TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hayvancılık

AGRONEWS - Hayvancılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hayvancılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hakkâri’de kırsala 38 milyon TL hibe desteği Haber

Hakkâri’de kırsala 38 milyon TL hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına Yönelik Yatırımlar, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ile Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi başlıklarında başvuru yapan projelerden 14’ü desteklenmeye uygun bulundu. Bugüne kadar 13 projenin sözleşmeleri imzalanırken, hafta başında uygunluk onayı alan 1 projenin de sözleşme hazırlıkları başlatıldı. Süt Ürünlerinden Kırsal Turizme Geniş Bir Yelpazede Destek İlimizin farklı ilçelerinden gelen projeler, IPARD Programı kapsamında yer alan "Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması", "Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Pazarlanması" ile "Kırsal Turizm Faaliyetleri" başlıklarında desteklenmeye uygun bulundu. Sözleşmesi imzalanan projelerin toplam yatırım tutarı 50 milyon TL’yi aşarken, bu projelere TKDK tarafından 30 milyon TL’nin üzerinde hibe desteği sağlanacak. Hayvancılık Sektörüne Yeni Bir Yatırım Desteği Destek almaya hak kazanan projelere bir yenisi daha eklendi. "Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler" alt tedbiri kapsamında uygun bulunan yeni bir proje ile hayvancılık sektörüne de doğrudan destek verilecek. Toplam yatırım tutarı 11,4 milyon TL olan bu projeye, 7,3 milyon TL’nin üzerinde hibe desteği sağlanacak. Böylece, 2024 ve 2025 yıllarında Hakkâri’de toplam yatırım tutarı 61,5 milyon TL’yi bulan 14 projeye TKDK tarafından 38 milyon TL’lik hibe desteği verilmiş olacak. Bu projeler kapsamında inşaat, makine-ekipman alımı ve danışmanlık hizmetleri gibi kalemlerde yatırım yapılması planlanıyor. Yeni Başvuru Çağrıları Yakında İlan Edilecek TKDK’nın 2025 yılı içerisinde hayvancılık, işleme ve paketleme tesisleri, bitkisel üretim, arıcılık, kırsal turizm, su ürünleri, kooperatifler ve güneş enerjisi gibi başlıklarda üç ayrı çağrı döneminde yeni başvuru ilanlarını yayımlaması bekleniyor. İlimizde TKDK’nın son iki yıldır yürüttüğü faaliyetlere başvuru sayısı giderek artmakta; yeni projelerle kırsal kalkınma hamlesinin daha da güçleneceği öngörülmektedir.

Gezen tavuktan çileğe: Doğal üretim serüveni sürüyor Haber

Gezen tavuktan çileğe: Doğal üretim serüveni sürüyor

Maydanozla başladı, çilekle devam ediyor Geçmişte maydanoz ve dereotu gibi farklı ürünleri denediğini söyleyen Kazım Yüksel, "Çilek daha zahmetsiz ve verimi yüksek. Özellikle albion türünü yetiştiriyoruz" dedi. Alaçam İlçe Tarım Müdürlüğü’nden aldığı destekle üretimini çeşitlendiren Yüksel, hem tavuk hem çilek yetiştiriciliğini birlikte sürdürüyor. Bahçede dalından çilek, kümesten yumurta Ziyaretçilerin bahçeye geldiklerinde doğrudan dalından çilek topladığını, kümesten yumurta aldığını söyleyen Yüksel, "Çilek ve yumurtayı ücretli satıyoruz, ama o anda bahçede başka meyve varsa ya da semaverde çayımız demlenmişse, bunlardan ücret almıyoruz. Misafirlerimi müşteri gibi değil, evime gelen dostlar gibi karşılıyorum" ifadelerini kullandı. Çocuklar için doğal bir oyun alanı Yüksel’in bahçesi özellikle çocuklu ailelerin uğrak noktası olmuş durumda. Çocuklar bahçede ağaçlara tırmanıyor, hayvanlarla vakit geçiriyor ve toprağı tanıyor. "Hayvan sevgileri gelişiyor, doğayla bağ kuruyorlar. Bu sadece alışveriş değil, aynı zamanda doğayla iç içe bir yaşam biçimi" diyen Yüksel, ziyaretçilere hem üretim sürecini gösteriyor hem de doğayla güçlü bir bağ kurmalarına imkân tanıyor. Doğaya dönüş çağrısı Doğal yaşamı ve üretimi paylaşım kültürüyle harmanlayan Kazım Yüksel, "İnsanlarla vakit geçirmeyi, onlara yardımcı olmayı seviyorum. Herkesin rahat hissedeceği bir ortam oluşturmak istiyorum" diyerek, doğayla iç içe yaşamanın önemine vurgu yaptı.

Kars’ta Amiral Arpa Başak Verdi Video Galeri

Kars’ta Amiral Arpa Başak Verdi

Yüksek rakımlı Kars topraklarında bu sezon ekilen 6 sıralı yerli 'amiral arpa' çeşidi, çiftçilere umut verdi. Türkiye'nin amiral gemisi arpa tohumları arasında yer alan bu yeni çeşit, bölgeye uyum sağlama ve yüksek verim beklentisiyle dikkat çekiyor. Arpa ıslah programı kapsamında uzun yıllar üzerinde çalışılan 6 sıralı yerli ve milli amiral arpa, Kars'ın Akyaka ilçesinde başaklarını vermeye başladı. Akyakalı çiftçinin 2 yıldır ekimini gerçekleştirdiği 'amiral arpa' yüksek rekoltesiyle de tercih ediliyor. İlçede bu yıl amiral tohumu ekimi yaptığını ifade eden çiftçi Neşat Sancak, "Amiral tohumu bu yıl denedim, ektim bayağı verimli oldu. Gübresini kullandım, alt hazırlığını yaptım. Soğuğa dayanıklı, güzel, temiz bayağı verimli bir arpa, bu arpayı diğer arplardan ayıran özellik, 6 köşe olması, verimi yüksek, soğuğa dayanıklı. Yatmaması, belli başlı özeliği, diğerleri 2 sıralı, bu 6 sıralı, ne kadar rüzgar olsa bu arpa yatmıyor" dedi. Akyaka'da 2 yıldır amiral arpanın ekiminin gerçekleştirildiğini belirten Akyaka Ziraat Odası Başkanı Ekrem Türk, "Yöremizde ekilen amiral arpa tohumu, 12 yıllık bir ARGE çalışması sonucunda yapılarak, 106 çeşit arasından seçilerek yöremizde 2 yıldır ekimi yapılıyor. Verim olarak çok yüksek, yöremizde girdi maliyetlerini düşürüp, gelir maliyetlerini yükseltecek bir tohum" diye konuştu. Öte yandan, yerli ve milli arpa tohumu amiral, soğuğa karşı dirençli, tarlada saplar güçlü, dane dolumu iyi olmasıyla öne çıkıyor. Akyaka'da ekimi gerçekleştirilen yerli ve milli arpa, başaklarını vermeye de başladı.

Ağrı’da Çilek Üretimiyle Tarımda Yeni Dönem Başladı Video Galeri

Ağrı’da Çilek Üretimiyle Tarımda Yeni Dönem Başladı

Ağrı'da 100 dekarlık alanda kurulan çilek bahçeleri, hem çiftçinin gelirini artırıyor hem de bölge tarımında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Ağrı'da son yıllarda tarımsal üretimde çeşitliliği artırmak ve çiftçilerin gelir kaynaklarını güçlendirmek amacıyla alternatif ürünlere yönelim hız kazandı. Bu kapsamda çilek üretimi, bölge çiftçisi için hem ekonomik değeri yüksek hem de iklim şartlarına uygun bir ürün olarak öne çıktı. 2021-2023 yıllarında Ağrı Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün girişimleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle il genelinde yaklaşık 100 dekar alanda çilek bahçeleri kuruldu. Üretim, hem verimli arazilerin değerlendirilmesine hem de yerel ekonomiye canlılık kazandırılmasına katkı sağlıyor. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, yürütülen çalışmalar ve üreticilere sağlanan destekler hakkında bilgi verdi. Hüseyinoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "İlimizde çilek üretimi 2021-2023 yılları arasında valiliğimiz ve il müdürlüğümüzün girişimleriyle, bakanlığımızın destekleriyle uygulanan projeler sonucu yaklaşık 100 dekar alanda kurulan bahçelerle yaygınlaştırıldı. Burada temel amacımız, alternatif ürünlerin üretimini teşvik etmek ve vatandaşlarımızın tarımsal gelirlerini artırmaktı. Çilek bu anlamda hem iklime uygunluğu hem de ekonomik getirisi nedeniyle güzel bir ürün oldu. Üreticilerimiz de bu ürüne olumlu yaklaştı." Çilek üretiminin sadece kurulum projeleriyle değil, farklı destek ve eğitim çalışmalarıyla da teşvik edildiğini belirten Hüseyinoğlu, "Bakanlığımız özellikle çileğin işlenmesi ve paketlenmesiyle ilgili yatırımlarda Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteği sağlıyor. Biz de dönem dönem proje çağrılarına çıkıyor ve vatandaşlarımızın bu desteklerden faydalanmasını sağlıyoruz. Üreticilerimiz il müdürlüğümüzün hesaplarını takip ederek bu desteklerden haberdar olabilirler" dedi. 2025 yılı üretim beklentilerine de değinen Hüseyinoğlu, "Bu yıl aşırı sıcaklar ve yağışların azalması nedeniyle bir miktar verim düşüşü var. Dekara 1,5-2 ton civarında bir verim bekliyoruz ve toplamda 150-200 ton çilek üretimi olacağını öngörüyoruz. Ağrı çileğinin lezzetinin bu kadar güzel olmasının sebebi, gece ve gündüz sıcaklık farkının yüksek olması. Bu durum meyvedeki şeker oranını artırıyor ve kalitesini yükseltiyor" diye konuştu. Ağrı'da meyveciliğin gelişebilecek önemli bir tarım alanı olduğunun altını çizen Hüseyinoğlu, vişne, elma, armut ve kiraz gibi meyveler için de hibeli destekler sağlandığını belirterek, "İlimizin iklim şartları nedeniyle meyvelerimiz pazarda ürünün azaldığı dönemde olgunlaşıyor, bu da üreticilerimize ticari anlamda önemli bir avantaj sağlıyor. Ancak üreticimizin bu işe inanması ve görerek güven duyması gerekiyor. Biz de projelerle ve desteklerle bunu sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

TMO’nun Fındık Satışı Serbest Piyasayı Canlandıracak Video Galeri

TMO’nun Fındık Satışı Serbest Piyasayı Canlandıracak

Giresunlu fındık tüccarı Mustafa Kankaya, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) elindeki fındık stoklarını satışa çıkarmasının, yeni sezon öncesinde serbest piyasada fiyatların önünü açacağını söyledi. Kankaya, satışların hem fiyat istikrarı hem de sanayici açısından olumlu etkileri olacağını belirtti. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), elinde bulunan 2022-2023 sezonu levant kalite fındıkları yeniden satışa çıkardı. Giresun'un tarihi fındık pazarı esnafından Mustafa Kankaya, bu satışların hem serbest piyasayı düzenlediğini hem de sanayici için kritik bir rol oynadığını söyledi. Fındıkta yeni sezon öncesi TMO satış hamlesi TMO'nun satış hamlesini muhtemel bir rekolte düşüklüğü karşısında piyasada panik havasını engelleyerek fiyat istikrarını sağlayacağını belirten Kankaya, "Fındıkta yeni hasat dönemine yaklaşılırken, TMO'nun elindeki stokları satışa sunması önümüzdeki sezon serbest piyasada hem sanayici hem de fiyat açısından olumlu yansımaları olacaktır. Çünkü ihracatçı elinde ürün yoksa ve piyasadan tedarik edemiyorsa, TMO'dan aldığı fındıkla üretimine devam edebildi. Böylece hem TMO'nun stoku değerlenmiş oldu hem de Giresun gibi illerde ekonomiye katkı sağlayan sanayicimiz korunmuş oldu. Diğer taraftan da TMO'nun fındık stoku eridiği için serbest piyasada fiyatların önü açılmış olacaktır" dedi. Don afeti sonrası fiyatlar tırmandı Sezon boyunda serbest piyasanın inişli çıkışlı sürecinin de değerlendiren Kankaya, "Sezon başında serbest piyasada fındık fiyatları 125 TL seviyelerinde başladı ve bu fiyatlar uzun süre korundu. Zirai don risk söylemlerinin ardından piyasalarda yaşanan fiyat değişimi yaşandı. Don afeti yaşanmadan önce fiyatlar 125 TL bandında stabil durumdayken, bu rakam zirai don riskiyle 220 TL'ye kadar çıktı. Bu artış üzerine TMO, elinde bulunan 2022-2023 sezonuna ait levant kalite ürünleri 125 TL'den piyasaya sundu. Bu da serbest piyasadaki fiyatların yeniden 180 TL seviyelerine kadar düşmesine yol açtı. TMO'nun bu hamlesinin bazı çevrelerde eleştirilse de aslında yeni sezon için olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Şu an itibariyle TMO, 5 bin 360 kilogramlık fındığı 160 TL'den satışa sundu. Bu durum kısa vadede fiyatlarda baskılasa da uzun vadede stokların tüketilmesi, yeni sezon fiyatlarının önünü açacaktır. Aksi halde bu stoklar, muhtemel bir rekolte düşüklüğünde piyasayı tehdit ederdi" diye konuştu.

Zonguldak'ta TKDK desteğiyle süt toplama kapasitesi arttı Haber

Zonguldak'ta TKDK desteğiyle süt toplama kapasitesi arttı

Kooperatif, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Zonguldak İl İrtibat Ofisi aracılığıyla 3,4 milyon TL'lik hibe desteği almaya hak kazandı. Nebioğlu beldesindeki yatırımda, üç adet süt toplama aracı ve bu araçlara entegre üç adet süt taşıma tankı yer aldı. TKDK Zonguldak İl İrtibat Ofisi tarafınca sözleşmeye projeyle birlikte, kooperatifin üreticilerden günlük topladığı süt miktarı yaklaşık 8 tondan 14 tona çıkarıldı. Böylece hem hijyenik şartlarda süt toplanması hem de pazarlama kapasitesinin artması sağlandı. Hedef kaliteli ve izlenebilir süt tedariki Toplam yatırım bedeli 5,3 milyon TL olan projede 4,8 milyon TL uygun harcama olarak belirlendi. Destek oranı yüzde 70 olan proje çerçevesinde kooperatife 3,4 milyon TL hibe sağlandı. Kooperatif Başkanı Pınar Aydoğan ve Başkan Yardımcısı Yasemin Demirkurt'un öncülüğünde yürütülen proje sayesinde, bölgedeki çiğ süt üretimi daha organize bir yapıya kavuşurken, süt işleme tesislerine daha kaliteli ve izlenebilir ürün sevki hedefleniyor. "İstihdam ve araç sayımız arttı, kaliteli süt pazarlama imkanı bulduk" 1995 yılında kurulan Nebioğlu ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ise 1996 yılından bu yana süt toplama merkezi faaliyetlerini sürdürüyor. Bugün itibarıyla 954 haneden süt toplayan kooperatif, bölge hayvancılığına yönelik önemli bir üretim ve dağıtım merkezi konumuna geldi. Kooperatifin kurulduğu 1995 yılından bu yana çiftçileri desteklediğini ifade eden Başkan Pınar Aydoğan, "Kooperatifimiz 30 yaşında. 300 ortaklı bir kooperatif. TKDK IPARD III desteklerine gelince Zonguldak'ta 2024 yılında başladı. Başladığını duyunca ilk başvuruyu galiba biz yaptık. Avantajımız yönetim kurulumuzun kadınlardan oluşmasıdır. TKDK IPARD III programı kadınlara öncelik tanımaktadır. Projenin 3,4 milyon liralık kısmını hibe olarak aldık. IPARD Projeleri tüm vergilerden de muaf. Bu da ayrı bir destektir. Şu an 5 çalışanımız var. İstihdam ve araç sayımızı arttırdık. Daha kaliteli süt toplama durumumuz oldu. Daha kaliteli süt pazarlama imkanı bulduk. Desteklerinden dolayı TKDK'ya ve çalışanlarına teşekkür ediyoruz. İnşallah bir dahaki desteklerde de başvuracağız" şeklinde konuştu. Başkan Yardımcısı Yasemin Demirkurt ise kooperatifin yönetiminin kadınlardan oluştuğuna dikkat çekerek "Daha çok destek aldık. Bu desteklerinden dolayı TKDK'ya çok teşekkür ederiz. Teşekkürlerimizi sunarız" ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.