TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Istanbul

AGRONEWS - Istanbul haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Istanbul haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Silivri'de kanola ve buğday hasadı başladı Haber

Silivri'de kanola ve buğday hasadı başladı

İstanbul'un Silivri ilçesi Gazitepe Mahallesi'nde buğday ve kanola hasadı başladı. Hasat öncesi düzenlenen törene İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Parıldar, Silivri'nin sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin de tarımsal üretimde öne çıkan ilçelerinden biri olduğunu belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üretim planlaması vizyonu doğrultusunda İstanbul'da sürdürülebilir ve stratejik bir üretim modelini hakim kıldıklarını belirten Parıldar, "İlimizde üretim planlamasına dahil edilen buğday, arpa, ayçiçeği, kanola, nohut, kuru fasulye ve yem bitkilerine ait toplam ekiliş alanı 675.828 dekardır. Bu alan, İstanbul'daki toplam işlenen tarım alanı olan 746.139 dekarın yüzde 90,5'ine karşılık gelmektedir. Bu oranın Silivri'de yüzde 96,7 gibi son derece yüksek bir seviyeye ulaştığını gururla ifade ediyorum" dedi. 2024 yılı itibarıyla İstanbul'da 308.967 dekarlık alanda 135.753 ton buğday üretimi yapıldığını belirten Parıldar, bunun yüzde 59'unun, yani yaklaşık 80 bin tonunun Silivri'den sağlandığını açıkladı. Kanola özelinde ise İstanbul'un toplam üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Silivri'nin 5 bin 600 tonluk üretimiyle bu alanda da lider olduğunu söyledi. Parıldar, "2025 yılı için kanola ekim alanının İstanbul genelinde yüzde 90 artarak 40.907 dekara ulaşması bekleniyor. Bu artış, çiftçimizin gösterdiği ilginin ve sahadaki emeğin bir yansımasıdır" dedi. İstanbul'un yüzölçümünün yüzde 16'sını oluşturan yaklaşık 868.850 dekarlık tarım alanının 390.377 dekarının Silivri'de olduğunu belirten Parıldar, ilçenin İstanbul'daki tarla bitkileri üretiminin yüzde 60'ından fazlasını tek başına karşıladığını ifade etti. Tarım destekleri konusuna da değinen Parıldar, "2024 yılı içinde İstanbul genelinde çiftçilerimize toplam 470,5 milyon TL tarımsal destek ödemesi yaptık. Bu tutarın 263,4 milyon TL'si yalnızca Silivri'deki üreticilerimize ulaştırıldı. Bu oran, İstanbul genelindeki tarımsal desteklerin yaklaşık yüzde 60'ına denk geliyor" diye konuştu. Anız yangınlarıyla mücadelede üreticilere önemli uyarılarda bulunan Parıldar, "Arnavutköy'de iki anız yangınında 237 dekar, Silivri'de ise yaklaşık 100 dekar alanda zarar oluştu. Bu tür olayların önüne geçebilmek için eğitim ve denetim faaliyetlerini artırdık. Üreticilerimize TARSİM sigortası yaptırmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Doğal afetlere karşı alınabilecek en güçlü önlem bu sigorta sistemidir" dedi.

İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyeye tırmandı Video Galeri

İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyeye tırmandı

İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyelere tırmandı. Nisan ayında üretim bölgelerinde yaşanan don, rekolteyi düşürdü. Azalan ürün miktarı, fiyatların yükselmesine neden oldu. İstanbul'da meyve fiyatları yükseldi. Fiyat artışının temel nedeni ise Nisan ayında üretim bölgelerinde yaşanan don olayları. Meyve rekoltesinin düşmesi, piyasaya çıkan meyve miktarını azaltarak fiyatların yükselmesine yol açtı. Üretimin az olması nedeniyle özellikle bazı meyveler marketlerde rekor seviyelere ulaştı. Kiraz ve armut, şu an en yüksek fiyatla satılan meyveler arasında yer alıyor. Kirazın kilogram fiyatı marketlerde 500 ila 600 TL arasında değişirken, armut 180 ila 200 TL arasında satılıyor. Diğer meyvelerde de benzer bir tablo söz konusu. Nektarinin kilosu 200-220 TL, üzüm 150-200 TL, şeftali ise 180 TL civarında satılıyor. "Marketlerde 200 TL'nin altında meyve yok" Meyve fiyatlarında yaşanan artış hakkında açıklamalarda bulunan hal esnafı Nurullah Dağıstanlı, "Bu dönemde çok az bölgeden meyve geliyor. Kayısı Malatya'dan gelmiyor Mersin'den geliyor. 15 gün sonra İstanbul'da kayısı bulamazsınız. Şu anda üzüm mevsimi ama fiyatlar yüksek. Normalde bu aylarda fiyatlar düşük olurdu ama don vurduğu için yüksek. Biz toptan satış yapıyoruz. Fiyatlarımız meyvesine göre 100 TL, 80 TL, 200 TL değişiyor. Kiraz bizde 350 lirayken marketlerde 500 600 TL satışı var. En ucuz meyve karpuz. Elmanın mevsimi olmadığı için şu anda fiyatı daha yüksek, kilo fiyatı ise 100 TL. Fiyatlar düşmez, meyve bu sene sıkıntı. Şu anda en yüksek olan meyve armut ve kiraz. Armut 100-130 TL, Kayısı 80-130 TL, bunlar benim kendi toptan fiyatlarım. Bunlar marketlerde yüzde 30 yüzde 40 daha yüksek. Market fiyatları 200 TL'nin altında meyve yok. Üzüm 200 TL, şeftali 180-200 TL armut 180-170-200 TL, kiraz 500-600 TL. Bunun çözümü yok. Allah'tan gelen bir şey bunun çözümü olmaz. Az tüketilecek bu kadar basit. Don olduğu zaman meyve verecek olan ağaç çiçekte açmaz meyvede vermez. Bu durum önümüzdeki yılları da etkiler" şeklinde konuştu.

Ocak Ayında Kurulan Şirket Sayısı Yüzde 12,8 Azaldı Haber

Ocak Ayında Kurulan Şirket Sayısı Yüzde 12,8 Azaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Ocak ayına ilişkin Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, Ocak ayında kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 12,8, kurulan kooperatif sayısı yüzde 11,2 ve kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,5 azaldı. Şirket Kapanışlarında Düşüş Aylık bazda kapanan şirket sayısı yüzde 74,1, kapanan kooperatif sayısı yüzde 79, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 19,9 oranında geriledi. Yıllık Bazda Artış Var Ocak 2025’te, Ocak 2024’e kıyasla kurulan şirket sayısı yüzde 2,1, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 8 arttı. Ancak kurulan kooperatif sayısı yüzde 29,2 azaldı. Kapanan şirket sayısı ise yıllık bazda yüzde 16,2, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 6,7, kapanan kooperatif sayısı ise yüzde 6,5 arttı. Sermaye Azaldı Ocak ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, Aralık ayına göre yüzde 24,7 oranında düşüş gösterdi. Kurulan şirketlerin yüzde 88,2’si limited, yüzde 10,3’ü anonim şirket, yüzde 1,5’i ise kooperatif olarak kaydedildi. En Fazla Şirket İstanbul'da Kuruldu Bu ay kurulan şirketlerin yüzde 35,9’u İstanbul, yüzde 11,1’i Ankara, yüzde 6,3’ü İzmir’de faaliyet göstermeye başladı. Ayrıca, Türkiye’nin tüm illerinde şirket kuruluşu gerçekleşti. Yabancı Sermayeli Şirketler Ocak 2025’te 537 yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu. Bunların 333’ü Türkiye, 26’sı İran, 22’si Almanya ortaklı olarak faaliyete başladı. Yabancı ortak sermayeli şirketlerin yüzde 77,5’lik sermaye payı yabancı yatırımcılara ait oldu. Şirket kuruluşlarındaki azalış, ekonomik durgunluk sinyali olarak değerlendirilirken, yıllık bazda artış göstermesi piyasada hâlâ hareketliliğin sürdüğüne işaret ediyor.

Uzmanlar Uyardı: Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi Büyüyor Haber

Uzmanlar Uyardı: Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi Büyüyor

Müsilaj Yeniden Göründü Marmara Belediyeler Birliği'nin 50. yılı kapsamında Bursa’da düzenlenen etkinlikte, Marmara Denizi ve müsilaj tehlikesi ele alındı. Programda konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın denizdeki biyolojik üretimin ilk basamağı olan planktonların aşırı çoğalması sonucu oluştuğunu belirtti. Deniz yüzeyinin sıcaklığının 10,5 dereceye ulaştığını vurgulayan Sarı, "Deniz şartlarında 40-50 yıllık rekorlar kırılıyor. Kirlilik önlenmezse müsilaj felaketi kaçınılmaz" dedi. Deniz Kirliliği Sorunu Çözülmedi Sarı, 1980'li yıllardan bu yana belediyeler ve hükümetler değişse de Marmara Denizi’ne atık deşarjının değişmediğini belirterek, şu tespitlerde bulundu: Evsel atıkların sadece %51,7’si ileri biyolojik arıtmadan geçiriliyor. Bandırma’da arıtma tesisi yok, sadece pompalama tesisi var ve atıklar doğrudan Marmara Denizi'ne deşarj ediliyor. Denize kıyısı olan belediyeler atıklarını pompalarla basıyor, ancak bu atıklar Marmara'da kalıyor. Saros Körfezi'ne Kadar Yayıldı Sarı, 2021’de hazırlanan eylem planı uygulanmış olsaydı bugün müsilaj sorununun yaşanmayacağını belirterek, müsilajın Kuzey Ege’deki Saros Körfezi’ni bile etkilediğini söyledi. Müsilaj nedeniyle deniz çayırlarının, mercanların ve midyelerin zarar gördüğünü, balıkçılık ve turizmin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Sarı, "Nisandan itibaren müsilaj yüzeye çıkacak. Küçük balıkçılar perişan durumda. Harekete geçmezsek Marmara’yı kaybedeceğiz" dedi.

30 Metre Derinde 6 Ton Tarım Ürünü Üretildi Haber

30 Metre Derinde 6 Ton Tarım Ürünü Üretildi

İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, 30 metre derinlikte, toprak kullanılmadan ve gün ışığı olmadan üretim yaparak dikkat çekiyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, iki yıl içinde 6 tondan fazla ürün elde ettiklerini belirtti. Merkez, ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan sistemlerin yanı sıra su tasarrufu ve çevre dostu üretimle öne çıkıyor. Parıldar, bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışığın özel aydınlatma sistemleriyle sağlandığını, besin elementlerinin ise sulama suyuyla bitkilere verildiğini aktardı. Bu yöntemle pestisit kullanılmadan üretim yapılabiliyor, yılın 365 günü ürün yetiştirilebiliyor. KENT İÇİNDE UCUZ VE TAZE ÜRÜN 2022 yılında açılan merkez, Kağıthane Belediyesi ve İGSAŞ'ın ortak desteğiyle lojistik maliyetlerini düşürerek kentte yaşayanların taze ve uygun fiyatlı sebzelere ulaşmasını hedefliyor. Merkezde, 275 metrekarelik üretim alanında 40-100 kat daha fazla ürün elde edilebiliyor. Merkezde yapılan 88 farklı denemeden elde edilen veri setleri, yeni yatırımcılarla ücretsiz paylaşılıyor. Parıldar, bu merkezdeki asıl hedefin bilgi ve veri üretmek olduğunu, bu verilerin tarımsal üretim süreçlerini geliştirmede büyük rol oynayacağını ifade etti. GELECEĞİN TARIMI ZİYARETÇİLERE AÇIK 10 binden fazla ziyaretçiye kapılarını açan merkez, öğrenci ve araştırmacılara eğitim fırsatları sunuyor. Parıldar, gelecekte ilaç sanayisi için bitki üretimi gibi farklı projeleri de hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, yüksek verimlilik ve yenilikçi tarım yöntemleriyle Türkiye’nin tarımda geleceğine ışık tutuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.