TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kaz Tüyü

AGRONEWS - Kaz Tüyü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kaz Tüyü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kick boksçu Haber

Kick boksçu "kaz tüyü" topluyor ihraç ediyor yorgan yapıyor

Yaklaşık 48 yıl önce 12 yaşındayken ailesiyle Almanya'ya giden Güner, genç yaşlarında kick boks sporuna yöneldi. 18 yıl kick boks yapan ve dönercilikten geçimini sağlayan Güner, yıllar içinde tavuk döner fabrikası açtı. Kendi markasını oluşturan ve Avrupa ülkelerine döner satan Güner, yaşadığı bölgede ürünlerinin lezzetiyle adını duyurdu. 2018'de Türkiye'ye dönen Güner, kaz tüyü işine girdi. O dönemlerde kendisine "kuş gribi riski" gerekçesiyle ruhsat verilmeyen Güner, Tarım ve Orman Bakanlığına kadar gidip, yapacağı işi ve potansiyeli anlatıp işletmesi için gerekli izinleri almayı başardı. Kaz tüyü kurutma makinesi yaptırdı Almanya'da benzer işi yapan bir fabrikadaki kaz tüyü kurutma makinesinin aynısını Adana'da yaptırdığını anlatan Güner, bu makinenin tüyleri içine çekip kurutup diğer tarafından kuru haliyle verdiğini söyledi. İlk başlarda küçük çaplı başladığı bu işinde 1,5 yıl sonra Dilek Sarı ile ortak olduklarını ve 2022'de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) başvurduğunu dile getiren Güner, kendisine destekte bulunan o dönem TKDK Kars İl Koordinatörü olan Bekir Güre'ye teşekkür etti. Kars ve Ardahan köylerinden tonlarca kaz tüyü topluyor TKDK'den aldıkları hibe destek ve kendilerinin yaptığı 800 bin avroluk yatırımla fabrikasını büyüttüğünü ifade eden Güner, şunları söyledi: "TKDK'den 140 bin avro hibe destek aldık. Kars ve Ardahan'ın bütün köylerinden, Ankara, Afyonkarahisar, Kırşehir, Nevşehir gibi ülkenin birçok noktasından bize kaz tüyü geliyor. Çerçiler, tabak çanak satanlar kaz tüyü toplayıp bize getiriyor. Onlar kaz yetiştiricilerinden kaz tüyü alıyor, karşılığında tabak, çanak, leğen ya da başka ürünler veriyor. Biz de gelen kaz tüylerini belli bir ücretle alıyoruz." İlk başladığında birkaç ton kaz tüyü topladığını anlatan Güner, "Sonra 12-13 tona çıktı. TKDK desteğiyle yıllık 40 ton kaz tüyü işleme kapasitesine ulaştım Şimdilerde yeni bir tesis satın aldım ve yıllık kapasiteyi 80 tona çıkarıyorum." dedi. Kaz tüylü yorganda ihracata başlayacaklar Kaz tüylerinden ayda yaklaşık bin yorgan yaptıklarını belirten Güner, şöyle konuştu: "Kaz tüyüne en yakın iç dolgu malzemesi olan mikrojel kullanıyoruz yorganlarda. Kaz tüyü bir miktar oluyor içinde. Tamamen kaz tüyü yorganlarımız da bulunuyor. Yastıklarımız da tamamen kaz tüyünden. Bunları iç piyasaya veriyoruz. Görüşmelerimizde son aşamaya geldik. Sırbistan ve Rusya'ya ihracat başlayacak. Fabrikamızda 14 kadına istihdam sağlıyoruz. Almanya'dan fabrikadan görevliler gelip kadınlarımıza eğitim verdi. Herşeyi AB standartlarında yapıyoruz." Ellerinde kalan kaz tüylerini Almanya'ya ihraç ettiklerini dile getiren Güner, "Yaklaşık 40 tonu yurt dışına gidiyor. Kaz tüyl yorganlara talep daha fazla olsa hiç ihraç etmem kendim kullanırım. Hem sıcak tutuyor hem de çok sağlıklı kaz tüylü yorgan." ifadesini kullandı. Üretiminin çok zorlu olduğuna dikkati çeken Güner, "Yıka, kurut, ayrıştır, işle yorgan ve yastıkta kullan hepsi zor işler. 50 kilogram tüy 5 ton suyla yıkanıyor. Kolay değil gerçekten meşakkatli bir üretimimiz var" dedi. Güner, her kazdan 140-150 gram arası tüy çıktığını belirterek, "Kars ve Ardahan civarında 700 bin kaz var. Ülkenin diğer bölgelerini de katarsak potansiyel çok yüksek. Yani 80 tonun çok daha üzerine çıkabiliriz" diye konuştu.

Ordu’da Kaz Eti Restoran Menülerine Giriyor Haber

Ordu’da Kaz Eti Restoran Menülerine Giriyor

ORDU (İHA) - Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin alım garantili kaz yetiştiriciliği projeleriyle üreticiler bu alana yönelmeye başladı. Üretilen kazlar, belediyenin Kanatlı Kesimhanesi’nde işlenip satışa hazırlanıyor. Bu süreçte, kaz etine ilgi gösteren restoranlara yönelik aşçılar için pişirme ve sunum teknikleri eğitimi düzenleniyor. KAZ ETİ PİŞİRME EĞİTİMİ 2019 yılında göreve başlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, "Kendi Kendine Yeten Şehir" sloganıyla tarım destekleri başlatmıştı. Bu doğrultuda kaz üretimine verilen destek ile yerel işletmelerde kaz etini menülere eklemek ve doğru pişirme yöntemlerini yaygınlaştırmak için uzman ustalar eğitimler verdi. Çeşitli ilçelerdeki restoran şefleri, kaz etinin pişirilmesi ve servis edilmesi konusunda bilgilendirildi. KAZ ETİNİ YAYGINLAŞTIRMAK HEDEFLENİYOR Fatsa’da bir restoranın gıda mühendisi Hilal Doğrucu Dindar, kaz etini bölge halkıyla buluşturmak istediklerini ifade ederek, "Tarım teşkilatı ve Ordu Büyükşehir Belediyesi kaz üretimini yaygınlaştırma amacıyla çalışmalar yürütürken biz de Ordulu bir işletme olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İşletme olarak kaz etinin halkımıza sunulması ve yaygınlaşması için üretimden sofraya uzanan süreçte aktif bir rol üstleniyoruz. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de çiftçimizin gelir kaynaklarının artmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. ÇOK YÖNLÜ KAZ ÜRETİMİ Kaz yetiştiriciliği; kuluçkalık yumurta, civciv, etlik kaz ve kaz tüyü satışıyla üreticilere ciddi gelir imkanı sağlıyor. Kaz eti ve ciğeri gastronomide, kaz tüyü ise tekstil sektöründe değerli bir ürün olarak öne çıkıyor. KAZ ETİ KARADENİZ SOFRALARINDA YERİNİ ALACAK Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, kaz etini Karadeniz mutfağına kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ethem Gözkonan ise, "Büyükşehir Belediye Başkanımızın vizyonuyla her türlü hayvansal ve bitkisel üretimi Ordu'da daha da ileri noktalara taşımak istiyoruz" diye konuştu. Bu çalışmalar sayesinde kaz eti, Karadeniz mutfağında yeni bir lezzet olarak yerini almaya hazırlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.