TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Giresun

AGRONEWS - Giresun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Giresun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Keşap’ta Son Su Değirmeni Mısır Geleneğini Yaşatıyor Haber

Keşap’ta Son Su Değirmeni Mısır Geleneğini Yaşatıyor

Karadeniz'in köylerinde bir zamanlar mısır tarlalarının bereketiyle dönen su değirmenleri, bugün sessizliğe bürünmüş durumda. Fındık ve çay bahçelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte mısır üretiminin azalması, bölge kültürünün köklü bir parçası olan değirmenciliği de yok olma noktasına getirdi. Eskiden her köyün çarkları suyla dönüyor, taşların sesi üretimin ritmini tutuyordu. Bugün o sesler, yalnızca birkaç köyde yankılanıyor. Keşap'taki bu son değirmen, Karadeniz'in üretim kültürünün ve emeğe dayalı yaşam biçiminin sembolü olarak zamana direniyor. Değirmencilik kayınpederinden miras kaldı Giresun'un Keşap ilçesinde ayakta kalmayı başarabilen tek değirmencilik ise Ayşe Ceylan tarafından yaşatılıyor. Kayınpederinden miras kalan değirmeni yaklaşık 15 yıldır işleten Ceylan, suyun gücüyle dönen bu çarkları ayakta tutmak için mücadele ediyor. Ceylan "Keşap'ın Karabulduk köyünde 13 yıldır bu mesleği severek yapıyorum. Bu değirmeni daha önce baba mesleği olarak kayınpederim yapıyordu. Ancak rahatsızlanıp hasta olunca tek geçim kaynağımız olan değirmenciliği yapmak bana kaldı. Ben de ilk zamanlarda zorlansam da şimdi severek yaptığım bir meslek haline geldi. Uzun yıllardır köylerin göç vermesiyle mısır üretimi azaldı. Yine de ihtiyacı kadarını yapanlar oluyor. Birçok su değirmeni faaliyetini durdursa da biz devam ediyoruz. Biz de kapatsak ilçemiz genelinde başka değirmen yok. Eylül ayında başlayan yoğunluğumuz aralık ayına kadar devam ediyor" dedi. Mısır unu Karadeniz yemeklerinin vazgeçilmezi Köylerinde çalışan değirmen kalmadığını kaydeden Şeniz Yaylamış, Küçükgeriş köyünden mısırını öğütmek için Karabulduk'a geldiğini anlatarak "Başka değirmenler çalışmadığı için köyümüzden birkaç kişiyle buraya geldik. Artık her yerde değirmen bulunmuyor. Bazı değirmenler var ama çalıştıran yok. Mısırlarımızı topladık öğütmek için sıra bekliyoruz. Artık her yerde değirmen yok. Biz köyümüzden birkaç kişiyle buraya geldik. Mısır ununu hamsi, lahana çorbası, mıhlama yapmak için kullanıyoruz. Mısır unu bizim yemekler için vazgeçilmez. Bir kısmını un, bir kısmını yarma olarak çektiriyoruz" diye konuştu. Şimdiki nesil üretimden yoksun Gençlerin artık toprağa dönmediğini söyleyen Sefile Ayaz da "Biz mısırla büyüdük ama gençler mısır ekmeğini bile yemiyor. Bizim yaşımız geçti, genç nesiller ise ne ekiyor ne biçiyor. Biz mısır unuyla büyürken, şimdikiler mısır ekmeğini yemiyorlar. Tüketimi az olunca da üretimi de kalmadı. Günümüzde mısır tarlalarının yerini, fındık bahçeleri aldı. Mısırın ununu, yarmasını biz yerdik sapını, samanını ise hayvanlarımız yerdi. Şimdi ne üretim kaldı ne de hayvancılık" ifadelerini kullandı.

Giresun Kadınları Kışa Turşu Ve Pekmezle Hazırlanıyor Haber

Giresun Kadınları Kışa Turşu Ve Pekmezle Hazırlanıyor

Giresun’un yüksek köylerinde köylü kadınlar, yaz boyunca yetiştirdikleri sebze ve meyvelerle kış hazırlıklarını sürdürüyor. Özellikle Yavuzkemal Beldesi’nde kadınlar, meyve ve sebzelerden pekmez ve turşu yaparak kışa hazırlanıyor. Yaz mevsiminde tarlalarında yetiştirdikleri ürünleri değerlendiren köylüler, peziğin sapını turşu yapımında, kökünü ise depolama alanlarında saklayarak kış hazırlığı yapıyor. Yavuzkemal Beldesi’nde geleneksel yöntemlerle yürütülen kışlık yiyecek hazırlama geleneği halen devam ediyor. Kadınlar, imece usulüyle birbirlerine destek olarak turşu, pekmez ve kuru gıdalar hazırlıyor. Pekmez yapımını anlatan Emine Yüksel, "Kışın en çok ihtiyaç duyduğumuz pekmez oluyor. Ancak bu sene elma ve armut olmadığından pekmez yapamadık. Sebze de azdı ama elimizdeki ürünlerden turşu ve diğer kışlık hazırlıkları yapıyoruz" dedi. Sebzelerdeki verim düşüklüğüne değinen Melek Önal ise "Peziği kendi tarlamızda yetiştiriyoruz. Sap kısmı turşu, kök kısmı ise hem haşlanarak tüketiliyor hem de pekmez yapımında kullanılıyor. Turşuları çürümeden korumak için topraktan yapılan kuyularda muhafaza ediyoruz. Bu sene verim düşük olsa da şükrediyoruz" ifadelerini kullandı. Kadınlar, bu geleneksel hazırlıkları imece usulüyle yaparak hem kışa hazırlanıyor hem de dayanışma örneği sergiliyor.

TMO’nun Fındık Satışı Serbest Piyasayı Canlandıracak Video Galeri

TMO’nun Fındık Satışı Serbest Piyasayı Canlandıracak

Giresunlu fındık tüccarı Mustafa Kankaya, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) elindeki fındık stoklarını satışa çıkarmasının, yeni sezon öncesinde serbest piyasada fiyatların önünü açacağını söyledi. Kankaya, satışların hem fiyat istikrarı hem de sanayici açısından olumlu etkileri olacağını belirtti. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), elinde bulunan 2022-2023 sezonu levant kalite fındıkları yeniden satışa çıkardı. Giresun'un tarihi fındık pazarı esnafından Mustafa Kankaya, bu satışların hem serbest piyasayı düzenlediğini hem de sanayici için kritik bir rol oynadığını söyledi. Fındıkta yeni sezon öncesi TMO satış hamlesi TMO'nun satış hamlesini muhtemel bir rekolte düşüklüğü karşısında piyasada panik havasını engelleyerek fiyat istikrarını sağlayacağını belirten Kankaya, "Fındıkta yeni hasat dönemine yaklaşılırken, TMO'nun elindeki stokları satışa sunması önümüzdeki sezon serbest piyasada hem sanayici hem de fiyat açısından olumlu yansımaları olacaktır. Çünkü ihracatçı elinde ürün yoksa ve piyasadan tedarik edemiyorsa, TMO'dan aldığı fındıkla üretimine devam edebildi. Böylece hem TMO'nun stoku değerlenmiş oldu hem de Giresun gibi illerde ekonomiye katkı sağlayan sanayicimiz korunmuş oldu. Diğer taraftan da TMO'nun fındık stoku eridiği için serbest piyasada fiyatların önü açılmış olacaktır" dedi. Don afeti sonrası fiyatlar tırmandı Sezon boyunda serbest piyasanın inişli çıkışlı sürecinin de değerlendiren Kankaya, "Sezon başında serbest piyasada fındık fiyatları 125 TL seviyelerinde başladı ve bu fiyatlar uzun süre korundu. Zirai don risk söylemlerinin ardından piyasalarda yaşanan fiyat değişimi yaşandı. Don afeti yaşanmadan önce fiyatlar 125 TL bandında stabil durumdayken, bu rakam zirai don riskiyle 220 TL'ye kadar çıktı. Bu artış üzerine TMO, elinde bulunan 2022-2023 sezonuna ait levant kalite ürünleri 125 TL'den piyasaya sundu. Bu da serbest piyasadaki fiyatların yeniden 180 TL seviyelerine kadar düşmesine yol açtı. TMO'nun bu hamlesinin bazı çevrelerde eleştirilse de aslında yeni sezon için olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Şu an itibariyle TMO, 5 bin 360 kilogramlık fındığı 160 TL'den satışa sundu. Bu durum kısa vadede fiyatlarda baskılasa da uzun vadede stokların tüketilmesi, yeni sezon fiyatlarının önünü açacaktır. Aksi halde bu stoklar, muhtemel bir rekolte düşüklüğünde piyasayı tehdit ederdi" diye konuştu.

Kahverengi kokarcaya karşı 1 milyondan fazla samuray arısı salınacak Video Galeri

Kahverengi kokarcaya karşı 1 milyondan fazla samuray arısı salınacak

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında Türkiye genelinde 1 milyondan fazla samuray arısının salınımı yapacaklarını belirterek, Ordu'da ise bu yıl 245 bin adet samuray arısının doğaya salınacağını söyledi. Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'da bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, Ordu Valiliği toplantı salonunda düzenlenen sektör buluşmaları toplantısının ardından, Altınordu ilçesi Kökenli Mahallesi'nde kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında düzenlenen samuray arısı salımı programına katıldı. "Türkiye genelinde 1 milyon samuray arısı salınacak" Bakan Yardımcısı Gümen, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan ‘Kahverengi Kokarca Eylem Planı' kapsamında samuray arısı salımı ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklama yaptı. Gümen, "Bugün, Ordu'da kahverengi kokarcayla biyolojik mücadelede kullanmış olduğumuz samuray arısının salınımı için bir araya geldik. Aslında geçen yıl samuray arısı salınımını tüm Türkiye'de 207 bin adet yapmıştık. Bu sene sadece Ordu'da 245 bin salınım yapacağız. Toplamda Türkiye'de 1 milyondan fazla samuray arısı salınımı yapacağız. Biyolojik mücadele bizim için büyük bir adım. Biyoteknik mücadelede de tuzaklarımız var, bunlardan da sadece 15 bin adet il müdürlüğümüz tarafından dağıtıldı. Bir şekilde mekanik mücadele, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele, kimyasal mücadele ile kahverengi kokarcayla mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi. "Üretimleri kendi enstitülerimizde yapılıyor" Gümen, samuray arılarının bakanlığa ait enstitülerde yapıldığını ifade ederek, "Eylem planımızı açıklamıştık buna uygun olarak Sayın Valimizle, Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber mücadelemizi sürdürüyoruz. Desteklerini bizden esirgemiyorlar. Bölgede iki tane enstitümüz de bu biyolojik mücadelede kullandığımız samuray arılarını doğaya serbest bırakacağız. Bunların üretimini kendi enstitülerimizde yapıyoruz. Bu mücadelenin oldukça etkili olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Açıklamaların ardından Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, protokol üyeleri ve vatandaşların katılımı ile birlikte kokarca ile mücadele kapsamında yaklaşık 3 bin samuray arısı doğaya bırakılarak salımı gerçekleştirildi.

Giresun'da kahverengi kokarcaya karşı samuray arıları salındı Video Galeri

Giresun'da kahverengi kokarcaya karşı samuray arıları salındı

Giresun'da fındık tarımını tehdit eden kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele etmesi için üretilen samuray arıları doğaya salınmaya başlandı. Son yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık verimini ciddi şekilde düşüren istilacı kokarca böceğe karşı mekanik, kimyasal ve biyolojik mücadele yöntemleri yürütülüyor. Kısa ve orta vadede mekanik ve kimyasal mücadele çalışmaları sürerken, uzun vadede etkili sonuçlar elde etmek amacıyla biyolojik mücadele başlatıldı. Bu kapsamda Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından üretilerek doğaya salınan samuray arıları, kahverengi kokarcanın yumurtalarını parazitleyerek popülasyonunu kontrol altına almayı hedefliyor. Giresun'un Keşap ilçesine bağlı Düzköy'de düzenlenen törene katılan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından organize edilen etkinlikte samuray arılarını fındık bahçelerine saldı. Vali Serdengeçti, yaptığı açıklamada, "Mekanik ve kimyasal mücadele nihayetinde kısa ve orta vadeli bir çözüm sunuyor. Uzun vade de ise biyolojik mücadele devreye giriyor. Malumunuz doğa bir denge üzerine kurulu. Her zehrin bir panzehri var. Kokarca da istilacı bir tür. Bu istilacı türünde panzehri samuray arısı salınımıdır. Samuray arısı küçük bir arı nihayetinde. Bu arı kokarcanın lavralarını yakalıyor, lavradan beslenerek kendi yumurtasını yerleştiriyor. Böylece kokarcanın çoğalmasını önlüyor. Uzun vadede biyolojik mücadeleyi organik olmasından dolayı son derece önemsiyoruz. Bunların yanı sıra Giresun'da bütün metruk mekanlar, boş ahırlar, samanlıklar ve serentilerin hepsi ilaçlandı. Gözlemlediğim kadarıyla bu seneyi atlatabilirsek ve çalışmalar arzu ettiğimiz şekilde tecelli ederse çiftçimizin alın teri olan fındığı korumak için mücadele edeceğiz. Kokarca hem sebze hem meyve gibi bütün tarım ürünlerini hedef alabiliyor. Fındıkta Karadeniz'in stratejik bir ürünü. Aynı zamanda tarım açısından hem ihracat açısından hem de tarıma dayalı sanayimiz açısından son derece önemli bir ürün. İnşallah kokarcanın bertarafını hep birlikte sağlayacağız. 90 bin samuray arısının salınımını gerçekleştireceğiz. Fındık üretim potansiyeli olan tüm ilçelerimizde ve mekanlarımızda samuray arısı salınımı yapacağız. Fındık Araştırma Enstitümüz diğer vilayetler için de samuray arısı üretimine devam ediyorlar" diye konuştu. 2025 yılı içerisinde il genelinde toplam 90 bin samuray arısı doğaya salınmış olacak. Samuray arısı salımı, Giresun'un yanı sıra Trabzon, Artvin, Rize ve Gümüşhane gibi kahverengi kokarcanın yoğun olduğu diğer illerde de gerçekleştirilecek. Törene, Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Keşap Kaymakamı Selin Sarı, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Yusuf Bilgen, ziraat odası başkanları, muhtarlar ve fındık üreticileri katıldı.

Kahverengi kokarcaya sıvı balık gübreli önlem Haber

Kahverengi kokarcaya sıvı balık gübreli önlem

İş insanı Hakan Umar ve üretici Hamdi Akman, balık atıklarından elde ettikleri sıvı gübre ile tarım sektöründe dikkat çekici bir yeniliğe imza attılar. Hakan Umar, sıvı balık gübresinin üretimiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada "Balığın uzun süre fermente edilmesiyle balık yağı ayrıştırılıyor ve yüksek oranda fosfor elde ediliyor. Ardından solucan gübresinden potasyum ve ısırgan gibi bitkilerden azot üretimi yapılıyor. Elde edilen içerikler, kullanılacak ürüne göre beş litrelik bidonlara konularak satışa sunuluyor. Ürünler yalnızca gübre olarak değil, zararlı canlılara karşı doğal bir mücadele yöntemi olarak da işlev görüyor" dedi. Akdeniz'deki seralardan sonra Karadeniz'de fındığın düşmanı kokarcayla mücadelede de kullanılıyor "Deneme yanılma yöntemiyle yıllar içerisinde geliştirdiğimiz sıvı balık gübresi şuan Antalya'daki seralarda kullanılıyor" diyen Umar "Antalya'daki seralarda kırmızı örümcek, beyaz sinek, kelebek ve tuta gibi zararlıları öldürerek uzaklaştırıyor. Aynı şekilde Karadeniz'de fındık bahçelerinde kokarca dediğimiz bir zararlı var. Kokarcayı da öldürdüğünü ve bahçelerden uzak tuttuğunu gördük. Bu zararlıya karşı da etkili. Balık yağı, bu canlıların trake denilen solunum antenlerini tıkayarak ölümlerine neden oluyor. Ayrıca, balık gübresinin yıkama usulüyle uygulanması, zararlıların bahçeye yeniden gelmesini önlüyor" şeklinde konuştu. Doğal koruma, yüksek verim sağlıyor Tarım ürününde zararlılara karşı koruma sağladığı gibi verimi de artırdığını ifade eden balık gübresi üreticilerinden Hamdi Akman ise "Amacımız organik ve mineral içeriği dengelenmiş bir gübre üretmek. İnsanların organik gübreye dönmesini istiyoruz. Bu ürün sayesinde fındık, domates ve diğer tarım ürünlerinde verim yüzde 70'e kadar artıyor. Hem doğal hem de etkili bir tarım ürünü olarak öne çıkan yerli üretim sıvı balık gübresi, çiftçilerin dikkatini çekiyor. Zararlılara karşı kimyasal kullanmadan mücadele etmeyi sağlayan bu yöntemin sürdürülebilir ve sağlıklı tarım için önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Giresun'da balık atıkları gübre ve yeme dönüşüyor Haber

Giresun'da balık atıkları gübre ve yeme dönüşüyor

Giresun merkezde başlatılan çevreci proje kapsamında balık atıkları doğaya zarar vermeden değerlendirilerek hem gübreye hem de yeme dönüştürülüyor. Balıkhanelerden toplanan atıklar, kompost havuzlarında işlenerek gübreye dönüştürülerek sera ve bahçelerde kullanılmaya başlandı. Atıkların bir kısmı ise kuşlar ve diğer canlılar için yem olarak değerlendiriliyor. Günlük 100 kilo atık geri kazanılıyor Proje hakkında bilgi veren Giresun Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mustafa Cebecioğlu, günlük yaklaşık 100 kilogram balık atığının geri dönüşümle kazandırıldığını belirterek "Bu atıklar daha önce çöp toplama araçlarıyla bertaraf ediliyordu. Ancak bu süreç hem çevre kirliliği oluşturuyor hem de geri dönüşüm potansiyelini yok ediyordu. Şimdi bu atıkları ekibimizle günlük olarak topluyoruz. Pilot uygulama olarak merkezde başladık ve olumlu sonuçlar aldık. Şimdi hedefimiz, şehrin tamamındaki balık atıklarını toplamak" dedi. Atıkların yüzde 50'sinin kompost havuzlarında gübreye dönüştürüldüğünü, kalan kısmının ise yem olarak kullanıldığını ifade eden Cebecioğlu, 100 kilogram olarak başlayan projenin şehrin geneline yayıldığında bu miktarın 200 kilogramı aşacağını kaydetti. Kompost gübre fındık bahçelerinde kullanılacak Projeyi şehir geneline yaymak için çalışmalara başladıklarını belirten Cebecioğlu, kompost gübrenin ilerleyen süreçte fındık üreticilerine de dağıtılacağını söyledi. Kimyasal gübrenin çevreye zarar verdiğini hatırlatan Cebecioğlu, "Ürettiğimiz kompost gübre hem doğa dostu hem de oldukça verimli. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerimize bu gübreyi dağıtarak hem tarıma destek olacağız hem de çevre kirliliğinin önüne geçeceğiz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.