TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Güncel Hayvancılık Haberleri

AGRONEWS - Güncel Hayvancılık Haberleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güncel Hayvancılık Haberleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kapalı devre sulama sistemiyle ekilebilir tarım alanları arttı Haber

Kapalı devre sulama sistemiyle ekilebilir tarım alanları arttı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ekilemeyen arazileri tarıma kazandırmak amacıyla modern sulama sistemi projeleri hayata geçiriyor. Çiftçilerin ve üreticilerin her zaman yanında olan Başkan Muhittin Böcek, Kaş ilçesinin Akörü Mahallesi'nde maliyeti yaklaşık 7.5 milyon TL'yi bulan kapalı devre sulama sistemi projesini hayata geçirdi. Sistem sayesinde bölgedeki tarımsal potansiyel harekete geçirilerek, ekilebilir alanlar artırıldı ve bölgede yaygın olmayan seracılığın gelişmesi sağlandı. Vatandaşların ekonomik olarak güçlenmesine katkı sunan bu proje, köyden kente göçü tersine çevirdi. "Üretimde artışa geçildi" Akörü Mahalle Muhtarı Yusuf Kolak, mahallerinde sulama sorunu yaşadıklarını belirterek, "Vatandaşlar daha önce suyu arıklarla, ilkel şartlarda taşıyordu ve bu suyun yaklaşık yüzde 80'i yolda ziyan oluyordu. Durumu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek'e ilettik, sağ olsun bizleri kırmadı. Bu projeyle su kullanımını hem kolaylaştırdı hem de adaletli hâle getirdi. Sistem kurulduktan sonra mahallemizde seracılık ve meyvecilik üretimi giderek arttı" dedi. Sistem sayesinde işçi göçü sona erdi Mahalle sakinlerinden Hüseyin Erdal ise "Toprak üzerinden taşınan su, köyün aşağısına inene kadar yüzde 50-60 oranında kayboluyordu. Bu nedenle normalde 10-15 günde sulanması gereken meyve ağaçları ancak 20-25 günde sulanabiliyordu ve bu durum verimi düşürüyor, ürünlerimizin kalitesi düşük oluyordu. Şimdi ise kaynaktan çıkan su ne kadarsa, aynı oranda ve kayıpsız şekilde bahçelerimize ulaşıyor. Önceden Demre ve Finike gibi ilçelere sera işçisi olarak gidiyorduk, bu sistem sayesinde artık seracılığı mahallemizde de başlattık. Aynı zamanda bu sistem, mahalleden göçü de önlüyor" diye konuştu. Mahalle sakinlerinden Turgut Çakır ise şöyle konuştu: "Önceden arıklarda kaybolan su, artık sistem sayesinde köyün alt kısmına kadar ulaşabiliyor. Buradan dökülen bir termos suyu, rahatlıkla aşağıdan alabiliyoruz"

Zonguldak'ta arıcılık son 15 yılın en verimli dönemini yaşıyor Haber

Zonguldak'ta arıcılık son 15 yılın en verimli dönemini yaşıyor

Zonguldak'ta arıcılık 2025 yılında son yılların en verimli sezonunu yaşıyor. İlkbahar döneminde çiçeklenmenin uzun sürmesi ve kestane ağaçlarının yüksek nektar üretimiyle birlikte hem bahar ve çiçek balı hem de kestane balı açısından rekolte beklentisi arttı. ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı, uzun süredir arı kovanlarından yeterli verim alamayan üreticilerin, bu yıl neredeyse her kovandan bal sağabildiklerini ifade etti. Başkan Canlı, "2025 yılı belki de son 15 yılın en verimli yılıydı. Geçtiğimiz yıllarda bazı bölgelerde verim alındı ancak tüm üreticilerin bal sağabildiği bir dönem olmamıştı. Bu yıl ise neredeyse herkes arısından bal alabildi. Üstelik yalnızca kestane balı değil, mevsim başındaki akasya, orman gülü, meyve ve diğer yer çiçeklerinden de ciddi miktarda bal üretildi. Kestane kadar çiçek balı da var" dedi. Yaklaşık bin tonluk üretim beklentisi Henüz kestane balı hasadının tamamlanmadığını vurgulayan Canlı, "Şu anda yaklaşık toplamda bin tona yakın bal beklentimiz var. Bu rakam biraz yukarı ya da aşağı olabilir" ifadelerini kullandı. Zonguldak'ta 2024 yılı için 40 bin arılı koloni için destek başvurusunda bulunulduğunu, ancak toplam aktif koloni sayısının 60 bine yakın olduğunu belirten Canlı, "Bize üye olmayan ya da destek başvurusu yapmayan üreticilerle birlikte yaklaşık 60 bin koloni faal durumda. Bu da bin tona yakın bir rekolte demek" dedi. Kestane balının kilogram fiyatı 2 bin 500 TL Canlı, bu yılki bal fiyatının Zonguldak, Bartın, Düzce ve Kastamonu arı yetiştiricileri birliklerinin ortak kararıyla belirlendiğini söyledi. Canlı, "Kestane balının kilogram fiyatı 2 bin 500 TL olarak belirlendi. Böylece bin tonluk üretim, yaklaşık 2,5 milyar liralık bir gelir anlamına geliyor. Bu gelir, yaşanabilir doğa, içilebilir su ve sağlıklı toprak gibi unsurların korunmasıyla mümkün oluyor. Bu nedenle çevreye zarar veren yatırımların daha dikkatli planlanması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. "Kestane balı gıda değil, şifa kaynağı" Kestane balının yalnızca bir gıda değil, aynı zamanda koruyucu sağlık unsuru olduğunu belirten Canlı, "Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve doktor tavsiyeleri, özellikle kanser gibi ağır hastalıkların erken evrelerinde kestane balının önerildiğini gösteriyor. Elbette burada uygun şartlarda üretilmiş kestane balı kastediliyor" ifadelerini kullandı. Canlı, kamu yöneticilerine de çağrıda bulunarak, "Biz elimizden geleni yapıyoruz ancak her şey bizim elimizde değil. Özellikle kamu yöneticilerinin bu üretimi destekleyici adımlar atması ve arıcıları daha ön planda tutması gerekiyor" şeklinde konuştu. "Etiketsiz ve barkodsuz baldan uzak durulmalı" Tüketicilere de uyarılarda bulunan Canlı, şu ifadeleri kullandı: "Tüketiciler tanımadıkları üreticilerden bal almasın. Komşusu üretiyorsa, kimden geldiği biliniyorsa alabilir. Ancak üreticisini tanımadıkları balı alacaklarsa mutlaka etiketine, barkoduna baksınlar. Devletin belirlediği kriterlere göre kestane balı olarak paketlenebilmesi için en az yüzde 70 kestane poleni ya da 800 üzeri polen değeri olması gerekiyor. Bu kriterleri karşılamayan ürünler kestane balı sayılmaz. Etiketsiz, barkodsuz ballar bu açıdan risklidir." "Üretici analizli, etiketli ürünle kendini korur" Canlı, üreticilere de çağrıda bulunarak, "Taklit ve tağşişe karşı durmak istiyorlarsa ballarını mutlaka analiz ettirip, barkodlu ve etiketli şekilde satışa sunmalılar. Kestane balı satıyorlarsa bunu kanıtlayabilmeliler" dedi.

OBB’nin tarım makineleri üreticilerin hizmetinde Video Galeri

OBB’nin tarım makineleri üreticilerin hizmetinde

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Ordu’ya kazandırdığı ve üreticinin hizmetine sunduğu tarım makineleri üreticilerin işlerini kolaylaştırırken, üretime kazandırılan tarım arazilerinin de artmasını sağladı. Belediye Başkanı Güler’in çabası ve gayretiyle halkın hizmetine sunulan Tarım Makineleri Parkı’ndan üreticiler faydalanmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu makineli tarım imkanından ve tohum desteklerinden yararlanan üreticiler hem daha fazla alanda üretim yapma imkanı buluyor, hem de ekonomik kazançlarını arttırıyor. Mesudiye ilçesinde yem bitkisi üretimi yapan çiftçiler, makine parkından yararlanarak çalışmalarını kolaylaştırıyor. Ekim döneminde Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin makinelilerinden yararlanarak yem bitkisi ekimi yapan çiftçiler, şimdi ise bu ürünlerini yine makineler ile hasat ediyor. Ekim sürecinde tarım makineleri kendilerini çok rahatlattığını belirten Mesudiye Yukarıgökçe mahallesinden Mustafa Özübek, Cihan Demirel ve Ali Çakır hasat sezonunu da Büyükşehir Belediyesinin tamburlu çayır biçme makinesi ile işlerini kolaylıkla yaptıklarını söylediler. Tarım makineleri sayesinde insan gücünü en aza indirerek hem ekonomik hem de zamandan çok önemli oranda tasarruf sağladıklarını dile getiren çiftçiler, tarım makineleri ve tohum desteği dolayısıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ve emeği geçen herkese teşekkürlerini ilettiler.

Sıcaklıklar 40 derecede Amik Ovası'nda soğan hasadı devam ediyor Video Galeri

Sıcaklıklar 40 derecede Amik Ovası'nda soğan hasadı devam ediyor

Hatay'ın Amik Ovası'nda 40 dereceyi bulan aşırı sıcakta zorlu şartlarda hasat edilen soğanın tarla fiyatı 5 TL'ye düştü. Türkiye'nin en bereketli topraklarından olan ve birçok ürünün yetiştiği Hatay'ın Amik Ovası'nda ürünler hasat edilmeye devam ediyor. Sıcaklıkların 40 dereceye geçtiği Reyhanlı ilçesi Beşaslan Mahallesi'nde 100 dönümlük tarlada ekimi yapılan soğanda hasat zorlu şartlarda gerçekleşiyor. Kuraklığa ve don etkisine rağmen re verimin yüksek olduğu soğanda, hasadın ilk zamanlarında soğanın kilogram fiyatı tarladan 8 TL ile 12 TL aralığındayken son zamanlarında 5 TL'den alıcı buluyor. Aşırı sıcaklıklarda 130 işçiyle hasat yaptığını ifade eden işçibaşı Süleyman Budak, soğanın tarla fiyatının düşük olduğuna dikkat çekerek market fiyatının 25 TL'yi bulmasına değindi. "Amik Ovası'nda 40 dereceye geçen sıcaklıklara rağmen soğan hasadı yapıyoruz" Soğan hasadının bereketli olduğunu fakat tarla fiyatının 5 TL olmasının çiftçiyi olumsuz etkilediğini ifade eden işçibaşı Süleyman Budak, "Biz burada soğan hasadı yapıyoruz. Burası 100 dönümlük bir soğan tarlası. Hasat bu yıl çok iyi ama fiyatlar bu yıl kırık oldu. Soğan tarlada 5 ila 6 TL iken büyük marketlerde 20 ila 25 TL civarında fiyatı oluyor. Hasadın ilk zamanlarında fiyatı 8 ila 12 iken fiyatlar düştü. Biz yükselmesini beklerken fiyatlarda düşüş oldu. Havalar çok sıcak 40 dereceye geçiyor. Amik Ovası'nda 40 dereceye geçen sıcaklıklara rağmen soğan hasadı yapıyoruz. Bu sıcaklıklar altında çalışıyoruz. İşçiler arasında bazı yaşlılar var, sıcaklığa dayanamayıp bayılmaları oluyor. Bu yıl soğanda hem kalite hem de verim çok iyi durumda. Burada 130 işçimiz var. Bu sıcaklıkların altında mevsimlik işçi olarak her yıl bu taraflara gelip soğan hasadı yapıyoruz" dedi. "Sıcak altında çalışmak bayağı bizi zorluyor ve 1 haftadır havalar çok sıcaktı" Bir haftadır sıcaklıklar altında çalıştıklarını söyleyen Süleyman Karaçalı, "Soğan hasadı yapıyoruz ve gördüğün gibi çalışıyoruz. Sıcaklarla her gün tarladayız. Tarlada soğan kesimi yapıyorum. Kesim yaptıktan sonra çuvallama yapacağız. Sonra boyutlarına göre ayıracağız. Çuvallara yerleştirip dikişini yaparız. Sıcak altında çalışmak bayağı bizi zorluyor. 1 haftadır havalar çok sıcaktı. Soğanda verim ve kalite güzel. Geçen yıla göre verim daha güzel oldu" ifadelerini kullandı.

Salatalıkta hem sera, hem tarla bereketi Video Galeri

Salatalıkta hem sera, hem tarla bereketi

Kahramanmaraş'ta üretilen yerli salatalıkta hasat dönemi başlarken, ürünler çevre illere de gönderiliyor. Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yer alan Kadıoğlu çiftliğinde salatalık hasadı hem seralarda hem de açık alanda devam ediyor. Yerli üretim salatalıklar, kent ekonomisine katkı sağlarken lezzetiyle çevre illerden yoğun talep görüyor. Kadıoğlu çiftliğinde yapılan üretimde hem seralarda erken hasat avantajı sağlanıyor hem de tarlalardaki açık alanda yüksek verim elde ediliyor. Sabah erken saatlerde başlayan hasatla toplanan salatalıklar, boylarına göre sınıflandırılarak paketleniyor. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Adana ve Malatya gibi çevre illere gönderilen ürünler, tazeliğiyle tüketiciden tam not alıyor. Üreticiler, özellikle yaz aylarında tüketimi artan salatalığın, hem ekonomik değerinin yüksek olduğunu hem de suya dayalı yapısı nedeniyle üretiminin keyifli geçtiğini belirtiyor. Kadıoğlu çiftliğinde üreticilerden Yahya Yenen, "Salatalığımız hem şirin hem de lezzetli. Toprağımız bereketli, biz de elimizden geleni yapıyoruz. Sabahın serinliğinde toplayıp hemen sevkiyata hazırlıyoruz. Talep çok güzel gidiyor. Ürünler bir gün durup bir gün toplanıyor. Dönüm başı bir ton civarı ürün elde edilebiliyor. Hallere gidiyor, marketlere ve çevre illere de gönderiliyor" dedi. Bir başka üretici ise, "Ürünlerimiz çeşitli illere gönderiyoruz. Çok güzel bir potansiyele sahip iklimi çok güzel. Hem sera da hem de açık alanda üretim yapılıyor" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.