TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hububat Hasadı

AGRONEWS - Hububat Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hububat Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli’nin hububat deposu Acıpayam’da arpa hasadı başladı Video Galeri

Denizli’nin hububat deposu Acıpayam’da arpa hasadı başladı

Denizli’nin hububat deposu ilçelerinden Acıpayam’da arpa hasadı, Vali Ömer Faruk Coşkun’un katılımıyla başladı. Biçerdöver kullanan Vali Coşkun, ilk hasadı gerçekleştirdi. Denizli’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Acıpayam ilçesine bağlı Yumrutaş Mahallesi’nde yapılan sezonun ilk arpa hasadına Vali Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, il ve ilçe teknik personelleriyle protokol katılım sağladı. Yılın ilk hasadını gerçekleştirerek, üreticilere bereketli bir sezon geçirmelerini dileyen Vali Ömer Faruk Coşkun, hububat hasadı ile ilgili olarak; "İlimizde geçen yıl 137 bin 135 hektar alanda 334 bin 764 ton hububat üretimi gerçekleşmiş olup en çok Acıpayam, Çivril, Tavas, Pamukkale ve Honaz ilçelerimizde üretimi gerçekleştirilmiştir. Hasat sürecinin kontrollü şekilde yürütülebilmesi amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli teknik personelden oluşan denetim ekiplerimiz tarafından saha kontrolleri sürdürülmektedir. İnşallah bu 2025 yılı hububat hasadımız da veriminin ve bereketin bol olduğu, üreticilerimizin emeğinin karşılığını aldığı bir yıl olacaktır. Ayrıca Üreticilerimizden ricamız lütfen hasat sonrası toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının koruyalım. Çevresel zararların önlenmesi ve doğal dengenin sürdürülebilirliği amacıyla anız yakmayalım" dedi. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ise Denizli hububat sezonu için yaptığı değerlendirmede, "An itibariyle merkez ovada hububat hasadı tamamlanmış olup, üretici kardeşlerimize hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu diliyorum" dedi. Törende yapılan konuşmaların ardından Vali Ömer Faruk Coşkun, biçerdöverin direksiyonuna geçerek, ilçedeki ilk hububat hasadı gerçekleştirdi.

TMO 2025 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı Haber

TMO 2025 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı

TMO tarafından yapılan açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kayıtlı buğday ve arpa ürünlerinin taahhütname karşılığı teslim alınmaya başlandığı bildirildi. Türkiye'de hububat hasadının mayıs ayında lokal olarak başladığı ve bugün itibarıyla ülke genelinde yaklaşık yüzde 2 seviyelerinde olduğu belirtilen açıklamada, "Hasadını yapan üreticilerimize depolama imkanı sağlamak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 12 Mayıs 2025'ten itibaren üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kayıtlı buğday ve arpa ürünleri taahhütname karşılığı teslim alınmaya başlanmıştır. TMO, 600'ün üzerindeki noktada hububat alımı yapacaktır. Hububat hasadı ve piyasalar yakından takip edilmekte olup, gelinen noktada TMO hububat alım fiyatlarının açıklanması uygun görülmüştür. 2025 yılı TMO hububat alım fiyatları 2'nci grup ürünler için ton başına makarnalık buğdayda 13 bin 500 lira, ekmeklik buğdayda 13 bin 500 lira, arpada ise 11 bin lira olarak belirlenmiştir" denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Önceki yıllarda uygulanan mazot-gübre desteği, yeni destekleme modelinde Temel Destek ve üretim planlamasına uyulursa 'Planlı Üretim Desteği' olarak uygulanacaktır. Sertifikalı tohum kullananlar için ek destek, yeni modelde de aynı şekilde verilecektir. Bu kapsamda açıklanan fiyatlara ilave olarak Bakanlığımızca üreticilerimize Temel Destek, Planlı Üretim Desteği ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği olmak üzere (ortalama verim dikkate alınarak) ton başına toplam 2 bin 520 lira destek ödemesi yapılacaktır. Böylece desteklerle birlikte üreticilerimizin eline toplamda ekmeklik ve makarnalık buğday için 16 bin 20 lira/ton, arpa için ise 13 bin 520 lira/ton geçmiş olacaktır. TMO ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına yapılacaktır. Tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu diliyoruz." 600'ün üzerindeki noktada çiftçilerden hububat alımı yapılacak.

Amik Ovası'nda kuraklık buğdayda rekolteyi yarı yarıya düşürdü Video Galeri

Amik Ovası'nda kuraklık buğdayda rekolteyi yarı yarıya düşürdü

Hatay'da kurak geçen kış ve ilkbahar mevsimi sonrası gelişimini yeterli oranda tamamlayamayan buğdayda hasat başladı. Son yılların en kurak yılının yaşandığı bölgede hasatta rekolte yüzde 50 oranında düştü. Türkiye'nin bereketli topraklarına sahip olan Hatay'da tarımsal ürünler kuraklıktan nasibini aldı. Kış ve ilkbahar mevsiminin kurak geçmesiyle Amik Ovası'nda ekili olan buğdaylar gelişimlerini yeterli oranda tamamlayamadı. Binlerce dönüm arazide ekili olan buğdayda bir çok çiftçi, masrafını kurtarmayacağını düşünerek mahsulü hayvanlara bırakırken bazısı da yeterli gördükleri arazilerinde hasada başladı. Antakya ilçesi Alaattin Mahallesi'nde bin dönümlük arazide buğday hasadı yapan çiftçi Mehmet Ali Güler, geçtiğimiz yıllarda dönüm başına 700-800 kilogram ürün elde etiğini, bu yıl rakamın 400 kilogram ile 500 kilogram civarına gerilediğini söyledi. "Böyle bir kuraklık son 20-30 yıldır yaşanmamıştı ve bu yıla denk geldi" Amik Ovası'nda bin dönümlük arazisinde 3 biçerdöverle hasada başladığını ifade eden çiftçi Mehmet Ali Güler, "Buğday hasadı yapıyoruz. Bu yıl ekinlerimiz güzeldi ve gelişimi güzel geçti ama en son kuraklık ve yağışların az olması ekinlere zarar verdi. Şu an ekinlerimizin yaklaşık yüzde 50'si zarar gördü. Böyle bir kuraklık son 20-30 yıldır yaşanmamıştı ve bu yıla denk geldi. Burası yaklaşık bin dönüm buğday ekin sahamız var. Kuraklıktan dolayı ekinlerimiz zarar gördü. Şimdilik verimde yüzde 50 düşüş var. Geçen yıl arazilerimizde çilek ve patates ektiğimiz için az zarar gördük. Bu sabahtan itibaren benim arazimde 3 tane biçerdöver çalışıyor. Şu ana kadar 150 dönüme yakın yer biçtim. Şimdiye kadar verim ortalaması 400 kilogram civarında. Bu kadarına da şükür normalde güzel yağmurlar yağsaydı verimimiz 700-800 kilogram civarlarında olurdu. Yağış olmadığından dolayı zarar gördük. Geçen yıl az ekmiştim ama geçen yılın Nisan aylarının ortasında bayağı sıcak olmuştu. Sıcağın etkisi sebebiyle taneleri zayıf bırakmıştı. Geçen yıl iyi yağış aldık ama o sıcağın darbesine uğradık. Bu yıl hava ve iklim güzeldi ama yağış olmadı. En son yağışı Mart ayında bu yana çok az aldık ve bu yüzden buğdayı tatmin etmedi" ifadelerini kullandı.

Hububatta hasat dönemi başladı Haber

Hububatta hasat dönemi başladı

Önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da hububat hasadı hareketliliği başladı. Didim ilçesinde de sabahın ilk saatlerinden itibaren hububat ekili tarlalarına gelen üreticiler, ürünlerini biçmeye başladı. Aydın’da bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre 271 bin 895 dekar alanda buğday, 84 bin 36 dekar alanda arpa ve 273 bin 335 dekar alanda mısır biçerdöverle hasat yapılacak. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte harekete geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de arazilere giderek ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunması hedefiyle çalışmalarına devam etti. Hububat ekili arazilerde dane kaybının yaşanmaması için kontrollerini sürdüren ekipler, hasat öncesinde de arazilere gelerek Didim’de buğday hasadında dane kaybının olmaması için teknik kontrol gerçekleştirdi. Kontrollere katılan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş da kontrollerin yanı sıra hem çiftçileri bilgilendirdi hem de biçerdöver belgelerini kontrol etti. Ayrıca buğdayda süne emgi analizi için numune alımı yapıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, "İl ve ilçe müdürlüğümüz teknik elemanlarınca biçerdöver kontrolleri, bakanlığımız ve valiliğimizin talimatları doğrultusunda gerçekleştirilecek. Amacımız dane kaybının en aza indirerek hem çiftçilerimize hem de ulusal ekonomiye katkı sağlamak. Bunun büyük bir önem taşıdığını biliyoruz. Özellikle biçerdöverle yapılan hasatlarda, doğru ayarlar ve dikkatli kullanım, kayıpları en aza indirmekte kritik faktörlerden birisidir. Ayrıca dane kaybını önlemek için ürünün doğru olgunlukta olması, hava şartlarının uygun olması ve biçerdöver ayarlarının ve bakımının doğru yapılması da gerekir" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.