TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ispanak

AGRONEWS - Ispanak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ispanak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Beypazarı, Kışlık Havuç Hasadında Verim Yükseldi Haber

Beypazarı, Kışlık Havuç Hasadında Verim Yükseldi

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kışlık havuç hasadı başladı. Çiftçi Sezai Aydoğan, dönüm başına yaklaşık 10 ton ürün beklediklerini söyledi. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kışlık havuç hasadı başladı. Günün ilk ışıklarıyla çalışmaya başlayan işçiler, topraktan sökülen havuçları torbalara dolduruyor. Toplanan havuçlar daha sonra yıkama tesislerine götürülüyor. İlk olarak büyük havuzlarda kaba temizliği yapılan havuçlar, yıkama makinelerinden geçirilerek paketleme bölümüne aktarılıyor. İri, ince, kıtır ve kırık olmak üzere ayrılan ürünler, kullanım amacına göre farklı kasalarda sınıflandırılıyor. Üreticiler, hasat edilen havuçları talebe göre piyasaya sunmak üzere soğuk hava depolarında muhafaza ederken, Beypazarı havucu yıl boyunca Türkiye'nin dört bir yanındaki sofralara ulaştırılıyor. "Şu an tahmini verim dönüme 10 ton" Çalıştıkları arazinin 180 dönüm olduğunu belirten çiftçi Sezai Aydoğan, "Şu anda kazım zamanına geldik, işleme yapıyoruz. Haziranda ekiyoruz. Tabii işlerken toprak işlemesine çok dikkat ediyoruz. Sulama, gübreleme, ilaçlama, ot ayıklama, bunları yapa yapa 120 gün falan sürüyor. Şu an tahmini verim dönüme 10 ton. Geçen sene bir tık bundan düşüktü, 8 ton falandı. Bu seneki daha kaliteli. Susuzluk var bizde. Sondajlardan topluyoruz. Sular parmak kadar akıyor. Sıkıntımız o bizim. Su olmadığı için bu kadar ekebiliyoruz. Sondajlar var, köyün her tarafından toparlayıp buraya getiriyoruz. 10 tane göl var, 10 tane göle topluyoruz. Aktara aktara buraya geliyor. Susuzluk sene geçtikçe artıyor. Daha önce mesela başlayalı 10 sene olduysa 10 sene öncesi iki gölle iş görüyorduk, şimdi 10 göle çıkarttık ama o suyu yine bulamıyoruz. İlkbahar biraz birikim oluyor, 1 ay sonrası çok azalıyor" diye konuştu. "Kalitesi, albenisi, tadı bunlar çok farklı" Beypazarı havucunu diğer havuçlardan ayıran özelliklerine değinen Aydoğan, "Kalitesi, albenisi, tadı bunlar çok farklı. Bunun hazırlamasında, gübresinde, ilacında, su oranına yeterli derecede olacak şekilde ekilmesi gerekiyor. Su yetersiz geldiği zaman sen bunu zaten 10 alamazsın, 3 alırsın, 5 alırsın. O zaman da zarar edersin, kazanamazsın. Dikkat edilmesi gerekenler bunlar" şeklinde konuştu. Aydoğan, "Araç olarak 5-6 tane traktör var, tır var, iki tane kamyon var. İşçi olarak en az 10 kişi sabit burada var. Buranın yerli adamı. Artı 70-80 kişilik işçi geliyor ama 10 kişi buranın sabit, devamlı elemanı. Traktörü kullanıyor, kamyonu kullanıyor, sulamasına bakıyor" ifadelerini kullandı. "Burada günlük 60-70 ton havuç üretimi olur" Taşkıran Tarım firmasında havuçların yıkandığı tesiste çalışan Yahya Göktaş ise "Burada günlük 60-70 ton havuç üretimi olur. Tarladan gelir, burada yıkarız, İstanbul'a yollarız. Her tarafa yollarız. Burada 12 ay devamlı havuç var. Marul olur yazın, soğan, ıspanak. Şimdi kış mevsimi, havuç olur. Bu makine kalibre. İriyi, inceyi ayırır. Yukarıdaki havuza dökülüyor, havuzdan kazanlara geliyor ve oradan temiz suyla yıkanıyor, çamuru akıyor. Temizi bu yana geliyor. Sonra paketleniyor ve ihraç oluyor. Bunlar 25'er kilo, iri ve ince olarak ayrılıyor" dedi. Hasadın devam ettiği Beypazarı'nda üreticiler, hem iç piyasaya hem de dış pazara yıl boyunca kaliteli havuç tedarik etmeyi hedefliyor.

Rengarenk Karnabahar Tarlasında Hasat Zamanı Haber

Rengarenk Karnabahar Tarlasında Hasat Zamanı

SAMSUN (İHA) - Samsun’da "Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında yetiştirilen turuncu ve mor karnabaharların hasadı gerçekleşti. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 19 Mayıs ilçesindeki Devlet Hastanesi yakınında düzenlenen etkinlikte, renkli karnabaharların üretimi ve katkıları hakkında bilgi verdi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2023 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 120 bin 34 dekar alanda 3 milyon 491 bin 127 ton kışlık sebze üretildiğini, Samsun’un ise bu üretimde 537 bin 798 ton ile önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Sağlam, kışlık sebze üretiminde Samsun’un yüzde 15,11’lik payıyla öne çıktığını ve özellikle Bafra ilçesinin karnabahar üretiminin yüzde 94’ünü karşıladığını söyledi. 2023 yılında il genelinde 17 bin 545 dekar alanda karnabahar ekimi yapılarak 70 bin 98 ton ürün elde edildiğini belirten Sağlam, iç piyasanın yanı sıra yaklaşık 5 bin tonluk ihracatın gerçekleştiğini vurguladı. RENKLİ KARNABAHAR FİDELERİYLE YENİ BAŞARILAR "Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP ) desteğiyle, 29 üreticiye 220 bin adet turuncu ve mor karnabahar fidesi sağlandı. 100 dekar alana dikilen fideler için toplamda 1 milyon 300 bin 869 TL bütçe ayrıldı; bu miktarın yüzde 75’i Bakanlık, yüzde 25’i ise çiftçiler tarafından karşılandı. Sağlam, karnabahar hasadı hakkında, "Turuncu karnabahar dikim sonrası ortalama 75-80 günde hasat olgunluğuna ulaşırken, mor karnabahar dikim sonrası ortalama 85-110 günde hasat olgunluğuna ulaşmaktadır. Proje kapsamında 20 Ağustos-10 Eylül tarihleri arasında fide teslimleri yapılmıştır. Dekara 2 bin 200 adet bitki dikilmiş olup dekara verim beklentimiz 2 tondur. İlimizden kışlık sebze ihracatı geçmiş yıllarda düşük miktarlarda seyretmesine karşın 2020 üretim sezonundan itibaren yaklaşık 4 bin 250 ton olan ihracatımız ilimizden direkt ve dolaylı olarak yapılan ihracat ile 2023 üretim sezonunda yaklaşık 8 bin ton seviyelerine ulaşmıştır" bilgisini verdi. ÇİFTÇİLER HASATTAN MEMNUN Üretici Adem Güney, 20 dönümlük arazide renkli karnabahar üretimini denediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti. Güney, bu karnabaharların tamamen doğal olduğunu, çiğ olarak tüketilebildiğini ve piyasa fiyatlarının çiftçileri sevindirdiğini söyledi. Etkinlikte İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, İlçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ve teknisyenler de hazır bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.