TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kayısı

AGRONEWS - Kayısı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kayısı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kayısı için acil destek çağrısı Haber

Kayısı için acil destek çağrısı

Karademir, "Çiftçimiz çaresiz durumda. Bahçesine sahip çıkmaya çalışıyor ama elinde avucunda bir şey kalmadı. Devlet desteği acilen gelmeli" dedi. Ziyarete, Kemer Köprü Mahalle Muhtarı Mustafa Tomo’nun yanı sıra Hasırcılar Mahalle Muhtarı Basri Türkeş ve Alişar Mahalle Muhtarı Ramazan Dağdeviren de katıldı. Heyet, bölgede kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunarak üreticilerin sorunlarını dinledi. "Üretici doğal afetler ve ekonomik yük altında eziliyor" Karademir, don felaketinin Malatya’daki kayısı üreticilerine büyük zarar verdiğini belirterek, "Çiftçimiz sürüm, sulama ve ilaçlama gibi işlemleri yapmakta zorlanıyor. 6 Şubat depreminden sonra bu kez de don vurdu. Girdi maliyetleri çok yüksek. Gübre, ilaç, enerji, su fiyatları sürekli artıyor. Bu şartlarda üreticinin ayakta kalması neredeyse imkânsız" dedi. MAGİNDER olarak üreticilerin sorunlarının takipçisi olacaklarını vurgulayan Karademir, "Muhtarlarımızla birlikte sahada olmaya, çiftçimizin yanında durmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızdan Kasım ayına kadar üreticilere yönelik müjdeli bir haber bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Muhtarlardan ortak çağrı Kemer Köprü Mahalle Muhtarı Mustafa Tomo, "Don nedeniyle ürün alamadık. Giderler aynı ama gelir yok. Çiftçimizin ayakta duracak gücü kalmadı" şeklinde konuştu. Alişar Mahalle Muhtarı Ramazan Dağdeviren ise, "Gübre, ilaç ve su fiyatları çok yükseldi. Suya yüzde 50 zam geleceği söyleniyor. Sulama pompalarına güneş paneli kurulmasını istiyoruz. Enerji maliyetleri üreticiyi zorluyor" ifadelerini kullandı. Hasırcılar Mahalle Muhtarı Basri Türkeş de, "Battalgazi’ye bağlı tüm mahallelerde kayısıyı don vurdu. Çiftçiler gelir kaybı yaşıyor. En azından bu yılı kurtaracak bir destek paketi açıklanmalı" diye konuştu.

İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyeye tırmandı Video Galeri

İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyeye tırmandı

İstanbul'da meyve fiyatları rekor seviyelere tırmandı. Nisan ayında üretim bölgelerinde yaşanan don, rekolteyi düşürdü. Azalan ürün miktarı, fiyatların yükselmesine neden oldu. İstanbul'da meyve fiyatları yükseldi. Fiyat artışının temel nedeni ise Nisan ayında üretim bölgelerinde yaşanan don olayları. Meyve rekoltesinin düşmesi, piyasaya çıkan meyve miktarını azaltarak fiyatların yükselmesine yol açtı. Üretimin az olması nedeniyle özellikle bazı meyveler marketlerde rekor seviyelere ulaştı. Kiraz ve armut, şu an en yüksek fiyatla satılan meyveler arasında yer alıyor. Kirazın kilogram fiyatı marketlerde 500 ila 600 TL arasında değişirken, armut 180 ila 200 TL arasında satılıyor. Diğer meyvelerde de benzer bir tablo söz konusu. Nektarinin kilosu 200-220 TL, üzüm 150-200 TL, şeftali ise 180 TL civarında satılıyor. "Marketlerde 200 TL'nin altında meyve yok" Meyve fiyatlarında yaşanan artış hakkında açıklamalarda bulunan hal esnafı Nurullah Dağıstanlı, "Bu dönemde çok az bölgeden meyve geliyor. Kayısı Malatya'dan gelmiyor Mersin'den geliyor. 15 gün sonra İstanbul'da kayısı bulamazsınız. Şu anda üzüm mevsimi ama fiyatlar yüksek. Normalde bu aylarda fiyatlar düşük olurdu ama don vurduğu için yüksek. Biz toptan satış yapıyoruz. Fiyatlarımız meyvesine göre 100 TL, 80 TL, 200 TL değişiyor. Kiraz bizde 350 lirayken marketlerde 500 600 TL satışı var. En ucuz meyve karpuz. Elmanın mevsimi olmadığı için şu anda fiyatı daha yüksek, kilo fiyatı ise 100 TL. Fiyatlar düşmez, meyve bu sene sıkıntı. Şu anda en yüksek olan meyve armut ve kiraz. Armut 100-130 TL, Kayısı 80-130 TL, bunlar benim kendi toptan fiyatlarım. Bunlar marketlerde yüzde 30 yüzde 40 daha yüksek. Market fiyatları 200 TL'nin altında meyve yok. Üzüm 200 TL, şeftali 180-200 TL armut 180-170-200 TL, kiraz 500-600 TL. Bunun çözümü yok. Allah'tan gelen bir şey bunun çözümü olmaz. Az tüketilecek bu kadar basit. Don olduğu zaman meyve verecek olan ağaç çiçekte açmaz meyvede vermez. Bu durum önümüzdeki yılları da etkiler" şeklinde konuştu.

Yaşanan verim kaybı kiraz, kayısı ve erikte fiyatları etkiledi Video Galeri

Yaşanan verim kaybı kiraz, kayısı ve erikte fiyatları etkiledi

Meyve fiyatlarındaki artıştan sorumlu tutulmalarının yanlış olduğunu belirten Denizlili halciler, meyve fiyatlarındaki artışın sorumlusunun haller değil, üretimdeki verim kaybı ve plansızlık olduğunu savundu. Denizli Sebze Meyve Komisyoncular Derneği (DEMESKO) Başkanı Halil Öztürk, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Denizli Hali’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Öztürk, kamuoyunda hallerin fiyat artışlarının sebebiymiş gibi gösterilmesinin doğru olmadığını vurguladı. "Kiraz, kayısı ve erikte yüzde 65 verim kaybı yaşandı" Bu yılın Şubat ve Nisan aylarında yaşanan soğuk hava ve dolu etkilerinin meyve rekoltesini ciddi şekilde etkilediğini belirten Başkan Öztürk, "Kiraz, erik ve kayısı gibi sert çekirdekli meyvelerde yüzde 60 ile yüzde 65 arasında verim kaybı yaşandı. Bu da doğal olarak fiyatlara yansıdı. Örneğin kiraz, halde 200-220 TL bandında işlem görüyor. Ancak pazarda ve markette bu fiyat üç-dört katına çıkabiliyor. Özellikle sosyal medyada yer alan 'kirazın tanesi 10 TL' gibi haberler kamuoyunu meşgul etti. Fakat bu fiyatların haldeki satış fiyatlarıyla ilgisinin yok. Önümüzdeki dönemde elma ve limon fiyatlarında da artış bekleniyor. Elmada da benzer şekilde yüzde 60 ile 65 arasında verim düşüşü öngörülüyor. Bu da kış aylarında elma fiyatlarının 100 TL seviyelerine çıkmasına neden olabilir. Limon ise şu anda üreticiden 70-80 TL’ye çıkıyor, halde ise 80-90 TL bandında işlem görüyor. Tüketiciye yansıması ise 120-150 TL’ye kadar ulaşabiliyor" dedi. "Hal yasası tek başına çözüm değil" Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın sadece hallerle ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Başkan Öztürk, " Türkiye’de tüketilen sebze ve meyvenin yalnızca yüzde 25 ile 30’u hallerden geçiyor. Hal böyleyken biz nasıl piyasayı tek başımıza belirleyebiliriz? 2012 yılında yürürlüğe giren 5957 sayılı Hal Yasası, beklendiği gibi fiyatları düşürmedi. O dönem 'meyve-sebzede fiyat yüzde 25 düşecek' denmişti ama tam tersi oldu. Hallerin suçlanması kolay bir yol ama yanlış bir yönlendirme" dedi. "Tarımda planlama şart" Tarım politikalarında planlama eksikliği olduğunu vurgulayan Öztürk, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı: "Tarım Bakanlığı ve ilgili kurumlar, üretimin planlı bir şekilde yapılmasını sağlamalı. Hangi bölgede ne kadar ürüne ihtiyaç varsa ona göre üretim yapılmalı. Ayrıca üreticiye doğal afetlere karşı koruma sağlayacak destekler verilmeli. Üretici üretsin, ama pazarlama işini profesyonel yapılar yapsın. Kooperatifler, birlikler ve mevcut haller bu iş için en uygun yapılardır. Meyve-sebze fiyatlarındaki artışın tek sorumlusu haller değildir. Bizler bu işin sadece bir parçasıyız. Sorunun çözümü üretimde, planlamada ve desteklemededir. Lütfen algılara değil, gerçeklere bakalım."

Malatya’da Kayısı Üretiminin Geleceği İçin Yol Haritası Belirlendi Haber

Malatya’da Kayısı Üretiminin Geleceği İçin Yol Haritası Belirlendi

MALATYA (İHA) - Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde düzenlenen 3. Kayısı Paneli, Battalgazi Konferans Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Recep Bentli’nin onursal başkanlığını üstlendiği panelde, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Sarıgül, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, Malatya Tarım İl Müdür Yardımcısı Mahmut Sarıkaya, akademik ve idari personel ile çok sayıda çiftçi bir araya geldi. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, açılış konuşmasında kayısının hem Malatya hem de Türkiye ekonomisi için stratejik bir ürün olduğunu vurguladı. "Kayısı, sadece Malatya’nın değil, Türkiye'nin de dünya tarım piyasasında en güçlü olduğu ürünlerden biridir. Ancak küresel iklim değişikliği, toprak verimliliği gibi sorunlar sektörde yeni stratejiler geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır" dedi. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, üniversitenin kayısı üretimine katkı sunmaya devam edeceğini belirtti. Panelde, Prof. Dr. Alper Durak kayısının toprak ve gübreleme gereksinimlerine değinirken, Dr. Öğr. Üyesi Talip Yiğit zararlılarla mücadele konusunda bilgiler aktardı. Dr. Öğr. Üyesi Semiramis Karlıdağ ise arıcılığın kayısı üretimindeki kritik rolüne dikkat çekerek, polinasyon sürecindeki önemini vurguladı. Malatya Tarım Orman İl Müdürlüğü’nden Demet Köksal ise tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

Malatya Kayısı İhracatında 100 Bin Tonu Hedefliyor Haber

Malatya Kayısı İhracatında 100 Bin Tonu Hedefliyor

Malatya (İHA) – Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üretiminin bölge ve ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, 2024 yılı sonuna kadar 50 bin ton kuru kayısı ihracatını hedeflediklerini açıkladı. Ancak asıl hedefin 2025 yılı Temmuz sonuna kadar 100 bin ton kuru kayısı ihracatına ulaşmak olduğunu belirtti. Özcan, 6 Şubat depremi sonrasında Malatya'nın yeniden inşa sürecinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Şehirdeki her köşe adeta bir şantiyeye dönüşmüş durumda olduğunu söyleyen Özcan, depremin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için hem konut inşaatları hem de esnafın yoğun olarak faaliyet gösterdiği çarşı merkezi gibi ticaret alanlarında kapsamlı çalışmaların sürdüğünü ifade etti. 2024’TE KAYISI İHRACATINDA BÜYÜK BAŞARI Özcan, 2024 yılındaki kayısı ihracatının hem miktar hem de gelir açısından büyük bir başarıya imza attığını ifade etti. Özellikle 2024 yılı ekim ayında, son dört yılın en yüksek kuru kayısı ihracatını gerçekleştirerek 9 bin 246 ton kayısı ihracatından 44 milyon 352 bin dolar gelir elde ettiklerini belirtti. Ayrıca, yılın başından itibaren yapılan kayısı ihracatında büyük bir artış yaşandığını vurgulayan Özcan, 1 Ağustos’tan itibaren 3 aylık dönemde 25 bin 460 ton kuru kayısı ihracatına imza atıldığını ve bu ihracattan 125 milyon dolar gelir sağlandığını söyledi. 2025’TE 100 BİN TON İHRACAT HEDEFİ Özcan, 2024 yılı sonunda 50 bin ton kayısı ihracatını hedeflediklerini, ancak 2025 yılı Temmuz sonuna kadar 100 bin ton kuru kayısı ihracatına ulaşmayı amaçladıklarını açıkladı. Bu hedefin gerçekleştirilmesiyle birlikte 750 milyon dolar gelir elde etmeyi planladıklarını belirtti. YENİ PAZAR ARAYIŞLARI Özcan, kayısı ihracatının başlıca pazarlarının Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Fransa ve Almanya olduğunu söylese de, Cezayir ve Brezilya gibi yeni pazarlara da yöneldiklerini dile getirdi. Ancak, Orta Doğu’daki siyasi gerilimlerin kayısı ihracatına olumsuz etkiler yarattığını ve bu durumu aşmak için yeni pazarlara yönelme çabalarını sürdürdüklerini söyledi. KUR DALGALANMALARIN ETKİLERİ Özcan, kayısı ihracatının büyük kısmının dövizle yapıldığını ve döviz kurlarındaki dalgalanmalardan doğrudan etkilendiğini belirtti. İhracatın yaklaşık yüzde 90’ının yurt dışına yapıldığını vurgulayan Özcan, kur dalgalanmalarının dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Malatya’nın kayısı üreticileri, sanayicileri ve ihracatçıları ile birlikte, şehri küresel tarım ticaretinin önemli merkezlerinden biri yapmayı hedeflediklerini belirten Özcan, Malatya ekonomisini güçlendirme konusunda kararlı olduklarını ekledi.

Kuru kayısı sezonu 399 milyon dolarlık ihracatla kapattı Haber

Kuru kayısı sezonu 399 milyon dolarlık ihracatla kapattı

Kuru kayısı ihracatı 2022/23 sezonunda miktar bazında 80 bin 388 ton olurken, döviz karşılığı 434 milyon 272 bin dolar olmuştu. 2022/23 sezonunda kuru kayısının ortalama ihraç fiyatı ton başına 5 bin 402 dolar iken, 2023/24 sezonunda yüzde 10,5’lik artışla 5 bin 967 dolara yükseldi. Bu artış sayesinde kuru kayısı ihracatı miktar bazında yüzde 17 düşerken, döviz getirisindeki azalma yüzde 8 ile sınırlı kaldı. Işık: “2024/25 sezonunda 107 bin ton kuru kayısı ihracatı hedefliyoruz” 2024/25 sezonuna sarı kayısıda ‘Altın yıl’ hedefiyle girdiklerini dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 107 bin ton olarak öngörülen rekolte ve 20 bin ton stokla sezona girdiklerini, önümüzdeki sezon 100 bin ton ihracat yaparak ihraç pazarlarını çeşitlendirmeyi, dünya tüketicilerine daha fazla kuru kayısı ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. “Bu yıl hava koşulları kuru kayısı üretimini artırdı” diyen Işık, “Kuru kayısı antioksidan zengini bir meyve, kolesterolü düşürürken, kasları besliyor, bağırsak dostu ve sindirim sistemini destekliyor. Kuru kayısı da pazarı artıracak hamlelerimiz olacak. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Avustralya, Çin, Japonya, Brezilya, Güney Kore gibi uzak pazarlarına yoğunlaşacağız. Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıdalar listesinde yer alan, üretim ve ihracatında dünya lideri olduğumuz kuru kayısıyı daha çok tüketiciye ulaştıracağımız bir sezon bizi bekliyor. 2013 yılında 117 bin ton ihracat yapmıştık. 100 bin ton bandında ihracat yaptığımız sezonlar var. Aynı başarıyı bu sezonda tekrarlamak için çalışacağız. Türk ihracatçılarının networkü bu ihracata olarak sağlıyor” şeklinde konuştu. “Bu yıl hava koşulları kuru kayısı üretimini artırdı” diyen Işık, “Kuru kayısı antioksidan zengini bir meyve, kolesterolü düşürürken, kasları ve kesimleri besliyor, bağırsak dostu ve sindirim sistemini destekliyor. Kuru kayısı da pazarı artıracak hamlelerimiz olacak. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Avustralya, Çin, Japonya, Brezilya, Güney Kore gibi uzak pazarlarayoğunlaşacağız. Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıdalar listesinde yer alan, üretim ve ihracatında dünya lideri olduğumuz kuru kayısıyı daha çok tüketiciye ulaştıracağımız bir sezon bizi bekliyor. 2013 yılında 117 bin ton ihracat yapmıştık. 100 bin ton bandında ihracat yaptığımız sezonlar var. Aynı başarıyı bu sezonda tekrarlamak için çalışacağız. Türk ihracatçılarının networkü bu ihracata olanak sağlıyor” şeklinde konuştu Türk kayısısını en çok Amerikalılar sevdi Amerika Birleşik Devletleri, 63,6 milyon dolarlık kuru kayısı talebiyle zirvede yer aldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD’de Türk gıda ürünlerinin daha çok talep edilmesi için sürdürdüğü Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi, kuru kayısımızın ABD pazarındaki ihracatını artırdı. Kuru kayısı ihracatında ikinci sırada 33,7 milyon dolarlık taleple Fransa yer alırken, zirvenin üçüncü sırasında 29,8 milyon dolarlık ihracatla Almanya yer aldı. Bu ülkeleri 18,6 milyon dolarlık taleple Avustralya ve 16,5 milyon dolarla Brezilya takip etti. Türkiye’den kuru kayısı ihracatında Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 195 milyon dolarlık tutarla lider olurken, Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği 131 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç etti. Akdeniz İhracatçı Birlikleri 37 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatına imza attı.

Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu kayısı mesaisi Haber

Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu kayısı mesaisi

Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’da mevsimlik tarım işçilerinin kavurucu sıcak altındaki mesaileri sürüyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tescilli ürünü ve kentte birçok ailenin geçim kaynağı olan Malatya kayısısında hasatta sona yaklaşıldı. Temmuz ayında başlayan ve Ağustos ayının ortalarına doğru tamamlanması beklenen kayısı hasadında çevre illerden gelen yaklaşık 20 bin mevsimlik tarım işçisi de mesai yapıyor. Günün ilk ışıklarıyla kayısı bahçelerinde toplanan ürünler kükürtleme çalışmalarının ardından güneşte kurutularak çekirdekten ayrılma işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte ihracat öncesi son halini alıyor. Aile ekonomisine katkı sunmak için Şanlıurfa’dan kayısı hasadında çalışmak üzere Malatya’ya geldiklerini belirten mevsimlik tarım işçileri buradaki çalışmalarının ardından Karadeniz’e fındık hasadı için geçeceklerini söyledi. Hasatta sona doğru Akçadağ ilçesi Resuluşağı Mahallesi’nde kayısı hasatında çalışan mevsimlik tarım işçilerinden kardeşler Elif ile Aslan Kılıç, 800 TL yevmiye ile çalıştıklarını belirterek, üç haftadır devam eden hasatta sona geldiklerini kaydetti. Kayısıda çalışmak üzere eşi ve çocukları ile birlikte Malatya’ya geldiklerini ifaden diğer bir işçi İbrahim Orçun ise 21 gündür hasatta çalıştıklarını söyleyerek güzel bir sezon geçirdiklerini aktardı. “Ürünün bol olduğu bir sezon” Bereketli bir sezon geçirdiklerini kaydeden kayısı üreticisi Özkan İnce de, “Kardeşlerimizle birlikte bölgede kayısı yetiştiriciliği yapıyoruz. Yaklaşık 3 bin ağacımız var, bereketli bir dönem geçiriyoruz yaklaşık 30-35 ton kuru kayısı elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. Şanlıurfa’dan gelen 30 dolayında mevsimlik tarım işçi ile yaptığımız çalışmalar sonrası meyveleri dalından indirdik. Çekirdek çıkarma çalışmalarımız sürüyor her şeyin güzel olduğu bir sezon yaşıyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.