TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karpuz Üretimi

AGRONEWS - Karpuz Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karpuz Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sözleşmeli karpuz üretti, milyonlarca lira zarar etti Haber

Sözleşmeli karpuz üretti, milyonlarca lira zarar etti

Karacabey'in Ovahamidiye Mahallesi'nde babadan kalma topraklarda domates, mısır ve karpuz üretimi yapan Seçim Gezegen, bir firmayla şubat ayında karpuz üretimi üzerine sözleşme imzaladı. Sözleşmeye istinaden firma tarafından temin edilen fidelerle 500 dönüme karpuz eken Gezegen, hasat dönemine kadar firmayla tüm süreci sorunsuz yürüttü. Firmanın başlarda sorumluluklarını yerine getirdiğini ancak karpuz sezonu açıldığında hasat başladığında Karacabey Ovası'nda fiyatların kötüleştini anlatan Gezegen, "Yani dönümü bin lira ila 10 bin lira arasında karpuz satılınca sözleşme yaptığımız Konyalı firma bizden bir miktar karpuzu aldıktan sonra ortadan kayboldu" dedi. Yer gök karpuz Firmayı defalarca Karacabey'e çağırdıklarını ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını vurgulayan Gezegen, şöyle konuştu: "Bize 'Sözleşme fiyatı yüksek karpuz fiyatı da çok düştü' dediler ve sözleşmeye yazılan fiyatların tekrar güncellenmesini istediler. Onu da kabul ettik ona rağmen gelip şu anda bulunduğumuz arazi ile beraber yaklaşık 300 dönüm karpuzumu yerde bıraktılar. Şimdi görüyorsunuz yer gök karpuz. Bu karpuza yaklaşık 20 gün önce dönümüne 60 bin lira verdi tüccarlar ama sözleşmeli diye satmadık. Bu mal elimizde kaldı. Bugün yarın geliyoruz derken gelmediler ürünüm tarlada heba oldu." Kilosu 5 ve 7 liradan anlaştı Sözleşmeli ekim yapmasına rağmen perişan olduğunu dile getiren Gezegen, "Şubat ayında çekirdekli karpuz için kilosu 5 lira, çekirdeksiz karpuz için de 7 liradan anlaştık. Karacabey Ovası'nda fiyatlar çökünce firma bizden malı almak yerine gidip kilogramı 1 liraya 2 liraya mal aldı. Başka çiftçilerden adeta bedavaya mal alıp her gün 60 tır ürün çıkardılar bölgeden." ifadesini kullandı. Firmanın ürününe hastalıkla dediğini ancak bir tanesinin bile bozuk olmadığını belirten Gezegen, şöyle devam etti: "Gelmeyeceklerini anlayınca bu biraz geç oldu; hukuki mücadele başlattım. Benim burada takriben 15-20 milyon lira zararım var. Üretiyorum, üretmeye çalışıyorum, devlet büyüklerinin istediği gibi sözleşmeli yapıyorum ama yine de zarar ediyorum. Dönümüne 40 bin lira harcadım. Dönümünden 15- 20 bin lira kazanmak benim de hakkım. Tüccarlara döümünü 60 bin liradan vermedik. Dürüst olduğumuz için başımıza bu geldi. İlgili firmaya bir ihbarname çektik. Buna cevap vermediler. Adli makamlara taşıdık konuyu ve keşif yapıldı. Keşfin raporları çıkınca ona göre bir pozisyon alacağız." Londra'da yaşıyor baba mirası için geliyor Londra'da yaşadığını ve restoran işlettiğini belirten Gezegen, şunları söyledi: "Baba toprağına sahip çıkalım diye gelip ekim yaptık zarar ettik. Yaklaşık 10 yıldır gelip tarlaları ekip hasat ediyorum. Nisan ayında geliyor sonbaharda dönüyorum. İyi bir çiftçiyim, iyi bir üreticiyim, malına toprağına çok değer veren, zamanında ilaçlayan zamanda gübresini veren iyi bir çiftçiyim, toprağımı, ülkemi çok seviyorum. Tarım sevgisini benden aldılar gittiler." Gezegen, firmanın ilk başta sözleşmeye uygun hareket ettiğini ve A kalite ürününden 55 tır aldığını belirterek, "Yaklaşık bin 300 ton ürünümü aldılar gerisi kaldı. Arazimden aldıkları tırların fişlerini de bana vermiyorlar. Yani firmada inanılmaz bir işgüzarlık var. Daha sonra öğrendim Karacabey'de birçok çiftçiyi benzer şekilde mağdur etmişler" dedi. Tonlarca karpuzun hasat edilmediğine dikkati çeken Gezegen, "Emeğe saygısızlık alın terine saygısızlık. Buradan Tarım ve Orman Bakanı ile Ticaret Bakanı'na sesleniyorum; hani römorkuyla malını döken çiftçiye takip başlatıyorsunuz ya sözleşmeli malımı almayan firmaya da işlem yapın. 3 bin 500 ton yani bir ili doyurur. Türkiye'de küçük bir ilin karpuz ihtiyacını 3 bin 500 tonla karşılarız ama tarlada kaldı" diye konuştu.

Tarladaki karpuz için öneri: Haber

Tarladaki karpuz için öneri: "Belediyeler hasat edip ücretsiz dağıtsın"

150 bin dönüm ekili alan ile Türkiye'nin karpuz ihtiyacının yüzde 30'unu tek başına karşılayan Adana'da hasat sürüyor. İlk turfanda hasatta 20-24 liradan alıcı bulan tescilli Adana karpuzunun kilosu tarlada 2 buçuk liraya kadar geriledi. Ürünlerini ucuza satmak istemeyen bazı çiftçiler, traktörle karpuz bahçelerini sürdü. Tarlada 2 TL'ye kadar düşen karpuzun marketlerde kilogram fiyatının 9 ila 12 TL arasında olduğu görüldü. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, belediyelere çağrıda bulunarak, bu karpuzların hasat edilerek halka ücretsiz dağıtılması önerisinde bulundu. "Hasat bollaştı, fiyatlar düştü" Karpuz fiyatlarının dip seviyeye ulaştığını belirten Doğan, "Ülkemizin en erkenci karpuzları Adana'da yetiştirilmekte. Bu yıl Türkiye karpuzunun yüzde 30'u Adana'da yetiştirildi. İlk hasatta kilosu 20-24 liradan satıldı. Ancak haziran ayının ortalarından sonra karpuz fiyatları düştü. Şu anda en iyi karpuz tarlada 2,5 liradan satılıyor. Çekirdeksiz karpuzlar da 7 liradan alıcı buluyor. Çekirdeksiz karpuz masraflarını kurtarıyor ama diğer karpuzlar tarlada kaldı. Havalar ısındığı için Türkiye'nin birçok ilinde hasat başladı. Birçok ilde hasat sürdüğü için fiyatlar çok düştü" ifadelerini kullandı. "Belediyeler karpuzları halka dağıtmalı" Hem üreticileri hem de belediyeleri uyaran Doğan, "Bazı çiftçilerimiz karpuzlarını atıyor, bazıları ise tarlalarını sürüyor. Bu karpuzlar aslında nimet, sürülmemeli, halka dağıtılmalı" dedi. Doğan şöyle devam etti: "Ülkemizde 81 il ve 900'den fazla ilçe var. O illerimiz ve ilçelerimizdeki belediye başkanları çiftçimizin karpuzunu alıp, hiç karpuz yemeyen vatandaşlara dağıtmalı. Öyle olursa eğer çiftçimiz rahatlayacak. Belediyeler karpuzları alıp dağıtsa belki fiyatlar 5-6 liraya yükselecek. Öyle olunca da çiftçimizin masrafları çıkacaktır" diye konuştu.

Adana'da karpuzun tarlada kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi Video Galeri

Adana'da karpuzun tarlada kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi

Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden Adana'da karpuzun tarlada kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi. Çekirdeksiz siyah karpuz ise 5 liradan alıcı buluyor. Dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra 4,5 milyon ton ile 2'nci sırada olan Türkiye'de sezon yaklaşık bir ay önce Başladı. Bir çok üründe olduğu gibi karpuz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Adana'da da karpuz hasadı tarlalarda hızla sürüyor. Bu sene 150 bin dönüm alanda ekilen karpuzdan kent genelinde ise 1 milyon 100 bin tona yakın rekolte bekleniyor. Fiyatlar dibe çakıldı İlk hasat edildiğinde tarlada kilosu 20-24 liradan satılan karpuz, kent genelinde yaşanan bolluk ile ülke genelinde fazla rağbet görmeyince tarlada kilogram fiyatını 2,5 liraya kadar geriletti. İç piyasanın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ve Balkan ülkesi de havaların serin gitmesi nedeniyle karpuz alımı yapmadı. Bu sene yaklaşık 32 bin dönüm alanda ekilen ve şuanda hasat edilen çekirdeksiz karpuzun da tarlada kilogram fiyatının 5 liradan olduğu ifade edildi. Bilgi veren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Karpuz fiyatları dibe ulaştı. Tescilli Adana karpuzumuzun kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi. Çekirdeksiz siyah karpuz ise 5 liraya kadar düştü. 5 liraya şuanda alan yok. İlk karpuz hasadı yapıldığında kilogram fiyatı 20-24 liraydı. Kurban Bayramı'ndan sonra kent genelinde havalar birden ısınıp hasat bollaşınca fiyatlar geriledi" dedi. "Fiyatı 2,5 TL, nakliyesi 3,5 TL" Çiftçilerin nakliye bulmakta da zorlandığına değinen Başkan Doğan, "Karpuzun İstanbul'a nakliyesi kilogram başına 3,5 lira. O nedenle çiftçi kamyon ve tır bulmakta zorlanıyor. Çiftçimiz bu sene para kazanamadı. Çekirdeksiz karpuzun fidesinin 1 dönüme maliyeti 22 bin lira. Çiftçimiz ortalama 6 dönüm verim aldığında eline fide parası geçiyor" ifadelerini kullandı Yurt dışından talebin çok olmamasının da fiyatları düşürdüğünü vurgulayan Doğan, "Şuanda karpuz tüketimi var ancak yurt dışından talep yok. Ürün bolluğu yaşanıyor. Üretim bolluğu karpuzun fiyatlarını düşürdü. Geçen yıl Avrupa Futbol Şampiyonası vardı ve yurt dışına hep karpuz gitti. Bu yıl karpuz tarlada kaldı" diye konuştu.

Çukurova'dan sonra Türkiye'nin gözü burada Haber

Çukurova'dan sonra Türkiye'nin gözü burada

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Aydın, bu yıl da karpuz üretiminde dikkat çekiyor. Çukurova'dan sonra en büyük karpuz üretim bölgesi olan Aydın'ın karpuzlarına olan talep her geçen gün daha da artarken, Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok ilden gelen taleplere yetişmek için sabahın erken saatlerinde kesime giren üreticiler ise arz talebi karşılamakta güçlük çekiyor. Aydın bu yıl en üst kalite ve rekoltede karpuz üretimi yaparken, birçok ilden Aydın'ın meşhur karpuzunu almaya gelen pazarcılar da sabahın erken saatlerinde karpuz bostanına girerek ürünlerini araçlara yüklemek için saatlerce sıra bekliyor. Müşterilerinin Aydın karpuzunu beklediğini ve talepten çok memnun olduklarını ifade eden karpuzcular, Aydın karpuzunun tadı ve aroması dolayısıyla Aydın karpuzu çıkınca başka bölgelere gitmediklerini söyledi. "Bu bölge bitmedikçe başka yere gitmeyiz" Burdur'un Gölhisar ilçesinden Aydın'a karpuz almaya gelen pazarcı Halil Çelik; "Aydın bölgesinin karpuzu çıktığı zaman başka bir yerde karpuz arayışına girmiyoruz. Çünkü, bu bölgenin karpuzu, aroması, şekli, diksiyonu, her şeyi çok güzel olduğu için müşteri bu bölgenin karpuzunu tutuyor. Zaten Aydın karpuzu çıktıktan sonra diğer bölgelerin karpuzu pek rağbet görmüyor. Herkes karpuz sarmak için tarlada sıraya giriyor. Biz bunları tezgaha indirdiğimizde halk tarafından yoğun bir talep oluyor. Bizim gibi bu sefer müşteri de tezgahta sıra bekliyor. Küçük bir pazarcı olarak haftalık en kötü 20-25 ton karpuz satıyorum. Haziran'ın 10'u gibi başlıyor, Ekim'in 10'una kadar geldiğimiz oluyor. Yani bu bölge bitmedikten sonra hiçbir yere ayrılmıyoruz. Bu bölgenin karpuzu bitinceye kadar devam ediyoruz" dedi. Germencik'ten Efeler'e karpuz almaya gelen Osman Alimoğlu; "Yerli çıktı. Erken saatte geliyoruz. Geç saatlere kadar sıra bekliyoruz. Zaten Adana'dan sonra Aydın karpuzu geliyor. İlk orası çıkıyor sonra Aydın çıkıyor. Kalite olarak aynı kalite. Sadece sıra olarak biraz geç çıkıyor. İyi bir sezon olmasını diliyorum" dedi. "Buranın kalitesine borçluyuz" Söke'den gelen karpuzcu Özgür Kanık da; "Buranın karpuzunun kalitesini zaten söylemeye gerek yok. Yani kalitesini bildikleri için Antalya'dan, Burdur'dan, Denizli'den, birçok bölgeden gelen var zaten buraya. Ben bile sabah saat 4'te buraya geldim. Daha bir sürü sıra bekliyorum. Müşteri memnuniyetini zaten anlatamam, çok güzel. Müşteriler çok memnun. Yaklaşık olarak doldurduğum aracımı iki günde bir tüketiyorum. Bazen bir günde tükettiğimiz de oluyor. Bunu da buranın kalitesine borçluyuz yani" dedi. "10 ton rekolte bekliyoruz" Rekoltenin bu yıl çok iyi olduğunu ifade eden karpuz üreticisi İsa Günlü ise "Kızılcaköy, kırsal bölge biraz daha yukarıda ve ovaya göre daha erkenci buraları. Malımız çok güzel yetişti bu yıl. Havalar çok iyi gitti. İlk zaman biraz soğuk olması dolayısıyla hasat, geçen yıla göre 10 gün gecikti ama malın kalitesi geçen yıla göre çok daha iyi. Tonajımız iyi. Bu yıl rekoltemiz iyi, 9-10 ton civarı bir rekolte bekliyoruz. Şu ana kadar memnunuz. Sadece bu yıl ekiliş alanları genişledi. Dolayısıyla arz talep meselesi. Arz çok talep ona göre yetişemiyor. Dolayısıyla fiyatlar, geçen yıla göre neredeyse aynı ama girdiler iki katına ulaştı. Ama yine de memnunuz" dedi. "Kalitesi, aroması, tadı, çekiyor kendine" 25 yıldır karpuz tüccarlığı yapan Tosun Demir de, bu yıl rekoltenin iyi ancak fiyatların düşük olduğunu ifade ederek "Bu yıl işimiz güzel, fiyatlar güzel değil. Rekolte çok güzel, ihracatın yavaşlamasıyla birlikte fiyatlar düştü. Şu anda tarlada 7-8 TL hasat ediliyor. Marketlerde hala 15-20 TL bandında satılıyor. Vatandaş bunun hesabını bize soruyor. Biz de işin içinden çıkamıyoruz ama yapacak bir şey yok. Para kazanmıyoruz, bu yıl geçen yıla göre yarı yarıya fiyatlar düşük. Aksine rekolte de geçen yıla göre yarı yarıya fazla. Saat 5'te işçiler tarlaya gelip malı kırıp hazırlıyor, saat 6 gibi bizden mal alan arkadaşlar gelir arabaları sarılmaya başlar. Hasat, öğlene kadar devam eder, bazen saat 3'e kadar devam eder. Havalar şu anda normal. Birkaç gün içinde sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıktığında daha da zorlaşacak. Karpuzun gelişimi de hızlanacak. Geçen yıl malı yetiştirmekte zorlanıyorduk, bu sene de malın sevkiyatında zorlanıyoruz. Allah'ın izniyle işin içinden çıkacağız. Türkiye'de Çukurova'dan sonra Ege Bölgesi'nde en rekolteli, en kaliteli mal Aydın'da yetişir. Tadı, aroması, boyutu, şekli, her şeyi ile birlikte karpuzda aranacak bütün özellikler Aydın'da olduğu için tercih ediliyor. Bütün çevre illerden gelen oluyor. Ayrıca bu kalitenin halk da farkında. Aydın toprağı kesinlikle, çok bereketli ve verimli. Saat 5'te bizimle birlikte gelen kilocu arkadaşlar var. Saat 3'e kadar bekliyor. Şartlar ne olursa olsun bu karpuzu sarıp gidecek. Çünkü müşterisi ona alışmış. Malın kalitesi aroması, tadı, onu çekiyor kendine. Aydın karpuzu hem tarlada hem pazarda müşteriyi sırada bekletiyor yani" dedi.

Hasadı süren karpuzun kilosu 9-10 liraya geriledi Haber

Hasadı süren karpuzun kilosu 9-10 liraya geriledi

Dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra 4,5 milyon ton ile 2'nci sırada olan Türkiye'nin, karpuz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Adana'da turfanda karpuz hasadı sürüyor. Bu sene 150 bin dönüm alanda ekilen karpuzdan kent genelinde ise 1 milyon 100 bin tona yakın rekolte bekleniyor. Fiyatlar düştü İlk hasat edildiğinde tarlada kilosu 20-24 liradan satılan karpuz, ülke genelinde havaların serin gitmesi nedeniyle fazla tüketilmeyince tarlada kilogram fiyatı 9-10 liraya kadar geriledi. İç piyasanın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ve Balkan ülkesi de havaların serin gitmesi nedeniyle karpuz alımı yapmadı. Hasat sırasında konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların bayram sonrası yükselişe geçmesini beklediklerini belirtti. Doğan, "Şu anda kumda karpuz hasadı devam ediyor. Ancak bayram sonrası kumda karpuz hasadı kalmayacak. Şu anda kilogram fiyatı 9-10 liradan satılıyor. Kurban Bayramı'ndan sonra tüketimin artacağını, fiyatların da yükseleceğini bekliyoruz" dedi. "Bu sene karpuzdan umutluyuz" Şu anda karpuz üreticisinin maliyeti ancak kurtardığını vurgulayan Doğan, "Karpuz bu fiyatlara gitmeye devam ederse çiftçiler maliyeti ancak kurtaracak. Geçen yıl bu zamanlar Adana'da 45 dereceyi aşan sıcaklıklar vardı. Karpuzların bir kısmı hatta yandı. Fiyatların bayram sonrası düzeleceğini bekliyoruz. Bu yıl, geçen yıla oranla verim ve ekim alanı yüksek. Bu sene karpuzdan umutluyuz" ifadelerini kullandı. "Havalar soğuk, satışlar az" Karpuz üreticisi Hüseyin Demir ise, "Havalar soğuk olduğu için pek satış yapamıyoruz. Fiyatlar 9-10 liradan gidiyor. Bayram sonu fiyatların daha iyi olacağını düşünüyoruz. İlk hasatta fiyatlar 20 liranın üzerindeydi. Şu anda karpuz maliyetini kurtarıyor. Çok fazla para kazandırmıyor, bayram sonu inşallah satışların açılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.