteğe ilave dört kat, üretilen süt için ise süt primine ek üç kat destek sağlanıyor. Ayrıca bankalar tarafından hayvancılık kredilerinde faiz indirimleri uygulanırken, IPARD ve Kırsal Kalkınma projelerinde ari işletmelere öncelik veriliyor.

Eskişehir'deki lavanta bahçesinde Haber

Eskişehir'deki lavanta bahçesinde "Makasını getir, çiçeğini götür"

Kozmetik ve kimya sanayinde kullanılan lavantanın hasadını yapan, morun her tonunu barındıran bahçede bol bol fotoğraf çekinen turistler, oraklarla hasat ettikleri lavantaları ise yanlarında götürüyor. Eskişehir'de yaşayan Erhan İnan, Odunpazarı ilçesine bağlı kırsal Akçakaya Mahallesi'nde bulunan tarım arazisine 5 yıl önce lavanta ekmeye karar verdi. 20 boyunca kökü toprakta kalabilen, lavantanın bu yılki hasadı başladı. İşçi yerine arazisini ziyaret eden misafirlerin hasat ettiği lavanta bahçesindeki etkinliğe yoğun katılım gerçekleşti. Orak yardımıyla toplanan lavantaları, toplayan misafirler yanlarında götürdüler. Sapları ile birlikte işlenen 100 kilodan 2 litre yağ elde edilen lavantaların seyrine doyumsuz manzarasında özellikle çiftler fotoğraf çekinmeyi ihmal etmedi. Morun her tonunu barındıran bahçede hasat yağan misafirler lavantadan yapılan gazoz, bal, sirke, parfüm gibi ürünleri inceledi. Lavanta toplayan turist ve misafirler fotoğraflanırken, ortaya kartpostallık görüntüler çıktı. "Gün batımını yakalamak isteyen fotoğrafçılar, akşam saatlerinde yoğun çekim yapıyor" Lavanta bahçesi sahibi Erhan İnan, etkinlikle alakalı, "Gördüğünüz gibi, bu tarlamızdaki lavantaları beş yıl önce ektik. Burası normalde kuru tarım yapılan, kurak, taşlı ve kireçli toprakların bulunduğu, verimin düşük olduğu bir bölge. Alternatif ürün olarak lavantayı tercih ettik ve denedik. Toprak tahlilleri sonucunda lavantanın toprağımıza uygun olduğunu gördükten sonra ektik. Başarılı olduk. Çiçeklerimiz beşinci yılında ve hâlâ gençlik dönemindeler. Lavanta, kozmetik ve kimya sanayinde kullanılan, çok yönlü bir bitki. Bölgemiz, Beşikköy Şelale Mesire Alanı yolunda, yoğun trafiğin olduğu bir yerde. Bu nedenle insanlar bizi tercih ediyor; yol üstünde olmamız ve bu deneyimi yaşamak istemeleri nedeniyle buraya geliyorlar. Çok şaşırıyorlar. "Eskişehir'de lavanta yetişiyor mu?" diyorlar. Başlangıçta bu merakla geliyorlar. Normalde lavanta görmek için Isparta, Kuyucak ya da Burdur'daki Salda Gölü taraflarına gidiyorlardı. "Çok yakınımızda varmış," diyerek olumlu tepkiler veriyorlar. Burası, evlenme tekliflerinden sünnet düğünlerine, normal düğün çekimlerinden açık alan fotoğraf çekimlerine kadar pek çok etkinlik için tercih ediliyor. Özellikle gün batımını yakalamak isteyen fotoğrafçılar, akşam saatlerinde yoğun çekim yapıyor. Bu yola çıkarken zaten bunları hedefleyerek bir yol çizmiştik. Maliyetler getirisinin üzerine çıktığı için bu sene çiçeklerimizin büyük bir bölümünü tarlada bırakmak zorunda kaldık. Bu yüzden, çiçekleri tarlada bırakacağımıza bir etkinlik düzenlemeye karar verdik. "Makasını getir, çiçeğini götür" adıyla ücretsiz bir etkinlik başlattık. İnsanlar buraya geliyor, kendi çiçeklerini kesiyor, önce fotoğraflarını çektiriyor ve mutlu bir şekilde ayrılıyor" dedi. "Elimizde gördüğünüz gibi lavantaları evimize" Boş vaktini ailesiyle birlikte doğada geçirmeyi sevdiğini belirten ve lavanta bahçesindeki hasat etkinliğini sosyal medyadan gördüğünü belirten 34 yaşındaki İlker Gümüş, "Instagram'da karşıma çıktı. Hafta sonu tatilini değerlendirelim dedik. Bizim için güzel oldu, gayet keyifli. Hasat zamanına denk gelmemiz de iyi oldu. Elimizde gördüğünüz gibi lavantaları evimize, arabamıza koyup değerlendireceğiz. Özellikle buranın ücretsiz olması çok güzel bir şey. Hoşumuza gitti. Zaten yorumları okuyarak gelmiştik. Gerçekten doğayla iç içe, çok güzel bir deneyim. Kokusu nasıl? Mükemmel, gerçekten harika. Zaten araçlarımızda ya da oda kokularında lavanta kullanıyorduk, ama bunu birebir hissetmek çok daha güzel. Çok memnunuz, gerçekten harika. Bu tarz doğayla iç içe etkinliklerin artmasını isteriz. Hele şu zamanlarda, orman yangınlarından sonra gerçekten çok isteriz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en lezzetli domatesleri Eskişehir'de yetişiyor Haber

Türkiye'nin en lezzetli domatesleri Eskişehir'de yetişiyor

Eskişehir'in Akdeniz'i olarak bilinen Sarıcakaya ilçesinde yetişen ve halk arasında Sakar domatesi olarak anılan domatesin geçen yılki hasadında, çiftçinin yüzünü güldürmüştü. Türkiye'nin dört bir yanına satılan domates, oldukça tercih ediliyor. Sıcaklıklardan dolayı sabah saat 05.00'da hasat edilmeye başlanan domateslerin yetiştiği seraların içerisi 70 derece sıcaklığı bulabiliyor. Bu yıl da verimden umutlu olan çiftçiler, olgunlaşınca toplanacak olan domatesin hasadı için hazırlıklarını tamamladı. İlçede 3 bin dekar örtü altında yetişen domateste bu sene beklenen verim ise 25 bin ton. Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, domates toplayıp üreticiden bilgi aldı. "Seralarda sıcaklık 70 dereceye kadar ulaşabiliyor" İlçenin ünlü domatesi hakkında konuşan Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, "Sarıcakaya domatesimiz, halk arasında "Sakar domatesi" olarak bilinir. İlçemizde yaklaşık 3 bin dekar örtü altı, yani sera alanında üretim yapılıyor. Bu sene üreticilerimize verdiğimiz desteklerle birlikte yaklaşık 25 bin ton üretim bekliyoruz. Bu miktarın artacağını umuyorum. Evet, üreticilerimiz bu konuda oldukça tecrübeli, biz de onların deneyimlerinden faydalanıyoruz. Sabahın erken saatlerinde, sıcaklığın daha düşük olduğu vakitlerde, saat 05:00-06:00 gibi üreticilerimiz hasada başlıyor ve 09:00-10:00 gibi bitiriyor. Öğleden sonra, akşama doğru kısa bir süre daha hasat yapılıyor. Öğlen saatlerinde hasat yapılmıyor, çünkü bilenler bilir, seralarda sıcaklık 70 dereceye kadar ulaşabiliyor. Bu yüzden böyle bir çözüm yolu bulunmuş durumda" dedi. "Antalya domatesiyle yan yana koyun, yiyin" Uzun yıllardır çiftçilik yapan Mustafa Ay ise yetiştirdiği domatesin lezzeti konusunda iddialı olduğuna dikkat çekti. Hasat hakkında konuşan Ay, "Yeşillik olarak roka, maydanoz, tere, dereotu; sebze olarak domates, patlıcan, biber, yani hemen her çeşit burada yetişiyor. Buradan çıkan ürünler genellikle İstanbul ve Ankara pazarlarına gidiyor. Eskişehir pazarı da alıyor, ama asıl büyük pazarlar İstanbul ve Ankara. Lezzete bakın, Antalya domatesiyle yan yana koyun, yiyin, lezzetine bakın. Çok teşekkür ederiz, geldiğiniz için sağ olun, Allah razı olsun. Ayaklarınıza, ellerinize sağlık. Domatesimizi gördü, çayımızı gördü, inşallah bize de bir faydası olur. Evet, kendisi domatesi topladı, gördü, çiftçinin çilesini gördü. Bu bizim için çok iyi oldu. Şu ağrı, sizin gelmenizle biraz hafifledi. Zaten genelde onu yapıyoruz, makasla kesiyoruz. Evet, aynen öyle. Kokusu da gerçekten güzel, domateslerimizin kokusu bir başka. Topraktan mı bilmiyorum, ama domateslerimizin lezzeti bir başka. Sarıcakaya domatesi bu., "Sakar domatesi" dediğimde her şey değişiyor" dedi.

Eskişehir’de Kurban Bayramı öncesi fahiş fiyat denetimi Haber

Eskişehir’de Kurban Bayramı öncesi fahiş fiyat denetimi

Eskişehir Ticaret Müdürlüğü ekiplerince 15 büyükşehirle eş zamanlı olarak kentte fahiş fiyat ile fiyat etiket denetimleri gerçekleştirildi. Eskişehir’deki denetimlerde Kurban Bayram öncesi Odunpazarı ilçesi Mustafa Kemal Atatürk Caddesi’nde bulunan markette gerçekleştirilen denetimlerde, etiket fiyatları kontrol edilirken, buradaki fiyatlarla kasadaki fiyatların uyuşup uyuşmadığı denetlendi. "Fiyat etiket denetimlerimiz yoğun şekilde sürmektedir" Denetimlerle alakalı Eskişehir Ticaret Müdürü Cemil Kürkçü, "Bakanlığı olarak temel gıda ürünlerine yönelik fahiş fiyat ile fiyat etiket denetimlerimiz yoğun şekilde sürmektedir. Denetimlerde ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına, ürünün etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına, birim fiyatı, ürün fiyatının son değişim tarihi gibi bilgilere bakılmaktadır. Ayrıca son 2-3 ay içerisindeki fiyat hareketleri ve bugünkü fiyat hareketlerini karşılaştırıp, burada bir anormallik gördüğümüzde Bakanlığımızdaki Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna gönderiyoruz. Orada da bu firmaya farklı tutarlarda idari para cezaları uygulanmaktadır. Meyve sebze reyonunda da ürünlerin menşei ve geliş fiyatı bilgisi Hal Kayıt Sistemi HKS üzerinden kontrol edilmektedir. Bu denetimlerimiz sadece tüketicimizin korunmasına yönelik değil, dürüst, basiretli esnaf ve tacirlerimizin de haklarını korumaya yöneliktir. Vatandaşlarımız şikayetlerini Alo 175 HFA Mobil uygulamasına ve Ticaret İl Müdürlüklerine yapabilirler" dedi.

Bayrama günler kala bazı üreticide kurbanlık hayvanlar tükendi Haber

Bayrama günler kala bazı üreticide kurbanlık hayvanlar tükendi

Kurban Bayramı'na sayılı günler kalırken, inananlar kurbanlık hayvan seçimlerini tamamlamak üzere. Üreticilerin bazılarının elinde şimdiden çok az kurbanlık hayvan kaldığı öğrenildi. Eskişehir'de büyükbaş hayvan üreticisi Baran Türkmen, elindeki kurbanlık büyükbaş hayvanların büyük bir bölümünü sattığını belirtti. Kurban hisselerinin ortalama 20 ila 35 bin TL arasında olduğunu belirten Türkmen, kurbanlık fiyatlarının geçen sene ile neredeyse aynı olduğunu ve artışın yaşanmadığına değindi. Diğer temel gıda ürünleriyle kıyaslandığında etin en ucuzu olduğuna dikkat çekti. "Fiyatlarımız çok artmadı" Büyükbaş hayvan üreticisi Baran Türkmen kurbanlık büyükbaş hakkında şöyle konuştu; "Kurban Bayramı yaklaşıyor, nasip olursa ona da kavuştuk. Bizim kurban satışlarımız bitti hayırlısıyla. Kurbanların teslim olacağı günleri artık sayıyoruz. Hazırlıklarımız tamam. Bu sene kurban fiyatları geçen seneye göre çok artış göstermedi. Temel gıda ihtiyaçları arasında şu anda en ucuzu peynire, zeytine, yağa göre şu anda en ucuz alınan et aslında. İnsanların da bence şu anda rahat rahat kurban alabildiklerini düşünüyorum ben. Fiyatlarımız çok artmadı. Hayvanlarımızın hepsi kesime hazır. Kurban olacaklar, günü bekliyorlar. Hisseler ortalama 20 bin liradan başlıyor. 20 ile 30-35 bin lira arasında değişiyor. Ama ortalama bir bütçe eğer erkek tosunu alacaksa 20 ile 35 bin lira arasında değişiyor."

Eskişehir’de Küçükbaş Hayvancılık Desteği Üreticileri Sevindirdi Haber

Eskişehir’de Küçükbaş Hayvancılık Desteği Üreticileri Sevindirdi

Hayvan Sayısı 2 Bin 200’e Ulaştı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınma projeleri kapsamında üreticilere sunduğu küçükbaş hayvan desteği ile hayvancılığı teşvik ediyor. Başlatılan projelerle üreticilere sağlanan bin 75 küçükbaş hayvan, doğumlar sonrası 2 bin 200’e ulaştı. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veterineri Eşref Genç, "2021’de Alpu ve Seyitgazi, 2024’te Mihalıççık’ta kurduğumuz çiftliklerle üretimi destekliyoruz. Noter huzurunda yapılan kura çekimleriyle 134 aileye toplamda bin 75 hayvan verdik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ayşe Ünlüce’nin öncülüğünde kırsaldaki hayvancılık desteklerimiz sürecek" dedi. Kadın Üreticiler de Destekten Memnun Mihalgazi ilçesinden üretici Necmiye Ay, "Büyükşehir Belediyesi’nden aldığım destekle hayatım değişti. Kadın eli değdiğinde her şey farklı oluyor. Başkanımıza çok teşekkür ederim" diye konuştu. Çiftelerli üretici Ayla Güler ise "10 koyun ve 1 koç desteğiyle sürümü büyüttüm. Kadın üreticilerin artık adı var, bu destekler bize güç veriyor" dedi. Mihalgazili üretici Şaban Ay ise "Desteklerle hayvancılık hayalim gerçekleşti. Koyunlarım kuzuladıkça sürüm genişledi. Hayvanlarım bana arkadaş oldu" ifadelerini kullandı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kırsaldaki hayvancılık projeleriyle üreticilere umut olmaya devam ediyor.

Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Tehdit Ediyor Haber

Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Tehdit Ediyor

Yağışlarda Büyük Düşüş Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hazırladığı Şubat 2025 Fenolojik Değerlendirme Raporu, Türkiye genelinde 1 Ekim - 28 Şubat arasındaki yağışların yüzde 29 oranında azaldığını ortaya koydu. Geçen yılın aynı dönemine göre ise düşüş yüzde 34 seviyesinde gerçekleşti. Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkâri ve Van’da yağışlar yüzde 60’ın üzerinde azalma gösterdi. Kuraklık Tarımsal Üretimi Zorluyor Ankara ve Kayseri’de erken ekilen alanlarda hububatın kardeşlenme dönemine girdiği belirtilirken, Konya ve Eskişehir’de don nedeniyle bitkilerde sararmalar görüldü. Kırıkkale’de yağış eksikliği nedeniyle bitki gelişiminin durağan ilerlediği, kök yapısının yeterince gelişmediği tespit edildi. Niğde ve Aksaray’da yağışların yetersiz olduğu ancak henüz tarımsal kuraklık yaşanmadığı bildirildi. Fare ve Köstebek Zararlıları Artıyor Hububat üretiminde bir diğer sorun da fare ve köstebek zararlılarındaki artış oldu. Sivas’ta köstebek zararı tespit edilirken, Konya, Eskişehir, Kırşehir ve Ankara'da fare zararı gözlemlendi. Konya’da çiftçiler farelerle mücadeleye devam ediyor. Yetkililer, mart ve nisan yağışlarının kritik öneme sahip olduğunu belirterek, hububat üretiminde su rezervlerinin düşük seviyede kalmasının ilerleyen dönemde ciddi bir kuraklık riski oluşturabileceğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.