TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hayvancılık

AGRONEWS - Hayvancılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hayvancılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun’da, 10. Tarım Fuarı Kapılarını Açtı Haber

Samsun’da, 10. Tarım Fuarı Kapılarını Açtı

TÜYAP tarafından Samsun’da bu yıl 10’uncusu düzenlenen Tarım Fuarı, Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Bu yıl son 6 yılın en az firma katılımıyla gerçekleşen fuarda 54 firma yer aldı. Açılış töreninde protokol konuşmaları yapılmazken, kurdelenin kesilmesinin ardından katılımcılar stantları gezerek ürün ve teknolojiler hakkında bilgi aldı. "Samsun tarımsal potansiyeli oldukça yüksek olan bir il" Açılışın ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Samsun’un Türkiye’nin önde gelen tarım illerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Samsun tarımsal potansiyeli oldukça yüksek olan bir il. Bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünleri açısından Türkiye’de önemli bir konumdayız. Özellikle son yıllarda tarımsal üretimde modernleşme ve teknolojik yeniliklerin artmasıyla birlikte verimlilikte ciddi bir yükseliş yaşanıyor. Bu potansiyelin geliştirilmesi, sürdürülebilir tarımın sağlanması ve üreticilerimizin rekabet gücünün artırılması için bu tür fuar organizasyonları çok büyük önem taşıyor" dedi. "Tarımsal üretim çok önemli" Fuarın 5 gün boyunca açık kalacağını da dile getiren Yılmaz, "Her geçen gün tarımın önemi artıyor. Tarımsal üretim çok önemli, üreticilerimiz çok önemli. Geçen seneyle mukayese ettiğimiz zaman önceki yıla yakın sayıda bir firmanın bu senede gene stantta yer aldığını görüyoruz. Ancak alan olarak bir önceki yıldan daha geniş bir alanda stantların kurulduğunu söyleyebiliriz. İlk gün olmasına rağmen yoğun bir katılımcı var. Fuar 15-19 Ekim tarihleri arasında açık kalacak" diye konuştu. Ayrıca açılışa Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Tekkeköy Kaymakamı Enver Hakan Zengince, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu katıldı. 54 firma katıldı 2020’de 83 firma, 2021’de 72 firma, 2022’de 100 firma, 2023’te 63 firma, 2024’te 71 firmanın katıldığı fuara bu sene ise 54 firmanın iştirak etmesi dikkat çekti. Fuar 15-19 Ekim tarihleri arasında açık kalacak.

Keşap’ta Son Su Değirmeni Mısır Geleneğini Yaşatıyor Haber

Keşap’ta Son Su Değirmeni Mısır Geleneğini Yaşatıyor

Karadeniz'in köylerinde bir zamanlar mısır tarlalarının bereketiyle dönen su değirmenleri, bugün sessizliğe bürünmüş durumda. Fındık ve çay bahçelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte mısır üretiminin azalması, bölge kültürünün köklü bir parçası olan değirmenciliği de yok olma noktasına getirdi. Eskiden her köyün çarkları suyla dönüyor, taşların sesi üretimin ritmini tutuyordu. Bugün o sesler, yalnızca birkaç köyde yankılanıyor. Keşap'taki bu son değirmen, Karadeniz'in üretim kültürünün ve emeğe dayalı yaşam biçiminin sembolü olarak zamana direniyor. Değirmencilik kayınpederinden miras kaldı Giresun'un Keşap ilçesinde ayakta kalmayı başarabilen tek değirmencilik ise Ayşe Ceylan tarafından yaşatılıyor. Kayınpederinden miras kalan değirmeni yaklaşık 15 yıldır işleten Ceylan, suyun gücüyle dönen bu çarkları ayakta tutmak için mücadele ediyor. Ceylan "Keşap'ın Karabulduk köyünde 13 yıldır bu mesleği severek yapıyorum. Bu değirmeni daha önce baba mesleği olarak kayınpederim yapıyordu. Ancak rahatsızlanıp hasta olunca tek geçim kaynağımız olan değirmenciliği yapmak bana kaldı. Ben de ilk zamanlarda zorlansam da şimdi severek yaptığım bir meslek haline geldi. Uzun yıllardır köylerin göç vermesiyle mısır üretimi azaldı. Yine de ihtiyacı kadarını yapanlar oluyor. Birçok su değirmeni faaliyetini durdursa da biz devam ediyoruz. Biz de kapatsak ilçemiz genelinde başka değirmen yok. Eylül ayında başlayan yoğunluğumuz aralık ayına kadar devam ediyor" dedi. Mısır unu Karadeniz yemeklerinin vazgeçilmezi Köylerinde çalışan değirmen kalmadığını kaydeden Şeniz Yaylamış, Küçükgeriş köyünden mısırını öğütmek için Karabulduk'a geldiğini anlatarak "Başka değirmenler çalışmadığı için köyümüzden birkaç kişiyle buraya geldik. Artık her yerde değirmen bulunmuyor. Bazı değirmenler var ama çalıştıran yok. Mısırlarımızı topladık öğütmek için sıra bekliyoruz. Artık her yerde değirmen yok. Biz köyümüzden birkaç kişiyle buraya geldik. Mısır ununu hamsi, lahana çorbası, mıhlama yapmak için kullanıyoruz. Mısır unu bizim yemekler için vazgeçilmez. Bir kısmını un, bir kısmını yarma olarak çektiriyoruz" diye konuştu. Şimdiki nesil üretimden yoksun Gençlerin artık toprağa dönmediğini söyleyen Sefile Ayaz da "Biz mısırla büyüdük ama gençler mısır ekmeğini bile yemiyor. Bizim yaşımız geçti, genç nesiller ise ne ekiyor ne biçiyor. Biz mısır unuyla büyürken, şimdikiler mısır ekmeğini yemiyorlar. Tüketimi az olunca da üretimi de kalmadı. Günümüzde mısır tarlalarının yerini, fındık bahçeleri aldı. Mısırın ununu, yarmasını biz yerdik sapını, samanını ise hayvanlarımız yerdi. Şimdi ne üretim kaldı ne de hayvancılık" ifadelerini kullandı.

Alaçam’da İlk Çeltik Hasat Günü Düzenlendi Haber

Alaçam’da İlk Çeltik Hasat Günü Düzenlendi

Samsun’un Alaçam ilçesi Göçkün Mahallesi'nde bu yıl ilki düzenlenen "1. Çeltik Hasat Günü" etkinliğiyle, bölge çiftçisinin yıl boyu süren emeği ürünle buluştu. 17 mahallede 675 ailenin katılımıyla toplamda 27 bin dekar alanda 25 bin ton çeltik üretimi yapılıyor. Açılış konuşmasını yapan Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir, ilçede üretilen çeltiğin kalitesine dikkat çekerek, "Samsun bölgesinde en kaliteli çeltik Alaçam’da yetişiyor. Biz bu ürünü markalaştırmak, yurt çapında tanıtmak istiyoruz. Ancak artan maliyetler üreticimizi zorluyor. Çiftçimizin emeğinin karşılığını alacağı fiyat politikaları uygulanmalı ki çeltik üretimi sürdürülebilir olsun" dedi. Belediye Başkanı Ramazan Özdemir de ilçenin üretim kapasitesine dikkat çekerek, "Samsun’da çeltik üretiminde ikinci sıradayız. Osmancık ve Terme gibi markalaşmış ilçelere göre çok daha fazla üretim alanına sahibiz. Üreticilerimiz teknolojik inovasyonu takip ediyor, modern üretim yapıyor. Biz de yerel yönetim olarak bu çeltiğin marka değerini artırmak ve katma değerli ürün olarak piyasaya sunulmasını sağlamak için çaba gösteriyoruz" diye konuştu. Kaymakam Fatih Kayabaşı, çeltik üretiminin ilçe ekonomisi açısından kritik önem taşıdığını vurgulayarak, "Alaçam ilçemiz, Samsun genelinde çeltik üretiminde ikinci sırada yer almakta. Ortalama verimimiz dekar başına 809 kilogram. Bu rakam, hem Türkiye hem de dünya ortalamalarının üzerinde. Üreticilerimiz teknolojiye yatırım yapıyor, yenilikleri yakından takip ediyor. Bu başarı, onların profesyonelliğinin bir göstergesi" şeklinde konuştu. Etkinliğin sonunda Göçkün Mahallesi’nde çeltik hasadı yapıldı. Biçerdöverlerin tarlaya girmesiyle birlikte katılımcılar da hasat heyecanına ortak oldu. Çiftçiler, verimli bir sezon geçirdiklerini belirterek destek çağrısında bulundu. Alaçam’da bu yıl ilki düzenlenen Çeltik Hasat Günü’nün geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor. Etkinliğin, ilçenin tarımsal üretimdeki marka değerini artırması bekleniyor. Etkinliğe ilçe protokolü, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Osmaniye’de Yer Fıstığı Hasadı Başladı Haber

Osmaniye’de Yer Fıstığı Hasadı Başladı

Osmaniye'de yer fıstığı olarak coğrafi işaretli ve Avrupa Birliği (AB) tescilli bulunan yer fıstığının hasadı başladı. Türkiye'nin yer fıstığı ekimi, işleme ve pazarlanmasının yüzde 90'ının yapıldığı Osmaniye'de yer fıstığı hasadına başlandı. Kentte 350 işletme yer fıstığı üretimi yaparken, yaklaşık 3 bin 500 aile de geçimini bu üründen sağlıyor. Bu yıl ekim alanı ve rekoltenin arttığı bildirildi. Kırmıtlı köyünde Habil Öztürk'e ait tarlada başlayan hasatta çiftçiler, verimden memnun olduklarını dile getirerek sezonun bereketli geçmesini diledi. Bu sene 127 bin dönümlük bir alanda 52 bin ton rekolte beklediklerini söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş, "İlimizde yer fıstığı hasadına başlandı, geçen sene 98 bin dekar alanda 45 bin ton üretimimiz vardı. Türkiye genelinde, Osmaniye ikinci sıradadır fıstık üretiminde. Bu sene 127 bin dönümlük bir alanda 52 bin ton rekolte beklemekteyiz. Geçen seneye göre hem üretim alanımız arttı hem rekoltemiz arttı. Bereketli, hayırlı bir hasat bekliyoruz. Yer fıstığı coğrafi işaretli bir ürünümüz, 2024 yılında da Avrupa Birliği nezdinde tescillini almış bulunmaktayız. Osmaniye'de fıstık üretiminde 350 irili ufaklı işletmemiz bulunmaktadır. Yaklaşık 3 bin 500 aileye geçim kaynağı sağlamaktadır. Hem tarla tarımında hem sanayi kısmında istihdam sağlamaktadır. İlimiz için önemli bir ürünümüzdür" diye konuştu. Kolabaş: "Osmaniye'de tarımsal üretim kuraklığa rağmen sorunsuz geçti" Tarımsal açıdan su sorunu yaşamadıklarını söyleyen Kolabaş, "Yaşadığımız kuralıktan dolayı, barajlardaki suların azlığından dolayı bir sıkıntı, su kıtlığı vardı ilimizde ancak yer fıstığında bu sıkıntıyı yaşamadık. Şu an soya üretimimiz var. Onda da herhangi bir sıkıntı beklemiyoruz. Barajlardaki doluluk oranına göre zaman zaman sulama zamanlarında suyu serbest bırakıyorlar. Şu an için bu sezonu atlattık herhangi bir sıkıntı yok tarımsal açıdan" dedi. Dönüme 600-650 kilo üretim beklediğini söyleyen çiftçi Habil Öztürk ise, "Osmaniye yer fıstığı hasadına başladık. Bu görmüş olduğunuz tarla 50 dönüm beklentim 600-650 kilo, fiyatta işte 70-75 olarak bekliyoruz. Çünkü ancak kurtaracak. Maliyetler çok yüksek. Ektiğimiz çeşit yerli bir ürün Masal diye bir marka iyi, bu bölgeye çok iyi verim veren bir marka, hastalıklara dayanıklı. Şimdi bunu ortalama tahminim 500 ile 600 arası tahmin ediyoruz. Verim verecek, iyi. Bakım iyi olduğu için verim iyi olacak. 600'ü alırız tahminim, 600 kiloyu alırız. Hasadın tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" diye konuştu.

Fındık Fiyatı 320 Liraya Yükseldi Haber

Fındık Fiyatı 320 Liraya Yükseldi

Karadeniz Bölgesi'nin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık fiyatlarının 300 liranın üzerine çıktığını belirterek, üreticilerin büyük bölümünün bu durumdan memnun olduğunu söyledi. Fındığın 310-320 lira bandına ulaştığını aktaran Soydan, "Üreticiler bu yıl acele etmedi, pazara sadece ihtiyacı kadar ürün indirdi. Şu anda fiyatlar 310-320 lira seviyelerinde ama bu rakam bile pazara yoğun şekilde fındık çekemedi. Yani tüm imkân üreticinin elinde" dedi. Fiyatların geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Soydan, "Fındığın önü açık. Şu seviyelerde durur ya da buralara kadar çıkar demek doğru olmaz. Ancak fiyatların birkaç günde bir artmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Üreticinin beklentisi belki 400 liraları bulabilecek bir fiyat yönündedir" ifadelerini kullandı. Üreticilerin büyük çoğunluğunun memnun olduğunu vurgulayan Soydan, "Sezon başında 200 lira seviyelerinde olan fiyatlara rağmen üreticiler ‘Bu sene fındık çıkar' diyordu. Biz de hep kontrollü şekilde pazara indirin, elinizde tutun dedik. Üretici de elinde tuttu ve şu anda fiyat yükseldi. Bugünkü fiyatlardan üreticilerimiz memnun diyebilirim. Ama yüksek kesimlerde zirai don nedeniyle mağduriyet yaşayan üreticilerimiz de var, bundan dolayı üzgünüz" şeklinde konuştu.

Sivas Kalkım Kaplıcasında Kirlilik Tepki Çekiyor Haber

Sivas Kalkım Kaplıcasında Kirlilik Tepki Çekiyor

Sivas'taki Kalkım köyü balıklı kaplıcasında ziyaretçilerin yol açtığı kirlilik tepkilere neden oluyor. Köy muhtarı, "Biz insanların buraya gelip şifa bulmasını istiyoruz. Ama insanlar çöplerini buraya bırakıyorlar" dedi. Kangal ilçesinde, sedef ve egzama hastalıklarının dünyadaki tek doğal tedavi merkezi olan Kangal Balıkçı Kaplıcası mühürlenince, şifa arayan hastalar yönünü yine ilçe sınırları içerisindeki Kalkım Kaplıcası'na çevirdi. Kapatılan Kangal Balıkçı Kaplıcası'nda olduğu gibi yer altından, doğal kaynaktan selenyumlu suyla birlikte gelen balıklar cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Bölgede tesis bulunmadığı için hastalar balıklarla dolu doğal gölde şifa arıyor. Ancak şifa aramak için göle gelip çöplerini bırakanlar, dünyada eşi benzeri bulunmayan balıkların varlığını da tehdit ediyor. "Çöp bırakmasınlar, şifa bulsunlar" Kalkım Köyü Muhtarı Bedrettin Akgül, şifa için köye gelenlerin kaplıcayı kirlettiklerini belirterek, "Burası Kalkım köyü Balıklı Kaplıcası. Burası bizim kendi arazimiz. Buraya gelen vatandaşlar çöplerini atıyorlar, ağaçları kesiyorlar, tahrip ederek yakıyorlar. Biz burayı bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Biz insanların buraya gelip şifa bulmasını istiyoruz. Ama insanlar çöplerini buraya bırakıyorlar. Burada gelip alkol alıyorlar. Burası alkol alma yeri değil, bir tedavi merkezi. Alkolünü alacaksan başka bir yerde al. Bu konulardan dolayı çok zorlanıyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi. "Çöplerini buralara bırakıp gidiyorlar" Kaplıcaya her yaz gittiğini ifade eden Mustafa Dağgez, "Burası başka bir yerde olsa ücretli olur ama burası ücretsiz. Buna rağmen çevreyi çok kirletiyorlar. Çöplerini buralara bırakıp gidiyorlar. Buraya gelenlerden duyarlı olmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.