TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kestel

AGRONEWS - Kestel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kestel haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

DSİ göl havzasından Haber

DSİ göl havzasından "çıkın" diyor çiftçiler 45 gün süre istiyor

Gölbaşı Gölü'ndeki su miktarı, son yıllarda yaşanan iklim değişikliğine bağlı kuraklığın etkisiyle düşerken, çekilme nedeniyle suyun kapladığı alan da azaldı. Suyun uzun yıllardır ulaşmadığı kısımda yer alan çalılıkla kaplı bölgeyi temizleyen Dudaklı çiftçileri, burada tarımsal üretime başladı. Suyu bağlı bulundukları kooperatiften sağlayan çiftçiler, yaklaşık 10 yıldır göl havzasında DSİ'den aldıkları izinle sebze üretiyor. Bu konuda haklarında yapılan şikayet üzerine soruşturma başlatılan çiftçiler, açılan davada mahkemece suçsuz bulundular. Havzada üretim yapan çiftçiler adına konuşan Dudaklı sakinlerinden İsmail Esen, şu anda yaklaşık 100 dönümde marul, fasulye, maydonoz, dere otu gibi sebzelerin ekili olduğunu söyledi. DSİ'nin kendilerine geriye dönük kira bedeli çıkardığını ve ödeyeceklerini dile getiren Esen, şöyle konuştu: "Buralar çalılıktı ve uygunsuz insanlar geliyordu. Araçlarıyla gelenler oluyordu ve anlatamayacağımız kötü görüntüler. Biz çalılıkları temizledik. Bölgeyi daha sakin hale getirdik ve tarım yaptık. DSİ, 5 Mayıs'a kadar süre verdi. Ürünleri kaldırmazsak 5 Mayıs'ta makinelerle gelip ürünleri kaldıracaklar. Çok maliyet yaptık. Zirai dondan zaten meyve zararımız çok. Bir de bundan olursak çok zor durumda kalırız. Mesela marul 15 gün sonra kesime gelecek. Hasatı falan derken bir al. Fasulye için 45-50 gün gerekiyor." Ne devlete ne de DSİ'ye karşı olduklarını vurgulayan Esen, "Sadece zaman istiyoruz. Zaten buralara su gelmesi imkansız. 45-50 gün daha süre versinler. Ondan sonra bir daha buralara ekmeyiz. Yetişmiş ürün yazık olacak. 25 bin adet marul var. Şu anda kesilmez, yenmez. DSİ, 5 Mayıs'a buradaki tüm ürünü toprağa karıştıracak." dedi.

Kestel Belediyesi’ne ‘Tarımsal Üretimi Teşvik’ ödülü Haber

Kestel Belediyesi’ne ‘Tarımsal Üretimi Teşvik’ ödülü

Kestel Belediyesi, ‘Tarımsal üretimi teşvik’ ödülüne layık görüldü. Kestel Belediyesi ise hayata geçirdiği Türkiye’nin en ucuz ekmeği projesi, zirai drone ile gübreleme hizmeti, dijital toprak analizi ve kendi buğdayını üreten belediye projeleriyle ‘Tarımsal üretimi teşvik’ ödülüne layık görüldü. Ödülü alan Kestel Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Akın, "Kestel Belediyesi olarak çiftimizin, köylümüzün, üreticimizin ve tabi ki tüketicimizin her zaman yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, 2019 yılında göreve geldiğinde Kestel’de 400 gram ekmek 1 lira 25 kuruşa satılıyordu. Başkanımız göreve gelir gelmez bu ekmeğin fiyatını 1 liraya çekti. Şuan 2023 yılının son ayındayız ve 400 gram ekmek halen daha 1 liradan vatandaşlarımıza ulaşıyor. Bunu nasıl yapıyoruz, tabi ki bu işin bir ekonomik boyutu var. İlçemizde atıl ve kullanılmayan tarlaları değerlendirerek bin 50 dönüm alanda kendi buğdayımızı ektik ve un üretiyoruz. Bu un ile kendi ekmeğimizi yaparak günde 6 bin ekmeği 1 liradan sofralara ulaştırıyoruz. Bunun dışında Belediyemize kattığımız zirai drone ile çiftçilerimizin tarlalarında çok düşük temsili rakamlarda, gübreleme ve ilaçlama yapıyoruz. Traktör, yakıt, personel, işçi, fazla ilaç, fazla gübre ve zaman kaybı ile tarlalarda oluşan traktör zayiatının önüne geçiyoruz. Bunlar gibi tarımda dijitalleşme ve teknolojik tarıma ilişkin çok sayıda projemiz var” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.