TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Incir Rekoltesi

AGRONEWS - Incir Rekoltesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Incir Rekoltesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Antalya'da sıcak hava siyah incir rekoltesini yarı yarıya düşürdü Haber

Antalya'da sıcak hava siyah incir rekoltesini yarı yarıya düşürdü

İncir üreticileri bu yıl geçen yıla göre yüzde 30 daha fazla rekoltede artış beklerken, hava şartları nedeni ile rekoltede yüzde 50 düşüş beklendiğine dikkat çekti. "Bu yıl yüksek rekolte beklenirken, aşırı sıcaklar rekolteyi düşürdü" İncir üreticisi Mesut Şanlı, aşırı sıcaklar nedeniyle geçen yıla göre bu yıl rekoltede düşüş olduğunu söyledi. Aşırı sıcaklar başlamadan önce incir ağaçlarında çok iyi ham incir olduğunu söyleyen Şanlı, "Geçen yıla göre bu yıl rekoltede yüzde 30 civarında bir artış bekliyorduk. Fakat sonradan mevsim normallerinin üzerinde aşırı sıcaklar olmasından dolayı incirlerimizin yarısı döküldü. Hasatta bu yıl yüzde elli oranında düşüş bekliyoruz. Ağaçlarda incir seyrek olmasından dolayı ise bu yıl kalite, geçen yıla göre daha iyi olmasını bekliyoruz" dedi. "200 adet incir ağacından 8 ton incir toplanması bekleniyor" Ürünlü köyündeki incir bahçesinde 200 adet Bursa siyah incir ağacının olduğunu söyleyen Şanlı, "20 dönüm arazide kurulu bahçemizde 200 adet incir ağaçlarımız var. Havalar bu yıl oldukça sıcak geçti. Aşırı sıcaklar ve erkek incirin olmamasından dolayı geçen yıla göre yüzde elli düşüş olacak. Fakat kalanlarda daha büyük ve iri olacak. Geçtiğimiz yıl 15 ton civarında siyah incir hasadı yapmıştık. Bu yıl 7-8 ton arasında kalacak. Aşırı hava sıcaklığının yanında poyrazlar gündoğumundan esti. Birde tohumlama yaptığımız erkek incirler erken kurudu. Yerine yenisini asamadık. Dolayısı ile incirlerin dökülmesine neden oldu. Dolayısı ile meyve az olacak" dedi. "Organik yetiştiriyoruz" İncir ağaçlarına kesinlikle fenni gübre atmadıklarını dikkat çeken Şanlı, "İncirlerimize kesinlikle fenni gübre vermiyoruz. Hayvan gübresi ile besleme yapıyoruz. Her şey doğal. Ürünlü 800 rakımlı bir köydür. Bursa siyah incir ağacı olan incir ağaçlarımız bölgemize zaten yıllar önce uyum sağladı. Lezzet ve tat olarak kalitesi tartışılmaz. Aroması muhteşemdir. 7-8 tanesi bir kilogram gelmektedir. Ürünlü köyümüzde rekoltede sadece bizde değil, yerli incirlerde de aynı şekilde rekoltede düşüş vardır. Aşırı sıcaklar maalesef bizi çok etkiledi. Yüzde 30 civarında rekolte de artış beklerken, yüzde 50 düşüş yaşadık" diye konuştu. Şanlı, "Hasada 15 Ağustos tarihinde başlayıp, Eylül Ayının sonuna kadar devam edecek. Yaklaşık 40-45 gün hasat dönemimiz olacak" diye sözlerine ekledi.

Aydın'da taze incir rekoltesinde düşüş bekleniyor Haber

Aydın'da taze incir rekoltesinde düşüş bekleniyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, kentte yaklaşık 40 bin hektarda incir üretiliyor. İl genelinde üretilen ortalama 190 bin ton incirin bir kısmı taze olarak tüketilirken, kurutulan 68 bin ton meyvenin 40 bin tonu yaklaşık 80 ülkeye ihraç ediliyor. Hasadın sürdüğü Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçelerinde işçiler, gün doğumuyla birlikte incir bahçelerinin yolunu tutuyor. Daha çok kadın işçilerin çalıştığı hasatta dalından özenle toplanan incirler, kovalara dolduruluyor. Erkek işçiler ise toplanan ürünleri araçlara yükleyip tesislere götürüyor. Tesislerde yine kadınlar tarafından boylarına göre ayrılan incirler, yurt içi ve yurt dışı pazarlara gönderiliyor. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, AA muhabirine, ilkbahardaki yağışlardan dolayı sezona 10 gün gecikmeli başladıklarını söyledi. Sezona umutlu başladıklarını fakat son günlerdeki aşırı sıcaklardan incirin olumsuz etkilendiğini dile getiren Anlıak, "2023 taze incir hasadına güzel başlamıştık ama son günlerde 40 derecenin üstünde olan hava sıcaklıkları her meyveyi, sebzeyi etkilediği gibi inciri de etkiledi. Kalitemizde bir değişiklik yok ama rekoltemizde yüzde 15-20 düşüş bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Benzer tablonun kuru incir için de olup olmayacağının 2 hafta içerisinde belli olacağını belirten Anlıak, "Taze incirde geçen yıllara göre biraz eksiklik görülüyor ama bunu kuru incir için söylemeyiz, onun için çok erken. Kuru incir hasadı bizim Aydın bölgesinde 1-1,5 ay sürüyor. 1,5 ay boyunca gerçekleşecek hava şartları, yağmur, nem, rüzgar... Bunlar çok etkili. Onun için kuru incirin rekoltesine bir şey diyemeyiz ama taze incirde geçen senelere göre yüzde 15- 20 noksanlık var." diye konuştu. "Aydın incirinin dünyada eşi benzeri yok" Ağaç bakımının sezona başlamadan iyi yapılması halinde incirin mevsim şartlarından daha az etkilendiğine işaret eden Anlıak, "Aydın'a özgü sarı lopun diğer incirlere göre kabuğu biraz daha nazik ama kalitesi, aroması, tadı diğer incirlere göre daha yüksek. Aydın incirinin dünyada eşi benzeri yok zaten, Aydın denilince akla ilk incir gelir." dedi. Üreticilerden Gökhan Candan da yüksek sıcaklığın ürünün rekoltesini etkilediğine dikkati çekerek, fiyatların iyi olması halinde üreticinin yüzünün güleceğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.