TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karaman Ziraat Odası

AGRONEWS - Karaman Ziraat Odası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karaman Ziraat Odası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karaman’da bir çiftçi kurduğu serada 5 milyon fide üretiyor Video Galeri

Karaman’da bir çiftçi kurduğu serada 5 milyon fide üretiyor

Karaman’ın Sudurağı beldesinde çiftçilik yapan memur emeklisi ziraat teknisyeni Hayri Polat, kurduğu 5 bin metre karelik serada 5 milyon adet fide üretiyor. Yaşadığı beldeye bölgenin en büyük serasını kuran girişimci çiftçi, ürettiği fidelerin bir bölümünü kendisi ekerken, yarısından fazlasını da başta Konya merkez olmak üzere Ereğli ve Çumra ilçelerindeki üreticilere satıyor. Serada 4 milyon adet kapya biber ile 1 milyon adet değişik sebze fidesi yetiştiriliyor. "Çiftçilik 12 ay yapılmalı" Emekli olduktan sonra çiftçiliğe ağırlık verdiğini belirten ziraat teknisyeni Hayri Polat, yaşadığı beldeye Karaman bölgesinin en büyük serasını kurduğunu söyledi. Polat, 5 bin metre kare alana sahip olan serada toplam 5 milyon adet fide yetiştirdiğini ifade ederek, "Bu yetiştirdiğimiz fidelerin 2 milyon 200 binini kendimiz açık tarlamıza ekiyoruz. Böylelikle de fideye parası vermemiş oluyoruz. Üretmiş olduğumuz fidelerin yarısından fazlasını da başta Konya merkez olmak üzere Ereğli ve Çumra ilçelerindeki üreticilere satıyoruz" dedi. Polat, çiftçiliğin 12 ay boyunca yapılması gerektiğini de vurgulayarak, "Ben kendim yılda bir defa buğday ekerek kendime çiftçiyim diyemiyorum. Çünkü bu işin 365 günde sadece 1 hafta işi var. Biz dedik ki bunu 12 aya nasıl yayarız. Yaptığımız çalışmalarla ürün desenimizi arttırarak bunu 12 ayın tamamına yaydık. Şuan bizim boş günümüz yok ve yıl boyunca tarımla uğraşıyoruz" diye konuştu. "Girişimci çiftçimizi kutluyorum" Serada incelemelerde bulunan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram da, merkeze bağlı Sudurağı beldemizde çiftçimizin 5 bin metre kara alana kurmuş olduğu seradayız. Bu yapılan yatırım bölgemiz için büyük öneme sahiptir. Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen buraya yaptığı yatırımdan dolayı çiftçimize teşekkür ediyoruz. Üretmekle ilgili Karaman ovasının tek bir sorunu var o da sudur. Çiftçilerimiz susuzluğa rağmen üretmeye devam ediyor" diye konuştu.

Karaman’da coğrafi işaretli kara elmasın hasadı başladı Haber

Karaman’da coğrafi işaretli kara elmasın hasadı başladı

Karaman’da coğrafi işaretli, kara elmas olarak adlandırılan ekşikara üzümünün hasadı başladı. Karaman’ın Toros Dağları eteklerindeki köylerde 40 bin dekar alanda yılda yaklaşık 35 bin tona yakın üretimi gerçekleşen yaş ve kuru üzüm Türkiye’nin değişik pazarlarında yüksek fiyatlarla satılıyor. Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, merkeze bağlı Bozkandak köyünde düzenlenen ekşikara üzümünün hasadına katıldı. Köy sakinlerinden Mehmet Ali Duran’ın söylediği türkülerle başlayan hasatta Vali Sarıibrahim, eline aldığı makasla üzüm hasadı yaptı. “Ekşikara üzümü Torosların güzelliğini gösteriyor“ Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, ekşikara üzümünün Torosların güzelliğini gösterdiğini ifade ederek, “Çok güzel bir hasat dönemi yaşanıyor. Yaklaşık 40 bin dekar alanda üzümde 35 bin ton rekoltemiz var. Gerçekten leziz bir üzüm. Ekşikara üzümünün Karaman’da üretiminin artmasına vesile olan herkese buradan teşekkür ediyorum. Torosların eteğinde böyle nadide ürünleri bulmak ve tanışmak bizim için ayrı bir mutluluk" dedi. “Köylerimizde katma değer üreten ciddi bir üzüm üretimi var” Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, "Kara elmas olarak bilinen ekşikara üzümünün hasadı başlamış durumdadır. Karaman’da yaklaşık 35 köyümüz yıllardır geçimini üzümden sağlamıştır. Geçmiş yıllarda burada üretilen üzümler Karaman’da bulunan Tekel Suma Fabrikasına satılıyordu. Fabrikanın kapanmasından sonra bu köylerdeki üreticilerimiz bir arayış içerisine girdi. Bizler de bu köylerimizde ekşikara üzümünün ekilmesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Çalışmalar kapsamında Karaman Valiliğimiz aracılığıyla fidanlar dağıttık. Şimdi de dağıtılan bu fidanların üzümlerini topluyoruz. Şuan bu köylerimizin katma değer üreten ciddi bir üzüm üretimi var. Bu bölgede üretilen üzümler Türkiye’nin değişik pazarlarında yüksek fiyatlarla satılıyor. Şuan sofralık dediğimizde ekşikara üzüm vazgeçilmez bir ürün oldu. Bu köylerde üretim sahalarının genişlemesi haliyle bizleri ve çiftçilerimizi mutlu ediyor" dedi. Bayram, ekşikara üzümüyle ilgili detaylı çalışmalar yaptıklarını da anlatarak, “Yaptığımız analizlere göre, bu üzüm başta kansızlığa, şeker hastalığına, karaciğer ve solunum yetmezliği olanlar ile üşümesi olan kişilere iyi geldiği yönünde bilgiler aldık" diye konuştu.

Karaman’da salçalık domates ve biber hasadı başladı Haber

Karaman’da salçalık domates ve biber hasadı başladı

Karaman’da ekimi her yıl artan salçalık domates ve biberin hasadı başladı. Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, Karaman’da sebze ve meyve üretiminin her yıl arttığını, ancak çiftçinin tek sorununu su olduğunu söyledi. Bayram, Kazımkarabekir ilçesi Çiftlikler mevkisinde çiftçi Abdullah Küçük tarafından ekilen ve hasadına başlanan salçalık domates ve kapya biber tarlasında incelemelerde bulundu. “Karaman Ovasında üretmekle ilgili sorun yok, tek sorun su” Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, özellikle dünyada ve Türkiye’de pandemiden sonra gıdanın ne kadar kıymetli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, “Bu anlamda Karaman’da da sebze üretimi artmaya başladı. Şu anda 400 dekar alanda domates ve kapya biber ekili arazide incelemelerde bulunuyoruz. Üreticilerimiz ürettikleri üründen ve aldıkları tonajdan oldukça memnun. Ama ister istemez Türkiye’nin bir gerçeği olan ekonomik gelişmelerden dolayı fiyat dengesizliği var. Şu anda bu üreticimiz iki ürün ekmiş, biberden memnun olduğunu, domatesten ise zarar ettiğini söylüyor“ dedi. Buraya sadece üretim olarak bakmaması gerektiğini de belirten Bayram, “Çünkü üreticimiz her yıl 4 milyon lira gibi ciddi bir istihdam sağlıyor. Bu tür üretimlerin Karaman’da artması bizleri haliyle memnun ediyor. Son yıllarda Karaman geneline baktığımızda 2 bin dekar alan üzerinde domates, bin dekar alanda da biber ekimi var. Bu da her geçen yıl artıyor. Karaman’da üretilen domates ve biberler kendi iç pazarının dışında İzmir ve Ankara başta olmak üzere birçok şehre gitmektedir. Kalite olduğunda satmakla ilgili bir sorun yaşanmıyor. Karaman Ovasında üretmekle ilgili hiçbir sorun yok. Tek sorunumuz su. Bölgemizin suya ihtiyacının olduğunu her zaman ve her yerde dile getiriyoruz. Biran önce suyla ilgili devam eden projelerin hayata geçirilmesini istiyoruz“ diye konuştu. Üretici Abdullah Küçük ise, yaklaşık 400 dekar alana salçalık domates ve biber ektiğini ifade ederek, “Buradan tonaj olarak 4 bin tona yakın bir ürün bekliyorum. Şu anda domatesin kilosunu 4 liradan veriyoruz. Ama bu fiyat bizleri tatmin etmiyor. Bizim tek sorunumuz su. Su olsaydı bu ürünü biraz daha fazla alabilirdik. Onun için biran önce bölgemizdeki su probleminin giderilmesini istiyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.