TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hububatçılar Derneği

AGRONEWS - Hububatçılar Derneği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hububatçılar Derneği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mardin'de yılın ilk buğdayı tonu 17 bin liradan satıldı Haber

Mardin'de yılın ilk buğdayı tonu 17 bin liradan satıldı

Hasadı yapılan buğday, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi müzayede salonunda satışa sunuldu. Sezonun ilk ürünü buğday, zahireci Musa İliş tarafından tonu 17 bin liradan satın alındı. Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, 2025 mahsulü ilk buğdayın bugün geldiğini belirterek, "Geçen hafta da cumartesi günü arpamız gelmişti. Kuru alanda hasat yapıldı. Sulularda 15-20 gün sonra hasadı başlayacak. Bu sene bölgemizde özellikle Mardin ilimizde son derece yetersiz ve az yağmur yağması nedeniyle kuru alanlarda maalesef geçen yıllara göre verim çok düşük. Fakat sulularda çok iyi bir şey bekliyoruz" dedi. Bu sabah Konuk köyünden 6 ton buğday geldiğini ifade eden Öter, "Geçen sene aynı günlerde 40 ton gelmişti. Bu Allah'ın işi, rahmet yağmadı. Yağmur yağmış olsa geçen sene gibi fazla gelirdi" şeklinde konuştu. Zahireciler pazarında çiftçilere destek olmak amacıyla yılın ilk ürününün her zaman yüksek fiyattan satıldığını belirten Öter, "Hububat pazarımızda gelenek haline getirmişiz. Çiftçilerimize katkı olsun destek olsun diye ilk gün ürünü fiyatının çok çok üzerinde bazen yüzde 20 bazen yüzde 30 yüksek fiyata veriyoruz. Bugün de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'ydü. Bu buğday da zayıf olması hasebiyle normalde kendi değerine göre satılmış olsaydı 11-12 bin liradan ama biz 17 bin liradan genç zahirecimiz Musa İliş kardeşimiz aldı. Artık yavaş yavaş gençleri yetiştiriyoruz. Mesleğimizi gençlere teslim etmek için altyapı oluşturuyoruz" ifadelerini kullandı. Öter, kuru alandaki verim kaybının, sulu alanlardan elde edilecek ürünle telafi edilmesini beklediklerini belirterek, "Bugün de genç zahirecimiz böyle bir fiyat verdi. Memleketimize hayırlı olsun. Bu sene beklentimiz sulu alana çıkması ve şu anda çiftçilerimizin de bizlerin de kuru alanda beklediğimiz verimin çok altında kalması sulu alanlarda bunun kapatılması ve sevindirici bir müjde olarak bekliyoruz. İyi bir beklenti içerisindeyiz" dedi.

Mardin’de 50 bin dönümde ekilen ’beyaz altın’ın hasadına başlandı Haber

Mardin’de 50 bin dönümde ekilen ’beyaz altın’ın hasadına başlandı

Türkiye’nin önemli tarım illerinden olan Mardin’de 50 bin dönüm arazide ekilen "beyaz altın" pamuğun hasadına başlandı. Türkiye’nin önemli tarım illerinden olan Mardin’de, diğer tarımsal ürünler gibi pamuk ekimi de önemli yer tutuyor. Bu sene 50 dönümde ekilen pamuk hasadına başlandı. Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine pamuğunu ülke kalkınmasında önemli payı olduğunu belirterek, tekstil sektöründe ve endüstriyel sektörün olmazlarından biri olduğunu söyledi. Gıdadan sonra insanlar için en temel ihtiyacın pamuk olduğunu ifade eden Öter, "Giyim sektörüne büyük bir hizmettir. Burada iç ve dış bütün giyimlerimiz pamuktan geliyor. Pamuk ithal edildiği zaman ülkemizin ekonomik kaynakları dışarıya gidiyor. Çiftçinin desteklenirse üretimimiz artar ve ekonomimize katkı sağlar. Yetkililerimize sesleniyoruz. Lütfen, pamuğun cazip hale gelmesi için çiftçinin destekleme noktasında gerekli duyarlılığı ve ilgiyi göstermelerini bekliyoruz" dedi. Geçen seneye göre rekoltede bir miktar düşüş olduğunu aktaran Öter, "Ama rekolteden çok destek konusunda çiftçilerin talebi var ve dışarıdan gelen bugün balya pamuk 55 bin ile 60 bin arasıdır. Bizim yerli balya 43 bin arası oluyor. Neredeyse üçte birini dışarıdan ithal ediyoruz. Yerli üretici de pamuk üretiminin yerine farklı şeyleri üretmeye çalışıyor. Pamuğun insanlık için de ülkemiz için de stratejik olduğunu bilmemiz gerekiyor. İki defa fiyat güncellenmesi oldu ve şu anda 19 liradan tüccar tarafından alınıyor" diye konuştu. Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbey ise bu yıl rekoltenin istedikleri gibi olmadığını dile getirerek, çiftçilerden aldıkları bilgiler dahilinde dekar başı 250 ile 350 arası verim alındığını kaydetti. Pamuk kozalarının güzel açılmadığından verimin istedikleri gibi olmadığını belirten Erbey, "Geçen sene 500 aldığımız dekarda bugün 250 ile 350 arasında bir verim alıyoruz. Mazot, gübre, tohum, biçer, işçilik ve ilaç fiyatları yükselirken pamuk desteği geçen seneye oranla Bin 600 lirada kaldı. Biz daha yüksek bir oran bekliyoruz" şeklinde konuştu. Çiftçi Hamit Aydın, bu sene toplam 530 dönüm ektiğin fakat verim alamadığını söyleyerek, "Beyaz sinekten dolayı verim düşük oldu. Çiftçi arkadaşlar mağdur oldu. Bu sene yüzümüz gülmedi. Pamuğu tarladan 18 liraya veriyoruz" dedi. Çiftçi Salih Kızıltaş da, yanlış ilaç kullanımının pamukta rekolteyi düşürdüğünü, hem iklimin hem de bilinçsiz ve düzensiz kullanılan ilaçlar bu sene verimin düşmesine neden olduğunu ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.