TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fao

AGRONEWS - Fao haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fao haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Düzce, Arıcılık Teknikerleri FAO Tarafından Gıda Kahramanı Seçildi Haber

Düzce, Arıcılık Teknikerleri FAO Tarafından Gıda Kahramanı Seçildi

Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı mezunu arıcılık teknikerleri, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından, ‘Gıda Kahramanı’ seçildi. FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen "Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma için Kırsal Kesimdeki Kadınlar ve Gençler İçin Daha Güçlü Bir Kırsal Ekonominin Desteklenmesi" projesi kapsamında mezunlar; Züleyha Ceylan, Nurcan Tekneci ve Mücahit Kılıç, gösterdikleri özverili çalışmalarla Gıda Kahramanı unvanına layık görüldü. Ankara’da düzenlenen ödül törenine; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ile Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun katılım sağlarken, bu yılın "İlham Veren Gıda Kahramanı" ödülü, mezunumuz Tekniker Mücahit Kılıç’a temsilen verildi. Projeye katkı sağlayan mezunlarımızın ilham veren yaşam öyküleri, belgesel formatında ölümsüzleştirilirken; belgesel, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde eş zamanlı olarak tüm dünyada gösterime sunuldu. Arıcılık Programı mezunlarından Züleyha Ceylan belgeseldeki konuşmasında; "Arıların sesi bana terapi gibi geliyor, arıcılık teknikeri olduktan sonra köyümde kendi yolumu çizdim. Bal üretmekle kalmadım hayallerimi de kovana koydum" ifadelerini kullandı

Antalya, Gıda İsrafına Karşı Bilinçlendirme Toplantısı Düzenledi Haber

Antalya, Gıda İsrafına Karşı Bilinçlendirme Toplantısı Düzenledi

Antalya'da düzenlenen 'Tarım Gündem' toplantısında israfa dikkat çekildi. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, üretilen gıdanın 3'te 1'i çöpe giderken, dünyada 1 milyar insanın yatağa aç girdiğini söyledi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) iş birliğinde düzenlenen "Tarım Gündem" programının konukları Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu ile Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Merkezi Başkanı İbrahim Güllü oldu. Antalya Ticaret Borsası Basın Danışmanı Vahide Yanık'ın sunduğu programda, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle gıda üretimi, güvenli gıda, gıdaya erişim konuları gündeme geldi. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, FAO'nun Dünya Gıda Günü'nün bu yılki temasını "Daha iyi gıdalar ve daha iyi bir gelecek için el ele" olarak belirlediğini belirterek, sadece gıdaya değil iyi gıdaya erişimin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin tarım potansiyelinin yüksek olduğunu ancak sürdürülebilirlik politikalarının güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Manavoğlu, "Mesela su kaynaklarımızı bilinçsizce tüketiyoruz. Sulama sistemlerinde teknolojiyi yeterince kullanmıyoruz. Bu durum gelecekte gıda üretimimizi olumsuz etkileyecek" dedi. "Sağlıklı beslenme bir insan hakkıdır" diyen Manavoğlu, pandemi, iklim değişikliği ve savaşlar nedeniyle gıdanın öneminin daha fazla hissedildiğini, üretimin teşvik edilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini ifade etti.

Gıda Hakkı İçin Küresel Kollektif Eyleme Çağrı Haber

Gıda Hakkı İçin Küresel Kollektif Eyleme Çağrı

FAO, özellikle gıda güvenliği ve beslenme alanında çeşitli acil müdahale projeleri ile birçok bölgedeki açlıkla mücadele ediyor. Gıda temini sağlamak, kriz bölgelerinde gıda güvenliğini artırmak ve yerel tarımsal altyapıyı güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Eğitim ve okul beslenme programları gibi projeler ile, sağlıklı gıdalara erişim konusunda büyük rol oynayan FAO’nun, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik uygulamaları da çiftçilerin üretimlerini sürdürülebilir şekilde artırmasına yardımcı oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Dr. QU Dongyu, Dünya Gıda Günü’nde hükümetler, özel sektör, akademi, sivil toplumlar ve bireylerin oluşturduğu bir küresel iş birliği ile gıda hakkı için kolektif eyleme duyulan ihtiyacın altını çizdi. "Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı" başlıklı yazısında, tüm çiftçilerin küresel nüfusu besleyecek kadar gıda üretebildiğini, ancak yaklaşık 730 milyon kişinin doğal ve insan kaynaklı afetler yüzünden açlıkla mücadele ettiğini belirtti. MİLYARLARCA İNSAN SAĞLIKSIZ BESLENİYOR Dr. QU Dongyu, tüm insanların yeterli gıdaya erişim hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, gıda çeşitliliğinin ve erişilebilirliğinin önemine dikkat çekti. Dongyu'nun kaleme aldığı yazıya göre, günümüzde dünya genelindeki çiftçiler kalori ihtiyacını karşılayacak kadar gıda üretebiliyor, ancak 2,8 milyar insan sağlıklı beslenemiyor. Gıda hakkının, sadece açlıkla mücadele değil, aynı zamanda sağlıklı ve besleyici bir diyetin tüm dünyada erişilebilir olmasını sağlamayı hedeflemekle ilgili olduğunu söyleyen Dr. QU Dongyu, gıda sistemlerinin verimli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasının gerekliliğini vurguladı. KOLLEKTİF EYLEM GEREKİYOR Kollektif eylemin önemine dikkat çeken Dr. QU Dongyu, bu mücadelenin yalnızca hükümetler tarafından değil, tüm toplum kesimlerinin iş birliğiyle gerçekleşebileceğini belirtirken, "Özellikle de gençler- çün­kü gıda güvenliği olan bir gelecek onların hakkı. Geleceği onlar tasarlıyor ve karar veriyor. BM Gelecek Zirvesi’nden çıkan tüm çağrı­lar onların eylemleriyle belirlenmektedir" dedi. Dr. QU Dongyu, "Çiftçiler, biyoçeşitliliği ar­tıran ve doğal kaynakları so­rumlu bir şekilde yöneten bir sürdürülebilir tarım uygula­masıyla fark yaratabilirler. İş­letmeler, besleyici ve çeşitli gıdaları daha uygun fiyatlı ha­le getirebilirler. Akademi ve sivil toplum, veri toplayarak, iyileştirilmesi gereken alan­ları tespit ederek, bilimsel teknoloji çözümlerini uygula­yıp, hedeflere yönelik ilerle­meyi takip ederek hükümetle­ri sorumlu tutabilir" diyerek herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Tarımsal gıda sistemlerini dönüştürerek daha sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirmek için çalışan FAO, bu süreçte, bilgi teknolojileri, biyoteknoloji, yapay zeka gibi yenilikçi alanların kritik bir rol oynadığını açıkladı. Tüketicilere düşen görevin sağlıklı yaşam tarzları benimsemek, gıda israfını azaltmak ve gıda çeşitliliğini teşvik etmek olduğunu ekledi. Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir tarımsal gıda sistemi için hep birlikte çalışılması gerektiğini söyledikten sonra "Eylemlerimiz Geleceğimizdir" cümlesiyle mesajını noktaladı.

Tarımın Görünmez Kahramanları: Üretimde Var, Yönetimde Yok! Haber

Tarımın Görünmez Kahramanları: Üretimde Var, Yönetimde Yok!

Tarımın sessiz kahramanları kadın çiftçiler, tarladan sofraya gıda üretiminin belkemiğini oluştururken, yönetim kademelerinde görünmez olmaya devam ediyor. Çarpıcı Rakamlarla Kadın Çiftçiler: Gıda üretiminin %50'sinden fazlası kadınların elinden çıkıyor 933.723 kadın çiftçi Ziraat Odalarına kayıtlı Kayıtlı kadın çiftçilerin sadece .8'i sosyal güvenceye sahip 755 Ziraat Odasından yalnızca 1'inde kadın başkan var Yönetimde Kadın Temsili Krizi: Bakanlık Düzeyinde: 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde hiç kadın bakan yok 4 bakan yardımcısının tamamı erkek 21 üst düzey birimden sadece 1'inde kadın yönetici Karar Mekanizmalarında: Tarımsal Üretim Planlama Kurulu'nda kadın temsilci yok TZOB yönetim kurulunda 11 üyeden hiçbiri kadın değil 37 bin kadın çalışandan sadece 738'i yönetici pozisyonunda FAO'nun Çarpıcı Tespitleri: Fırsat eşitliği sağlanırsa küresel ekonomiye 1 trilyon dolar katkı mümkün Kadınlar erkeklerin kazandığı her 1 dolara karşılık 82 sent kazanıyor Kredi ve eğitime erişimde ciddi eşitsizlikler var Uzmanların Önerileri: Yönetim kademelerinde kadın kotası uygulanmalı Sosyal güvenlik desteği artırılmalı Kredi ve eğitim fırsatları genişletilmeli Mülkiyet haklarında pozitif ayrımcılık yapılmalı FAO Genel Direktörü QU Dongyu'nun uyarısı dikkat çekiyor: "Tarımda cinsiyet eşitsizliğini gidermeden, dünya açlığını sonlandırma hedefine ulaşamayız." Değişim İçin Çağrı Uzmanlar, kadın çiftçilerin haklarını elde etmek için daha fazla örgütlenmesi ve dayanışma içinde olması gerektiğini vurguluyor. Bakanlık, oda ve sivil toplum örgütlerinde daha fazla temsil için mücadele çağrısı yapılıyor.

Dünya Gıda Günü’nde Eskişehirli kadın çiftçiye anlamlı ödül Haber

Dünya Gıda Günü’nde Eskişehirli kadın çiftçiye anlamlı ödül

Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Hayriye Kuşçu, Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Dünya Tarım Günü’ kutlamalarında ‘tarımda suyun verimli kullanımı’ ile ilgili plaket almaya layık görüldü. ‘Dünya Gıda Günü’ programı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) işbirliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, etkinliğe bir video mesaj ile katılarak, bu yılın ana teması olan ‘Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma’ sloganını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan video mesajında, “Bu önemli tema altında düzenlenecek etkinliklerin, hayat kaynağımız olan suya ilişkin farkındalığı artıracağına inanıyorum. Su stresi çeken bir ülke olarak elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanmanın gayretindeyiz. Suyumuzu korumakla, Vatanımızı korumak arasında mahiyet itibariyle hiçbir fark görmüyoruz. Bu amaçla hükümet olarak son 21 yılda ülkemizin su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Kuraklıkla mücadele stratejisi ve eylem planımızı bu yıl yenileyerek yol haritamızı oluşturduk. Tarımsal sulama yanında, sanayide ve bireysel tüketimde kullanılan su miktarının da azaltılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için kendi vatandaşlarımızla birlikte tüm insanlığı su tüketiminde tasarruflu davranmaya davet ediyoruz. Son dönemde bölgemizde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler ile birlikte başlattığımız Karadeniz girişimiyle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik” ifadelerine yer verdi. “Su merkezli bir üretim planlamasını hemen hayata geçirmemiz lazım” FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve TGDF Başkanı Demir Şarman’ın konuşmalarından sonra Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı konuşmalarını yapmak üzere sahneyi devraldı. Bakan Yumaklı, tarımsal üretim yapılırken, ülkenin ihtiyaçlarının bilinmesinin en önemli nokta olduğunu dile getirerek, özellikle su ekseninde tarımsal üretimin planlanması konusunu gündeme getirdiklerine işaret etti. Bakan Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü; "Hepinizin elinde planları, programları var. Bunlar üzerinde uzun uzun çalışılmış, eksik olan ya da yapmamız gereken husus artık yarın değil hemen şimdi, bugünden itibaren bunları uygulamak, bunları hayata geçirmek. Eğer elimizdeki kaynakları olması gerektiği gibi kullanmazsak, 2030’dan sonra artık çok daha ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalmamız işten bile değil. Su merkezli bir üretim planlamasını hemen hayata geçirmemiz lazım." Konuşmaların ardından tarımda suyun verimli kullanımı başlığı altında ödüle layık görülen Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Hayriye Kuşcu, Bakan Yumaklı’nın elinden ödülünü aldı. 2020 yılından bu yana kooperatifin başkanlığını sürdüren ve diyetisyen, biyoenerji uzmanı aynı zamanda Cambridge Üniversitesinden besin intoleransı eğitimli kadın Çiftçi Kuşçu, Eskişehir’de yetiştirmeye başladığı mor patates ekimini ülke genelinde yaygınlaştırmaya çalışıyor.

Son 30 yılda afetlerle 3,8 trilyon dolarlık mahsul kaybedildi Haber

Son 30 yılda afetlerle 3,8 trilyon dolarlık mahsul kaybedildi

Merkezi Roma'da bulunan FAO, "Afetlerin tarım ve gıda güvenliği üzerindeki etkisi" başlığıyla, felaketlerin tarımsal üretime etkilerini değerlendiren bir rapor yayınladı. Rapora göre, son 30 yılda meydana gelen afetler nedeniyle tahmini olarak 3,8 trilyon dolarlık tarım mahsulü ve hayvancılık ürünü kaybedildi. Bunun, yıllık ortalama 123 milyar dolara veya yıllık küresel tarımsal gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 5'i olan bir kayba tekabül ettiği belirtildi. Raporda, son 30 yılda, tahıl kaybının yıllık ortalama 69 milyon ton düzeyinde olduğu, bu sayının, Fransa’nın 2021’deki tüm tahıl üretimine karşılık geldiği aktarıldı. Bu sayıyı, yıllık ortalama 40 milyon ton kayıpla meyve, sebze ve şeker ürünlerinin takip ettiği kaydedildi. Et, süt, yumurta gibi hayvancılık ürünlerinde ise yıl başına ortalama kaybın 16 milyon ton olduğu belirtildi. Raporda, toplam en fazla ekonomik kaybı yaşayan bölge olarak Asya öne çıkarken, bunu Afrika, Avrupa ve Amerika’nın takip ettiği kaydedildi. Ayrıca, balıkçılık, su ürünleri ve ormancılık gibi alt sektörlerdeki zararlara ilişkin sistematik verilerin mevcut olması halinde belirtilen rakamın daha yüksek olabileceği de ifade edildi. Raporda görüşlerine yer verilen FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, "Tarım, doğal kaynaklara ve iklim koşullarına derin bağımlılığı sebebiyle felaket riskine en yüksek düzeyde maruz kalan ve en savunmasız sektörlerden biridir. Bu rapor, tarım-gıda sistemlerindeki riskleri proaktif şekilde ele alma fırsatlarını gösterirken, afet riski yönetimini yaygınlaştırmanın yollarını arıyor." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.