TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ilhan Evliyaoğlu

AGRONEWS - Ilhan Evliyaoğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ilhan Evliyaoğlu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hakiki bal donup kristalize olur' Haber

Hakiki bal donup kristalize olur'

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, yağışların ardından güneşin yüzünü göstermesiyle çerçevelerde bal akışının başladığını söyledi. Şu anda sezonun içerisinde olduklarını söyleyen Evliyaoğlu, sezonun Ardahan'da kısa olduğunu, bu nedenle bölgede tek sağım yapılması gerektiğini söyledi. Evliyaoğlu, ''Bal süzümü çerçevenin dörtte üçü sırlandıktan sonra sağım yapılmalı. O zaman baldaki su oranı bitmiş ve gözenekler sırla kapandığı zaman bal hazır ve yenecek hale gelmiş olur. Üreticilerimizi uyarıyoruz; sakın gözü açık olan gözeneklerdeki balı süzmeyin. Bunlar su oranı oluşmamış ballardır ve erken sürede bozulmuş olur'' diye konuştu. Tüketicilere 'ana arı' uyarısı Ana arı ihtiyacını karşılamak isteyen üreticileri sertifika konusunda da uyaran Evliyaoğlu, "Ana arı üreticileri anayı sattıkları zaman fatura kesilmek zorunda. Çünkü bunlar bakanlık sertifikalı ana arı üreticileridir. Ve ana arı aldıkları zaman ana arı kafesinin üzerinde kaşesi olmak zorunda. Kaşesiz ana arıları almayın, çünkü bunlar sahte arılardır. Dışarıdan gelen sahte arılar ilimizde bulunan Kafkas arı ırkımızı bozmakta. Ana arı almak isteyenler Ardahan Gen Merkezi Müdürlüğüne ve Arıcılar Birliğine haber vermeleri durumunda biz ihtiyaç olan talebi karşılayabiliriz. Çok dikkatli olun ve ucuz ana arıları almayın. Ve kafes üzerinde kaşesi olmayan ana arıları almayın. Biz buradan arıcılarımızı uyarıyoruz'' dedi. Evliyaoğlu, bal sağımına Ağustos'un 10'u itibarıyla başlanacağını söyleyerek, bal almak isteyen tüketicilere bizzat arıcılara ulaşmaları uyarısında bulundu. Evliyaoğlu, "Ardahan balı sağımdan bir ay sonra kristalize olup donar ve krem halini alır. Sakın buna şeker demeyin. Rakımın yüksek oluşu nedeniyle çiçek balı donmalı. Biz donmuş balın tüketilmesini tavsiye ediyoruz'' dedi.

Ardahan’da bal sağımı devam ediyor Haber

Ardahan’da bal sağımı devam ediyor

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen, Ardahan çiçek balında sağım heyecanı yaşanıyor. İlkbaharda zengin floraya sahip 2 bin rakımın üzerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda organik üretim yapılan Ardahan çiçek balı, kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Meşakkatli bir uğraşın ardından üretilen ve kendine özgü aromasıyla bilinen balın ilk sağımı yapıldı. Dünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alan Kafkas arısının binden fazla bitki nektarından topladığı "Ardahan çiçek balı" kalitesiyle de adından söz ettiriyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Ardahan balı, 700-1000 TL arasında alıcı buluyor. "Coğrafi işaretli organik bal projesi" Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Coğrafi İşaretli organik bal üretiminin başlayacağını söyledi. Evliyaoğlu, ’’ Tarım Bakanlığı tarafından yapılan organik bal üretimi projesi bu yıl itibariyle hayata geçecek. Bu projeye 24 arıcımız müracaatta bulundu. Bu arıcılarımıza, 10’ar kocan ve arıcılık ekipman ve malzemeleri verilecek. 2025 yılı itibariyle hem coğrafi işaretli organik bal üretimi yapılacak, hem de coğrafi işaretli bal üretimi yapılacak. Bu proje ile Ardahan arıcılığını bir adım daha ileriye taşımış olacağız" dedi. Organik bal üretiminin diğer bal üretiminden farklı olduğunu söyleyen Evliyaoğlu, ’’Organik bal üretecek olan arıcılar yerleşim biriminin dışında olacak. Üretilecek balın hijyen olması. Bu üreticiler organik şirketler tarafından sürekli olarak denetlenecek. Uygun olan şirketle bu balı üretebilecek" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.