TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kemal Yılmaz

AGRONEWS - Kemal Yılmaz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kemal Yılmaz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yeşil altında hasat dualarla başladı Haber

Yeşil altında hasat dualarla başladı

Türkiye’de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da hasat dualarla başladı. Türkiye’nin önemli ihracat ürünleri arasında yer alan fındığın hasadı Ordu’da sahil kesimlerinde resmi olarak bugün itibarıyla başladı. Üreticiler sabah erken saatlerinden itibaren bahçelere girerek fındıkları toplamaya başladı. Altınordu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Eskipazar Mahallesi’nde bir üreticinin bahçesinde protokol mensuplarının da katılımı ile katılımıyla fındık hasadı programı düzenlendi. “Fındık bizim için son serece önemli bir ürün” Düzenlenen programda üreticilerle birlikte hasat yaptıktan sonra açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Allah’a şükürler olsun tekrara fındık sezonuna kavuştuk ve ilk hasadımızı Ordu Valimiz, ziraat odaları başkanlarımız ve bahçe sahiplerimiz ile birlikte yapıyoruz. Fındık bizim için son derece önemli bir ürünümüz. Dolayısıyla bunun emeğinin değerlendirilmesi, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi ve fındık politikası tekrar canlı bir şekilde ele alınacak. Alanların fındık dikim kanununa uygun olarak uygulanması en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Piyasanın serbestleşmesi de son derece önemli. Serbest piyasa konusunda bizler de Ordu Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile hükumetimiz olarak devreye giriyoruz ve inşallah çok daha pozitif bir ortama doğru gideceğiz, hem Karadeniz’de hem de Türkiye’de fındık gerçek değerini bulacak. Bundan dolayı da Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. “Ordu’daki tarım alanlarının yüzde 87’sini fındık oluşturuyor” İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 5 Ağustos tarihi itibariyle sahil kesimlerinde fındık hasadının başladığını söyledi. Ordu’daki tarım arazilerinin yüzde 87’sini fındık olduğunu belirten Yılmaz, “Ekonomimizin can damarı, ilimizin yeşil altını” ifadelerine yer verdi. “Ülke ekonomisine 2 milyar dolar döviz kazandırıyor” Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 200 bin tondan fazla üretim ile Ordu’nun, Türkiye’deki fındığın yaklaşık 3’te birini ürettiğini söyledi. Soydan, “Fındık ülkemize 2 milyar dolar gibi bir döviz kazandırıyor, yüzde 85’inin de ihracatını yapıyoruz. Bu günlerde belirlenen hasat tarihlerine uymamızda fayda var. Erken hasat hızlı bir şekilde su kaybıyla birlikte bezik ve randıman kaybı oluşturabiliyor” şeklinde konuştu. Fındık hasat programında Ordu Valisi Muammer Erol, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, ilçe ziraat odaları başkanları da katıldı. Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

Akkuş şeker fasulyesinin üretimi güvence altına alınacak Haber

Akkuş şeker fasulyesinin üretimi güvence altına alınacak

Düzenlenen panelde Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin güvence altına alınması için çalışmaların başlatıldığı belirtildi. Akkuş Argan Yerel Eylem Grubu Derneği’nin Yerel Kalkınma Stratejisi faaliyetleri kapsamında üreticilere yönelik eğitim paneli düzenlendi. Panelde, coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesinin yetiştirilmesi, markalaşması ve pazarlanmasıyla ilgili üreticilere bilgiler verildi. İki bölümden oluşan panelde alanında uzman kişiler tarafından üreticiler bilgilendirildi. “Üretim güvence altına alınacak” Panelde konuşan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin güvence altına alınması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Yılmaz, “Tarımsal üretimin planlanması çalışmaları kapsamında stratejik ürünlerimiz olan tahıl ve baklagillerin üretimini güvence altına alacak düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda Akkuş şeker fasulyesi de önümüzdeki süreçte bu planlamada yerini alacak ve bu ürünümüze sahip çıkacağız” diye konuştu. “Üretimi yaygınlaştıracağız” Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci ise şeker fasulyenin Akkuş için önemine değindi. Başkan Demirci, “Kendine has tadı, aroması ve kokusuyla dikkat çeken coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesi ilçemiz için bir değer. Yaptığımız çalışmalar ile fasulyenin katma değerini yükselterek önemli bir marka haline getirdik. Bizler elimizdeki imkanlarla şeker fasulyenin önündeki başta sulama sorunu olmak üzere yeni çalışmalar yaparak üretimin daha da yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi. Programa Ordu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ordu İl Koordinatörü Berkay Çelik, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.

Ordu’da ana arı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor Haber

Ordu’da ana arı yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Türkiye’de en çok bal üretiminin yapıldığı Ordu’da, ana arı yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için eğitimler düzenleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Ana Arı Yetiştiriciliği Talimatnamesi’ kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Karapınar Mahallesi’nde ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konunun uzmanı araştırmacılar tarafından 15 gün süreyle ziraat mühendislerine, veteriner hekimlere ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı olan arıcılara, koloni bireyleri tanıma, ana arının kolonideki önemi, ana arının kalitesini etkileyen faktörler, üretim yöntemleri, kalite kontrolü, bankalama, koloniye kazandırma başta olmak üzere, damızlık ana arı yetiştiriciliği uygulama talimatnamesi ile damızlık ana arı üretimi hakkında eğitim verilecek. Vali Muammer Erol, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, Ordu İl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi ile birlikte ana arı yetiştiriciliği eğitim alanında 23 kursiyerlerin çalışmalarını yerince inceleyerek, kursiyerlere başarılar diledi. Yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Muammer Erol, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konunun uzmanı araştırmacılar tarafından 15 gün süreyle ziraat mühendislerine, veteriner hekimlere ve Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı olan arıcılara ana arı yetiştiriciliği konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini söyledi. Vali Muammer Erol’a incelemeler sonrası kursiyerler adına arıcı körüğü hediye edildi. Düzenlenen kurs sonunda yapılacak sınav sonrası başarılı olan kursiyerlere ana arı yetiştirici sertifikası verilecek.

Fındıkta doğru bakım ile verim 3’e katlıyor Haber

Fındıkta doğru bakım ile verim 3’e katlıyor

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, toprak analizi, doğru gübreleme ve budama çalışmaları ile fındıkta verimin dekar başına 80-100 kilogramdan 300 kilograma kadar arttırılabileceğini söyledi. Yılmaz, bahçelerde kullanılan budama aletlerinin dezenfekte edilmeden bir başka bahçede kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındık, üreticilerin gelirlerine büyük katkı sağlıyor. Üreticiler, az alandan verimli fındık alabilmek adına kış aylarında yapılması gereken gübreleme, fındık ocakları ve dal bakımlarını gerçekleştirirken, uygun şartlarda yapılan bakım ile dekar başına verimin 80 kilogramdan 300 kilograma ulaşabileceği belirtiliyor. Fındıkta budamada kullanılan ekipmanların bir başka bahçede kullanılmadan önce dezenfekte edilmesi de bahçelerdeki hastalıkların buluşmaması adına önem taşıyor. “Tahlil yapılmadan kullanılan gübre fayda sağlamak yerine zarar verebilir” Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, ilin tarım alanlarının yüzde 86’sını oluşturan fındığın ciddi döviz getirisi sağlayan bir ürün olduğunu söyledi. Hasat dönemi bitiminden sonra üreticilerin toprak tahlilleri yaptırmasını ve bu sonuca göre gübreleme işlemlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Üreticilerimiz kimi zaman tahlil yaptırmadan gübre kullanıyorlar. Bu şekilde kullanılan gübre faydadan çok zarar verebiliyor. Örneğin toprağın kireç oranı yeterli iken kireç atılırsa, diğer besin maddelerinin alımına da engel olunuyor. Bu nedenle toprak tahlili ilk şartımız” ifadelerine yer verdi. “Verimi arttırmak için doğru bakım önemli” Yılmaz, bu süreçte doğru gübreleme ve bunun yanında budama ile dip sürgünleri temizliği için çalışmalarının yapılması gerektiğini belirterek, “Yılda 2 defa alınması gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Kesip atacağımız dip sürgünlerine gübre atmamamız, onları temizlememiz gerekiyor. Hastalıklı ve zarar görmüş dallar varsa bu dalları, verimden düşmüş dalları çıkartmamız lazım. Ocakta olması gereken dal sayısına da uymamız gerekiyor. Sonrasında dal üstü ve uç budama yapmak sureti ile dallar üzerinde yan dallanmayı sağlamamız gerekiyor. Yan dallanmayı ne kadar arttırırsak verimi de o kadar arttırmış olacağız. Budama ile fındığa rahat gelişebileceği bir ortam oluşturacağız. Budama yapıldıktan sonra da zirai mücadele çok önemli. Bununla ilgili de yapılması gereken çalışmaları mutlaka yapmamız gerekiyor. Şu an son zamanlarda bahçelerimizde bir bakteriyel yanıklık hastalığı görüyoruz. Bununla ilgili de karanfiller uyanmadan önceki dönemde yüzde 1,5-2’lik bordo bulamacı uygulaması bu konuda hastalığın baskılanması ve yayılımını önlemek adına oldukça önemli” diye konuştu. “Bahçelerdeki hastalığın bulaşmaması adına budamada kullanılan ekipmanlar dezenfekte edilmeli” “Budamada kullanılan alet ve ekipmanlar bizim için çok önemli, bu ekipmanları bir bahçede kullanıp sonrasında farklı bir bahçede kullanabiliyoruz” diyen Yılmaz, “Budama yapan ekipler var, bu ekipler farklı bahçelerde budama yapıyorlar. Bir başka kişinin bahçesine geçmeden budama ekipmanlarının dezenfekte edilmesi çok önemli. Aksi takdirde çalışılan bahçede bir hastalık varsa bunu budama ekipmanları ile başka bahçeye taşımı olabiliyoruz. Bu nedenle budama kullanılan ekipmanların mutlaka dezenfekte edilerek bir başka bahçede kullanılması önemli” şeklinde konuştu. “Doğru bakım ile dekar başına verim 80 kilogramdan 300 kilograma ulaşabilir” İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, doğru bakım ve gübreleme ile dekar başına alınan verimin 80-100 kilogramdan 25-300 kilograma ulaşabileceği ifade ederek, şunları söyledi: “Fındığa bakım yapıldığın muhakkak karşılığı alınıyor. Şu an verimi dekar başına 250-300 kilogramları bulan, budama gübreleme ve diğer işlemlerin yanında sulama imkanı olan ve tesis kurulan bahçelerimizde verim değerlerinin 400-450 kilogramlara çıktığını da gördük. Dolayısı ile bakıldığı zaman fındık bize karşılığını veriyor. Dekar başına 80-100 kilogram ortalamadan bir anda 250-300 kilogram verim değerlerine ulaşabiliyoruz. Bunun yolu da fındığımıza iyi bakım yapmak ile mümkün. Şuan içerisinde bulunduğumuz dönemin de çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Hem gübreleme, hem budama ve zirai mücadeleler için dikkat etmemiz, üzerinde önemli durmamız gereken çalışmaları mutlaka yapmamız gerekiyor. Bunlar yapıldığında verim ve kalite olarak muhakkak karşılığını alıyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.