TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karpuz Üretimi

AGRONEWS - Karpuz Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karpuz Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tarladaki karpuz için öneri: Haber

Tarladaki karpuz için öneri: "Belediyeler hasat edip ücretsiz dağıtsın"

150 bin dönüm ekili alan ile Türkiye'nin karpuz ihtiyacının yüzde 30'unu tek başına karşılayan Adana'da hasat sürüyor. İlk turfanda hasatta 20-24 liradan alıcı bulan tescilli Adana karpuzunun kilosu tarlada 2 buçuk liraya kadar geriledi. Ürünlerini ucuza satmak istemeyen bazı çiftçiler, traktörle karpuz bahçelerini sürdü. Tarlada 2 TL'ye kadar düşen karpuzun marketlerde kilogram fiyatının 9 ila 12 TL arasında olduğu görüldü. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, belediyelere çağrıda bulunarak, bu karpuzların hasat edilerek halka ücretsiz dağıtılması önerisinde bulundu. "Hasat bollaştı, fiyatlar düştü" Karpuz fiyatlarının dip seviyeye ulaştığını belirten Doğan, "Ülkemizin en erkenci karpuzları Adana'da yetiştirilmekte. Bu yıl Türkiye karpuzunun yüzde 30'u Adana'da yetiştirildi. İlk hasatta kilosu 20-24 liradan satıldı. Ancak haziran ayının ortalarından sonra karpuz fiyatları düştü. Şu anda en iyi karpuz tarlada 2,5 liradan satılıyor. Çekirdeksiz karpuzlar da 7 liradan alıcı buluyor. Çekirdeksiz karpuz masraflarını kurtarıyor ama diğer karpuzlar tarlada kaldı. Havalar ısındığı için Türkiye'nin birçok ilinde hasat başladı. Birçok ilde hasat sürdüğü için fiyatlar çok düştü" ifadelerini kullandı. "Belediyeler karpuzları halka dağıtmalı" Hem üreticileri hem de belediyeleri uyaran Doğan, "Bazı çiftçilerimiz karpuzlarını atıyor, bazıları ise tarlalarını sürüyor. Bu karpuzlar aslında nimet, sürülmemeli, halka dağıtılmalı" dedi. Doğan şöyle devam etti: "Ülkemizde 81 il ve 900'den fazla ilçe var. O illerimiz ve ilçelerimizdeki belediye başkanları çiftçimizin karpuzunu alıp, hiç karpuz yemeyen vatandaşlara dağıtmalı. Öyle olursa eğer çiftçimiz rahatlayacak. Belediyeler karpuzları alıp dağıtsa belki fiyatlar 5-6 liraya yükselecek. Öyle olunca da çiftçimizin masrafları çıkacaktır" diye konuştu.

Adana'da karpuzun tarlada kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi Video Galeri

Adana'da karpuzun tarlada kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi

Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden Adana'da karpuzun tarlada kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi. Çekirdeksiz siyah karpuz ise 5 liradan alıcı buluyor. Dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra 4,5 milyon ton ile 2'nci sırada olan Türkiye'de sezon yaklaşık bir ay önce Başladı. Bir çok üründe olduğu gibi karpuz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Adana'da da karpuz hasadı tarlalarda hızla sürüyor. Bu sene 150 bin dönüm alanda ekilen karpuzdan kent genelinde ise 1 milyon 100 bin tona yakın rekolte bekleniyor. Fiyatlar dibe çakıldı İlk hasat edildiğinde tarlada kilosu 20-24 liradan satılan karpuz, kent genelinde yaşanan bolluk ile ülke genelinde fazla rağbet görmeyince tarlada kilogram fiyatını 2,5 liraya kadar geriletti. İç piyasanın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ve Balkan ülkesi de havaların serin gitmesi nedeniyle karpuz alımı yapmadı. Bu sene yaklaşık 32 bin dönüm alanda ekilen ve şuanda hasat edilen çekirdeksiz karpuzun da tarlada kilogram fiyatının 5 liradan olduğu ifade edildi. Bilgi veren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Karpuz fiyatları dibe ulaştı. Tescilli Adana karpuzumuzun kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi. Çekirdeksiz siyah karpuz ise 5 liraya kadar düştü. 5 liraya şuanda alan yok. İlk karpuz hasadı yapıldığında kilogram fiyatı 20-24 liraydı. Kurban Bayramı'ndan sonra kent genelinde havalar birden ısınıp hasat bollaşınca fiyatlar geriledi" dedi. "Fiyatı 2,5 TL, nakliyesi 3,5 TL" Çiftçilerin nakliye bulmakta da zorlandığına değinen Başkan Doğan, "Karpuzun İstanbul'a nakliyesi kilogram başına 3,5 lira. O nedenle çiftçi kamyon ve tır bulmakta zorlanıyor. Çiftçimiz bu sene para kazanamadı. Çekirdeksiz karpuzun fidesinin 1 dönüme maliyeti 22 bin lira. Çiftçimiz ortalama 6 dönüm verim aldığında eline fide parası geçiyor" ifadelerini kullandı Yurt dışından talebin çok olmamasının da fiyatları düşürdüğünü vurgulayan Doğan, "Şuanda karpuz tüketimi var ancak yurt dışından talep yok. Ürün bolluğu yaşanıyor. Üretim bolluğu karpuzun fiyatlarını düşürdü. Geçen yıl Avrupa Futbol Şampiyonası vardı ve yurt dışına hep karpuz gitti. Bu yıl karpuz tarlada kaldı" diye konuştu.

Çukurova'dan sonra Türkiye'nin gözü burada Haber

Çukurova'dan sonra Türkiye'nin gözü burada

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Aydın, bu yıl da karpuz üretiminde dikkat çekiyor. Çukurova'dan sonra en büyük karpuz üretim bölgesi olan Aydın'ın karpuzlarına olan talep her geçen gün daha da artarken, Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok ilden gelen taleplere yetişmek için sabahın erken saatlerinde kesime giren üreticiler ise arz talebi karşılamakta güçlük çekiyor. Aydın bu yıl en üst kalite ve rekoltede karpuz üretimi yaparken, birçok ilden Aydın'ın meşhur karpuzunu almaya gelen pazarcılar da sabahın erken saatlerinde karpuz bostanına girerek ürünlerini araçlara yüklemek için saatlerce sıra bekliyor. Müşterilerinin Aydın karpuzunu beklediğini ve talepten çok memnun olduklarını ifade eden karpuzcular, Aydın karpuzunun tadı ve aroması dolayısıyla Aydın karpuzu çıkınca başka bölgelere gitmediklerini söyledi. "Bu bölge bitmedikçe başka yere gitmeyiz" Burdur'un Gölhisar ilçesinden Aydın'a karpuz almaya gelen pazarcı Halil Çelik; "Aydın bölgesinin karpuzu çıktığı zaman başka bir yerde karpuz arayışına girmiyoruz. Çünkü, bu bölgenin karpuzu, aroması, şekli, diksiyonu, her şeyi çok güzel olduğu için müşteri bu bölgenin karpuzunu tutuyor. Zaten Aydın karpuzu çıktıktan sonra diğer bölgelerin karpuzu pek rağbet görmüyor. Herkes karpuz sarmak için tarlada sıraya giriyor. Biz bunları tezgaha indirdiğimizde halk tarafından yoğun bir talep oluyor. Bizim gibi bu sefer müşteri de tezgahta sıra bekliyor. Küçük bir pazarcı olarak haftalık en kötü 20-25 ton karpuz satıyorum. Haziran'ın 10'u gibi başlıyor, Ekim'in 10'una kadar geldiğimiz oluyor. Yani bu bölge bitmedikten sonra hiçbir yere ayrılmıyoruz. Bu bölgenin karpuzu bitinceye kadar devam ediyoruz" dedi. Germencik'ten Efeler'e karpuz almaya gelen Osman Alimoğlu; "Yerli çıktı. Erken saatte geliyoruz. Geç saatlere kadar sıra bekliyoruz. Zaten Adana'dan sonra Aydın karpuzu geliyor. İlk orası çıkıyor sonra Aydın çıkıyor. Kalite olarak aynı kalite. Sadece sıra olarak biraz geç çıkıyor. İyi bir sezon olmasını diliyorum" dedi. "Buranın kalitesine borçluyuz" Söke'den gelen karpuzcu Özgür Kanık da; "Buranın karpuzunun kalitesini zaten söylemeye gerek yok. Yani kalitesini bildikleri için Antalya'dan, Burdur'dan, Denizli'den, birçok bölgeden gelen var zaten buraya. Ben bile sabah saat 4'te buraya geldim. Daha bir sürü sıra bekliyorum. Müşteri memnuniyetini zaten anlatamam, çok güzel. Müşteriler çok memnun. Yaklaşık olarak doldurduğum aracımı iki günde bir tüketiyorum. Bazen bir günde tükettiğimiz de oluyor. Bunu da buranın kalitesine borçluyuz yani" dedi. "10 ton rekolte bekliyoruz" Rekoltenin bu yıl çok iyi olduğunu ifade eden karpuz üreticisi İsa Günlü ise "Kızılcaköy, kırsal bölge biraz daha yukarıda ve ovaya göre daha erkenci buraları. Malımız çok güzel yetişti bu yıl. Havalar çok iyi gitti. İlk zaman biraz soğuk olması dolayısıyla hasat, geçen yıla göre 10 gün gecikti ama malın kalitesi geçen yıla göre çok daha iyi. Tonajımız iyi. Bu yıl rekoltemiz iyi, 9-10 ton civarı bir rekolte bekliyoruz. Şu ana kadar memnunuz. Sadece bu yıl ekiliş alanları genişledi. Dolayısıyla arz talep meselesi. Arz çok talep ona göre yetişemiyor. Dolayısıyla fiyatlar, geçen yıla göre neredeyse aynı ama girdiler iki katına ulaştı. Ama yine de memnunuz" dedi. "Kalitesi, aroması, tadı, çekiyor kendine" 25 yıldır karpuz tüccarlığı yapan Tosun Demir de, bu yıl rekoltenin iyi ancak fiyatların düşük olduğunu ifade ederek "Bu yıl işimiz güzel, fiyatlar güzel değil. Rekolte çok güzel, ihracatın yavaşlamasıyla birlikte fiyatlar düştü. Şu anda tarlada 7-8 TL hasat ediliyor. Marketlerde hala 15-20 TL bandında satılıyor. Vatandaş bunun hesabını bize soruyor. Biz de işin içinden çıkamıyoruz ama yapacak bir şey yok. Para kazanmıyoruz, bu yıl geçen yıla göre yarı yarıya fiyatlar düşük. Aksine rekolte de geçen yıla göre yarı yarıya fazla. Saat 5'te işçiler tarlaya gelip malı kırıp hazırlıyor, saat 6 gibi bizden mal alan arkadaşlar gelir arabaları sarılmaya başlar. Hasat, öğlene kadar devam eder, bazen saat 3'e kadar devam eder. Havalar şu anda normal. Birkaç gün içinde sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıktığında daha da zorlaşacak. Karpuzun gelişimi de hızlanacak. Geçen yıl malı yetiştirmekte zorlanıyorduk, bu sene de malın sevkiyatında zorlanıyoruz. Allah'ın izniyle işin içinden çıkacağız. Türkiye'de Çukurova'dan sonra Ege Bölgesi'nde en rekolteli, en kaliteli mal Aydın'da yetişir. Tadı, aroması, boyutu, şekli, her şeyi ile birlikte karpuzda aranacak bütün özellikler Aydın'da olduğu için tercih ediliyor. Bütün çevre illerden gelen oluyor. Ayrıca bu kalitenin halk da farkında. Aydın toprağı kesinlikle, çok bereketli ve verimli. Saat 5'te bizimle birlikte gelen kilocu arkadaşlar var. Saat 3'e kadar bekliyor. Şartlar ne olursa olsun bu karpuzu sarıp gidecek. Çünkü müşterisi ona alışmış. Malın kalitesi aroması, tadı, onu çekiyor kendine. Aydın karpuzu hem tarlada hem pazarda müşteriyi sırada bekletiyor yani" dedi.

Hasadı süren karpuzun kilosu 9-10 liraya geriledi Haber

Hasadı süren karpuzun kilosu 9-10 liraya geriledi

Dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra 4,5 milyon ton ile 2'nci sırada olan Türkiye'nin, karpuz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Adana'da turfanda karpuz hasadı sürüyor. Bu sene 150 bin dönüm alanda ekilen karpuzdan kent genelinde ise 1 milyon 100 bin tona yakın rekolte bekleniyor. Fiyatlar düştü İlk hasat edildiğinde tarlada kilosu 20-24 liradan satılan karpuz, ülke genelinde havaların serin gitmesi nedeniyle fazla tüketilmeyince tarlada kilogram fiyatı 9-10 liraya kadar geriledi. İç piyasanın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ve Balkan ülkesi de havaların serin gitmesi nedeniyle karpuz alımı yapmadı. Hasat sırasında konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların bayram sonrası yükselişe geçmesini beklediklerini belirtti. Doğan, "Şu anda kumda karpuz hasadı devam ediyor. Ancak bayram sonrası kumda karpuz hasadı kalmayacak. Şu anda kilogram fiyatı 9-10 liradan satılıyor. Kurban Bayramı'ndan sonra tüketimin artacağını, fiyatların da yükseleceğini bekliyoruz" dedi. "Bu sene karpuzdan umutluyuz" Şu anda karpuz üreticisinin maliyeti ancak kurtardığını vurgulayan Doğan, "Karpuz bu fiyatlara gitmeye devam ederse çiftçiler maliyeti ancak kurtaracak. Geçen yıl bu zamanlar Adana'da 45 dereceyi aşan sıcaklıklar vardı. Karpuzların bir kısmı hatta yandı. Fiyatların bayram sonrası düzeleceğini bekliyoruz. Bu yıl, geçen yıla oranla verim ve ekim alanı yüksek. Bu sene karpuzdan umutluyuz" ifadelerini kullandı. "Havalar soğuk, satışlar az" Karpuz üreticisi Hüseyin Demir ise, "Havalar soğuk olduğu için pek satış yapamıyoruz. Fiyatlar 9-10 liradan gidiyor. Bayram sonu fiyatların daha iyi olacağını düşünüyoruz. İlk hasatta fiyatlar 20 liranın üzerindeydi. Şu anda karpuz maliyetini kurtarıyor. Çok fazla para kazandırmıyor, bayram sonu inşallah satışların açılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Mersin'de karpuz hasadı başladı Haber

Mersin'de karpuz hasadı başladı

Yaz aylarının vazgeçilmez ürünü karpuzda hasat sezonu başladı. Çukurova bölgesinin birçok yerinde olduğu gibi Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Kulak Mahallesi'nde de tarlalara giren işçiler, yıl boyunca emek vererek yetiştirdikleri karpuzları hasat ediyor. Geçen yıl 10 dönümden ortalama 55 ton ürün alan üretici Hasan İnan, bu sezon 30-35 ton seviyelerinde verim beklediğini ifade etti. Tarlada karpuzun kilogram fiyatının ise 20-25 lira arasında değiştiği belirtildi. Ürün kalitesine göre fiyatların farklılık gösterdiği ifade edilirken, zirai don nedeniyle verim kaybının yüzde 30-35'lerde olduğu dile getirildi. "Tarlada kilosu 20-25 TL arasında" Üretici Özkan Özkara, binbir emekle yetiştirdikleri karpuzları hasat etmeye başladıklarını belirterek, "Yoğun bir şekilde karpuz kırımlarımız devam ediyor. Bu yıl zirai dondan etkilendik, tonajlarımız düşük. Dolu da yağdı, o yüzden karpuzlar bu yıl fazla verim yapmadı" diye konuştu. Karpuz fiyatlarına da değinen Özkara, "Karpuzun tarladaki kilogram fiyatı 20-25 TL arasında. Tabii bu değişebiliyor. Leke yoksa, mallar temizse eğer, daha iyi fiyata satılıyor. Eğer dondan etkilenmişse veya yaralıysa, fiyatlar daha aşağıya da gidebiliyor" dedi. Sabah erken saatlerde hasada başladıklarını anlatan Özkara, "Hava serinken çalışıyoruz. Saat 12.00'de eve gidiyoruz. İşçilerin yevmiyesi kamyon başına kabala alıyorlar. Ekip olarak bazen 10 bin, bazen 15 bin alıyorlar, tamamen attıkları tonaja bağlı" şeklinde konuştu. Üretici Hasan İnan ise, "Geçen sene 10 dönümden 50-55 ton çıkan karpuz, bu sene 35 ton çıkıyor. Kış aylarındaki olumsuz hava şartlarından dolayı mallar çok zedelendi, çok zarar gördü. Don nedeniyle hasat 1-2 hafta gecikti" ifadelerini kullandı.

Tescilli Adana karpuzunda hasat başladı: Kilogramı 20-24 lira Video Galeri

Tescilli Adana karpuzunda hasat başladı: Kilogramı 20-24 lira

Türkiye'nin karpuz ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına karşılayan Adana'da coğrafi tescilli turfanda karpuz hasadı başladı. Tarlada kilosu 20-24 liradan satılan karpuzun, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da ihraç edildiği bildirildi. Dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra 4,5 milyon ton ile 2'nci sırada olan Türkiye'nin, karpuz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Adana'da turfanda karpuz hasadı, deniz kıyısındaki Karataş ilçesi Kapı Mahallesi'nde başladı. Bu sene 150 bin dönüm alanda ekilen karpuzdan dönüme 5-6 ton verim alınırken ovadaki hasatta 8-10 ton rekolte, kent genelinde ise 1 milyon 100 bin tona yakın rekolte beklendiği ifade edildi. Tarlada kilosu 20-24 liradan satılan karpuzun, iç piyasanın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ve Balkan ülkesine de ihraç edildiği kaydedildi. "Fiyatlar çiftçiyi sevindiriyor" Hasatla ilgili bilgi veren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Geçtiğimiz sene hasat 10 gün erken başlamıştı ancak bu sene havaların soğuk geçmesi nedeniyle gecikmeli olarak başladı. Şu anda 1 dönüme 5-6 ton verim almaktayız. Karpuzun bu yıl kilogram fiyatı 20-24 lira arasında ve bu fiyat çiftçiyi sevindiriyor. Şu anda karpuz ülkenin dört bir yanına gönderilmeye başlandı ve yurt dışına gönderiliyor. Haziran ayının ilk haftasında siyah, çekirdeksiz karpuzlar çıkacak. Bu yıl karpuz ekimi geçen yıla oranla yüzde 20 fazla" dedi. "Karpuzun kilosunun 7 lira olması imkansız" Geçtiğimiz günlerde Karataş Ziraat Odası'nın 'Adana karpuzunun kilogramı 7 liradan satılıyor' açıklamalarına da tepki gösteren Doğan, "Bunu açıklayan oda başkanı çok yanlış bir fiyat açıkladı. Fiyatın 7 lira olması mümkün değil. Karpuzun kilogram fiyatı boyuna göre değişiyor. Küçük boy karpuzun kilogramı 20 liradan, büyük boy karpuzlar 24 liradan alıcı buluyor. 7 liraya karpuz satılması mümkün değil" diye konuştu. "Bu fiyatlar bizi kurtarıyor" 300 dönüm alanda karpuz ekimi yapan üretici Cumali Ardınç ise fiyatlardan memnun olduklarını belirterek, "Şu anda fiyatlar güzel. Karpuzun kilogram fiyatı 20-24 liraya satılıyor ve memnunuz. Karpuzun kilogram maliyeti 12 lira. Bu fiyatlar bizi kurtarıyor ancak 7-8 veya 10 liraya karpuzun kilogram fiyatı düşerse hep zarar ederiz" dedi.

Adana Karpuzunda Hasat Yaklaşıyor: Hedef 10 TL Fiyat Haber

Adana Karpuzunda Hasat Yaklaşıyor: Hedef 10 TL Fiyat

Dünya karpuz üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’de, ülke ihtiyacının dörtte birini karşılayan Adana’da karpuz hasadına sayılı günler kaldı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yıl Adana’da 150 bin dönüm alana karpuz ekildiğini ve hasatla birlikte tarlada kilogram fiyatının 10 TL olmasını beklediklerini açıkladı. Karpuzlar Don Felaketinden Etkilenmedi Doğan, Şubat ayında yaşanan zirai dona rağmen karpuzların büyük kısmının etkilenmediğini belirtti. “Zirai don yaşandığında karpuzların sadece yüzde 10’u ekilmişti, o dönemde zarar sınırlı oldu. Sonrasında ekilen karpuzlar ise oldukça iyi durumda” dedi. Çiftçinin Umudu Yurt Dışı Pazarı Mayıs ayının ikinci haftasında Karataş ilçesinin Bahçe ve Tuzla mahallelerinde ilk hasat başlayacak. Doğan, “Bir dönümde maliyet 30 bin lira civarında. Çiftçimiz dönüm başı 7-8 ton ürün alır ve 10 TL’den satabilirse para kazanacaktır. Geçen yıl Avrupa Futbol Şampiyonası döneminde yurt dışı ihracatla çiftçimizin yüzü güldü. Bu yıl da ihracat kapıları açılırsa aynı başarıyı yakalayabiliriz” dedi. Adana Karpuzuna Avrupa'dan Tescil Hedefi Adana karpuzunun marka değerini artırmak için çalıştıklarını belirten Doğan, “Geçen yıl 132 bin dönüm alanda ekim vardı. Bu yıl 150 bin dönüm aşıldı. Adana karpuzunun Türkiye tescilini aldık, Avrupa tesciliyle birlikte dünya markası yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.