TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Keşap

AGRONEWS - Keşap haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Keşap haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Keşap’ta Son Su Değirmeni Mısır Geleneğini Yaşatıyor Haber

Keşap’ta Son Su Değirmeni Mısır Geleneğini Yaşatıyor

Karadeniz'in köylerinde bir zamanlar mısır tarlalarının bereketiyle dönen su değirmenleri, bugün sessizliğe bürünmüş durumda. Fındık ve çay bahçelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte mısır üretiminin azalması, bölge kültürünün köklü bir parçası olan değirmenciliği de yok olma noktasına getirdi. Eskiden her köyün çarkları suyla dönüyor, taşların sesi üretimin ritmini tutuyordu. Bugün o sesler, yalnızca birkaç köyde yankılanıyor. Keşap'taki bu son değirmen, Karadeniz'in üretim kültürünün ve emeğe dayalı yaşam biçiminin sembolü olarak zamana direniyor. Değirmencilik kayınpederinden miras kaldı Giresun'un Keşap ilçesinde ayakta kalmayı başarabilen tek değirmencilik ise Ayşe Ceylan tarafından yaşatılıyor. Kayınpederinden miras kalan değirmeni yaklaşık 15 yıldır işleten Ceylan, suyun gücüyle dönen bu çarkları ayakta tutmak için mücadele ediyor. Ceylan "Keşap'ın Karabulduk köyünde 13 yıldır bu mesleği severek yapıyorum. Bu değirmeni daha önce baba mesleği olarak kayınpederim yapıyordu. Ancak rahatsızlanıp hasta olunca tek geçim kaynağımız olan değirmenciliği yapmak bana kaldı. Ben de ilk zamanlarda zorlansam da şimdi severek yaptığım bir meslek haline geldi. Uzun yıllardır köylerin göç vermesiyle mısır üretimi azaldı. Yine de ihtiyacı kadarını yapanlar oluyor. Birçok su değirmeni faaliyetini durdursa da biz devam ediyoruz. Biz de kapatsak ilçemiz genelinde başka değirmen yok. Eylül ayında başlayan yoğunluğumuz aralık ayına kadar devam ediyor" dedi. Mısır unu Karadeniz yemeklerinin vazgeçilmezi Köylerinde çalışan değirmen kalmadığını kaydeden Şeniz Yaylamış, Küçükgeriş köyünden mısırını öğütmek için Karabulduk'a geldiğini anlatarak "Başka değirmenler çalışmadığı için köyümüzden birkaç kişiyle buraya geldik. Artık her yerde değirmen bulunmuyor. Bazı değirmenler var ama çalıştıran yok. Mısırlarımızı topladık öğütmek için sıra bekliyoruz. Artık her yerde değirmen yok. Biz köyümüzden birkaç kişiyle buraya geldik. Mısır ununu hamsi, lahana çorbası, mıhlama yapmak için kullanıyoruz. Mısır unu bizim yemekler için vazgeçilmez. Bir kısmını un, bir kısmını yarma olarak çektiriyoruz" diye konuştu. Şimdiki nesil üretimden yoksun Gençlerin artık toprağa dönmediğini söyleyen Sefile Ayaz da "Biz mısırla büyüdük ama gençler mısır ekmeğini bile yemiyor. Bizim yaşımız geçti, genç nesiller ise ne ekiyor ne biçiyor. Biz mısır unuyla büyürken, şimdikiler mısır ekmeğini yemiyorlar. Tüketimi az olunca da üretimi de kalmadı. Günümüzde mısır tarlalarının yerini, fındık bahçeleri aldı. Mısırın ununu, yarmasını biz yerdik sapını, samanını ise hayvanlarımız yerdi. Şimdi ne üretim kaldı ne de hayvancılık" ifadelerini kullandı.

Haber

"Fındıkta fiyat spekülasyonu için yüksek rekolte açıklanıyor"

Giresun’da Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, orta ve yüksek kesimleri dikkate alarak fındıkta rekoltenin iyi olduğunu düşünmenin yanıltıcı olacağını kaydederek Giresun’da fındık üretiminin yüzde 60’dan fazlasının yapıldığı sahil kesiminde rekoltenin zayıf olduğunu söyledi. Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresi (INC) tarafından 785 bin ton rekoltenin ardından TÜİK’in de açıkladığı 770 bin ton tahmini rekoltenin gerçekleşme ihtimalinin imkansız olduğunu kaydeden Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, “Her yıl yaşanan fındıkta rekolte bilmecesi bu yılda yaşanmaktadır. Ancak açıklanan rekolteler bugüne kadar gerçekleşmediği görüldü. Geçen yıl Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda resmi kaynaklarca açıklanan tahminin 717 bin ton olan rekolte dahi sonradan revize edilerek 670 binlere düşürülmüştü. Bu da gösteriyor ki sezon başlamadan bazı kurum ve kuruluşlarca açıklanan abartılı rekolteler fiyat üzerinde spekülasyon amacı taşımaktadır. Dolayısıyla bu sezonda Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresinde açıklanan 785 bin ton rekolte ve TUİK’in açıkladığı 770 bin ton rekoltenin gerçekleşme ihtimali zayıftır. Çünkü şimdiye kadar yapılan bu rekolte tahminleri karanfil sayımı dikkate alınarak yapılmıştır. Karanfil sayımı rekolte tahmininde yeterli ve güvenilir değildir. Çünkü her meyve çiçek açar ama tozlaşma olmayınca meyveye olmaz” dedi. En güvenilir rekolte tahmininin çotanak sayımıyla yapılacağını da kaydeden Şahin, “Ben güvenilir rekolte tahminin özellikle haziran sonu, temmuz ayı başlarında çotanak sayımıyla gerçekleştirilir. Bu yüzden Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda resmi kaynaklarca açıklanan rekolte daha güvenilir olmaktadır. Bunun için de temmuz ayında yapılacak olan çotanak sayımını beklememiz gerekecektir. Şuanda görünen ise orta ve yüksek kesimlerde normal görünen fındık sahil kesimlerinde çok zayıftır. Sahil kesimleri de fındık üretiminin yüzde 60’ından fazlasını karşılamaktadır” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.