TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hasanağa

AGRONEWS - Hasanağa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hasanağa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şubatta sıraya girenler 'göbeği'ni alabildi Video Galeri

Şubatta sıraya girenler 'göbeği'ni alabildi

Bursa'nın Nilfüfer ilçesine bağlı kırsal Hasanağa Mahallesi'nde yetişen ve İstanbul mutfaklarının vazgeçilmezi olan coğrafi işaretli tescilli enginarın üreticisinin bu yıl hem verimden hem de fiyattan yana yüzü gülüyor. Türkiye'nin kaliteli enginarının yetiştiği Hasanağa'da hasat başladı. 2020'de Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenmesinden bu yana daha fazla ilgi gören Hasanağa enginarını en çok İstanbullular seviyor. Geçen yıl tanesini ortalama 40 liradan satan Hasanağa üreticisi fiyattan memnun kalınca bu yıl üretim alanını genişletti. 2024'te yaklaşık 350 bin adet enginarın kesildiği Hasanağa'da bu yıl 500 binin üzerinde verim bekleniyor. Enginarın bu yıl 60-70 lira arasında alıcı bulması, üreticilerin yüzünü güldürüyor. Bu lezzetli ürünün ilk kesimleri yapılan göbek kısmını alabilmeniz için ise şubat-mart gibi sipariş vermeniz ve sıraya girmeniz gerekiyor. Göbek kısmı hem iri oluyor hem de lezzetiyle damakları şenlendiriyor. Hasanağa Muhtarı Rüstem Kartoğlu, tescilli enginarlarının mayısta Bursa'daki çok sayıda evin mutfağında pişirildiğini söyledi. Birçok yerde nerden geldiği belli olmayan enginarların "Hasanağa enginarı" olarak satılmasından rahatsız olduklarını dile getiren Kartoğlu, "Hasanağa enginarı sadece Hasanağa'dan alınır. Üreticilerimiz kesip, işleyip vakumlayarak Bursa içine satıyorlar. Tüccarlar aracılığıyla İstanbul'a da götürülüyor. Sadece İstanbul ve Bursa enginarımızın hepsini tüketiyor" dedi. Geçen yıl 200 dönüme yakın üretimlerinin olduğunu ifade eden Kartoğlu, "Bu yıl 350 dönüm civarı oldu ekim. Dönüme 450 kök oluyor. Ortalama 4 adet veriyor bunlar. Bu yıl verim daha iyi. Göbek dışında 5 kol verenler var bu yıl. Özellikle bu yıl yeni ekilenler de verime tam dönünce gelecek sene daha yüksek verime ulaşırız" diye konuştu. "İki yıldır güzel kazandırıyor" Çifti Mehmet Eren ise 50 yaşında olduğunu ve 20 yıldır tarımsal üretim yaptığını belirterek, şunları söyledi: "Yaklaşık 20 yıldır enginar üretiyorum. 5 yıldır kendim topluyorum, soyuyor, paketliyor ve satıyorum. Kendi arazimde 3 dönümde üretiyorum. Talep çok şu an yetiştiremiyorum. Bine yakın siparişim var ve büyümesini bekliyorum. Şubatta başlıyor siparişler. O zaman sıraya girenler ilk çıkan göbek kısmını alabiliyorlar. Şimdi sıraya girenler diğer kolların büyümesini bekleyecekler. Talep çok olunca bu yıl 3,5 dönüm daha ektim. İki yıldır güzel kazandırıyor."

Trakya'da çiftçilerin ayçiçeği ekimi mesaisi başladı Haber

Trakya'da çiftçilerin ayçiçeği ekimi mesaisi başladı

Tarlalarında hazırlıklarını yapan çiftçiler, traktörlerinin arkasındaki ekicilerle ayçiçeği tohumunu toprakla buluşturuyor.Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, AA muhabirine, son yağışların ardından toprağın ayçiçeği ekimine hazır hale geldiğini söyledi. Edirne'de bu yıl 1 milyon 210 bin dekarda ayçiçeği ekimi yapılacağını belirten Bayazıt, ayçiçeği sezonunun hayırlı olmasını diledi. Hıdırağa köyünden çiftçi Ergün Gümüş de bereketli bir sezon beklediklerini ifade etti. Hazırlıklarını tamamlayan çiftçilerin çalışmalarına başladığını anlatan Gümüş, "Biraz erken gibi duruyor ama yağış geleceği için mecburen ekiyoruz. İnşallah bereketli olur, bu iş yağışlara bağlı." dedi. Gümüş, eskiye nazaran teknolojik makinelerle çiftçiliğin daha kolay yapıldığını vurgulayarak, "Havalı makinelerle ekimimizi yapıyoruz. Eskiden sıra üstü dökme makinelerle ekiyorduk, zor oluyordu." diye konuştu. Hasanağa köyünden çiftçi Olcay Tosun, ayçiçeği tarlalarını hazır hale getirdiğini ve ekim yapacağını söyledi. Toprağı tesviye edip hazırlık yaptıklarını dile getiren Tosun, şunları kaydetti: "İnşallah bol bereketli bir sene olur. Yağışlarımız bu sene biraz az olmasına rağmen, bu hafta 50-60 kilogram yağmur yağacağını söylüyor meteoroloji. O yağmur yağarsa istediğimiz sonuçlara ulaşacağız. Geçen hafta 10-12 kilogram yağış aldık. Buğdaylarımız güzel ama yağışımız biraz az, bu sene inşallah umduğumuz sonuçlara ulaşacağız." Tekirdağ ve Kırklareli Tekirdağ'da Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da il genelinde yaklaşık 1 milyon 600 bin dekar alanda çiftçilerin ayçiçeği ekimi yapacağını belirtti. Ekim yapılacak alanların özenle hazırlandığını kaydeden Saygı, şöyle konuştu: "Tekirdağ'da bu sene çiftçilerimiz ayçiçeği ekimlerine yeni başladı. Bol bereketli sezon diliyorum. 10 gün içerisinde ekim telaşı daha da fazla artacak. Kurak bir sene yaşanıyor ama son yağışlar çiftçiye umut oldu. Nisan ayında da bu denli yağışlar olursa verim konusunda sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum." Kırklareli'nde de çiftçileri ayçiçeği ekim telaşı sardı. Tarlalarını hazırlayan çiftçiler, toprak tavının oluşmasıyla ayçiçeği tohumlarını ekmeye başladı. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine, çiftçilerin yoğun bir mesaiye başladığını ifade etti. Çiftçilerin günler öncesinden tarla hazırlıklarına başlayıp tamamladıklarını anlatan Şaylan, toprakla tohumun buluşturulduğu bir dönem yaşadıklarını belirtti. İl genelinde yaklaşık 1 milyon 100 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapılacağını bildiren Şaylan, "Hayırlı ve bereketli bir sezon olmasını diliyorum." dedi. Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.