TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İbrahim Sağlam

AGRONEWS - İbrahim Sağlam haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İbrahim Sağlam haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Antep Fıstığında Hasat Tamamlandı, Rekolte Düşüşte Haber

Antep Fıstığında Hasat Tamamlandı, Rekolte Düşüşte

Gaziantep'te 'yeşil altın' olarak bilinen Antep fıstığında hasat sezonu son toplanan fıstıklarla birlikte sona erdi. İlkbaharda yaşanan zirai don, büyüme döneminde kuraklık ve son olarak meyvenin gelişme sürecindeki yüksek sıcaklığın vurduğu Antep fıstığında yok yılının da etkisiyle rekolte büyük oranda düştü. Gaziantep'te fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri Antep fıstığı hasadı son toplanan fıstıklarla birlikte sona erdi. Antep fıstığı üretiminde önemle bir yere sahip olan Gaziantep'te fıstık bu yıl rekoltesiyle çiftçileri üzdü. Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan dolayı yeterli yağış düşmediği için yaşanan verim ve rekolte kaybı zirai don etkisi ile birlikte üreticileri daha çok endişelendirdi. Yok yılını yaşayan Antep fıstığını zirai don ve aşırı sıcaklık da vurdu Bu sene ‘yok yılı'nın yanı sıra son yıllarda yaşanan kuraklığın etkilediği Antep fıstığını zirai don ve aşırı sıcaklık da vurdu. Fıstık yetiştiricilerinin bin bir emek ve zahmetle yetiştirdikleri, kentin önemli geçim kaynaklarından olan ve "yeşil altın" olarak da adlandırılan Antep fıstığında yapılan son hasatla sezon tamamlandı. Vazgeçilmez lezzetler arasında Geçtiğimiz yıllarda yüksek getirisi nedeniyle üreticinin büyük rağbet gösterdiği başta Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere Türkiye'deki birçok ilde yetiştirilen Antep fıstığı, baklava başta olmak üzere bölgeye ait birçok yemekten tatlıya kadar hemen her alanda mutfakların değişmez lezzetleri arasında yer alıyor. Kullanım amacına göre farklı dönemlerde hasat edilen, Temmuz ayının ortalarında başlayan ve eylül ayının sonuna kadar devam eden Antep fıstığı hasadını ekim ayına bırakan çiftçiler de oldu. Temmuz ayında başlayan hasat sezonu Ekim ayı ile sona erdi Bu yıl "yok yılı" olduğundan dolayı geçen yıla göre rekoltede yüzde 80 civarında bir düşüşün yaşandığı tahmin edilen Antep fıstığında hasat dönemi toplanan fıstıkların ardından sona erdi. Hasada temmuz ayında baklava yapımında kullanılan "boz" fıstığın hasadı ile başlayan üreticiler, Eylül ayının başından itibaren başladıkları "kırmızı ben" fıstığı hasadını tamamlayarak sezonu tamamladı. "Tekin Antep fıstığı" çeşidinde son hasat yapıldı Oğuzeli ilçesinin kırsal Uğurova Mahallesi'nde "tekin Antep fıstığı" çeşidi yetiştiriciliği yapan Ali Rıza Özdemir de son hasadını yaptı. Antep fıstığı çeşitlerinden en erken olgunlaşan çeşit olan, yazı uzun ve sıcak olan bölgelerde yetişen "tekin Antep fıstığı" çeşidinin hasadı için işçiler sabah saatlerinde gruplar halinde bahçelere giderek ağaçların altlarına branda açıp, dallardan elleriyle tek tek fıstıkları salkımıyla birlikte topladı. "Kuraklık verimi düşürdü" Son Antep fıstığı hasadını yapan çiftçileri ziyaret eden Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, geçen yıla oranla Antep fıstığında bu yıl rekoltenin düşük olduğunu söyledi. Bu yılın çok kurak geçtiğini belirten Sağlam, "Gaziantep ilimizde biliyorsunuz 3 milyon 468 bin dekar bir tarımsal alanımız var. Bunun 2 milyon 200 bin dekarı meyvecilikle kaplı. Bu 2 milyon 200 bin dekar alanın 1 milyon 430 bin dekarı da Antep fıstığıyla tarım yapılmaktadır. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl 1 milyon 430 bin dekar da yaklaşık 175 bin ton civarı bir rekoltemiz gerçekleşmişti. Oğuzeli ilçesinde ve Gaziantep genelinde 2025 yılı biraz kurak geçti ama bu hasat yaptığımız bahçe şu anda sulanabilen bir bahçe ve bundan dolayı maşallah meyvelerde de verimliyiz. Ama geçtiğimiz yıla göre bu yıl yağış rakamlarına baktığımızda bugüne kadar yağan yağış miktarımız 199 kilo ve bu çok anormal bir kuraklık. Geçtiğimiz yıl 700 mililitre bir yağış varken bir önceki yılların ortalamasına baktığımızda 400-450 kilo olan bir yağış varken 2025 yılı içerisinde şu anda 199 mililitredir" dedi. "Kuraklıktan dolayı 50 bin ton gibi bir rekolte tahmin ediyoruz" Fıstık hasadının tamamlandığını söyleyen Sağlam, "Antep fıstığında bu yıl kuraklıktan dolayı rekolte düşüklüğü bekliyoruz. Fiyatlarda da bir yükselme olacak. 2025 rekoltesinde 50 bin ton gibi bir rekolte tahmin ediyoruz ama hasat tamamlandığında rekolte o zaman tam net çıkacak. Antep fıstığı ilimiz için önemli bir üründür. Buğdayın konumu nasıl önemliyse Antep fıstığı da Gaziantep için o kadar önemli ve sadece üretimde değil sanayide de fabrikalarda hem işleniyor, pazarlanıyor. Şanlıurfa'da, Siirt'te de Antep fıstığı var ama Gaziantep'ten pazarlanması önemli ve kentin genel geçim kaynağı Antep fıstığı üzerinden yapılmaktadır" diye konuştu. Kuraklık yetiştiriciyi sulu tarıma yönlendirdi Fıstık yetiştiricisi Ali Rıza Özdemir ise Antep fıstığında normalde iki yılda bir ürün alındığını, yaşanan kuraklık nedeniyle yeni çeşit arayışına girdiklerini ve kuraklık nedeniyle sulu tarıma geçtiklerini ifade etti.

Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadele Sürüyor Haber

Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadele Sürüyor

Cezbet-öldür yöntemiyle mücadele Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca ile mücadelede cezbet-öldür yönteminin önemine dikkat çekerek, üreticilere "Kışlaklardan çıkışta kahverengi kokarcanın yönünü siz belirleyin" çağrısında bulundu. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2025 ilkbaharında zararlının kışlaklardan çıkmadan önce 8 bin 200 adet feromon tuzağının bulaşık alanlara öncelik verilerek ilçe müdürlüklerine teslim edildiğini duyurdu. Feromonlar, tarım arazileri içinde değil, komşu orman ağaçları ve yabani meyve ağaçlarına yerden en az 1,5 metre yüksekte olacak şekilde asılacak. Her 2 dönümlük alan için 1 adet feromon kullanılması planlanıyor. Sağlam, feromonlarla mücadelede şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı: Tuzaklar tarım arazileri içine değil, komşu parsellere yerleştirilmeli. Güneş gören güney, doğu veya batı yönlerine asılmalı. Tuzaklar en az 1,5 metre, mümkünse 1,8-1,9 metre yükseklikte olmalı. Akağaç, kokar ağaç, catalpa, kurtbağrı gibi meyve tüketilmeyen ağaçlara asılmalı. 5-7 günde bir kimyasal ilaçlama yapılmalı. "Üreticiler mücadelede duyarlı olmalı" Sağlam, üreticilerin Tarım ve Orman Müdürlükleri ile iş birliği yaparak mekanik mücadeleyi sürdürmesi gerektiğini belirterek, "Mart ve nisan aylarında kahverengi kokarcanın kışladığı alanlar belirlenmeli ve toplu imha çalışmaları yapılmalı" dedi. Terme’de kapsamlı ilaçlama çalışmaları Terme Kaymakamlığı’nın koordinesinde, Terme Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Terme Ziraat Odası iş birliğiyle kahverengi kokarcaya karşı ilaçlama çalışmaları devam ediyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, kahverengi kokarcanın tarıma verdiği zararı azaltmak için biyoteknik, kimyasal, mekanik ve biyolojik yöntemlerin birlikte kullanıldığını belirtti. 82 mahallede yürütülen mücadelede, belediye ve tarım müdürlüğü ekipman, ilaç ve personel desteği sağlıyor. Başkan Kul, vatandaşların da ev, depo, ahır ve çatı gibi alanlarda mekanik mücadeleyle zararlıyı toplaması ve imha etmesi gerektiğini ifade ederek, “Bölgemizde topyekûn mücadeleye devam ediyoruz” dedi.

Kahverengi Kokarca ile Yoğun Mücadele Başladı Haber

Kahverengi Kokarca ile Yoğun Mücadele Başladı

Havaların ısınmasıyla kışlaklardan çıkmaya hazırlanan kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele sürüyor. Atıl alanlar, metruk binalar, depolar ve ahırlarda saklanan bu zararlıya karşı biyosidal ilaçlarla önlemler alınmaya devam ediyor. Popülasyon Artışı Bekleniyor Samsun’un birçok ilçe ve mahallesinde ilaçlama çalışmaları devam ederken, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Terme’nin Bazlamaç Mahallesi'nde yapılan uygulamalara katıldı. Kahverengi kokarcanın 2017’de Terme’den bölgeye giriş yaptığını hatırlatan Sağlam, 2023 ve 2024 yıllarında Çarşamba ve Terme’de büyük tarımsal zararlara yol açtığını belirtti. 2025’te popülasyonun daha da artabileceğini vurgulayan Sağlam, mücadelenin etkin şekilde yürütülmesi için üreticiler ve sektör paydaşlarının koordineli çalışmasının önemine dikkat çekti. Mücadelede Kritik Dönem Başlıyor Uzmanlar, kahverengi kokarcanın sıcaklık 12,5 dereceye ulaştığında kışlaklardan çıkmaya başladığını ve bu sürecin 17 dereceye kadar devam ettiğini belirtti. Karadeniz Bölgesi’nde rakım ve sıcaklık farklılıkları göz önüne alınarak mücadelenin 1-10 Mart arasında başlaması ve 15 Nisan itibarıyla tamamlanması gerektiği bildirildi. Kışlak Mücadelesi Devrede Soğuk havalarda ev, ahır, depo ve çatı aralarına çekilen kahverengi kokarcaya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği program doğrultusunda mücadele ediliyor. Mekanik mücadele yöntemiyle zararlıların toplanarak imha edilmesi sağlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış biyosidal ürünlerle ilaçlama yapılıyor. Yetkililer, kışlak mücadelesinde bitki koruma ürünlerinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyor. Fındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında devam ediyor. 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda istilacı zararlıya karşı etkin önlemler alınarak çalışmalar sürdürülüyor.

Samsun’da Hastalıktan Ari İşletme Sayısı 8’e Yükseldi Haber

Samsun’da Hastalıktan Ari İşletme Sayısı 8’e Yükseldi

Samsun'da hastalıktan ari işletme sertifikası alan işletmelerin sayısı artmaya devam ediyor. Daha önce Bafra, Atakum ve Çarşamba ilçelerinde 7 işletme bulunurken, son olarak Kavak ilçesi Tepecik Mahallesi'ndeki 118 baş kapasiteli bir işletme daha sertifika almaya hak kazandı. Böylece şehirdeki ari işletme sayısı 8'e yükseldi. “Süt Hayvancılığında Ari İşletme Hedefi” Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, sertifika töreninde yaptığı konuşmada, hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi projesinin sürdürülebilir hayvancılık ve halk sağlığı açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. Sağlam, tüberküloz ve bruselloz hastalıklarıyla etkin mücadele edilerek Avrupa Birliği’ne süt ve süt ürünleri ihracatının önünün açılacağını belirtti. Her Dişi Buzağıya 4 Bin TL Destek Ari işletme sertifikası alan süt sığırı işletmeleri devlet desteklerinden faydalanabiliyor. 2024 yılı itibarıyla: Her dişi buzağıya 4 bin TL destek ödemesi yapılıyor. Onaylı süt çiftliklerinde ise ek olarak 600 TL ödeme veriliyor.  Süt destekleme prim ödemeleri 3 kat fazla ödeniyor. Yetkililer, şehir genelinde ari işletme sayısının artırılması için teşviklerin sürdürüleceğini belirtti. Ari İşletme Nedir? Hayvanları kayıt altına alınmış, hijyen standartlarına uygun ve laboratuvar kontrolleri sonucu tüberküloz ve bruselloz hastalıklarından arındırılmış işletmelere ‘hastalıktan ari işletme’ denir.

Kadın Balıkçılara Destekleme Ödemesi %35 Fazla Verilecek Haber

Kadın Balıkçılara Destekleme Ödemesi %35 Fazla Verilecek

Küçük Ölçekli Balıkçılara Destek Başvuruları Başladı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi Tebliği kapsamında 2025 yılı destek başvuruları 19 Şubat - 18 Nisan tarihleri arasında alınacak. Deniz ve iç sularda faaliyet gösteren küçük ölçekli balıkçılar, destekten yararlanmak için gemi ruhsatlarının kayıtlı olduğu il veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurabilecek. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, "Bu tür destek programları, küçük ölçekli balıkçılığın ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliğini güvence altına almayı hedefliyor" diyerek, başvuru şartlarını sağlayan balıkçıları kayıt yaptırmaya çağırdı. Kadın Balıkçılara Özel Destek 2025 yılı için balıkçı gemilerinin boyuna göre destekleme ödemesi yapılacak: 4,99 metreye kadar olan gemilere: 5 bin TL 5-7,99 metre arası gemilere: 8 bin TL 8-9,99 metre arası gemilere: 10 bin TL 10 metre ve üzeri gemilere: 12 bin TL Ayrıca, 25 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla gemi sahibi veya ortağı olan kadın balıkçılar, başvuru tarihinde sahipliklerinin devam etmesi ve bizzat başvurmaları halinde, destekleme tutarının %35 fazlasını alacak. Ancak, bu tarihten sonraki sahiplik değişiklikleri destek hakkı doğurmayacak. Detaylı bilgiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmî internet sitesinden veya il-ilçe tarım müdürlüklerinden ulaşılabilecek.

Türkiye Tarımsal Verimlilikte Öne Çıkıyor Haber

Türkiye Tarımsal Verimlilikte Öne Çıkıyor

SAMSUN (İHA) - Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Samsun’da düzenlenen "Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarımsal alan sıralamasında 31. olmasına rağmen tarımsal hasıla bakımından 9. sırada yer aldığını vurguladı. Emiralioğlu, "Biz tarımsal verimlilik anlamında ülkemiz topraklarını dünya ölçeğinde iyi kullanan bir ülkeyiz. Bu bizim çiftçi ve üreticimizin başarısı. Toplam tarım alanına göre arazilerimizden aldığımız verim dünya ortalamasının üzerinde" dedi. Çeltik tarımının önemine değinen Emiralioğlu, son 20 yılda üretimde yüzde 180’in üzerinde artış sağlanmasına rağmen hâlâ yeterli seviyeye ulaşılamadığını belirtti. Üretimi artırmak için teşvikler, destekler ve sözleşmeli üretim modelleri üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Dünya nüfusunun hızla arttığını, küresel iklim krizinin tarımı olumsuz etkilediğini ve doğal afetlerin zararlarının yüzde 50’sinin tarım sektöründe gerçekleştiğini dile getiren Emiralioğlu, "2050’de dünya nüfusunun 10 milyara, ülkemiz nüfusunun 105 milyona çıkması bekleniyor. Bu, gıda talebine dayalı üretim artışı demek oluyor. Bu da üretimi artırmak için daha fazla su kullanmamız anlamına geliyor. Daha çok üretip, daha çok su kullanmamız gerekiyor. Gelişen nüfus artışı ve gıda talebine karşı insanlar kendi ülkelerinin gıda arzını karşılamaya yönelik bir takım makro tedbirler alıyor. Biz de öncelikle ülkemizin kendi kendine yeterlilik anlamında öncelikle kendimizin temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması ve ihracat sürecimizi geliştirmek için birtakım üretim tedbirleri almak zorundayız" diye konuştu. Toplantıda ayrıca Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, çeltik tarımında yeni üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması için yapılan çalışmaları ve Bakanlık destekli çeltik tohumu dağıtımı sürecini anlattı. Projeler kapsamında basınçlı sulama sistemleriyle üreticilere destek sağlanarak çeltik tarımı yapılan alanların artırılması hedefleniyor. Etkinlik, üreticilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı Haber

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı

SAMSUN (İHA) - Samsun’da 2024 yılı boyunca avcılık ve yetiştiricilik yoluyla 65 bin 210 ton su ürünleri üretildi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu üretimin 12 bin 231 tonunun ihraç edilerek 49 milyon 975 bin 451 dolar ve 34 milyon 964 bin 616 avro döviz kazandırdığını belirtti. SAMSUN’UN STRATEJİK KONUMU VE ALTYAPISI Samsun, limanları, kalifiye elemanları, modern balıkçı tekneleri ve geniş altyapısıyla Karadeniz’de su ürünleri üretiminde lider bir rol oynuyor. 2024 yılında avcılık yoluyla 51 bin 536 ton, yetiştiricilik yoluyla ise 13 bin 674 ton ürün elde edildi. Samsun’daki 39 yetiştiricilik tesisi, yıllık 22 bin 990 ton kapasiteyle Türk somonu ve alabalık gibi değerli ürünlerin üretiminde ön planda yer aldı. Denizde hamsi, palamut, mezgit, istavrit, barbun gibi balıkların yanında çaça balığı avcılığı; iç sularda ise sazan, sudak, yayın, turna ve tatlı su levreği gibi balıkların yakalandığı belirtildi. Sağlam, "Ülkemiz ve ilimiz için önem arz eden Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarında bulunan balık gölleri ve lagün gölleri çevrelerinde önemli tıbbi sülük potansiyeli mevcuttur. Bölgemizden avcılık yolu ile toplanan tıbbi sülükler belirli bir kota dahilinde yurtdışına ihraç edilmektedir" diyerek balıkçılığın tıp sektöründe kullanımıyla da kazanç getirdiğini ekledi. BALIKÇILIK İHRACATIYLA GELEN KAZANÇ Karadeniz’den avlanan hamsi ve deniz salyangozu ile yetiştirilen Türk somonu ve levrek gibi ürünler, Avrupa Birliği, Japonya, Rusya, Güney Kore, ABD ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. 2024 yılında Samsun’dan toplam 12 bin 231 ton balık ürünü ihraç edilerek ülkeye milyonlarca dolarlık döviz girdisi sağlandı. DENETİMLERDE SIKI KONTROL İlde 2024 yılında gerçekleştirilen denetimlerde yasa dışı avlanma faaliyetlerine karşı sıkı önlemler alındı. Konuyla ilgili konuşan Sağlam, "5 adet su ürünleri kontrol teknemiz mevcuttur. Denetim ekiplerimizce 2024 yılında perakende balık satış yerlerinde bin 398, balıkçı barınakları, nakil araçları, yol güzergahları, deniz ve balıkçı gemilerinde bin 696 adet, iç sularda 655, soğuk hava depolarında 94, balık halinde 133 adet, işleme tesislerinde 134 ve yetiştiricilik tesislerinde 182 olmak üzere toplam 4 bin 292 adet su ürünleri denetimi gerçekleştirilmiştir. Su ürünleri denetim ekipleri 2024 yılında yaptığı denetimlerle kaçak avcılığa geçit vermemiştir. Bu kapsamda yapılan denetimlerde yasadışı avlanılarak yakalanan balıklara el konularak sosyal hizmetler kurumlarına bağış yapılmış, bağışı yapılamayan ürünler ise balık unu ve yağı fabrikalarına satışı yapılarak balık yemi yapımında kullanılmıştır. Yasadışı av araçlarının ise imhası sağlanmıştır. Kurallara uymayan 101 balıkçı/işletmeciye 2 milyon 104 bin 382 TL idari para cezası uygulanmıştır" açıklamasında bulundu. SAMSUN’DA YETİŞTİRİCİLİK ARTIYOR Su ürünleri yetiştiriciliği, Samsun’da son 20 yılda 12 kat artış gösterdi. 2024’teki üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda yeni tesislerle daha da artması bekleniyor. Sağlam, küresel ısınma ve aşırı avlanmanın etkileri nedeniyle yetiştiriciliğin daha da önem kazanacağını vurguladı. Samsun, modern teknolojisi ve uluslararası standartlara uygun üretimiyle hem yerel hem de küresel pazarda dikkat çekmeye devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.